Jump to content
Saturday 20 April 2024

GTI

Medlemmar
 • Content Count

  153
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

27 Expert

About GTI

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Fallen till sittbrunnen, rod kick, lazy jack med lazybag, ej teakdäck om det är skruvat o gammal båt. Limmat och nytt är ok. Genomföringar nya/bytta kolla, vrid på dem, går de lätt, trimmade med fett etc, ej rostiga, ventiler och skylight täta och droppfria, septitank med extern tömning, ej lukt, toapump ok, kölbultar, inget roderglapp, propelleraxeltätning, doften i båten - unket? rigg, ny/gammal, löpande gods, ankare, kätting alt tamp etc, elen - ormbo eller koll, batteripacken, lätt att byta impeller på motorn? instrument - plotter, ais, vhf, ekolod funkis, värmare ok, kolla driften, slagvatten i sludgen? motorrummet skötsel, länspump, el alt manuell, finish trä inombords, etc.
 2. GTI

  Motor helt tyst

  Motorn igång. Batteriet var dåligt. Uppmätt ca 10,2 V och 38 A vid belastning.
 3. GTI

  Motor helt tyst

  Tack för fina tips - ska kolla imorgon 🙂
 4. GTI

  Motor helt tyst

  Min Vetus 27 hk på Monsun 31 var helt tyst då jag skulle köra ut glykolen i em inför sjösättning i närtid. Det tjöt vid nyckelvridning (ej knappstart) och tystnade helt då jag fullföljde för start, inte ett knäpp ens en gång. Det har varit lite problem under senare delen av fjolårssäsongen då jag fick försöka tre fyra gånger innan det hände något överhuvudtaget men som sagt idag hände alls ingenting. Kan det vara elproblem uppe vid kontrollpanelen i sittbrunnen (med varvräknare, start osv) eller ligger det närmare motorn? Någon som har koll?
 5. Lite ruffig teak (smuts och fettfläckar) i sittbrunnen. Hörde av någon på nätet eller i hamnen (?) att man kan använda oxalsyra för att fixa det, någon som provat?
 6. GTI

  Malö yachts

  Saxat ur dagens industri 2024-04-13: "Segelbåtskoncernen Sweden Yachts Group på Orust, med bland annat Malö och Sweden Yachts bland sina prestigemärken, har försatts i konkurs med mångmiljonskulder till både Skatteverket, leverantörer och båtköpare. Skulderna uppgår till drygt 50 Mkr enligt den färska bouppteckningen, skriver Praktiskt Båtägande."
 7. GTI

  Lucka läcker

  Tack för tipset!
 8. GTI

  Lucka läcker

  Min förpikslucka läcker. Jag vill prova med att byta den svarta gummipackningen i luckan innan jag börjar att demontera fäste etc för läcksökning. Var kan jag hitta en sådan gummipackning? Den sitter på en HR Monsun och troligtvis original (´77). Jag vill helst ha en hel packning utan "lösa ändar" dvs cirkeltyp.
 9. Har idag B&G-plotter med AIS. Papperssjökort som backup. Har haft Eniro på sjön som backup tidigare, men den är ju nu nedlagd och ersatt av Skippo. Tänker att jag inte vill använda en platta som backup ombord utan endast en iPhone - dels pga att jag inte vill dra kabel för ström/större batteripack och dels för att jag tycker det räcker med mobilen i ett nödläge (med mobil-batteripack alltid ombord). Vilken navigationsapp skulle ni rekommendera - jag betalar gärna en slant för en årsprenumeration men inte några hutlösa priser dock.
 10. GTI

  Missvisning på västkusten

  Den klassiska "rätt till fel, fel tecken" o vv. Rätt är kursen i sjökortet. Missvisning V = - Missvisning O = +
 11. Men den seglar nog gott i överhandsväder... se gammal länk: https://www.maringuiden.se/files/batguiden/pdf_70tal/fidra.pdf
 12. GTI

  Solskydd

  Har en sådan här i sittbrunnen o fäster på akterpulpit https://www.biltema.se/fritid/tradgard/tradgardsmobler/parasoll/parasoll-140-cm-2000046480
 13. GTI

  Marintekniker

  Hallbergs marin service och motor i södra Sverige (Malmö/Limhamn) har en egen skåpbil utrustad som en verkstad med verktyg och reservdelar, ambulerande alltså. Han har alltid fullt upp under sommarsäsongen med rep o dylikt och installation etc under lågsäsong. Ryktet går snabbt i småbåtshamnen om vem man skall anlita ( 1 000 båtplatser). Han har för det mesta alltid fullt upp med lång väntetid under säsong.Á propå med ambulering i skärgård.
 14. GTI

  Billiga sjökort?

  Anade det, frakten var "gratis" enligt sidan, tackar för infon!
×
×
 • Create New...