Jump to content
Monday 10 August 2020

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Jag har dubbla karbinhakar som håller ankaret i däverten när det är inspelat helt. Inge lina. Så där är det lugnt Sen har jag en "riktigt" stopp så jag inte kan "tappa" linan.... Så allt sånt är lugnt.... Men du menar att jag kan släppa strömmen på ankarspelet och våga låta båten sitta direkt i ankarrullen? /Peo
 3. OK. Tack. Vad menar du med vanliga stift? Hårt kommer den inte att gå dvs inga WOT repor i 20 min Blåsilicone? /T
 4. Nu har jag inte många nätter i gästhamn eller naturhamn i mitt liv, men om nån jävel skulle spela trumpet hade jag blivit förbannad. Vill man lajva nån slags 30-talsfantasi kan man väl hitta en egen ö och leka på. Flaggor är bara färgade tygbitar. Inget att bry sig om. Människor är värda respekt, inte tyg. Jag tycker dessa flaggfjomperier är så töntiga att jag nog skulle kunna tänka mig att hissa en hel lina full med flaggor prick klockan 21 bara för att reta dessa stackare som bryr sig om sånt!
 5. CBK

  Avgas in i båt

  Min Nimbus 26 med B20 motor "drar in" avgaserna vid färd i c:a7-8 knop. Luktar illa för passagerare i de bakre regionerna. Hur göra för att minska/få bort avgaserna in i båt?
 6. Kallas väl fortfarande korvhandlare vad jag vet, i alla fall kring Orust? Bor man inte på västkusten och är väldigt lat så behöver man ju inte använda flaggan alls. I Bohuslän, framför allt i de norra delarna är flaggan nödvändig av en enda anledning. Att visa att man inte är norrman.
 7. Vart ska den sitta? Tycker mig inte ha sätt något samt monterat ner någon.
 8. Inga frågor är felställda och alla frågor är inte dumt ställda, hur skulle vi annars lära oss något 👍😀 Jag har ett Engbo maxi på min båt, och har alltid ankrat så som du beskriver det funkar bra. Då du spelat in linan så ligger den också låst, till du trycker på frihjul. Sen vet jag för något år sedan att en större båt låg förtöjd i en naturhamn, under natten blåste det upp rejält. Spelet var nog inte så bra monterat vilket resulterade i att ett hål slets upp i aktern där detta var monterat. Men detta hör nog till ovanligheterna. Kom ihåg att montera en hålltamp med hake för att säkerställa så inte spelet släpper ankaret under gång då får du garanterat ett hål. Knyt en knut på linan i slutet så får du ankaret kvar om du nu skulle släppa det för långt ut och linan inte räcker till.
 9. Då jag lovat min systers morfar att bygga om en av hans alla båtar, en Biscaya 32 fotare. Tänkte jag att det skulle vara roligt framför allt för mig själv med en projekttråd, jag aldrig hållit på med båt och framför allt aldrig plastat mm. Det jag vet nu är att den är ombyggd från två motorer till en enkel diesel och gör 26 knop. Tanken är att det mesta ska sågas bort så det blir en styrpulpet med liten akterruff och samma i fören. Syrien ska höjas i ruffarna och durken ska sänkas så det blir ett plant durk. Det ska plastas motorhuv och sånt. Känns ju sådär att släppa lös mig på en såpass dyr båt som första projekt, men får hoppas på det bästa. Under tiden ska jag samtidigt hålla på parallellt med ett redan rensågat tomt trä skrov som ligger sjösatt. Biscayan kommer ligga i sjön under hela projektets gång då den är förstor för att tas upp med "slipen"... Önska mig lycka till. Kommer försöka lägga upp relativt med bilder med olika kvalité under projektets gång :)
 10. Förr tog man även in fendrarna när man var ute och åkte. Det var också en trevlig tradition som tydligen har gått ur tiden. Dom som inte gjorde det kallades för Korvhandlare och det var skämmigt.
 11. Bra teori Mackey. Visst är många äldre lite skröpliga rent fysiskt. Vi har hjälpt ett åtminstone 10 båtar om inte fler under veckan att lägga till (med äldre par). Många har svårt att röra sig ledigt och en del har berättat att den ena eller andra parten är opererad och har svårt att röra sig ordentligt. Självklart hjälper man någon att lägga till eller lägga ut om man ser att de har problem. Så har det alltid fungerat på sjön. Precis lika naturligt som det har varit att hissa och hala flaggan. Även om flera vi hjälpt lägga till och lägga ut inte haft toppfysik så tror jag inte det är sämre status på pensionärerna nu än för 15 år sedan. En allmän lättja kanske, men visst var det härligt när någon spelade tapto och sjöbodarna stängdes. Anders
 12. Välkommen till MG Anders! Flaggandet har förändrats mycket, inte bara i år utan också över lite längre tid. Kan det vara så att alla 65+ är för orörliga och trötta för att orka ta ner sina flaggor och andra yngre hänger villigt på för att de är lata och curlade. Jämfört med de som smittats av corona, utvecklat Covid-19 och kanske tom. dött kan man tycka det mesta annat är oviktigt, men... Det konstiga är att vi klarat av att hissa och hala flaggan under alla år som 200 miljoner människor smittats av malaria och 600 000 har avlidit. Malaria är inte värst... TBC, 2 miljarder smittade och 1,2 miljoner dör varje år. Lungcancer dödar 1,6 miljoner människor varje år. HIV/AIDS dödar 1,6 miljoner människor varje år. Hittills är corona som en fis i rymden, eller en piss i Mississipp kanske passar bättre. Hissa och hala flaggan är en tradition som även jag saknar. Tillägg: Förr var det också vanligare att någon spelade tapto eller på något annat stämningsfullt vis hintade om att det var dags.
 13. Säger du att du inte följer traditionen med flagga upp / ner eller att du inte känner till att sådana finns?
 14. Hej. Om du går in på albinmotor.com och klickar på företagsinformation så hittar du reservdelskataloger med sprängskisser. Ingemar
 15. Today
 16. Tjenare Mycket kan jag. Men jag är inte expert på ankarspel.... Jag har precis monterat ett Engbo midi 201 ankarspel på min TG 7000. Allt klart och ok gjort med fästen och el. MEN.... Nu ställer jag några dumma frågor innan jag har provat Om man lägger till mot land och droppar ankaret och sen sträcker upp linan. Kan man övernatta med linan direkt in i ankarrullen på spelet? Jag kan se att rullen definitivt är kompetent att hålla linan utan att tappa fästet. Men kommer ankarspelsrullen att vara låst om jag släpper strömmen på spelet? Manualerna säger inget om detta. Eller är det ett måste att efter förtöjning släppa på spelet och sätta fast linan i en knap? Så klart kan jag prova. Har dock inte hunnit. Men jag frågar gärna här då jag vet att forumet flödar av kompetens.... Säkert en korkad fråga för de som är kunniga. men då bjuder jag på det /Peo
 17. Varför skulle jag ta ner flaggan? Om jag orkar ta ut den så får den sitta tills jag är hemma igen...
 18. Men skölden kan väl knappast påverkar ditt fel? Stoppa detta bytet om nu inte den är helt slut i styrtappen! Känns som om du har klåpare till mekaniker hos dig. Drevman sa ju drevsatsen, inte bara konan.
 19. Nu vart den denna nya flik... Detta ÄR helt magiskt eller då ska det tydligen vara så.
 20. Med 20 miljoner Covid-19 smittade och 700.000 avlidna av den smittan i världen kanske några icke-halade båtflaggor är ett litet problem?
 21. Mackey

