Gå till innehåll
torsdag 14 december 2017

Ej läst innehåll

Visar ämnen postad de senaste 365 dagarna.

Detta flöde auto-uppdateras     

 1. Senaste timmen
 2. Bästa LiFePO4 för båten

  Jag har inte läst igenom hela tråden nu, sitter i funderingar kring Lifepo batterier i min båt. Generellt så rekommenderar man ju en banks löningar, eftersom det krävs HVC/LVC & BMS blir det många delar att ha dubbelt om man kör flerbankslösningar. Jag var inne på enbanks lösning enda tills jag läste på om bogproppar, dom rekommenderar 145Ah batteri bredvid bogis och tjocka kablar 6/8 hk bog. Om man skall gå på Vetus rekommendationer så krävs det mer än 120 mm2 kabel om man inte har batteriet vid bogisen. Det är en tung dragning av kabel - om det fungerar. Därefter började jag fundera på två bankslösning för att lösa detta på ett smidigt sätt. Hur har ni andra funderat kring detta?
 3. Byta ut bultar ?

  Crevice corrosion = Spaltkorrosion, behöver fortfarande en elektrolyt.
 4. Allt om kapell

  ja, det är möjligt. Vad har det med detta ämne att göra?
 5. Visningar relativt svar

  En procent, är det orimligt antal svar på antal visningar? Nej, absolut inte!
 6. Idag
 7. VHF kurs i Stockholm, vilka är bäst

  Instämmer i att självstudier duger gott. I alla fall om man är van att studera.
 8. Isfritt

  Dessutom mindre stöldrisk om den sitter i isen ...
 9. Det är dyrt att lämna lithiumbatteriet vind för våg. Jag har lekt en del med Liionceller och LiFePo4celler och sett hur en fulladdad cell drar iväg i spänning vid laddning. Tittar man på voltmetern tror man inte sina ögon. Det går på några sekunder att få överspänning på en full cell som laddas. Med BMS:en har man koll på cellernas spänning och drar ur lite energi via ett motstånd från de fullaste eller på nåt sätt utjämnar spänningen för att förlänga livet på batteriet. En cell med för hög eller låg spänning riskerar att bli skrot. Särskilt snabbt kan det gå vid hög laddnings eller urladdningsström. För hög laddspänning bidrar också till att få överspänning på enstaka lithiumceller. BMS är ett generellt begrepp innefattande balansering av cellspänning och laddnings/urladdnings-stopp. Vad använder man för att förhindra att batteriet blir skrot. Det jag letar efter nu är över/underspänningsrelä. Helst en med extren kontaktor eller relä. det kan bli stora strömmar så gärna ett ordentligt "klonk" i skrovet.
 10. Jeanneau 36

  Hej på er Jag är intresserad av en Prestige 36, köper troligen från Tyskland, nån som har input/erfarenhet av denna båt, har kollat de olika motoralternativen och har fastnat för 285*2, inte utan att det vore sköj med 370 hk, men den blir så dyr i försäkring
 11. ad 41

  Ber ödmjukt om ursäkt att jag inte hört av mej på ett tag, Felet troligen hittat, en luftficka vid turbon M.v.h Urban
 12. KBV "blåser" regering och riksdag.

  Du som följer debatten; finns en debatt i övriga nordiska länder kring deras egna alkohollagar? För finns inte det, ja då lär intresset vara noll från deras sida att försöka hitta något gemensamt tror jag. Och är det intresset noll, då är det nog lika bäst att släppa det spåret gissar jag.
 13. Septitankslukt, hur får man bort den!

  Fan vet. Jag har sett vanlig, gamla slangar som inte luktar och nya fina slangar, lindade med staniol. Ändå luktar det. Kolla att det verkligen är tätt. Se till att tanken luftas, då kan det inte bli någon lukt. Byt Jokerventilen med jämna mellanrum. Skit som står kvar i slangen utan ventilation luktar. Rinner det sen tillbaka till toalettstolen är odören ett faktum. Tillägg: Kan man byta slangarna mot kopparrör så vet man i alla fall att inte lukten kommer därifrån.
 14. Vinterförvaring med masten på

  Som i Frankrike tex. Några hundra meter från ett vinterstormigt Medelhav. Inga vaggor eller fina stöttor, mest växta trädstammar. Skulle bli ett himla Domino om en föll.
 15. Bränsleförbrukning VP D6 370

  Oj, tack för att bygga kurvor! jag är förvånad över att det ungefär linjärt. Jag hade alla tankar fyllda när jag gjorde mätningarna och 5 personer + all sommartillbehör ombord på båten, hälften av tankarna får jag fart mer + 1-2 knop och böjningen kan vara ännu mer rakt framåt. NBs
 16. propeller?

  Hej, Läs först VP md21 ägarboken och ta reda på det rätt utformade runda området för din maskin för att ladda maskinen öppen (full troth). Om det är 4500 rpm måste du väga tungt över hela propellern och det kan bryta maskinen eller växellådan. Generellt ändrar antingen uppgången eller diameteren av en storlek är det 200 rpm förändring. Så börja utforska rätt område rmp på din maskin. NBs
 17. Dags för ny fock!

  Man ska mäta i blockets fäste i skenan, då brukar det bli rätt. Hursom - du behöver inte ett rör till seglet, det brukar räcka att rulla det och sätta ett par stroppar runt. Se till att förvara det torrt och luftigt och att det inte utsätts för solljus bara så mår det bra.
 18. Igår
 19. Bogpropeller funderingar

  Har tittat lite på det ekonomiska, ett Quick paket enligt länken tidigare kostar 6290kr och då ingår: propp, manöverpanel, tunnel,säkring,säkringshållare samt 6meters kabel till manöverpanelen. Liknande paket från sidepower går lös på 11 175kr, nästan det dubbla??? Att det är skillnad märkena i mellan i kvalité kan tom jag räkna ut men kommer detta ställa till det tror ni? Dumsnålt att gå på quicken? någon som "åker" med Quick och kan delge lite erfarenheter? tacksam för alla svar hittills !!!
 20. Förvaring i varmhall.

  Vet inte hur det funkar för alla men en lagerlokal i mina trakter är ganska enkelt utförd. Vet ingen som är beredd att investera i maxisolering , ventilation m värmeväxlare samt bergvärme och sedan använda det som lager ? Om man gör ovanstående investeringar så har man i mina ögon byggt en industrilokal och det är en annan pilsner..... Vill man räkna hem ovanstående investeringar på att hyra ut för vinterförvaring av båtar / husvagnar så vill det till att man har kapitalstarka hyresgäster. Torbjörn
 21. Båtvärmare för ved

  Kol existerar mycket för uppvärmning i UK. Bra men skitigt, fast det brukar inte besvära engelsmännen Koks var ju annars väldigt bra men briketter är enkelt och billigt.
 22. Ankarspel Nimbus 310 coupe

  Hej! Har nog inget bra tips till dig då på min och de andra jag sett verkar det vara samma egentillverkade förhöjningsbox från fabrik. Jag har ett Engbospel på min från år 2000 och det verkar varit det som installerades då. Är du i närheten av Oxelösund får du gärna kolla och mäta om du ska tillverka nått eget. Bifogar en bild på hur min ser ut. Lycka till!
 23. Senaste veckan
 24. Åland 2018

  De händelser jag beskrev skedde för ett antal år sedan. Det är ju möjligt att de inte är lika nitiska längre. De har troligen fått personalneddragningar även där. Sjöbevakningsstationen på Enskär som min ena händelse refererar till är ju t.ex. nedlagd. AIS innebär ju att de har en identifiering. Då har de större möjlighet att följa båten för att se vad den gör härnäst, utan att de har behövt åka förbi för att själva göra en optisk identifiering.
 25. Isolera träskrov

  Jag får tacka för alla tips och tankar. Jag vill isolera båten för att kunna nyttja henne mer på vintern utan att behöva ruinera mig på uppvärmningskostnaderna, jag tänkte mer eller mindre bo på henne under längre stunder(veckor)
 26. Dålig lukt i båten

  Tyvärr är de inte speciellt kräsna när det gäller kosthållningen. Därmed inte sagt att man inte ska städa. Ozon är det mest effektiva sättet att döda mögel och rätt luftfuktighet det bästa att hålla möglet borta. Det är nog anledningen till att ozon används så mycket för mögelsanering.
 27. Ms Boats

  Hej och välkommen! Vi har en alubåts expert här på forumet "alubatar" Använd mailfunktionen.
 28. Ms Boats

  Hej tänkte fråga om någon har någon erfarenhet av Ms alubåtar?, litet polskt varv som bygger arbetsbåtar. Letar nämligen efter en robust allvädersbåt för dykning och olika jobb på västkusten. Eller om någon har något annat tips på båt typ o 6 meters klassen gärna hyttbåt.
 29. Volvo Penta "Black Jack Seal"

  Tack för det Pentax. Klart att öronen slokar men det är ju alltid bra att man blir rättad så man inte upprepar sitt ball...
 1. Ladda in mer aktivitet×