Jump to content
Thursday 06 May 2021

Mambo

Medlemmar
 • Content Count

  548
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Mambo last won the day on January 8 2020

Mambo had the most liked content!

Community Reputation

47 Expert

About Mambo

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Lite så ja. Visst går det att hålla liv i prylarna men till slut kommer man kanske till den punkt där en renovering kostar en märkbar procent av ett nyinköp och då kanske det är bättre att köpa nytt som ser fräscht ut på riktigt. Om man tvingas lämna in en sprayhood för byte av rutor och få nya sömmar samt impregnering så kostar det en slant (materialkostnaden är liten men arbetskostnaden hög). Kan man göra jobbet själv så blir det en bättre kalkyl men förutsätter att man har en stark symaskin ifall man ska sy.
 2. Capella Marin är duktiga på propellerberäkningar.
 3. Min åsikt i hålla-sprayhooden-vid-liv-debatten är att ett kapell/sprayhood normalt håller 8-10 år, sedan börjar åldern ta ut sin rätt. Sömmarna ger upp, fönster spricker/blir dimmiga och duken släpper igenom vatten. Det går sedan att med vissa metoder som t.ex Acapella få den tät igen, man kan lämna in till kapellmakare för att få nya fönster och sömmar(om det ekonomiskt försvarbart). Men det är inte säkert att den kommer att se så fräsch ut, den är fortfarande lite urblekt mm. Så vill man ha en snygg båt så får man nog se en nyinvestering som ett nödvändigt ont, det kostar att ha båt.
 4. Georg_Ohm har många bra tips, för min egen del har jag ett utmärkt seglarställ av fint (och dyrt) fabrikat men jag har också ett par enkla regnbyxor och jacka ifall det bara regnar lite eller man ska vara ute en begränsad tid. Det skiljer sig lite i rörelsemönstret mellan vandrare och seglare. En vandrare rör sig oftast med armarna nedåt och sitter inte still i regnet speciellt mycket. En seglare däremot sitter mycket och vattnet kommer inte alltid uppifrån, man höjer armarna uppåt i vissa arbetsmoment, då ska regnkläderna vara täta också i ärmmuddar och kanske runt stövelskaft. För en vanlig semesterseglare kanske man inte behöver satsa på värsta dyraste seglarstället, man kan ju istället välja att ligga i hamn dom värsta dagarna.
 5. Mambo

  Preventgaj

  En sak att tänka på ifall du köper en "bergsklättraråtta" är att du ska välja rätt sort lina, Det ska vara bergsklättrarlina av en mellanflexibel sort. Alltså inte någon skotlina som är för sträv och heller inte flexar något.
 6. Mambo

  Preventgaj

  Ett billigare alternativ än båtbutikens bombroms kan vara att titta på den utrustning som bergsklättrare använder. Det finns fallbromsar, en aluminium"ögla" som hindrar att klättrare faller så långt då dom tappat greppet. Dom kostar en tiondel av båtbutikens.
 7. Båten i Mälaren nära hemmet eller på t.ex Värmdö med skärgården inpå knuten? En fördel med att ha den nära hemmet (i Mälaren för din del) är att du också kommer ut fina sommarkvällar eller om det det kanske blir en kortare tur en lördag utan övernattning. Vid sådana tillfällen orkar man inte sitta 1,5 timme i biltrafiken bara för en kortare sväng. Sedan är förstås skärgården alltid snäppet finare, flytta till Gustavsberg så slipper du bilköer. Sist ett litet tips, kolla båtplats i BS Arken/Mälaren
 8. Du behöver en båtplats, antingen i en båtklubb i närheten eller på en marina. Marina är mycket dyrare men en båtklubb kanske ställer lite krav på arbetsinsatser ibland (vårstädning, nattvakt mm). När det gäller val av båt behöver du fundera på hur pass praktiskt lagd du är och hur kul du tycker det är att fixa och putsa själv eller om du tänker lämna bort allt båtjobb till t.ex en marina. En äldre , men billigare, båt innebär oftast mer underhåll. En nyare båt är det oftast mindre arbete med men då får man i regel betala mer för båten. Storleksmässigt (båtstorlek alltså) hänger mycket på vad man har för krav på bekvämlighet mm. generellt kan man säga att de flesta båtar innebär att man lever på en begränsad yta (oavsett om båten är 28 fot eller 48 fot), en större båt är givetvis bekvämare men också besvärligare då man ska in i trånga hamnar och har mer utrustning som kräver underhåll. Så utan att nämna några kostnader så behöver ni fundera på hur ert båtliv ska se ut och sedan också vad ni kan tänka er för kostnad, både initialt och sedan löpande. Lycka till och välkommen till båtlivet, för min egen del har det blivit en stor del av livet under många år och jag är evigt tacksam att jag och frun kom på idén att skaffa båt i unga år.
 9. Angående besiktningsman: Om det är samma drag i beg-båtmarknaden nu i år som det var i fjol så hinner man i de flesta fall inte kontakta någon besiktningsman. Vill man ha båten är det bråttom och då kommer någon annan spekulant och köper medans du söker besiktningsman.
 10. Mambo

  Dieselvärmare

  Min åsikt om kinesiskt företagande är att dom är jätteduktiga (och billiga) på produktion och dom gör precis som beställaren önskar. Om BMW lägger ut produktionen av en bilmodell till Kina så blir det BMW-kvalité. Om Ebersprächer låter kineserna göra en värmare blir kvalitén bra. Kineserna är också duktiga på att kopiera produkter, dom blir optiskt sett närmast identiska. Men om man ställer ett företag som t.ex Ebersprächer med mer än 100 år av konstruktionserfarenhet bakom sig mot ett kinesiskt företag som bara kopierat och inte konstruerat något så kan det hända att slutprodukten inte fått med sig all tillförlitlighet som önskas. Originalvärmarföretaget har under decennierna fått feedback och gjort detaljändringar och förbättringar som skapat en bättre och bättre produkt, man har lärt sig exakt vilka material som ska användas mm. Därmed inte sagt att en kinesisk kopia behöver vara dålig, dom är som sagt skickliga på att kopiera och kan i många fall ha förståelse för materialval och konstruktion. Svaret kan man få om 20 år då man fått följa värmarens användning och slitage. Man må hävda att prisskillnaden är så pass stor att man köpa sig en ny kinavärmare var 5-år men man bör också ha i tanken att det handlar om brandsäkerhet.
 11. Mambo

  Dieselvärmare

  Oavsett vilken värmare man monterar ska man ta sig en funderare på hur man vill nyttja värmaren. Är det bara att ha värme under kalla dagar/kvällar eller tänker man ha värmen på även under nätterna? Ska man använda värmaren då man sover ska den vara korrekt installerad och på rätt plats, likaså bör man överväga om man ska köpa en känd, dyr, värmare från ett etablerat företag eller om man ska satsa på något billigt okänt från Kina. Även fast en billig Kina-värmare kan fungera nog så bra kan det ändå vara sådant som gnager i huvudet då man lagt sig för att somna in på kvällen -kommer jag att vakna i morgon?
 12. Jag har själv letat båt i samma storleksklass för ett antal år sedan och kan dela med mig lite av mina erfarenheter: OBS högst personliga tankar som inte behöver stämma med någon annans uppfattning. De båtar du nämner är också ett antal år gamla och då spelar skötsel och skick en avgörande roll: -Contrast 33. Snabbseglare men också vek. Måste revas tidigt -Comfortina 32. Bra bygge (har själv ägt en sådan) och ansågs modern för sin tid. Lite tungdriven i lätta vindar. -Cenit 33, Vet inte så mycket men har bara hört gott om dessa -Maxi Mixer, En av Maxis mer lyckade båtar -Facil 35, Ofta amatörbyggd (på gott eller ont), seglar hyggligt, Bra volym invändigt men mycket brant och hög trappa ned från sittbrunn. -Mamba 33, Mambas båtmodeller var oftast billiga och kvalitén inte på topp. Seglar hyggligt. Sedan nämns också: - Scanmar 33, Flytande sommarstuga som seglar hyggligt, Inte toppkvalité. - Birdie 32, Oftast amatörbyggd med mycket skiftande resultat, - Albin Nova, Bra båt som seglar fint - Albin Stratus, Seglar bra men känns lite "old-school" i konstruktionen - Linjett 32, Bra grundbygge men skick kan variera beroende på ifall båten är färdigställd av amatör eller varvet. En varvsbyggd och välskött Linjett är toppklass. Som sagt, mina helt egna värderingar och därmed inte lika med sanningar.
 13. Det hör kanske inte riktigt till ämnet men PRO gör varje år en kontroll av livsmedelspriserna för att hitta den butik som har billigaste matkassen. Butikerna vet i förväg vilka varor som brukar ingå i nämnda kasse och också vilken vecka man gör kollen. Då passar butikerna på att sänka just de aktuella matkassepriserna den veckan, allt för att hamna högt på lista "Sveriges/Stans/ lägsta matpriser". En sorts omvänd rea alltså. Vad gör man inte för att lura kunden!
 14. Mambo

  Pris på segel

  Oj vad långt ifrån ursprungsämnet vi börjar komma. Om jag får återknyta till grundfrågan; vad kostar ett segel, så ser jag i diskussionen att det pratas pris och loft och kvalité och Kina mm. En sak som jag skulle vilja lyfta fram är passform. Ett segel kan vara sytt i fin duk, på fina symaskiner till ett vettigt pris. Men hur är seglet anpassat för båten? Det är ju inte bara att titta i en tabell och säga att; OK, du har 12 meter mast och 3 meter bom så då behöver du ett segel på så här många kvm. Man behöver också ta hänsyn till vilken båt det är, hur mycket den väger, kölvikt, smal eller bred i vattenlinjen mm. Vilket vatten båten mest seglas i o.s.v. Sådant här vet det Ungerska/Kinesiska/Polska loftet egentligen ingenting om, dom behöver få informationen från en svensk segelmakare som känner båttypen och hur den är tänkt att användas. Så ifall man går till ett bra svenskt segelmakeri, som kanske ändå syr i något långt-bort-i-stan-land, så kan det ändå innebära att dom syr med kvalitetsduk och efter rätt instruktioner. Jag skulle däremot inte vända mig direkt till ett segelmakeri som ligger utanför Sverige om dom aldrig sett min båtmodell, även fast det blir billigt. Jag beställer heller inte skor på nätet eftersom jag inte vet om dom passar just min fot.
 15. Ämnet båtskatt har dykt upp lite nu och då och i slutet av 80-talet var det ganska nära men då satt socialdemokraten Björn Rosengren i regeringen, han ägde själv en rejält stor båt och på något sätt blev det ingen båtskatt den gången.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy