Jump to content
Thursday 01 June 2023

rejas

Medlemmar
 • Content Count

  833
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

rejas last won the day on June 16 2020

rejas had the most liked content!

Community Reputation

146 Expert

About rejas

 • Rank
  Konteramiral

Contact Methods

 • Website
  http://marinwiki.se

Profile Information

 • Location
  http://marinwiki.se/user/1
 • Interests
  Segling, båtliv, simning och alpin skidåkning.

Mina båtar

 • Båtens namn
  Camajo, Alma, Särkin och Uttern

Recent Profile Visitors

2,401 profile views
 1. Är inte det svåra just att hålla koll? Vi bytte på vår 80-talsbåt förra året och jag delade de gamla och de var som nya. Hade funkat lika många år till. Samtidigt verkar det finnas andra som är helt missfärgade och sköra.
 2. Det finns små motorer som har inbyggd tank men också anslutning för extern tank. Då lär det finnas en bränslepump. Men precis som raol skriver blir det ändå ett lätt övertryck i slangen från den inbyggda tanken beroende på höjden mellan förgasaren och bränslenivån. Är inbyggda tanken tom blir det inget tryck.
 3. Hehe, tänk vad lätt man halkar in på en tankebana. Tur att någon tänker utanför boxen :-). En variant på ovanstående kan vara någon typ av svep som man sätter runt axeln.
 4. Tveksamt om den räcker på en så pass stor propeller. Men jag vet inte. I så fall vill man få fästet som de roterar runt väldigt styvt. Bromsarna är i och för sig till för att stoppa en fullvuxen cyklist, men sitter då långt ut på hjulet från navet sett och har en mycket längre hävarm än 60mm propelleraxel.
 5. Kanske även kan leta bland bromsar till MC. Kanske finns smidigare skivor och ok.
 6. Jag instämmer med alla föregående inlägg och vill också slå ett slag för så stor motor som möjligt med hänsyn till vikt och ekonomi. Jag har aldrig hört någon klaga på att de har för stark motor.
 7. rejas

  Hur täta dyvika?

  Ett första steg, om du inte redan gjort det, är ju att dra åt lite till på pluggen. Det kan du göra i vattnet om du kommer åt. Kanske blir till att bada i värsta fall. Men som någon var inne på i tråden, det är inte säkert att det är där det läcker. Om det läcker bredvid och skruvarna inte sitter ordentligt så kan för mycket kraft på pluggen resultera i större läckage eller ännu värre tragedi. Så ta det varligt.
 8. rejas

  Hur täta dyvika?

  Jag känner mig inte speciellt gammaldags eller bakåtsträvig men till att täta gängor väljer jag lin och gegga alla dagar före gängtape. Klart det går att få tag på. Finns hos varje vvs-handlare och säkert även på byggvaruhus. Finns till och med på Biltema.
 9. @Kane's sökning ger en uppsjö av förslag med många bra lösningar. En budgetvariant kan vara att googla på "Rundjärnsbygel". Om det går att hitta en tillräckligt bred så den når runt bommen kan du sätta den med böjen uppåt och ett plattjärn under. Troligen får ett schackel plats mellan böjen och bommen. Dock osäker på att det finns tillräckligt stora, men en idé i alla fall.
 10. Såg också att någon nämner dieselutombordare som ett alternativ. Bland annat nämndes OXE-diesel som ju är ett svenskt innovativt företag. De håller också på att ta fram en Diesel-El hybridmotor som verkar spännande. Den ska enligt uppgift ut på marknaden i år (sen får vi se hur det går). https://www.oxemarine.com/oxe-hybrid-450/
 11. Gammal tråd, men eftersom den vaknat läste jag igenom den. En fördel med inombordare är en ordentlig generator och möjligheten att byta den till en ännu mer ordentlig om man vill. Eller lägga till ytterligare en. Hur ser laddström ut på modernare utombordare? Jag har bara googlat lite, men det verkar inte helt lätt att få siffror. Så jag ser det som enklare att plocka energi ur en inombordare utöver själva framdriften. Tänker på värme och ström.
 12. Tack, jag löste det. Lite våld så lossnade de, precis som du sade.
 13. Eftersom de finns nya behöver jag inte ens vara rädd om det. Trodde det var ett gammalt handtag som inte fanns mer ...
 14. Gjorde en bildsökning och ser att de finns på Seasea. Får åka dit och kika! 😄
 15. Ibland kan de minsta problem te sig stora. Vi håller på med en båtrenovering som det finns en tråd om på forumet men tråden ligger efter verkligheten. Tråden kommer att uppdateras så småningom. Eftersom kunskapen på detta forum är enorm så kanske någon kan svaret på denna lilla gåta. Det finns ett handtag i båten som osar lite 70-tal enligt mig. Detta vill jag nu demontera för att frun skall få fixa teaken under. Krux nummer ett är att jag inte vet hur man får bort handtaget och krux nummer två är att vi gillar handtaget och vill sätta tillbaka det. Jag vill alltså ta bort det utan att skada det. Det är skruvat utifrån och skruvarna sitter under ett plastlock på varje sida. Men jag kan inte komma på hur man får bort locken. De rör sig, så de verkar sitta mekaniskt på något vis men jag kan inte lista ut hur. Har petat och bänt försiktigt utan framgång. Kan så klart ta bort det med våld, men vill ha det kvar intakt. Är det någon som till äventyrs kan "tricket" för att demontera dessa lock?
×
×
 • Create New...