Jump to content
Friday 02 December 2022

GTI

Medlemmar
 • Content Count

  93
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

19 Trovärdig

About GTI

 • Rank
  Kapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. GTI

  Sjösjuka

  Panta rei- allting flyter. Som ex i yrkessjöfart var de första dagarna/veckan en inrullningsperiod och sedan fixade man det mesta på havet under månader; slingerställ på matbordet och knipa med benen runt stol/bord för att inte kasa runt i mässen. Dock under en transportseglats längs västkusten en sommar slog den till rakt av - sjöbenen är färskvara - under två dygn i en segelbåt vara det bara att hälsa på Ulrik och sedan blev det bra - med matlagning i ruffen och gunga med i sittbrunnen. Om man har koll på sin begränsing o fixar den första tiden löser det sig...
 2. GTI

  båt priser

  "Marknaden har alltid rätt" om man får travestera lite. Tror lite på vilken prisklass vi talar om. Maxi 77/68, If, Viggen, Vega etc tror jag inte påverkas speciellt mycket. Ett snäpp upp, 100´ -200´ är lite svårare - som vanligt beroende på skick och modell; ny motor/segel etc. Över 200´ Hade en båtgranne som sålde en Monsun i gott skick för 260´- 270 för ngt år sedan om jag minns rätt, en rätt tidlös modell, även om jag sitter på en själv 🙂 . Över 300´ kanske är svajigare då det är en del om man inte är stadd vid kassa alt en för inbyte. Men men, tiden stand...
 3. På min Monsun finns ett flertal dräneringar som mynnar ut under vattenytan. Från sittbrunnen är det fyra stycken varav två är utbytta av förra ägaren och med en ventil som kan stängas/öppnas efter behov. De två andra länsar direkt ut i vattnet under vattenytan och är, förmodligen, inte utbytta. Slangarna har mindre dimension än de som är utbytta. Vid utloppen finns det ärgade fäste åtminstone på ett ställe. Förutom de fyra länsarna finns det de normala genomföringar för intag till kylvatten, in o utlopp till wc och utlopp från vask/handfat. En hel del om man räknar ihop dem. En Monsungranne slog ihop dräneringarna i sittbrunnen och lade en ovanför vattenytan för att minska risken till ofrivilligt vattenintag vid spräckt slag etc. Slangarna sitter fast på genomföringarna med slangklämmor. Förutom att byta de äldre slangarna, är det något man kan tänka på/förenkla/eller är det s a s inbyggt i båten?
 4. GTI

  Hur lägga slingen

  Hur fick du tag på skyttel?
 5. I skeppsteknik finns det två begrepp: GZ-kurvan och GM. GM är avståndet mellan G och M; dvs båtens tyngpunkt och metacenter (där båten så att säga hänger). Ju längre detta avstånd är desto styvare är båten och det omvända, ju mindre desto vekare. GZ-kurvan sträcker sig från 0 grader till 90 grader. Vid 0 är momentet också noll vid 90 max (för det mesta). Se tidigare in lägg :
 6. Gick där själv i början av 90-talet i Sk-klassen men kan inte minnas att vi hade en liten bok/häfte speciellt om sfärsik trigonometri - men det är ju längesedan såklart. Annars finns ju klassikerna Nav 1 , Nav 2 och Nav 3 utgivna av Marinen som behandlar all navigation; terrester, tidvatten, celester, storcirkel o teknisk navigering. Andy- antar att du hade mej som lärare? 🙂 - i marin miljö mm... Om det nu inte är boken i nautisk matematik som Matte institutionen tog fram för SK-klasserna i syfte att skola in huvudämnet?
 7. GTI

