Jump to content
Thursday 28 September 2023

Makro

Medlemmar
 • Content Count

  1,514
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Makro last won the day on August 16

Makro had the most liked content!

Community Reputation

1,047 Expert

1 Follower

About Makro

 • Rank
  Amiral

Profile Information

 • Location
  Hönö / Västkusten

Mina båtar

 • Båtens namn
  Lady Ellen
 • Bild

Recent Profile Visitors

4,053 profile views
 1. Absolut så länge bränslet håller specen för den diesel som Penta rekommenderar, EN590 och annat. Sen verkar det ju vara både D4 och D6 modellerna med högre effektuttag som är värst drabbade D6-310 t.ex sägs ju klara sig bra men det är ju bara hörsägen som allt annat och inget jag har någon statistik på.
 2. Så är det nog säkert när det gäller toleranser men just moderna commonraildieslar med högt effektuttag per liter börjar ju närma sig personsonbilsmotorer i karaktären snarare än gamla båtmotorer med stor cylindervolym och 2-2500 varv på topp, såna som håller i "evigheter"
 3. Ja självklart och sen ligger inte Gasoil utanför specen heller, då borde ju Penta gått ut med att det inte är ett godkänt bränsle, kan man tycka. Men det hade varit intressant att veta om det hade någon inverkan. Sannolikt är det flera faktorer som spelar in när en maskin havererar?
 4. Jag undrar hur Gasoil E10/ E32 påverkar spridarna på D4/D6 för sånt bränsle är det säkert en och annan som kör på men de som har havererat kanske bara har gått på MK1? Det kan ju knappast vara positivt med högre svavelhalt och lägre cetaltal för en högvarvig dieselmotor? Jag har en bekant som för ett tiotal år sen arbetade i Dubai under några år, och där kunde han köpa en bil till förmånligt pris som han efter arbetskontraktets slut kunde ta hem som flyttgods. Självklart ville han ha en diesel eftersom det var det som gällde i Sverige på den tiden men han blev nekad av försäljaren då dieselbränslet där var av för låg kvalitet så att de fick byta spridare efter bara några tusen mil. Den dieseln kördes bara i lastbilar och entreprenadmaskiner sas det. Nu vet jag ju givetvis inte vad det var för bränsle de hade där i Dubai och om det kan likställas med GasOil men med tanke på beskrivningen så kan man undra.
 5. Hur ofta cyklar kylskåpet och hur länge går det ungefär? Det är lite svårt att se tiden på minutnivå i diagrammet.
 6. D3 säljs inte längre men det beror nog snarare på att personbilssidan la ner det 5-cylindriga blocket för 6-7 år sen och att det inte gjutits på några år, skulle jag tro. Och personbilarnas 4-cylindriga efterträdare lämpar sig kanske inte för marinkonvertering?
 7. Makro

  Spindel-år?

  Jag är inte heller skrockfull, men det går åt skogen med jämna mellanrum ändå. Kanske ska lämna bananerna hemma nästa gång ändå 😁
 8. Makro

  Spindel-år?

  När jag liten hörde jag det sägas att om man dödar en spindel så kommer det att regna. 🙂 Nu vet jag varför denna sommaren blev så regnig, men det borde regnat någon annanstans då tycker jag. 🤔
 9. Makro

  Sugtömning 2023

  Nu har jag ju inte varit i farten lika länge när det gäller ”semesterbåtar” som många av er här på forumet men ändå märkligt att det inte kommit längre i folks medvetande när man kunde läsa sånt här 1997? Informationen kommer från Svensk kusthandbok, Vänern och Trollhättekanal. Kan hända att denna info bara fanns i böckerna för sjöar och inlandsfart?
 10. Makro

  Spindel-år?

  Nog ser man gott om spindlar så här års men inte så illa även om jag sett någon enstaka liten i båten, då är det fler runt huset på landbacken. Men läget ”halvvägs” till Danmark kanske gör sitt? Däremot har vi biodlare vid hamnen så hela båten är full med bi-skit, gula prickar och streck över allt som sitter ordentligt fast.
 11. Makro

  Mitt motorbyte

  Kan du inte kontakta förra ägaren om det var han som gjorde konverteringen, han borde veta bäst Annars är det att följa samma procedur som om MD21:an satt i, men det ser ju ut att vara lite mindre med plats att skruva på än med originalmotorn så lite bökigare lär det allt bli. Sen får du säkert fler svar i Maxim 26-gruppen på Facebook, om du har konto där?
 12. Makro

  Mitt motorbyte

  Det låter ju som @illern1 s gamla båt, hur många Maxim kan det finnas med en BMW 525 i? Och även om han inte har loggat in på länge så kanske det plingar till i hans mailbox om man taggar? 🙂
 13. Makro

  Svensk kusthandbok

  Hamnguiden är på utlåning men jag ska kolla när jag får hem den.
 14. Är det någon som vet hur länge denna trevliga bok gavs ut? Mycket information som förvisso finns att hitta lite varstans på nätet men inte så samlat som här, tycker jag, eller så har jag inte hittat rätt källa än? 🙂 Hamnguiden är ju en som är liknande. Nu är ju en del daterat givetvis men mycket duger ju än idag.
 15. Makro

  Sugtömning 2023

  Jo både Grand Banksen och Tankskär (bunkerbåt) hade gett sig iväg och alla gästbåtar utom vi och en Amigo.
×
×
 • Create New...