Jump to content
Monday 06 February 2023

Aton

Medlemmar
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About Aton

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej James, hur gick det för dig? Håller på med ett liknande projekt och behöver svetsa stöttor men saknar den ledade delen och trapetsskruven. Gick det att använda den från Ställning.se? I förhållande till Seaquip lösa toppar är det ju rena rånet... Men vad skiljer?
 2. Aton

  Vinter i Mälaren?

  Gott förslag! vet du om klubben har någon plats för mig?
 3. Aton

  Vinter i Mälaren?

  Hej, fick tyvärr besked att de inte kan hantera segelbåtar i nuläget. Det blir att leta vidare...
 4. Aton

  Vinter i Mälaren?

  Tack för tipset, kollar med dom imorgon 😊
 5. Aton

  Vinter i Mälaren?

  Ja du har helt rätt kblomster. Har en del vinterfix på agendan så vill gärna ha henne så nära som möjligt 😊 Tack för tipsen, får kolla med de närmaste klubbarna. Både Jungfrusund och Slagsta känns lite avigt från Sigtuna hållet. Smidigare då till Enköping eller något annat norrut. Tyvärr kan jag inte hitta någon marina i de här trakterna?
 6. Halloj, har en 38 fots Najad som ligger Tjust skärgård över sommaren men skulle behöva en vintervila lite närmare hemmet. Bor i Sigtuna men kommer inte under stäketbron så allting annat i Norra mälaren skulle fungera utmärkt. Ute är inga problem, inne är ännu bättre Något tips?
 7. Inte alls dum och har ju lite andra funktioner också. Lite dyr men kanske får man ta det. Tackar!
 8. Jamen den där ser ju riktigt smart och enkel ut. Frågan är om man kan hitta någon som har lite mer än 8 timmar. Skulle tro att jag behöver åtminstone 16 timmar för ladd från tomt till fullt? En får googla...
 9. Jo, solpaneler är förstås det bästa alternativet men det drar med sig rätt mycket annat. Har ingen riktigt bra plats för dom tycker jag och så en hel del kabeldragning som jag av mången erfarenhet kan vara ett litet elände på en segelbåt... Finns det inget alternativ tro? Hur gjorde folk innan det fanns solpaneler t ex?
 10. Hej, har en bra bit mellan hemmet och båten och skulle därmed vilja kunna fjärrkontrollera min batteriladdare. Ja, egentligen kanske enklast landströmmen eftersom det enda som går då jag slagit av huvudbrytaren är batteriladdaren (Mastervolt IVO SMART 12/50/3). Ofta när man varit ute och seglat en helg och kommer in till hamn på söndag em så är batteribanken i bästa fall halvfull. Jag har blysyra batterier och vill då förstås ladda upp dom så de är fulla nästa gång man ska ut. Det i sin tur kan ju vara några veckor senare. Så oftast brukar jag ändå sätta i landströmmen och därmed går batteriladdaren igång men det känns förstås inte helt bra att lämna den så någon längre tid (brandrisk, pajar en cell och ett batteri börjar koka..., slitage på laddare, ..) Bäst vore då att sätta i landströmmen och slå av den ett dygn senare hemmifrån. Kan tänka mig många mer eller mindre avancerade lösningar men hur gör ni?
 11. Nu är detta lite oklart för mig vad som egentligen passar med vad. Vill mena att jag har en sådant här uttag som sitter i båten. Och detta är vad det verkar av model "RATIO". Nu ser det ut som jag kan få tag i en VICTRON kabel som ser ut så här; Så här ser VICTRON uttag ut; Det hela ser mycket lika ut men blir krångligt om det inte passar ihop. Någon som vet?
 12. Mja, nu var det ju så att jag frågade efter råd om en lågvibrerande och sladd/batteri. Följer med intresse också diskussionen om polera eller inte, vax och kem, för hand eller maskin men om någon har erfarenheter av just vibrationsfrågan om man nu ändå vill använda maskin så hade det varit kanon 🙏🏼
 13. Står inför att köpa mig en ny polermaskin för 38-fots segelbåt. Tyvärr har jag dragit på mig en känslighet mot vibrationer och fingrar och händer domnar ganska fort om det blir mycket skakjobb. Så med det som grund så är jag villig att hosta upp en större slant för att inte försämra händer och fingrarna. Är det någon som har liknande erfarenheter och testat en bra låg-vibrerande maskin. Sen är det detta med sladd eller batteri? Moderna 18V maskiner med 5 amp batterier är ju ganska kompetenta. Men gör de jobbet på en lite större båt? 2 batterier så kan det ena laddas under tiden? Eller blir det för klent helt enkelt? Vad säger ni som prövat?
 14. Tack, så blev det också till slut. Får med mig 3, 5 & 9m. Har du någon bra leverantör på fötennad RK?
 15. Hallå, Ska till att dra ny Seatalk ng kabel för en Axiom plotter. Tyvärr har jag långt till båten där den ligger nu och jag behöver ha alla prylar med för att det ska gå smidigt. Behöver ny matning + ny Seatalkkabel till montageplats på Pidestalen vid ratten. Med hyfsad stor sannolikhet så ligger nuvarande Seatalk block någonstans vid navborder? Hur lång kabel behövs tro? Den finns i 3M, 5M och 9M. Vill helst inte ha längre än nödvändigt. Någon som gjort liknande jobb på liknande båt? För matningen, kör ni förtennad kabel? 1,5 mm2?
×
×
 • Create New...