Jump to content
Thursday 30 March 2023

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Past hour
  2. Då får man ta det på listan till nästa år
  3. Today
  4. Då har jag en uppsättning här åt dig 😃
  5. Precis så jag tänker, det dyraste med båt är att stå still. Katastrof.
  6. Jätteintressant detta, men vi har nog förlorat Tråd-Skaparen - det var förra fredagen han skrev sina 2 inlägg... 1. Aquador 23ht och Finnmaster 7050. Båda drevbåtar med 170 hk diesel eller 205-250 hk bensin. Varpå han tvekar köp med avseende på att drev skulle vara komplicerat/dyrt att underhålla. 2. 10 knop är lagom hastighet. Varpå rak axel är ett ytterligt alternativ. När man köper båt kan det knappast var en första fråga att ställa om den har drev eller rak axel! Först bestämmer man sig för hur båten ska användas. Tex 4 personer ska kunna ligga och sola, sitta och äta utomhus (eller inomhus), kunna sova och ha med sig packning för 3 dagar. Båten ska kunna köras mellan Hanö och Karlskrona på 2 timmar (eller halv dag). Exemplet ger en storlek och layout på en båt, och dess hastighet. Därefter kommer det ge sig om det är en drevbåt, utombordare eller en snipa, segelbåt... Det är ytterst få båtklasser där man hittar alla driv-alternativ. Än värre blir det i framtiden, eftersom det mesta går i riktning utombordare. De flesta man pratar med i hamnen som ska eller har bytt båt, har missat frågan om hur den ska användas. Det finns båtar för alla aktiviteter, men inte alla i en konstruktion. En viktig punkt är naturligtvis klimatet där båten ska användas eller tiden på året då den används mest. Båtar för Medelhavet och Florida har stora öppna ytor och ett fast tak - för de behöver frisk luft och skugga. En del köper en båt för sin eget intresse, men ändrar sig senare då de inte får med sig frun och eller barnen - tex på grund av att det saknas toalett eller liggyta att sola, går inte att åka vattenskidor eller att den skumpar/väsnas för mycket... Drev eller axel är sig dock en intressant diskussion. Precis som ankaret i fören eller aktern. Det är mer jobb med ett drev, men fördelarna finns med - tex att tilta upp för att köra på grunt vatten eller in på stranden.
  7. Ska man göra tanken själv så är mitt tips att välja ett material som du är van att jobba med….. Jag gjorde min septiktank, för 10 år sedan, i epoxi och har inte haft några problem med den. Men, jag är relativt van att jobba med armerad plast. Gjorde en som passar precis under sitt/sov yta, i förpiken. Tejpade hela utrymmet med silvertejp och plastade alla lager, 6 st vill jag minnas, i botten och kanter. La in skvalpskott där jag ville ha dem. Sen är det bara att lyfta ut den, tejpen gör att det inte sitter fast. Laminerade en flat bit som lock, genom att laminera lika många lager glasfiber mot en plywood skiva med byggplast på. Alla genomföringar köpte jag av Järna rostfria, enkla saker med ett rör av önskad tjocklek med en liten platta på som jag plastade fast där jag ville ha dem, i lock och tank. Laminerade fast locket och ner med tanken. Passade perfekt och ingen lukt så här långt.
  8. Drevet innehåller en himla massa rörliga delar, ett drev avsett för dubbelpropeller innehåller än fler delar. Som redan konstaterats har ju båtar med drev inget backslag inombords, det är inbyggt i drevet. Båtar med axel har ju backslag av olika konstruktion, och för att vara övertydlig så innehåller även dessa en himla massa rörliga delar, men något färre sådana än vad dreven har. Om man nu behöver få sin båt bogserad, kan det vara lättare om den har ett roder, alltså en båt med axel, det kan gå att styra den någon, beroende på vad det är för båttyp. Båtar med drev saknar ju roder i ordets rätta bemärkelse och saknar ju då roderverkan vid bogsering... Både axelbåtar och drevbåtar förlorar ju "roderverkan" styrförmåga i olika grad då propellern inte snurrar. Båtar med drev är ju oftast planande eller ½-planande, sådana båtar blir vindens rov ganska snabbt då man lägger i friläget. Axelbåtar är ju också känsliga för vinden, men inte alls på samma sätt, då dessa har iallafall en liten undervattenskropp. Båtar med drev är lättare att manövrera i trånga hamnar, lättare att backa med, men det kräver en del övning och tankekraft. Båtar med axel och roder låter sig manövreras bra i låga hastigheter framåt, men vid backgång kan det vara litet si och så med manöverförmågan. Jag vågar påstå rent subjektivt att det finns ungefär lika många fördelar och nackdelar med drev kontra axel med backslag och roder. Så långt kan det vara oavgjort, men sannolikt är det billigare med underhåll av axel, backslag och propeller, om man nu inte råkar ut för ett totalhaveri, då kan det bli väldigt dyrt för både drevbåtar och axelbåtar...och då är det ju inte längre frågan om underhåll.
  9. För mig funkar det så att dom småjobb som skjuts till efter sjösättning dom blir inte gjorda då heller. Lättjan tar över.
  10. Men motivation att fixa båten när det är minusgrader och 30 cm snö bredvid är inte så hög 🥶
  11. Här uppe i Bottenviken är magnesium perfekt. Måste visserligen bytas varje år, men innebär att drevet inte drabbas av någon oxid/korrosion överhuvudtaget. Vi har dock väldigt lite salt i vårt bräckvatten. Det är väl klart saltare nere omkring Stockholms skärgård.
  12. Time Left: 11 months and 27 days

