Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Makro

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 622
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    22

Allt postat av Makro

  1. Jag har använt Angelwax produkter med gott resultat och nu har de även en egen marinserie som heter Ark Marine anpassad för båtar. Men poleringen kommer du ju naturligtvis inte ifrån även om sprayerna är lättanvända. När jag polerar använder jag Angelwax AIO, all in one i ett steg och sen spraylackskydd (QED) på det. Lättjobbat med bra resultat. 303 som keramiskt skydd har jag inte provat men använder deras produkter för rengöring och impregnering av kapell och kapellrutor, 303 Multi surface cleaner samt skydd för plast och gummi och alla dessa tycker jag är riktigt bra.
  2. Alt 3 aq 271 v8 bensin tror jag mest på. Forbina 8000 med ungefär samma vikt och AD31 känns undermotoriserad, V6 i en 717 kanske funkar men jag har kört en Flipper 666 med V6 och den känns rapp och fin men har bara halva vikten så en semesterlastad 717 kan nog kännas trött. Sen funkar väl alla motoralternativen men det är så tråkigt när det går trögt upp i planing och man får logga nära toppvarv för att ens göra 20 knop men 717C är kanske ganska lättdriven och förlåtande där. Fråga ägarna vad båten toppar med full last och fulla tankar.
  3. Vad har du för motor och generator, inom eller utombordare? Gamla utombordare kan ju ge ”tändknatter” i stereon.
  4. Välkommen till MG. Visst kan man använda Google om man inte vill få tips från medlemmar i forumet men man kan ju också kolla datum på trådar innan man svarar eftersom frågan inte längre är relevant efter två år.😉 Men var inte ledsen för det, du är inte den förste och du är varmt välkommen med dina båtfrågor och diskussioner 🙂
  5. Varför så många säckar, kan inte sandsäcken vara fäst i två öljetter så linan hänger som ett V? Eller tänker du många små?
  6. Du har ju fått bra tips om att vara noggrann med att kolla hur blandskruvarna står innan du börjar justera, i övrigt brukar det vara bra att kolla flottörens nålventil så att den tätar, annars kan motorn flöda, få för mycket bensin på låga varv. Annars är det ju inte mycket mer än att se till att alla kanaler och munstycken är rena.
  7. Nu var det inte tillverkaren Targa som avsågs här utan modellen Targa som görs av Fairline. Fairline Targa har gjorts in många storlekar med både drev, IPS och axlar medan Targabåtarna bara tillverkas med drev och IPS, mig veterligen har de aldrig gjorts med axel/ axlar. Sen är ju tyvärr kontruktionen sån på Fairline Targa att man inte har något skydd under propellrar och drev då det är v-bottnade båtar med dubbelmontage, så går man på brukar det bli både dyrt och mycket jobb. Det är väl ett att de få tillfällen det är bättre med drev: byt drev och åk vidare.
  8. Ja nu läste jag spetsgattig. Och det är inte flottans tiohuggare heller då som är rätt slanka och som ros av 10 man med varsin åra samt en styrman vid rorkulten? Tänker att dessa säkert byggts om till både segel och motordrift. Jag var med och tävlade i tiohuggarrodd på 90-talet och det finns ju flera på öarna utanför Göteborg, så dessa borde du ju ha sett? Är modellen du tänker på ännu mer spetsgattig än dessa?
  9. Den med lite grön färg är väldigt lik farfars gamla båt och den på bilden benämns som skeppsbåt eller livbåt. Inte riktigt samma fason som jiggarna ovan.
  10. Min farfar hade en sån som hos oss kallades för slup annars har jag sett benämningen jigg eller gigg om det nu är ungefär samma slags flytetyg? Klinkbyggda som du säger med platt "julleakter" och ofta vitmålade skrov med översta bordet lackat. Du nämner 7-8 meter men jag ser dem från ca 4.5 m och uppåt i längd, om vi nu tänker på samma båttyp som sagt. Min farfars gamla båt som även min far seglade med hemmagjort sprisegel fick jag ärva när jag var 10 år men den var då i för dåligt skick för att med enkla medel få sjöduglig så den slutatde som utfylle i en av de så kända påskbrasorna på ön men på senare år har jag börjat att leta efter en "slup" igen för att fylla det tomrummet i båtägarhistoriken. Tyvärr har jag ingen fler detaljer med jag kommer att följa tråden eftersom jag lika intresserad av att få veta mer. Finns ju även nybyggen
  11. Borde inte VC17 eco funka som bas med inblandning av koppar?
  12. Är inte kostnaden något problem när det gäller service så är ju IPS trevligt, jag har kört en 45 fot med IPS och det är ju nästan löjligt enkelt med joystick. Men jag tycker att man kommer långt i manövreringen med dubbla raka axlar också, jag använder sällan bogpropellern på min 30 fotare med dubbla drev och då "svarar" ju dubbla axlar bättre på manövreringen tycker jag men IPS är vassare. Bara en sån sak som att "parkera" skutan brevid kajen medan man går runt och lägger fast är ju toppen.
  13. Ja det var bättre förr......
  14. Jag hade samma utgångsläge och köpte Julas typ A och gjorde om fästena och det funkar fint.
  15. Jag använde också en del kabel som inte var förtennad när jag byggde om mitt system, däremot så var jag noga med 6-kantpressning och krympslang med lim på alla kabelskor och såg till att krympslangen även täckte hålet i rörkabelskon (det finns utan hål med, jag vet) På mindre kabeldimensioner körde jag rullpress och krympslang med lim.
  16. Du har redan fått bra tips men kolla vad instruktionsboken säger om oljekvalitén och kika på ACEA eller API märkningen för din motor och jämför vad som står på oljedunken, då går du inte fel och slipper gissa.
  17. Jag har haft båda monterade på bygel så det blev inget problem för mig men inbyggnadsmåtten på NSX är ca 295x190 mm. Ingångarna ser du på bilden och de borde vara de samma? Ethernet, NMEA, USB, spänning och ekolod. Jag har extern GPS antenn ansluten till min VHF (med AIS) och NMEA mellan radion och plottern annars får man väl ha GPS-mottagaren direkt till NMEA?
  18. Det är ju lite skillnad på NSX NSS. NSS är ju klassisk i sina menyer och funktioner medans NSX är designad med operativ och appar sen tror jag att det bara går att få c-map kartor med den senaste designen till NSX. NSX har ju heller inga knappar men ska visst kunna gå att koppla till en knappsats som monteras på bekvämt avstånd om man vill. Jag har kört NSX12 i en säsong och är mycket nöjd och istället för att zooma kör jag splitscreen med en stor och en mindre skala och byter enkelt om jag vill ha karta- lod istället. Sen kan men göra egna konfigurationer efter tycke och smak. Tidigare hade jag första generationens NSS och jag tyckte om den också men nu blev jag lockad av den nya designen och kartorna. Vad är det för grejer som du vill koppla till plottern?
  19. Ja, så köp av en fristående firma om möjligt istället som inte hör till de "tre stora". Har du förresten någon bild hur du löste länkage och roderlägesgivarens montering? Jag tänkte också montera mina grejor som legat i garaget i några år nu
  20. Då skulle ju Solas propparna vara feltillverkade vilket också låter märkligt? Det måste ju ha monterats mängder av Solas på Pentas DP-drev. Antingen har du fått fel propellrar eller så får du dubbelkolla att du monterat rätt eller så sitter trimfenan fel. Jag blev i och för sig rekommenderad att köpa BS.Pro istället för Solas och de passade som originalet och har funkat som de ska.
  21. Det rekommenderas att inte blanda DP-propellerpar från olika tillverkare, men det låter märkligt att propellern tar i drevet, är du säker på att du monterar den åt rätt håll? Är det trimfenan du du menar när du säger ”fäste”?
  22. Ja, de gamla motorerna som TMD100 på 200hk och 10 liter tuffade på bortåt 10000 timmar innan renovering/ översyn sen kunde de gå 10000 till.
  23. Kolla på de Engelska och andra utländska annonssajterna och se vad liknade båtar har för driftstimmar och prislägen. Men min uppfattning är att om allt skötts som det ska så går ålder och skick före motorernas driftstid på en båt och priset sätts därefter men på en bil är det känsligare med miltalet vid sidan om skicket då så klart. Jag hade inte ens reagerat på 1200 timmar i detta fallet, men det är ju min personliga uppfattning, hade det varit närmare 10000 timmar varav hälften i planingsfart så hade jag granskat noggrannare.
  24. 1200 timmar på en mellanvarvig motor på 10,8 liter och 670 hk/2250 rpm borde ju inte vara något om den varit skött enligt i-boken som finns att hämta här och kikar man i den finns inget annat än oljebyten, inspektioner rengöring de första 4000 timmarna. Sitter den i en yrkesbåt går den nog minst 5-10000 timmar innan man behöver någon "överhalning" / löpande underhåll Men kolla med någon Pentaverkstad om det är något särskilt som behöver vara uppdaterat. Det går ju inte att jämföra denna motorn med t.ex KAD serien som är små högvarviga motorer och som kanske håller max 4-5000 timmar (om ens det?)
  25. Blocket har du väl redan koll på annars finns ju https://inbytesbanken.org/ för varv anslutna till Penta.
×
×
  • Skapa nytt...