Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

rejas

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    916
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

Allt postat av rejas

  1. Hehe, allt är relativt. Jag har tvåtaktare från 80-talet på styrpulpeten ... 🙂 Men ja, förgasare får väl anses som omodernt.
  2. En 2-taktare låter lite mer än en 4-takt. Framför allt på tomgång då en 2-taktare har ett något högre och mer "puttrande" ljud. Under gång är det inte lika stor skillnad. Framförallt inte på en modernare 2-taktare.
  3. Jag skulle också gå på inombordaren. Men det är för att jag gillar inombordare. Andrahandsvärdet är kan vara bättre på utombordare men det gäller 4-takt. 2-takt är mer tveksamt tror jag.
  4. Skulle gissa runt 1990. En bild på typskylten skulle kunna leda till en mer exakt gissning.
  5. Vet inte om det är en synvilla men på den andra bilden ser det ut som om motorn kan monteras lite lägre på akterspegeln. Men jag antar att det har utretts redan ....
  6. Visst vore det fint om alla sjökort var exakt lika över hela världen oavsett om de skall tryckas eller visas digitalt. Om denna globala standard dessutom var Svenska Sjöfartsverkets så ännu bättre. Nu tror inte jag att vi kommer dit än på länge så under tiden får vi förlita oss på de olika utgivarnas teckenförklaringar. Sjöfartsverket har Kort 1 som nämnts ovan. Sjökortet till plottenr borde ha en manual och så vidare ...
  7. Om man nu har blivit kär i en båt så kanske man kan stå ut med lite negativa egenskaper. Allt är inte perfekt i vår båt heller. Håller med @Lintott i hans resonemang. Vi hade en gång en 28 fots plastsnipa med "köl" hela båtens längd och ett roder stort som ett a4-papper (lite överdrivet). Att styra när man backade var bara att glömma. Men som Lintott skriver, med träning lär man sig. I början var det nervöst och jobbigt varje gång man skulle in i en hamn även om det var spegelblankt. På slutet tvekade jag inte att kasta mig in i vilken trång hamn som helst oavsett vind. Jag hade lärt mig hur båten reagerar och kan styras. Är man kär så är man. När man sedan inser vilka negativa sidor man inte vill leva med så ser man sig om efter nästa båt...
  8. Det kan nog fungera om godset i pulpitfoten räcker. Jag skulle sätta två skruvar. En på varje sida om röret. Kanske till och med tre eftersom de blir rätt så klena. Med ett mothåll på insidan som du är inne på.
  9. Dum idé kanske men jag har varit lite inne på att göra en av kapellväv. Med dragkedja så den går att dela också. Lite klurigt att få tätt mot masten men borde bli ganska snyggt.
  10. 90 grader är inte ett krav. Det går att lösa, men det blir extra mekanik som inte är önskvärd. Nära 90 grader vore dock perfekt i mitt fall. Vridande kraft relativt tryck eller drag blir dock inte stort i ändlägena så det kan bli galet där. Man kommer ju dock aldrig att engagera autopiloten med rodret tvärs. En annan lösning vore om man enkelt kunde koppla loss autopiloten när den inte används. Alltså koppla isär mellan kvadranten och linjärdrivenheten. Det är faktiskt en ganska lockande tanke men faller i vårt fall på att kvadranten är så svår att komma åt.
  11. Lutar just nu åt en drivenhet på ratten igen. Vi har länge önskat en pilot med drivenhet under däck, men överväger nu en drivenhet på ratten igen. Antar att en ny är betydligt smidigare än vår som i alla fall har väl över 20 år på nacken och rasslar och hugger i frånkopplat läge.
  12. Japp, exakt så gör jag. Båten måste precis som du säger stå i princip still. Jag använder det oftast i samband med back. Till exempel backar ut mellan två bommar ut i en trång hamnbassäng. Lägger i växel framåt (med rodret rakt). När båten slutat röra sig bakåt och passerar stillastående lägger jag rodret dikt åt endera hållet och ger gas varpå båten vrider sig snällt på stället. Jag är rädd att båten vid 35 grader och en liknande manöver istället skjuter framåt.
  13. Jo, jag blev förvånad själv att det är 90 grader. Det konstaterade jag ju först i går. Ingenjören i mig får inte riktigt ihop det. Men faktum kvarstår att stillastående med fullt roderutslag och en ganska kraftig push framåt med motorn så vrider sig båten ordentligt runt sin egen axel. Fungerar åt båda hållen och även i sidovind. Nu gäller inte frågan om man behöver 90 grader utan snarare hur begränsande det är med 35 grader. Nu har jag drygt 1,5 rattvarv åt varje håll (ca 3,5 varv från stopp till stopp). Med 35 grader blir det ca ett halvt varv åt varje håll. Jag vrider definitivt ratten mer än så i hamnmanövrar. Om det verkligen behövs vet jag inte riktigt.
  14. Var ute på varvet idag. 35 grader åt varje håll är väldigt lite. Idag har vi ca 90 grader åt varje håll. Känns som att något inte stämmer. Se nedanstående film. https://youtu.be/h-CW2ShEd1Y
