Jump to content
Wednesday 21 April 2021

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Jag har en liknande installation men en c-tek 250 som fungerar som smart laddare samt regulator för sol panelen. den laddar startbatteriet först och sen förbrukningsbatteri och funkar även som en automatisk batteriseparator. Vid motorgång fördelar den generatorns laddning mellan batterierna. Allt har fungera väl såhär långt. När jag kollar spänningen en solig dag ligger den på allt mellan 12,8 - 14,5V beroende på sol och laddbehov i batteriet. blir dock lite orolig då jag hör att små förbrukare kan lura laddaren att trycka på mer än vad som behövs. Jag har nämligen kopplat in den elektroniska anoden samt den automatiska länspumpen direkt på förbrukningsbatteriet (via säkring såklart) så de alltid har ström även om huvudbrytaren är av. Finns det risk att dessa lurar laddaren ? hur kan jag koppla om för att undvika detta ?
 3. En risk är att man pumpar upp jollen lagom mycket på våren när det är svalt (15°C) och sedan blir det som du säger när temperaturen stiger och solen ligger på (50°C).
 4. En ganska stor båt att börja med, å andra sidan är risken mindre att besättningen tröttnar pga spartanska förhållanden. 37-fotaren är med sin storlek rätt tung att hålla i naturhamnar om vinden vänt eller vridit åt fel håll, välj natthamn med omsorg och koll på prognoser så blir nattsömnen bättre. Finns det ankare och kätting i stäven så är svajankring ett bra alternativ i början, enklare och mindre risk vid vindskiften.
 5. Yesterday
 6. Någon impregnering finns inget behov av, väven är tät. Dessvärre är det fel material på Markilux 37, som är i polyacryl, för denna produkt. Det kanske inte finns några bra alternativ för färgning av polyacryl?
 7. Har svårt att se vilka minusposter som finns med tanke på vad du tänker använda båten till. Varför fastnade du för just den här modellen? Ex Bavaria 37 verkar ha en liknande planlösning och borde vara mer vanlig på andrahandsmarknaden. //F
 8. Tack för svar, vad bra då vet jag. Jag vann den i budgivningen på Tradera, och då fick jag med en ring, så nu har jag två ringar, men monterar ingen av dem. För några år sedan fick jag ju in en bit vaxad taglingslina i packboxen, och det var ju en del jobb och onödig kostnad med det. Det hände troligtvis på höstkanten, och möjligtvis tätade den vaxade linan litet eftersom drevoljan bara var som café latte light.
 9. Jag tror att min sett ut som på bilden (inte min båt, bilden tagen från blocket), den gröna nyansen tittar fram på några skavda ställen. Har inte kollat nyans, men funderar på att göra det inför ev bättring här och där.
 10. Ok ja då är jag med du har monterat dit en avskärare närmast packboxen, och då ska den ringen ej monteras annars får du ju två där och det går inte. Precis som sankt Anna påtalar i övre inlägget. Den ringen skyddar ju packboxen med för att minska lina som trycker in packboxen.
 11. Men där låter det ju som om han kunde titta under båten för att undvika grund!
 12. Hej Liknande upplägg med 230 uttag har jag i min 29:a, tre grupper 6A+6A+10A. En 6:a till batterieladdaren(elrummet). En 6:a till förväggen , "barskåpet" och under bordet. En 10:a till beredaren eller kaffekokare/elplatta vid diskbänken, kopplad över en väljare på förarplatsen(bild). Beredaren försedd med tvåpolig brytare(bild). Har dioder i uttagen så man ser om landströmmen är på. Har ett intag i ankarboxen och ett på akterdäcket med en Kraus&Naimer väljare för val av intag med säkerhet(ingen spänning på intagsstift som inte används) och samtidigt är den huvudbrytare. Central i motorrummet(bild) I min båt sitter en Waeco batterimonitor på förbrukarsidan. Shunten sitter mellan batterijord och gemensam jordskena för alla förbrukare förutom motorn(bild) . Två kretsar med huvudbrytare precis innanför dörren(bild). Waeco-batteri monitor ersätts snart med en Odelco som placeras vid huvudbrytarna.
 13. raol

  Plotter

  Det är ju delvis knappstyrt även med pekskärm, bara att knapparna är "platta" och på skärmen. Men att zooma in och ut kan man göra med knapptryck på skärmen, på ganska stora "knappar". Det får nog vara en rent brutal sjögång för att man inte ska lyckas trycka på dem. Men jag har själv ingen erfarenhet av användning under såna omständigheter, så jag ska inte uttala mig tvärsäkert.
 14. Fin Riwall. Är det den som va till salu förra sommaren med en diesel v8? Hur är din planerad invändigt?
 15. 08sthlm

  Plotter

  Attans att jag inte sökte på forumet innan jag beställde ny plotter. Blev en Raymarine Axiom 9 med enbart touch. Nu när jag läser kommentarer så verkar vissa här skeptiska till touch under fart. Har dock inte fått hem paketet än, så inte kört ännu. 😁 Men är det verkligen utmanande med touch skärm under fart?
 16. Ja, det är samma här. Har väl kommit fram till att innan 96 så var det mera trä inuti och efter 97 så är det mera rostfritt utanpå.. Ah, kul. Min är nog på sista varvet, förlängde och vände på några borstar när den gav upp förra året och fick liv i den igen. Under akteruff babord sida. Jag hade fel, den är 150 liter, infon kommer från förra ägaren, men jag ska mäta vid tillfälle. (Jag hade en extra 15 liters dunk i stuvfacket som nödvatten förut, den har inte behövts men siffran 165 stannade kvar.) Hmm, har du model Nr.1 kanske, innan någon kom på att det var en bra ide att komma ner i stuffacket. Har ingen bild att dela, men jag har 4 luckor där, en stor lucka och sen en liten till som du är inne på. Skivan som bordet står på är fastskruvat/pluggat kanske limmad? Och i den skivan så finns det ett rektangulärt hål som bordsbenet ska passa ner i om man vill ha bordet som säng. Ser inte om du har så. Men fin golvbelysning.
 17. Hej. Den där ringen är istället för linavskäraren nu när avskäraren har utgått. Den får aldrig monteras akter om propellern. Ingemar
 18. I Brunsbüttel träffade vi en kille som, sittandes på en pinnstol, kört en glasbottnad motorbåt från Stockholm. Han var på väg till Röda havet för att köra turister ut till korallreven. Han navigerade med hjälp av kartorna i telefonkataloger. En ganska skön typ som bara såg möjligheter. "Hinder" fanns inte i hans vokabulär.
 19. Nä enbart radar till surfplatta har jag inte hittat, men då jag har dubbla platser så går det ju spegla en plotter med radar till surfplatta på fly. Men i dimma sitter jag nog ändå inne och kör... Åker inte runt i så stor skärgård, och klarar mig så pass bra att jag har svårt motivera investeringen. Vill man ha lite skärmstorlek så drar det ju iväg rätt ordentligt.
 20. Vi har en Quicksilver, iofs en rib, och den är av bra kvalitet. Tidigare hade vi en zodiac men den lämnade in efter många år. Det var limfogarna som gav sig och till slut tröttnade jag på att laga. Jag skulle inte tveka att köpa en zodiac igen. Min zodiac hade plywood i akterspegeln, men den var av en äldre modell, C285XS.
 21. Jag kanske har nämt det innan, när det gäller impregnering har jag använt mig av (färglös) impregneringsvätska från Hendens som är avsett för grova textilier, tält, markiser etc. Den har jag lagt på med en tryckluftsdriven färgspruta, har funkat ypperligt. För väldigt många år sedan använde jag blå acapella, det var svårt att få en jämn infärgning, då lade jag på acapellan med bred pensel eller roller, möjligen skulle kapellduken badas i detta i badkaret. Kan det vara så att det är kemikalieinspektionen som nu stoppar acapellas alla kulörer förutom grå?
 22. Angående att använda West Systems pigment i Biltemas epoxy. Nedanstående är utdrag från West Systems hemsida. Detta gäller, som sagt, för West Systems pigment: "Pigments are resin-based..." Det är så små mängder du behöver för en liten färgskillnad så det kanske funkar. Men, jag hade nog försökt hitta ett pigment av typen som @Caribic410skriver om eftersom pigmentet är baserad på West Systems bas (resin). Angående om West Systems pigment förändrar egenskaperna på epoxyn: "Adding pigment to epoxy should, like everything in life, be done in moderation. Without exception, adding pigment to WEST SYSTEM Epoxy will weaken the cured mixture to some degree. Because of this, we suggest you use very small amounts of pigment, about 5% by weight."
 23. Om du vill se Radar på surfplattan skall du nog ha TV4 Guld-appen. Marin radar till surfplatta finns det nog inte, ännu, kanske kommer så småningom, vem vet?
 24. Ja gör så, men det intressanta egentligen i detta fallet är ju att veta toppspänningen mitt på dagen då solcellspanelerna laddar som bäst. 14,4 volt är för högt, ibland kan man höra att det bubblar om batterier som gasar, det är inte bra för batteriet, sedan produceras det knallgas ombord och experimentet med sådan gas brukar vara det enda man minns från högstadiets kemilektioner. Men låna ihop några olika multimetrar eller voltmetrar och mät igen, det kan ju vara ett felkalibrerat mätinstrument som gav det höga spänningsvärdet.
 25. Du får kanske göra ett tvåstegsarbete och först färga in o sen impregnera. Det finns ju andra infärgningar som enligt bruksanvisningen ska kunna färga in rätt olika materialtyper som t.ex. https://www.bauhaus.se/textilfarg-nitor-all-in-one Den ska användas i tvättmaskin och det är nog inte så lyckat på en sprayhood med fönster men det borde väl även fungera i en stor balja.
 26. Zodiac lever väl litet på sitt firmanamn, men helt klart säkerligen bra. I engelsktalande länder benämner man tillockmed mjuka gummibåtar för ”zodiacs” i pluralis, ungefär som vi gör med vespor, jeepar, catepillar och frigolit... missbrukar firmanamnen. Jag har sett att många har såväl mjuka som ribbar från Brig, och enligt ägarna är det ett bra fabrikat. Själv har jag en italiensk, Plastimar, plywooddurk, akterspegel av plywood, ingen toft att sitta på då man ror. Inköpt för mer än tio år sedan begagnad av en kompis, men den fungerar bra ännu.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy