

Stormfocken
Medlemmar-
Content Count
146 -
Joined
-
Last visited
Community Reputation
29 ExpertAbout Stormfocken
-
Rank
Örlogskapten
Recent Profile Visitors
The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.
-
Mest till Dan-Erik: Barnen var 11 och 8 när vi skaffade segelbåt (26 fot) och elvaåringen kunde hjälpa till på riktigt från början medan den lilla tyckte det var kul att hänga med men var inte i vägen. Båda hade gått seglarskola (optimistjolle) så de visste lite vad det handlade om. Så det blir bättre nog enklare och mer avslappnat om några år
-
Det blev Boding - de fixade det hela snabbt! Utmärkt service. Priset känns rimligt men jag har inget konkret att jämföra med. Arbetet (byte av akterliksränna, några lås för snörpen) ser fint ut när man tittar på det så det ska bli kul att prova i sommar!
-
Stormfocken started following Är det så stor skillnad Eniro/Navionics, Vilken storlek på stöttor and Segelmakare i Stockholm
-
Innan du skaffar vagga eller stöttor så kolla med ditt varv vad som passar upptagning och iläggning. Mitt varv kan inte, pga av de traktorsläp som används, lägga ur båten från släpet in i en vagga. Så stöttor är det enda som funkar för min båttyp på mitt varv. Vad gäller storleken på stöttor så skriver Seaquip så här i deras användarinstruktioner för deras stöttor: "Genom att addera båtens djupgående med höjden på kölpallningen och dra ifrån 25 cm får du ett riktmärke för stöttans höjd. Försök om möjligt alltid ha så stor justeringsmarginal runtomkring ditt höjdmått..." Så om du har ett djupgående på 135 cm och pallar upp den 20 cm totalt alltså 155) och sedan drar du av 25 cm så blir det 130 cm. Då ska alltså "mitten" mellan stöttans max och min vara runt 130 cm. Dvs en stötta med ett spann på mellan 115 och 145 borde passa. Men jag tycker stöttor är nervöst och mitt varv vill gärna palla upp mer än vad som egentligen passar stöttorna, så det blir "förhandling" varje höst. Köpte stöttorna med idén om att palla upp 10 cm. Men varvet typ vägrar att lägga pall som är mindre än 15 cm. Och de bygger gärna upp 20 cm och då tänker jag att stöttorna blir "rangliga". För varvets del handlar det om vad som passar traktorsläpet och av- och pålastning av båten.
-
Tackar för snabb input! Jag kollar med båda! I höstas när jag sökte hittade jag en liten segelmakare men han hade gått i pension (men fanns kvar på nätet). Är det typ slut på sådana mindre firmor?
-
Hej! Är det någon som kan tipsa om en bra segelmakare i Stockholm med omnejd? Behöver inte ett helt nytt segel men skulle gärna låta ett proffs se över mitt storsegel (till en Albin 78) - sy ihop akterliket, byta en granklyka/moj/pryckel till snörpen, fixa något "lattfodral" (ja, som ni märker, terminologin sitter inte helt) . Letade på nätet tidigare i höstas men hittade ingen självklar kandidat. Och nu börjar det ju kanske bli lite tajt med tid... Tacksam för alla tips!
-
Tåg kan det ju också kallas, när man tänker på alla tillsammans.
-
Ska vara 65 000 till 85 000 kr
-
Bra båt att träna segling kan vara Albin 78 (7,8 meter / 26 fot) och den går bra att bo i för två personer några veckor i taget. För kanske 65-85 bör du kunna få ett välskött, troligtvis mycket välskött exemplar med friska segel och god motor (diesel).
-
Albin 78 har redan nämnts - tror ståhöjden på högsta stället är 178 cm. Innerutrymmena är lite större eftersom den är bredare (2,76 m) än de flesta båtar i den längden (7,8 m). Toa i förpiken finns. Seglar bra i lätta vindar. Och revar man går den faktiskt bra när det blåser lite också. Och den borde gå att hitta för 25000 även om den då inte kommer vara i toppskick. Dessutom, relativt vanlig båt så det kommer ut Albin 78:or ofta på marknaden. Passar, tycker jag, att segla 2-3 vuxna i, eller två vuxna och två barn och går fint att segla själv också. Fyra vuxna tycker jag blir lite trångt. Finns fem bäddar men den femte - stickkojen - behövs för packning och segel men går att sova i (i typ nödfall tycker jag).
-
Det som händer är alltså att Sjöfartsverkets agerande är orsak till minskad säkerhet på sjön, jämfört med vad den skulle kunna vara. Det måste rimligtvis strida mot deras uppdrag. Den minskade säkerheten sker först på ett direkt sätt genom att sjökorten blir sämre än de skulle kunna vara. Och på minst ett indirekt sätt genom att färre aktörer på "sjökortsarenan" kan hålla koll på varandra samt förstås lära av varandra.
-
Japp, viktigt! Särskilt som den är ny, så då borde det inte finnas någon gammal prestige i det hela. Men sedan handlar detta också om spridningstillstånden för kort med information som är mer detaljerad, dvs gjord med annan teknik och på ett bättre sätt än Sjöfartsverket klarar (tänker specifikt på Hydrographica men det kanske finns andra företag också). Det verkar ju inte som det är militära anledningar till att inte ge spridningstillstånd dels för uppgifterna redan spridits i tidigare utgåvor, dels för att det inte handlar om militärstrategiska detaljer eller ens områden (vad jag förstår).
-
Vad håller Sjöfartsverket på med!!!! Är det någon som blivit befordrad över sin kompetensnivå? Eller någon som hatar båtar? Antagligen både och! Med sämre kort och utan Hydrographicas detaljrikedom som möjligt tillval minskar säkerheten på sjön. Vem ringer sin politiker? Lokalt och i riksdagen? Ligger dessa frågor under Trafikutskottet? Upprörande av Sjöfartsverket som statlig myndighet!
-
Satte en lagom hård ståltråd som borst med rundvikta ändar (så det inte skulle skada andra fall i masten) på fockfallet och drog det fram och tillbaka kanske fem gånger, sedan var det klart! Öppnade upp masten i toppen och botten och kunde efter varje dragning nå skräpet som dragits fram med en slags raka och få ut det, så nu går det att se genom masten. Nu hoppas vi att det ska funka att få i spinnackerfallet, som jag tappade ur förrförra sommaren! Tack för tipset!
-
Om man ligger still med motorn på händer det mig i alla fall att avgaserna drar in i ruffen. Men inte under gång.
-
Sedan finns ju långkölade båtar, som också generellt sett är grundare än fenkölingar. Svänger lite trögare dock.