    • Köpes
    • Used

    SÄKERHETSSELE FÖR SEGELBÅT HELST 2 ST. STOR LEK XL. Köpes Skicka pris o bild.

    NO VALUE SPECIFIED

  13. Jag tar väl ned presenningarna i påskhelgen, om dom nu inte åker av nu till helgen. Det har ju varit en del motorjobb nu i vinter, ett jobb som gått långsamt. Men då har det varit gott att ha en presenningen över akterdäck och en LED-armatur upphängd i täckställningen samt en värmefläkt. Även jag har en lista med en massa småjobb kvar, men dom grejerna kan man fixa då båten ligger i sjön.
  14. Bustersäsongen är i full gång. Missade bild på själva sjösättningen, men den här bilden är från i söndags, en vecka efter sjösättnig.
  15. Det finns oftast delade meningar. Men du känner inte mig och du känner inte de personerna i forumet du länkar till. Du vet inte vilken ordning jag har på min båt eller hur de sköter sina båtar. Det blir ditt beslut i slutändan. För mig är korrekt service en försäkring mot höga kostnader och mot att båten ligger på verkstaden under vår korta sommar. Även om du skulle ha en försäkring mot motorras så är det idag inte säkert att det går att hitta en ny motsvarande motor. Jag kör en Mercury Pro XS 150 och rasar den, eller jag kör på grund så är leveranstiden så pass lång att jag är utan båt i sommar. Det kostar pengar att byta kamrem, och den håller säkert flera år till. Men du har säkert både bil och bostad försäkrat fast du inte räknar med att varken krocka eller få inbrott i bostaden i år? Båtlivet är årets höjdpunkt - så köp bort oron och risken är min rekommendation.
  16. Expansionsbeslag monterat, allt funkar som det ska. Blev inte perfekt men helt OK. Återstår att montera handtag, samt ev en spärr så att de inte öppnas under gång.
  17. När jag kör motorn i balja, ska de komma ur vatten i hålet där växelpinnen syns?
  18. Håller med om att måtten är noga, Men en sådan "dummy" gör man med fördel istället i kartongmaterial och silvertejp. Lätt att modifiera också. Mallade en hel inredning i min förra båt med den principen. Att balta med frigolit och lim för en "mockup" kan man kanske göra om man har gott om tid (och pengar). Men så skräpar/smular frigolit också så fruktansvärt...😉
  19. Yesterday
  20. Håller med dig till fullo. 👍
  21. Jag påstår inte att drev är skit men att det finns nackdelar med många rörliga delar kan vi väl vara överens om. Hur många rörliga delar ett drev innehåller vet jag inte men rak axel innehåller bara en. Men som sagt olika saker passar vissa båtar och människor andra inte.
  22. Förstår precis 👍 som jag skrev tidigare myntet har två sidor och det ena utesluter inte det andra. Men att skriva att drev är skit och axel is da shit utan problem blir lite väl färgat. Allt utgår från vilken båttyp du vill ha och hur du vill färdas, och hitta det som passar just individen. I mitt fall passar inte axel och jag väljer då drev, den dagen jag köper segelbåt blir det en med axel där man tuffar på i sakta gemak
  23. Stryka segel? Pressveck så de ligger fint över bommen?😂
  24. Jag menar att propelleraxlar sällan (behäftas) går sönder om man inte är dålig navigatör och går på grund, med tanke på hur enkel konstruktionen är i jämförelse med dreven.
  25. Aha så du tänker då att om propeller axel blir behäftad med ett fel så lagar du det med båten i sjön då eller?
  26. Motorn ser jag som säkerhetsutrustning, att ta till när man inte KAN segla. Plötsligt för hårt väder, sjukdom, skada, rigghaveri, osv. Elsnurran har ingen chans om vädret är problemet.
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...