Gå till innehåll
tisdag 23 oktober 2018

All aktivitet

Detta flöde auto-uppdateras     

 1. Senaste timmen
 2. Gelis

  Ny Mercruiser V8 varvar inte ur

  Vi har inte haft uppe komp.prov, vilket kanske är det första man borde kolla att alla cyllar ligger inom spec.
 3. Idag
 4. seniorlemuren

  Äkta teak till däckbeklädnad..

  Köpte 32 st dörrposter från ett gammalt badhus. Dessa var tillverkade av teak och tillverkades för ca 50 år sedan. Skulle tro att det är riktig teak. Håller just på att tillverka en badrumsinredning till en båt av detta material.
 5. oyster

  Konservering TAMD41

  Tänkte sätta en egen slang direkt på pumpen som sen går ner i en 10l behållare med glykolblandning. Någon som vet dimension på slang-anslutning till sjövatttenpumpen?
 6. GustavE

  Ny Mercruiser V8 varvar inte ur

  Fabrikatet är S&J Engines Igår restade vi med 40 graders tejpad skala. Vid 3800 varv var det 34 grader. 2 st av vardera primär- och sekundärnålar är bytta. Även munstycken, kommer inte ihåg om dom var för primär- eller sekundärnålarna. Kompprov är gjort var mellan 9 och 10 nånting. Testade alla tändkablar med stroboskoplampan igår och det såg lika ut på alla (testade på texten på generatorremmen). Har testat gnistan tidigare, osäker om det var med just det rena stiftet. Så ska försöka testa det. Tack för alla tips och svar! Även dom som inte har citerats. Mvh Gustav
 7. Ja det är nog sant, men enklare och billigare med ett par kg salt i ett durkslag, jag kör två sådana, en i förpiken och en i salongen. Skulle kanske kunna ersättas med ett 10-tal köpebollar. Det blir betydligt effektivare om man kan ha en liten fläkt som blåser på saltet och samtidigt får lite rotation på luften i båten. Metoden med att först avfukta ordentligt med en elektrisk avfuktare är mest effektiv, även om man kör den elektriska innan man tar upp.
 8. Mange249

  Parsun 3-5 hk

  Man bör också höra med Larmtjänst och Polisen så att motorn/båten inte är stulen.
 9. Knoen

  Parsun 3-5 hk

  Tack! Det hade jag inte en tanke på, att jag kunde häva köpet. Jag ville ju bara ut på sjönn så fort som möjligt i somras. Men det är ändå inte så stor summa pengar att lipa om.. bara det att jag betalade mer än jag skulle. Ni där ute som ska köpa begagnad båtmotor, kolla "ramnr" tillverkningsnr" märke o dekaler, om den är ommålad- var extra uppmärksam. Så ni inte råkar ut för en lurifax som i mitt fall.
 10. Hybro

  Bränslepris i skärgården

  Ooooops... Ser nu att jag är i fel forum. Har ju segelbåt. Och jag föstår att Ni som har redia båtar också har råd att föda dem. Det kostar på att ligga på topp. - Sista inlägget från mig😎
 11. Kane

  Parsun 3-5 hk

  Lite sent nu efter diverse service/reparationer. Du skulle ha tagit dialogen med säljaren direkt när du märkte att det inte var en Honda.
 12. Gundj

  Ny Mercruiser V8 varvar inte ur

  Han har ju en strobescope-lampa. Då behöver man inte rycka kablar, man flyttar bara pickuppen mellan tändkablarna, förutsatt att hans lampa har induktiv sådan, men det finns väl ingen idag som inte har. Lyser man i handen eller någon mörk yta är det lätt att se om alla cylindrar går ungefär lika.
 13. Caribic410

  Vinterförvaring kallt, EJ frågor om konservering!

  I förhållande till mängd salt så funkar ju köpetorrbollar lika bra som himmagjorda. Fast i förhållande till mängden salt man häller i durkslag, strumpa, nätpåse.. mm. Jag häller nog ett par kg, Måste man ga många köpetorrbollar. Både emklare och mer ekonomiskt att göra egna. Ju // mr messerschm..
 14. Mackey

  Bränslepris i skärgården

  Nej, du fattar fel. Det jag skrev handlar inte om just dig och din båt. Har man en lite större törstigare båt och fyller1000 liter vid ett tillfälle och skillnaden är 4:- kronor per liter beroende på vilken mack man väljer så blir det så att varje tankning kan kosta upp till 4 000:- kronor mer än den behöver göra. Mackey
 15. Igår
 16. Hybro

  Bränslepris i skärgården

  Fattar jag rätt? - 4000 kr mer per säsong, beroende på var man tankar? Då börjar vi närma oss bränsle för 70 - 80 000 kr / år, om fluktationen antas vara 1 kr / liter. Och förstår troligen syftet med tråden. Då blir det helt klart begränsningar på val av färdväg och vilka platser man har råd att besöka mellan tankställena. Typ jakten på billigaste bränslet. Har åkt 1500 sjömil och legat ute 86 nätter denna sommar bland kobbar, hamnar och skär över hela Vänern denna säsong. Garanterat inte betalat 4000 kr för vare sig motordrift eller värme denna sommar. Jo, om man räknar in bilresorna till båten förstås. Med den förbrukning jag har, så är jag inte direkt öreskänslig, fast kassan är skral. Förstå mig nu inte fel... det var jag som inte förstod syftet med tråden... ursäkta kapningen. BT!
 17. Mackey

  Parsun 3-5 hk

  Vill du inte ha motorn till det (över)pris du givit kan du försöka häva köpet eller komma överens om prisavdrag. Köplagen gäller vid köp mellan privatpersoner och har man som säljare fört köparen bakom ljuset har köparen möjligheter att få prisavdrag, ev. fel åtgärdade på säljarens bekostnad och slutligen har säljaren möjlighet att häva köpet. Frågan är om du kan bevisa att säljaren påstått att det är en Honda. Mackey
 18. bhemac

  Höstpyssel

  En liten första utvärdering. Förta motorn monterades på en äkta, 3/4" Biltemaventil utan problem. Öppnar och stänger tyst, strömförbrukning ca 0,2A. Nästa motor skulle monteras på en 1/2" ventil men för att göra så måste fästet modifieras, ventilen är för smal i halsen. Tredje ventilen skulle sitta på en 3-vägsventil men armen sitter för nära själva ventilen så monteringshålen måste modifieras. Men med hjälp av en liten träbit kunde den provköras utan problem. Frikopplingen fungerar, dra i ringen och ventilen kunde manövreras för hand. Gränslägesbrytarna fungerar perfekt. Nu ska metalldelarna få lite färg, skruvarna bytas till rostfria. Plastburken tätas med silikon och motor mm få lite vaselin sen bör den kunna fungera i många år. Att montera går väldigt fort. Lite fix men en klart vettig grej och till en kostnad av ca 120kr/st. En "riktig" ventilmotor kostar minst 10ggr mer.
 19. trucker1

  Ny Mercruiser V8 varvar inte ur

  Om du inte vill rycka kablar under gång så starta den kall och låt den gå ca 30sek och slå igen då är det lätt att känna på stift/toppar om du har funktion på alla burkar
 20. raol

  Oktoberseglats med Maxi 68

  Ha den uppe om den inte skymmer sikten. Vi har ingen sprayhood på vår nuvarande båt (det är dålig sikt framåt som det är, så det hade inte funkat bra), men hade på den förra. Pga att den skymde sikten så kraftigt fick den nästan alltid vara nedfälld. På rak arm minns jag bara ett tillfälle när den var uppfälld under gång, och det var när en kompis och jag dörjde, och gick för motor i dåligt väder (9-10 m/s, regn och tunga moln). Då var det skönt att krypa in bakom.
 21. Om man först avfuktar ordentligt och sen underhåller med riktiga, hemmagjorda, fuktslukare (färdiga torrbollar är ofta ganska ineffektiva) så räcker det att stänga till. Finns det stora springor och glipor så bör man se till att få bort dessa så att det räcker att stänga till för att få en hyggligt tät båt. Det där med kapell är intressant. Jag har min Netatmo utomhusenhet stående under kapellet i sittbrunnen och det är rejält fuktigt. Så att få ner fuktigheten där är angeläget, troligen bäst att plocka bort kapellet eller prova med ett par fuktslukare. I många båtar så finns det inte mycket i sittbrunnen som kan mögla men finns det så måste man sänka luftfuktigheten. Kan vara lämpligt med lite experimenterande och, framförallt, en hygrometer.
 22. M__G

  Larmdiod Nautilock

  Nästa gång kanske det blir att löda. Denna gång blev det original. Funkade bra att byta, bara lossa kontakten och sätta dit den nya. Men tätningen mellan sladd och dioden glipade lite när sladden böjs vid monteringen. Förklarar väl varför den förra ärgade sönder totalt. Nu har den fått lite tätningsmedel så den kanske håller.
 23. Mackey

  Bränslepris i skärgården

  Jag ser fram emot att vår segelbåt stiger i värde... Mackey
 24. Alicia1

  Bränslepris i skärgården

  Vi ser fram mot nästa säsong med priser över 20 kr lit, vi vänjer oss nog med det.😓
 25. Kane

  Bränslepris i skärgården

  Min sista båttankning i år blev på Sandhamn den 13 oktober till priset av 18.59 kr/liter för 95 oktan.
 26. Thomas-CC-Lancer

  Ny Mercruiser V8 varvar inte ur

  Tändföljden skall vara 18436572 men nej tror inte att den är fel, hörs tydligt att ngt är galet när man lyckas med det.
 27. Jo det är klart det ska vara stängt. Frågan gäller väl om det går att hålla tillräckligt torrt under ett kapell, vilket jag tror funkar om man anstränger sig. Mackey
 28. Knoen

  Parsun 3-5 hk

  Hej! Skulle köpa en båtmotor och hittade en på blocket. Säljaren sa att det var en honda, med trasig impeller, starta gör den å går, så jag köpte den, började med att byta impeller, men inga dekaler eller tillverkningsnr finns, motorn är överlackad med vit sprayfärg! Det visar sig att det inte är en Honda, utan en parsun, jag köpte yamaha delar som passar precis, växellådpackningar, riggpackning och impeller/ (innan jag såg att det stod parsun inne i kylarkanalen). Motorn funkar, men jag råkade göra sönder även den nya riggpackningen så kylarvattnet läcker lite fortfarande. Jag är inte helt missnöjd med den.. men att jag blev lurad till den och betalade 3ggr mer än vad jag skulle känns verkligen dumt. Men om någon undrar så passar yamaha-delar på parsun om man inte får tag i original. Men kan hända att original parsun-delar är billigare. Hoppas att jag har nytta och nöje och inte allt för mycket krångel med den i fortsättningen. Ps: förmodligen snodd i nåt skede, kan ju måla om den å sätta på yamahadekaler.. men för mkt jobb för lite pengar, och oärlig är jag ogärna.
 1. Ladda in mer aktivitet
 • Marinklubbar
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy