Gå till innehåll
söndag 13 juli 2025

rejas

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 029
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    5

rejas senast vann den dag 30 September 2024

rejas hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

259 Expert

Om rejas

  • Placering
    Vice Amiral

Contact Methods

  • Webb
    http://marinwiki.se

Profile Information

  • Plats
    http://marinwiki.se/user/1
  • Interests
    Segling, båtliv, simning och alpin skidåkning.

Mina båtar

  • Båtens namn
    Camajo, Alma, Särkin och Uttern

Senaste Profilbesöken

5 325 profilvisningar
  1. Vi ligger för närvarande på Bornholm i Rønne. Som vindarna blåser funderar vi på att segla till Rügen i morgon. Vi kollade på Sassnitz men när jag kikade snabbt på sjökortet verkar man kunna åka in på "sjöarna" på ön. Detta är lite snabbt påtänkt så jag har inte hunnit forska något. Så två snabba och en lång till expertisen här. 1. Är det någon idé att gå in där med en segelbåt ca 1.8m djup och 18m hög? 2. Någon gästhamn som kan rekommenderas? 3. Något annat att tänka på. Tacksam för snabba svar. Men så impulsiva kan vi vara ibland.
  2. För tillfället på Bornholm. Seglade från Kalmar i går kväll. Lite trött idag men ska utforska imorgon.
  3. Jag har fortsatta störningar. Nu är vi i Västervik. Vi har flera GPS-mottagare, i plottern, i AIS-en och i våra plattor och mobiler. Den i Plottern verkar ha mest störningar och den har en inbyggd antenn. Vår AIS har också störningar och den har extern antenn men den sitter under däck så ingen av våra enheter har en särskilt bra antennplacering. Men det har inte varit några problem alls tidigare år. I Navigationsvarningen från Sjöfartsverket nämns också störningar på AIS. Det tror jag inte riktigt på då det är VHF-kommunikation lokalt mellan fartyg nära varandra. Däremot har jag sett att båtar nära oss också har fladdrat runt via deras AIS, men det är troligast ett följdfel av att deras GPS-mottagare får felaktiga positioner precis som vår skickar ut felaktiga data. Så störningen på AIS som nämns tror jag bara är ett följdfel på GPS-problemet. Att jag ser andra båtar drabbas av det tyder också på att det inte är lokalt på vår båt. Jag har dock märkt det så extremt påtagligt i år så jag är förvånad att det inte pratas mer om det. Undrar om vi med våra dåligt placerade antenner är mer sårbara än andra?
  4. Vi har bara hunnit vara ute en vecka. Utgår från Norrtälje och ligger just nu på Utö. GPS har fungerat väldigt dåligt för oss och många andra i år. Spåren blir sick-sack och flera gånger har vi kört på land. Fick ett brev från Svenska Sjö tror jag det var där de varnade för detta och uppmanade alla att ha papperssjökort ombord. Det är väl en bra sak, men det är ju inte sjökorten det är fel på. De digitala sjökorten blir ju inte sämre att att GPS inte fungerar. Uppmaningen borde vara att se till att du vet var du är. Bifogar en bild som visar vårt spår in till Utö igår. Här handstyrde jag så klart men åkte rakt mellan prickarna. Hur hanterar vi då detta? Vi kör nästan alltid på autopilot om det inte är väldigt trångt eller vi väjer för andra båtar. Ibland har jag använt funktionen att gå till en waypoint men har inte gjort det i år och kommer nog inte att göra det heller. Cross Track Error kommer ju att fladdra en del med de ibland helt tokiga positioner man får. Däremot är det bra att använda Autopiloten för att hålla en kurs. Då vet man att den kör i en rak linje. Positionen har vi alltid koll på och stämmer av med de punkter man kan verifiera okulärt. Antar att många fler känner av detta?
  5. Känner mig lite dum som precis köpt 8 dyra kit från båthandeln. Jag hade kört på någon av alternativen som nämns i tråden om jag vetat att de fanns. Den enda väst som oväntat blåst upp sig för oss gjorde så i bilen eller om det var på trottoaren bredvid bilen. Vi har ca 10 stycken som nu börjar bli gamla. På flera västar jag öppnat har patronen gängat loss. På några av våra västar sitter den med en o-ring som går av. Jag drar numera eltejp runt och kollar då och då. Det är lätt att kolla utan att packa om hela västen. Om du gör service själv kolla instruktionen om hur de skall vikas. Blås också gärna upp och kolla så de är täta.
  6. Det ser verkligen ut som en Terhi. Men de är väl inte mjuka som Pioner?
  7. Alltså, jag vet inte om det var ett påhopp eller inte. Men Grib-filer finns att ladda ner från flera olika institut, tror till och med SHMI har dem. I allra högsta grad lagligt. Tror även du kan göra det med PredictWind. Men det kanske går att donera till det institut eller företag man väljer om man vill eller betala för en tjänst där någon annan laddar ner dem åt dig. Helt upp till dig.
  8. Jag håller med @Rascal ovan att skall man lära sig en knop är det dubbelt halvslag som man skall satsa på. Vi använder inte lika många knopar som @Mackey på vår båt men följande tillhör standardutbudet. - Knapstek - Dubbelt halvslag - Pålstek - Skotstek - Åtta Tror det är de vi använder till vardags. Dessutom gör jag och resten i besättningen knoparna på samma sätt så man behöver inte tänka om man skall lossa och göra om något. Tog ett tag innan familjen lärt sig att fästa fendrarna på samma sätt, men nu gör de det och det går snabbt att slänga upp dem och flytta eller höja/sänka dem. Ser ett värde i att minimera antalet och att alla kan göra dem på samma sätt.
  9. Finns flera ställen att ladda ner Grib-filer gratis om man vill. När det gäller polardiagram finns även i opencpn en plugin för att skapa ett efter exakt hur du seglar din båt. Orkar man inte det så finns "standarddiagram" att använda som funkar ok. De blir mindre exakta men vindförhållandena är ju ingen exakt vetenskap heller.
  10. Min kommentar var så klart mest på skoj. Men jag kan inte följa gruppen då jag på riktigt inte har ett Facebook-konto.
  11. Tror det. Jag brukar kalla den det men det kan vara ett hittepånamn när jag tänker efter ....
  12. Det är onekligen lite kul att det finns en sådan grupp på just Facebook....
  13. Knapstek är en bra knop och den mest missförstådda av dem alla. Tittar man på båtarnas knapar längs vilken brygga som helst ser man att många missat finessen med denna enkla knop.
  14. Jag använder för övrigt Windy för både vindar, blixtar och regn. Mitt tips är att inte zooma in för långt utan titta på en lite större yta och dra slutsatser från vad du ser.
  15. Eftersom ruttplanering nämns och OpenCPN nämns ibland på forumet så kan jag tipsa om en plugin till den som heter Weather Routing. Ingen aning om den fungerar i appen men på dator (Linux) fungerar den i alla fall bra.
×
×
  • Skapa nytt...