  Läckande drev

  Har en Vetus 27 hk fr 2010 med standard-drev som läcker hydraulolja. Gått ca 570 h och upptäckte i våras. Seglat hela sommaren o hållit koll på läckaget. Behöver dra axeln för att renovera/byta packningar. Läckaget sitter mot axel och inte motorn. Är det vanligt med dylikt efter så relativt "kort" tid?
 8. Ser ut som Limhamns småbåtshamn i Malmö.
 9. Har en HR Monsun 31, ´78, ny motor 27 hk Vetus ´11 Långkölad med bogpropeller, ´19 1. Ja, svänger runt bra med bogpropeller 2. Ståhöjd vid byssan, är 1,78 själv 3. Beror på, lite trög att gå över stag med men säker i tuffa vindar 4. ja, ca 1,50 5. Mycket bra, typen har seglat jorden runt singelhanded 6. Ja, för egen del. Rullfock. Lazybag och lazyjacks - blir en minut på däck då man hissar och en halv då man halar storen. 7. Nej, ratt på piedestal med bogmanöver och motormanöver monterade så man fixar allt på plats
 10. Några bilder på bommen. Båten är en Monsun 31 fot.
 11. Mitt storskot är obehagligt nära plottern på piedestalen. Att flytta skotskenan är ett meck (och kanske inte ger bästa resultat), däremot så föreslog båtgrannen att flytta skotfästet förut på bommen istället, en dm eller så. Nu har jag inte lust att borra och popnita etc i bommen utan tänker mej istället ett knyt-skotfäste med hjälp av någon finurlig konstruktion som är lätt att sätta dit; kardborre i kombination med ev tjockare lina/tamp att fästa skotschacklet ev en mindre vajer som fästs i tamp och fixeras. Hoppas att det "make sences" i beskrivningen Frågan är om de krafter som fästet på bommen utsätts för kan slita sönder tamp/ kardborreband eller om det är en vettig och enkel lösning som kan fungera?
 12. Planerar ev att hyra vagga från hamnen i vinter med möjlighet att behålla masten på, Monsun - långkölad. Har en Tyresövagga idag. Det går inte att ta upp båten med mast på i den nuvarande kombination då det är en utomstående entreprenör som hantera detta. + Slipper "töjset" med att masta av och masta på varje år, årlig kostnad som "sparas" 1600:- ( 2* 800:- för avmastning) - Skador, välta(?), årlig hyrkostnad för vagga (1600:-) Så ekonomin går +/- noll. Båten ligger i Limhamn, Malmö där det blåser en del under vinterhalvåret. Till saken hör att det börjar bli poppis att behålla masten på i hamnen då de erbjuder ett komplett paket med vagga, upptagning och placering på hamnplan. Gbg:s kommunala hamnar tillåter inte mast på vid uppläggning medan en del ö-båtklubbar i Gbg i princip endast har mast-på så det skiftar en del Any one with experience?
 13. Hej! Har en äldre 2 hk till min dinge med okänd funktion, kuggar inte i då man drar i snöret, inte använt den under min tid - fyra år som ägare till segelbåten. Vilket alt är bäst: - satsa på en nyare beg 2 hk 2-taktare. - elmotor, ny eller beg- såg på Blocket för 1000-lappen. Batteri finns ev ombord eller tillkommer ca 1000:- Funktion är viktigt Ngn m erfarenhet på elmotorer? batteriet i dingen, krångligt upp och ned? tack på förhand!
 14. En liten trollingbåt på fritt vatten som inte för dagersignal för fiske eller nattetid har föreskrivna skeppsljus för detsamma kan väl knappast anses ha rätt till väg; ej heller begränsad manöverförmåga om inte det för dagersignalen eller föreskrivna skeppsljus för detsamma nattetid. --- TSFS 2009:44 "Regel 18 – Fartygs inbördes skyldigheter Om inte annat föreskrivs i regel 9, 10 och 13 gäller följande: Ett segelfartyg på väg ska hålla undan för 1) ej manöverfärdiga fartyg, 2) fartyg med begränsad manöverförmåga, 3) fartyg sysselsatta med fiske." Trollingbåten kan nog inte klassas som fiskebåt i detta sammanhang utan snarare en fritidsbåt sysselsatt med spöfiske.
×
×
 • Create New...