  Sugtömning 2020

  Vi har en sådan permanent, varaktig däcksgenoföring som är konisk. Du är välkommen att ta en titt vid tillfälle. 😁 Och inte kan jag skylla på stavningsstjälpen... 😟
 22. Vet inte men hjälpte en med 30mm rör med en 80W och det blev rejält svajigt. Hade en bit av en Noa-täckställning som precis rymdes utanpå 30mm röret vilket hjälpte en hel del men den bit jag hade räckte bara till mellan pushpit och solpanelshållaren.
 23. självklart går IF bättre på öppet hav, då den smala skrovformen lättare går genom vågor och har lättare att hålla fart tack vare sin vikt. Hur många IF seglare känner du som har förberett rev i sina storsegel? Visst hade man både stormstor och stormfock med sig, men jag har aldrig använt endera på tävling. Men i gengäld så har jag inte varit med om en tävling som genomförts i 18m/s. IF spiller vind, vagnar ned och lättar på skotet för att kontrollera krängning. Det sista du kommer att se är en IF göra, är att byta ned sig från genua till fock/stormfock eftersom genuan i huvudsak står för drivkraften när det brallar i. Sedan så kan man få intrycket att Misil 2 är långkölad i ditt tidigare inlägg (för kännedom).
 24. Har en Saga 315 med styrplats ute. Detta är dock inte standard varken på 315 eller 29 men är ganska vanligt förekommande. Hur stor nyttan är varierar såklart med vilka vanor man har mm. Jag använder aktre styrplatsen mest när jag ska lämna hemmahamnen. Oftast är det min fru som lossar i fören och jag drar oss ut till bojen med bojlinorna. Då är det bra att ha nära till en styrplats så man snabbt kan manövrera utan att driva på andra båtar. När jag är ensam ute och ska gå in i en naturhamn så använder jag mest bogproppen för att styra genom att sticka in en arm genom fönstret vid förarplatsen och dutta med reglaget.
 25. Hamnade också på PAF när jag klickade på "Nya inlägg" idag. Android telefon. Händer nästan varje gång jag är på MG, olika dock vad jag klickat på för att skickas vidare till någon spam sida.
 26. Det här året (2020) är helt uppenbart inte som de tidigare jag varit med om på sjön. Många är i år nybörjare och är osäkra både när det gäller att navigera och att lägga till. I alla fall är detta väldigt uppenbart för mig efter en veckas augustisemester på västkusten. Denna osäkerhet och okunskap är inte så mycket att hänga upp sig på ett sådant här år utan de som precis börjat upptäcka båtlivet önskar jag varmt välkomna och hoppas de skall trivas. Det är istället den äldre generationen som förbryllar mig i år och jag förstår inte vad som hänt. När vi på allvar började besöka gästhamnar för knappt 20 år sedan så fanns det många oskrivna och vedertagna regler som alla följde, inte sällan initierade av den äldre generationen. Till exempel hur flaggan skall hanteras. I en del hamnar var det tapto kl 21, och i de hamnar det inte fanns så löste sig detta ändå. Så fort någon tog ner sin flagga spred sig detta som en löpeld i hela gästhamnen. Det här året har jag konstaterat att detta är helt ute. Förutom att vi själva tagit ner flaggan varje dag så har det mestadels varit norska båtar som setts kvällstid utan flagga (fast de har ibland inte, av kända skäl haft norska flaggan uppe på dagen heller). Då det nu är slutet på säsongen så är det uppskattningsvis 75-80% som är 65+ eller äldre, och jag har svårt att tro att samtliga dessa är nybörjare på sjön. Har svårt att tro att alla köpt båt i år för att de inte kan besöka sin lägenhet i Spanien. Är det bara vi som är för traditionsbundna och tycker att det här är bedrövligt slappt när bara 1 av 50 båtar anstränger sig? Vi som nu är drygt 50 har ju med detta från skola och scoutverksamhet och de som är ännu äldre borde ju verkligen ha fått detta inpräntat under uppväxten. Mvh Anders
 27. Ok. Ska kolla oljan och suga upp lite. Lite lustigt att det hände precis nu? Har åkt ett flertal gånger i sommar. Borde väl hänt tidigare då? Eller ? Ingen höjdare om man måste byta kolvar på den.
 1. Load more activity • Marinklubbar

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy