Gå till innehåll
fredag 17 november 2017

All aktivitet

Detta flöde auto-uppdateras     

 1. Senaste timmen
 2. Ändrade hummerfiskeregler 2017

  Jag kan inte uttala mig om tv-huset et. Det stämmer säkert, men när det gäller Gullmarn är ditt resonemang helt historielöst. Fiskbestånden där har minskat i alla fall sedan 70-talet. I början av 90-talet skulle jag säga var då bestånden kollapsade. Det var mycket ovanligt att stöta på säl på den tiden. Säl och skarv har exploderat på först senare tid. (Nu är det möjligen ett problem för ev. återväxt men det finns nog mer problem än så. Kollar man på botten är det bara skit. Alger och slem.) Nej det är trålning och lysfiske som sabbat fjorden. Sen har säkert övergödning och bruket i Munkedal också gjort sitt till.
 3. Favorituttryck sett på Blocket

  Sista priset-prutarna brukar jag hålla kort och vänligen förklara att diskussioner om priset hålles när både säljare och köpare står och tillsammans bretaktar objektet. Annars slår det aldrig fel; man nämner det lägsta pris man kan sälja för, sedan när köparen kommer "för att hämta" så börjar prutningen från det.. En annan kategori är "snackare undanbedes-försäljarna". Ringde en som hade det kravet i sin annons. Inledde med att hålla mig så kort som möjligt. Själv snackde han som niagarafallen, som en häst travar, som ett ösregn....
 4. Dags för ny fock!

  Det där köper jag. Kan ju förklara en hel del. Min enda erfarenhet av segling i vuxen ålder (lärde mig i optimistjolle och har varit ute nån gång då på en 606:a) är på den förra båten, en Seacat, som troligtvis hade originalsegel (tidigt 70-tal). Och så den nuvarande, där focken nog inte var optimalt använd och dessutom skadad. Jag ska kolla upp mer exakt vad de mer avancerade alternativen kostar, och försöka skramla ihop till det.
 5. Idag
 6. Dags för ny fock!

  Dominanten är inte ritad för genua och att skota en sådan blir helt fel vinklar då det inte sitter några skotskenor för detta. Man kan dock segla halvvind om man använder fasta block som man hakar i relingslisten. Jag hade en genua i cruisinglaminat som jag köpte helt ny samtidigt med focken. Det seglet lånade jag ut till en som hade skörat bägge sina försegel på Tjörn Runt 2010, när han skulle segla hem till Varberg förolyckades han genom drunkning då han mitt i natten föll överbord från sin Maxi 77:a utan flytväst på sig då den återfanns nere i ruffen. Båten drev omkring och slogs delvis sönder vid inre tistlarna i Göteborgs södra skärgård. Jag återfick genuan men den var skadad och ersattes av försäkringsbolaget med 100% då den som sagt var helt ny och oanvänd. Jag köpte då en code1 istället som monterades på rulle. Ett fantastiskt segel som gav båten mycket fina egenskaper i svag till mellanvind upp till 6 m/sek. Däröver blev det för mycket segelyta. En code är ju friflygande, men man vill ha så vass och rak förlikslinje som möjligt. Därför använder man oftast en vectrankabel, en mycket vridstyv lina som är styvare att vrida än vajer men är lika lätt att rulla in och som då blir förliksprofilen som seglet rullas mot. Man kan med fördel utväxla fallet med ett extra block i ovandelen på seglet och låta fallet fästas vid fallurtaget på masten och då få en utväxling på 2/1. Detta om riggen tål den högre belastningen.
 7. Dags för ny fock!

  Raol har en slörgennaker som han köpte av mig efter att han hade fått båten. Jag hade även en code1 som jag sålde till en annan Dominantägare.
 8. KBV "blåser" regering och riksdag.

  Ljungbergarn fortsätter leverera briljanta analyser av MG's medlemmar i det "öppna" debattforumet på FB. Då det s.k. Båtfolkets talesperson tidigare i denna tråd "gömmer sig" bakom alias och dessutom talar om sig själv i tredje person kan man undra vad Dr. Ljungberg skulle ställa för diagnos. Kan det vara schizofreni?
 9. Dags för ny fock!

  Som fd seglare hoppar jag in i debatten nu. På "min tid" var ett segel som var ett år gammalt inte något att kappa med. Det var slut i de sammanhangen. Ett flera år gammalt segel gav, och ger förmodligen fortfarande även om det tar längre tid nu, mycket mera krängning och sämre fart och ovana personer som var med på båten tyckte det blev läskigt med lite mer vind än 5-6 m/s. Det lutade och seglen fladdrade (bubblade) när man gick högt för att undvika för mycket lutning. I byarna var det jobbigt som rorsman att parera hela tiden och om man inte kappade så lät jag ofta båten luta istället för att gå upp i vind. Samma personer var gladeligen med och seglade med nya segel vid högre vindstyrkor då de inte tyckte det blåste så mycket. Nyare segel ger ofta båten mer fart utan så mycket mer krängning i byarna. Jag gissar att en ny seglare i en båt med äldre segel undviker högre vindstyrkor av samma skäl. Vet att jag inte alls svarar på frågan i tråden men tror man som nybörjare ska vara medveten om hur nyare segel uppför sig i förhållade till gamla.
 10. Favorituttryck sett på Blocket

  Jag håller helt med men även normal prutning är något vi svenskar inte kan. Jag begär 1000 kr. Spekulanten bjuder 800 utan att ha sett varan. Jag frågar varför S inte anser att varan är värd 1000? Inget svar. Man vill betala mindre men kan inte motivera med ex. varans skick, andra liknande objekt till salu etc. Enda motivet är att man vill betala mindre, och det vill vi ju alla.. Kom hit, titta på varan och säg sedan vad du anser den vara värd och varför. Sedan kan vi pruta.
 11. Dags för ny fock!

  Jepp självslående. Har funkat för mysig sommarsegling med familjen men för kappsegling hade jag valt annat. Min erfarenhet är att självslående som ju kanske är 95% eller något så blir inte krängningen speciellt stor, däremot tappar man höjd. En Genua däremot som kanske är 130-150% där blir det väldig skillnad i krängningen mellan lite för bukigt och plant. Jag tror vi kan hålla på i evigheter Peter eftersom vi har olika erfarenheter och troligen olika tänk när vi seglar. Nuförtiden trimmar jag nästan ingenting, förr var det ett letande efter optmal fart och balans. Jag slutar där och hoppas Raol blir nöjd vad han än väljer.
 12. Eberspärcher D2

  full spänning när värmaren belastar kretsen?
 13. Dags för ny fock!

  Svårt att tro att några några centimeter påverkar seglet så mycket att det blir "mycket" sämmre. Specielt för någon som endast seglar i lätt vind. Det är så mycket annat på båten och riggen som påverkar prestandan men många bäckar små blir skillnade tillslut. Jag märkte tydlig skillnad på min båt när jag gick från en gammal genua till en ny. Båda nära max mått på båten. Den nya är mycket bättre mot vinden (går högre, mindre lutning och bättre fart) och i hård vind. Den gammla var tydligt bättre på undanvind. Men på en 100% fock som är några cm längre i förlik och underlik tror jag inte du märker någon tydlig skillnad när allt annat är lika. I den vind som Raol vill segla hadde jag nog önskat helt annan segel garderob. "code 1" (eller liknande) upp i vind och en gennaker på halv / med vinden. Självslående fock för vindar från 5-7 och upp till vad för vind båten klarar med den och botten revad stor. Focken sydd för det lite högre vind registret som matchar med revad stor. Men det ger en helt annan nivå på priset. :-)
 14. Eberspärcher D2

  Tack för alla tips och ideer! Kontakterna ser dessvärre fina ut vid pumpen och när jag mätt där har det fladdrat lite så det har nog med pulserandet att göra. Jag fick igång den efter att jag rengjorde kulan och fjädern i somras men nu har den stannat av helt. Jag får ta isär den och kolla mer under vintern. Rensa inloppsfiltret och kolla om det kanske är för hårt åtskruvat. Jag har full spänning fram till värmaren...
 15. Dags för ny fock!

  Var det självslående fockar? Det blir jättelaster i sådana, till storsegel och kanske till genua till raol’s båt skulle jag tycka det var helt OK med dacron, men tittar man på hur många år man får ut per krona är en bättre duk att föredra på den aktuella focken hävdar jag. Har haft dacron i den självslående focken som satt på min Dixie 27, den höll inte måttet. Den är numer förpassad till vinden för att kunna användas som soltak i någon trädgård.
 16. Dags för ny fock!

  Jag och Raol har en viss likhet. "Jag ger mig aldrig när jag har fel och sällan när jag har rätt" - gammalt talesätt. Trotts att jag tillhör kategorin "slöseglare" så har jag alltid låtit segelmakaren mäta vid de tillfällen det har behövt mätas på mina båtar - när jag låtit göra förändringar på gamla segel. Dom har en helt annan blick inom sitt yrkesområde. För ett tag sen, lät jag en kompis spika upp en elledning i en föreningslokal där vi jobbade. När jag skulle koppla in kabeln, fick jag lossa halva kabeln - ca 3 meter - ock lägga om den. Killen är en mycket kunnig och nogrann man, men jag klarade inte av att koppla in den som den var förlagd. Väggutaget skulle visserligen fungera med den kabelförläggningen och det hade kanske bara varit jag och nån till som hade sett att det såg bedrövligt ut. Med ett segel är det väl tvärt om. Det ser lika vitt och fint ut om måtten inte stämmer, men funktionen blir mycket sämmre.
 17. Favorituttryck sett på Blocket

  När jag hör frågan (alltför ofta) "Vad är sista priset ?" brukar jag svara "Det kan jag ju inte veta förrän efter att den sålts". Med inte sällan nedanstående konversation som följd: - "Vad menar du ?" - "Det sista priset är ju vad den såldes för, och det kan jag ju inte veta förrän den är såld. Eller hur ?" Antingen återupprepar köparen nu frågan om "sista priset" eller också hörs något kryptiskt som oftast är en omskrivning för att man är dum i huvudet..... En helt annan sak är om man frågar om mitt lägstapris. Men nu frågar man ju om något som har en tidsaspekt, "sista". Det är en helt annan sak, och inget man kan veta förrän när den tiden begreppet är uttryck för är inne. Detta brukar för mig bekräfta att det inte var rätt köpare . I synnerhet som denna kategori "köpare" ofta bara ställer ovanstående fråga och sällan verkar vara ett skvatt intresserade av att fråga om objektet i sig såsom skick o.s.v. (Ja, jag vet att jag är besvärlig. Men så är jag också son till en speciallärare i svenska....)
 18. Dags för ny fock!

  På Windexen har vi nu pentex tror jag men på tidigare båtar så har vi haft dacronduk.
 19. Trimma 6hk

  Byt till en 2-takts Mercury 7.5hk. Du kan knappast köra upp så många liter/år så att det kallas miljöbuse.
 20. Trimma 6hk

  F6 är samma motor som fyra och femhästaren, så den är redan den starkaste i sin serie. Det kanske krävs modifiering av kamaxel kombinerat med portning och större förgasare. Dyrt blir det och garantin ryker all världens väg. Ett alternativ är ju att hitta en äldre tvåtakt om nu vikten är viktigast.
 21. Favorituttryck sett på Blocket

  Det värsta jag vet är "Vad är ditt sista pris? Sista? Menar man lägsta? Jag skall alltså pruta med mig själv och sedan säga vad jag kom fram till?
 22. Favorituttryck sett på Blocket

  Bättre pris vid snabb affär!!! Vad är en snabb affär kan man ju fråga sig, ett par timmar eller några dagar.))) Jag har även sett: Obs, sista chansen. Jaha, sista chansen till vad? För säljaren att bli av med objektet eller för köparen att köpa objektet som inte verkar vara alltför lättsålt???
 23. Tyst Elaggregat

  Det går att ladda snabbt, absolut. Dock ville de inte ha elverk, eller behöver det inte med tillräckligt stor batteribank. Vi valde inte LiFePO4 eftersom det gick att bygga mindre och billigare med 18650 celler. Men missförstå mig rätt.... Det finns flera olika lösningar på samma problem, jag har ingen värdering av vad som passar olika personer/situationer. Ville bara delge en lösning som passade just mina vänner. Vi laddar med upp till 2Kw med landström och ca 5Kw med generator när man kör motorn. Man kan ladda banken med 10Kw, men det blev så dyrt och trångt med annan generator så de valde denna lösningen. Med landström behöver man 3-fas för att göra det, och det finns sällan tillgängligt i hamnar. Sällan som banken är helt tom när den laddas, så det är inget problem i verkligheten,
 24. Tyst Elaggregat

  Glöm solpaneler så här års, de ger 10% av vad man får ut under sommaren. Ska man vara ute nu är elverk nästan nödvändigt, det kan ladda när man seglar, något man bör undvika med ordinarie diesel. Man behöver inte en så stor batteribank om man har LiFePO4, elverket kan ladda snabbt och tyst. Starta och ta en promenad!
 25. Favorituttryck sett på Blocket

  Inte båt, men väl så roligt. Trots att de utlovar att denna trätrall inte lär vara underhållande....:
 26. Dags för ny fock!

  Har du dacron i din självslående fock?
 27. Att mäta eller inte mäta själv

  Om båten är nära original så fungerar ett "standard segel" för båten bra. Vill man ha den där sissta kvadraten extra segel eller optimera så mycket man kan så är det bra att mäta. Ser man på tävlingar av tex SRS typ så är det mer seglarna än materialet som ger vinst. (Min erfarenhet) Så om man inte ska tävla kanske den sista lilla biten inte gör så mycket.
 1. Ladda in mer aktivitet×