Jump to content
Friday 23 February 2024

Stormfocken

Medlemmar
 • Content Count

  204
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

42 Expert

About Stormfocken

 • Rank
  Kommendörkapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Införskaffade efter första sommaren en liten pressobryggare som jag kör vanlig mörkrost i. Samt har snabbkaffe som reserv. Men första sommaren var båten inte fullutrustad än så då blev det sumpkaffe. Koka vatten i kastrull. Häll ner bryggkaffet i kastrullen, låt dra lite grann och servera. Sumpigt men är man kaffesugen så är man
 2. Tackar för svar! Just på min båt och kanske alla Albin 78 ser man skruvhuvudet så plugg saknas. Spontant tänker jag att det är maskinskruv med mutter och en stor ring (där mutter och ring sitter under innertaket). Det är i alla fall så jag skulle byggt om jag skulle sätta fast något som folk ska dra i och lägga tyngd bakom. Hållbarare än en skruv i plast, helt enkelt. Men väntar lite med att skruva av innertaket tills det är absolut dags att arbeta med grabbräckena.
 3. Tänkte jobba med trädelarna i vinter på min Albin 78 (från 1980) och var nere i båten idag för att plocka hem det som gick enkelt att ta bort för att skrapa, slipa, olja och lacka hemmavid istället för i kylan. Men när jag står och tittar på grabbräckena som jag tänker skulle vara enkla att skruva av kom jag att tänka att de kanske sitter med mutter på insidan men att muttern döljs av innertaket? För i så fall måste innertaket bort först (och det sitter så fint och jag vill inte riskera att klåpa sönder något som redan är bra). Eller är de bara att skruva bort från utsidan? Är det någon som vet? Och brukar det gå bra att sätta tillbaka dem? De är lite rundade och kanske sitter i spänn. Jag ser att förre ägaren lackat dem utan att ta bort dem men nu behöver det göras om ordentligt med många lager.
 4. Intressanta frågor, vad gäller första frågan så har jag aldrig kört motorn varm när jag konserverat den och jag också glykolkrets och konserverar bara sjövattenkretsen och tar inte ut termostaten (det är annars ett alternativ att skruva ur den och tömma den delen "manuellt"). Det har gått bra i två vintrar varav en var riktigt ordentligt kall. Jag har inte vågat pröva Vake antifreeze dels för att den inte har enligt min båtaffär rostskyddseffekt (som glykol har) och för att man inte riktigt vet vad som är i den. Jag försöker samla in glykolen i motorn på våren istället. På min motor (MD5) räcker det gott och väl med 8 liter (dvs 4 liter glykol och 4 liter vatten). Efter kanske mindre än hälften (dvs fyra liter) börjar det komma glykolblandning ur avgasröret men kör alltså dubbelt upp så det mer säkert pressas in i motorns kylvattenkanaler. Spontant tycker jag 15 liter låter mycket men känner inte till din typ av motor. Kulventilerna - jag drar dem lite fram och tillbaka när båten är på land och sedan brukar jag lämna dem öppna (utom från septiktanken där jag istället kör Antifreeze, utan glykol). Här punpar jag ut lite medan jag öppnar och stänger ventilen. Gjorde min första motorvinterkonservering för två vintrar sedan så jag har begränsad erfarenhet men minns väldigt väl hur många frågor jag hade då.
 5. Har den blivit epoxibehandlad så torde de ha lagt på flera lager av epoxi där vartannat lager är mörkt och det andra ljust. Detta görs för att man enklare ska se vart man ska måla vidare men hur just den förrförre ägaren gjort kan man förstås inte veta. Slipar du lite och får fram omväxlande ljusa och mörka färger borde den vara epoxibehandlad medan gelcoaten borde har samma färg rakt igenom.
 6. Stormfocken

  Rorkult?

  Stort tack @Peter_K Började värma och skrapa igår kväll så nu är det bara att tuta och köra när den sista "undringen" röjts ur vägen!
 7. Stormfocken

  Rorkult?

  Bra tråd! Sitter just och funderar på hur min egen rorkult ska fixas till. Inga sprickor i den men fernissan bortnött på sina ställen där det grånat. Så tänker jag slipar bort det grå och fernissar sedan. Men man ska alltså inte olja (teakolja) först, om jag hajat rätt? Eller gäller tipset (i andra trådar) att inte olja först bara om det är teak som ska fernissas? (Rorkulten i min båt är nog inte teak.) Och om TS är kvar vore det kul att höra vad som hände med rorkulten sedan 2019? Limmad och lackad? Eller blev det en ny?
 8. Tackar! Oxalsyra har jag i båten så lika bra att använda upp! Det får bli steg 1 och förhoppningsvis blir det tid för det redan i höst. Sedan är jag också lat - hade någon tanke om att om man kan måla över det bruntrista så har man ju markeringen typ redan klar....
 9. Tänkte börja fixa med skrovet på min båt (Albin 78 från 1980) nu i höst till vår. Förrförre ägaren giftsanerade botten och la på fem lager epoxy under vattenlinjen (och en bit upp på friborden) för drygt 10 år sedan. Botten är ok men lite skrovlig och har på några ställen som samlade till babord om fören fått små blåsor, var några spruckit. I de flesta av de spruckna blåsorna verkar det vara i de yttre lagren epoxi som "blåsat upp sig" men någon nog in till gelcoat och kanske till glasfibret. Och det finns en och annan mindre rispa/skada/märke efter "idunkningar". Dessutom har jag fått en tydlig bruntrist vattenlinjekant i, ja, vattenlinjen. Eftersom jag aldrig jobbat med plast förut har en massa funderingar kommit och jag har försökt läsa på (främst här på forumet) men får inte alla bitar att falla på plats. Främst undrar jag om man kan lägga epoxyfärg direkt på epoxyfärg eller om man första ska grunda med någon epoxygrund? Och slipning? Vill få bort knottrigheten till en helt slät yta. Men hur slipar man epoxy? Kan man sandpappra för hand? Måste man ha typ heltäckande mask? Frågan ärr väl också om man får slipa epoxy utomhus (miljön) eller om allt slipdamm måste sugas upp på något sätt. Jo, ska kolla detta med klubben innan jag börjar. Till småskadorna tänkte jag trycka in glasfiberspackel men lamineringsepoxy kanske räcker för att bygga upp? Och den bruntrista vattenlinjekanten, måste den tvättas/slipas helt vit, eller kan man måla över den? Många frågor, tacksam för alla tips!
 10. Det gör väl inget om betongen är fuktig? Eller? Frågar för att jag inte har en aning men tänker att om den gjuten i plastformen så kommer ju materialet ingenstans utan stannar där det är, fuktigt eller inte.
 11. Tänkte jag skulle försöka tömma motorn (en MD5b från 1980) på vatten och har läst i MD5 för dummies om avtappningskranen som sitter strax under luftfiltret. Men ska man öppna någonstans ovanför så det kommer in luft så vattnet rinner ut enklare? Har fingrat på avtappningskranen och den sitter som berget. Men hur känslig är den? Kan man ta i med något verktyg? I MD5 for dummies talas om att skruva ut hela avtappningskranen, dvs jag tolkar det som att skruva ut "muttern" som kranen sitter på går att ta bort. Funkar det? Och en sista kanske dum fråga - kan man göra detta när båten ligger i vattnet? (Tänker att ja det borde ju gå men bäst att fråga en gång för mycket...) Tacksam för alla tips!
 12. En fördel med utombordare, om man ska långsegla, är att det kommer vara förhållandevis enkelt och billigt att ersätta om den behöver bytas. Istället för att, gissar jag, vänta på att delar skickas över halva världen ifall den pajar. En nackdel med utombordare, särskilt om man seglar med barn eller kanske många i båten, är att det tar lite plats att starta den. Innan man vant sig drämmer man armbågen i personen bakom den som startar motorn (om den startas med snöre). Sedan kan den också vara tung att lyfta upp vilket kanske inte passar alla. Har inte långseglat själv men har sett att långseglare kan ha med sig en utombordare som reserv, som de kan hänga på om inombordaren ger upp.
 13. När jag köpte min båt (som inte är en Stortriss) var en av vantspridarna skadad - den slokade. Seglade så under fösta säsongen men under vintern bankade och böjde jag den rätt så nu sitter den rakt och fint. Jag tror inte vantspridarna i sig är jättekänsliga grejor men det viktiga är väl att få kraften från vanten, när de spänns, att ligga på rätt sätt genom spridarna mot masten.
 14. 2022 kom de uppdaterade korten. Så korten 2021 från Sjöfartsverket är de bästa, får man väl anta då? Och att de blir bättre och bättre fram till det året, och sedan börjar problemen. Men problemen är främst i Stockholms skärgård? Eller gäller det alla korten?
×
×
 • Create New...