  15. Det börjar droppa ute och man börjar längta till sommaren. Båtarna drar och vårens projekt börjar forma sig. Vi använder vår autopilot mycket. Den vi har börjar dock bli inte bara gammal utan stenålders. Jag har börjat ekonomiskt mentalt förbereda mig på en ny med linjärenhet på roderstocken under däck. Vi har idag en drivenhet på ratten som kinkar och har sig. Men, när jag läser installationsmanualer inser jag att rodervinkeln begränsas kraftigt. Raymarine till exempel skall sättas med fasta roderstopp på 35° från centrum vilket känns väldigt lite. Jag skall ut till båten och mäta någon dag vad vi har för vinkel idag, men det känns som vi kan styra rodret mycket mer än så. Detta oroar mig lite på grund av en enda sak. När man seglar behöver man ju inte vrida rodret mer än så. Men mitt goto-knep i trånga hamnar är att vrida rodret dikt åt endera hållet och gasa hårt. Då vrider sig båten i princip runt sin egen axel utan att åka nämnvärt framåt. Denna vetskap är väldigt trygg när det är trångt. Kan alltid backa och sedan vrida skutan. Jag vet inte den exakta rodervinkeln då, men jag tror att rodret stallar. Ska mäta nästa gång vid båten vilken vinkel det är. Jag är rädd att vid 35° kommer båten att skjuta mer framåt eftersom rodret har en egentligen mer sund vinkel mot vattnet. Ångrar att jag hade kommit så här långt i planeringen medan båten var i sjön i höstas. Hade ju varit jättelätt att testa om båten var i sjön. Men nu vill jag ju helst ha allt på plats innan sjösättning. Någon annan som har erfarenheter kring detta? Någon annan som använder samma hamnmanöver som jag? Går den att göra med rodret i 35° vinkel?
  16. Ser framför mig en strimma av skum bakom båten och en kapten som förtvivlat gnuggar sig i sina röda ögon.
  17. De ser ganska lika ut Skämt åsido. Det blev nog knas när du klistrade in den andra url:en.
  18. Jag tycker mycket är bekvämare på sjön. Det är just därför jag hellre är där. Jag tycker man absolut ska göra det så bekvämt man kan och som är rimligt.
  19. Jag har tittat på enkäten men inte svarat dock. Det är lite svårt att svara på vissa av frågorna. Till exempel värdet på det exempelkit som presenteras. En VHF-radio kan enkelt kosta mellan 1000 och 3000 kronor och en första hjälpen väska från 100 till över 6000 kronor. Så det är svårt att säga ett värde på kittet. Sedan kan det vara bra att definiera vilket syfte detta kit har, är det till för att användas ombord på båten, eller tas med om man behöver överge båten, en så kallad "grab bag". Båda skulle jag säga är väldigt dynamiska. Den förstnämnda bör anpassas till aktuell båt och den andra också till aktuell båt men även till aktuell omgivning. Bemanningen på båten spelar också in. Nått av det viktigaste i ett "kit" så här års torde vara torra kläder. Jag vill inte på något sätt dissa er idé. Men den behöver nog preciseras lite mer. Till exempel definiera en målgrupp.
  20. Jag använder en av denna typ: https://www.skruvat.se/Oljefilteravdragare-P1348277.aspx Den blir man stark med och är smidig att använda (tycker jag) men den tar lite plats så det får inte vara för trångt vilket det ofta är.
  21. https://www.skruvat.se/Oljefilteravdragare-P29548.aspx
  22. På motorbåten satt oljefiltret så in i bängen fast när vi köpte den. Tog i allt jag hade med avdragaren och spärrskaft tills filtret såg ut som en urvriden trasa. Slutade med att jag fick ta bort filtret från plattan och med våld böja plattan tills den släppte. Kladdigt? Jajamän! Någon här var inne på om det är gängan som kärvar men det är jag ganska säker på att det inte är. Den har alltid sett bra ut på mina filter, sitter ju ganska bra till och är inte så stor I diameter. Gummipackningen däremot sitter ju längre från centrum och utgör ett större hinder. Tillbaka till motorbåten. "Jäkla klant", förra ägaren tänkte jag och satte dit ett nytt filter med olja på gummiringen och drog med handkraft som jag brukar. Problemet ur världen trodde jag. Men nästa höst var det samma problem igen men något lättare. Detta filter sitter varje år lite hårdare än de andra men jag tycker det blir lättare och lättare för varje år. Jag har inte kollat mer noga men misstänker att det är något på ytan som gummiringen tätar emot som gör att det fastnar.
  23. Jag kan dela med mig av lite erfarenheter av isiteek. Vi lade det i sittbrunnen på vår segelbåt. Alltså på durken och på alla ytor där det tidigare var läckande skruvad teak. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Hade vi gjort det igen hade det blivit perfekt, men lite lärde vi oss på vägen. Det finns skavanker men bara vi ser dem. Vi började med de längsta bitarna eftersom vi trodde det var enklast. Men det visade sig vara fel metod för oss. De mindre bitarna även om det är mer detaljer är enklare. Limmet torkar snabbt och man lär sig efter ett tag hur man hanterar bitarna bäst. Små bitar är enklare. Så börja med en mindre bit, till exempel en lucka är mitt tips. Det är många år sedan nu och det ser likadant ut än. Vi gillar det. Det finns de som tror att det är teak men det är inte viktigt för oss. Vi vet att det är plast och vi valde det därför. Ville vi ha något som exakt ser ut som teak så skulle vi ta just teak. Jag skulle aldrig lägga teak och skulle också välja bort det på en ny båt.
  24. Det stämmer att det kan bli fult på trailern. Men att undvika att få på trailern betyder för mig att spraya på båten, inte på trailern. Det som ändå eventuellt hamnar på trailern spolar man bara bort med rikligt med vatten.
  25. Jag läste specen lite snabbt och såg 25A. Men det stämmer det är på 12V-sidan. Du klarar dig säkert på klenare kablar, men jag skulle i alla fall köra med 6mm2 på båda sidorna för att vara på den säkra sidan och för att det får plats i terminalerna. Beroende på situation skulle jag till och med överväga ännu grövre och sätta en liten "elcentral" på ett bra ställe. Men nu är det iofs 12V i mina båtar vilket ju ger större strömmar.
×
×
  • Skapa nytt...