Jump to content
Monday 28 November 2022

Mambo

Medlemmar
 • Content Count

  566
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Mambo last won the day on January 8 2020

Mambo had the most liked content!

Community Reputation

49 Expert

About Mambo

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Om man fokuserar lite mer på Volvo D4 (som är vanligare än Yanmar i nämnda båtmodeller) så har jag förstått att det finns olika generationer av D4 med lite olika effektuttag. Det finns, som framskymtar här, en del problem med Volvos D4 (om man googlar hittar man mycket). Det verkar mest vara elektronikstyrningen som ställer till det. Har dom blivit mer tillförlitliga med åren? Är det någon speciell generation man ska akta sig mera för?
 2. Jag håller på att konvertera från 35-fots segelbåt till motorbåt och har snöat in på Nimbus 310 -320 Coupe eller en Saga 315. Tar gärna emot åsikter och tips om dessa. Men egentligen är det motorerna i dessa båtar jag undrar över, ofta sitter det Volvo men ibland Yanmar. Jag har hört/läst en del negativt om driftsäkerheten hos Volvo D4, Yanmar’s 4-a verkar mer pålitlig fast kanske inte lika sofistikerad med datastyrning mm. Har ni några tips och åsikter om Volvo kontra Yanmar?
 3. Som jag förstår finns det väl olika kvalitéer av silvertape. Det är inget registrerat varumärke utan bara en tape som är silverfärgad. Ej att jämföra med t.ex Gorillatape som är ett fabrikat på en bra tape.
 4. Ja, Hybros tips är värt att titta närmare på. Prisvärt, jämfört med båt-tbh-affärens och dessutom i mått som passar mina slangar.
 5. Jag har också funderat på liggunderlag men undrar hur det är med brandsäkerheten. Vet någon om det brinner?
 6. Jag tänker sätta någon sorts isolering runt värmarens varmluftslangar, är det någon som har några bra tips vad man kan använda? Det finns visserligen färdig isoleringsstrumpa att köpa men dels är den ganska dyr och sedan får man ända skära sönder den en på en massa ställen för att anpassa till slangdragningen.
 7. Jag hittar inte appen Blixtnedslag i min App store?
 8. Tack för infon. Om det är samma person som fortfarande driver Pensar Syd så är det inget resmål man behöver besöka. Men hamnen har ett trevligt läge och ön har en historia så får man bara ordning på organisationen blir den bra.
 9. Jag testade förra sommaren ett par olika gratis-appar i mobilen för ankarvakt. "Ankervakt" tror jag den ena hette. Min upplevelse var att de var tämligen värdelösa. Jag ställde noggrannheten på 30 meter, d.v.s jag accepterade att båten fick röra sig upp till 30 m från den plats där jag lagt ankaret, man kan säga att jag accepterade att båten fick dragga bortåt 30 m. (ankardjup ca 6 m och 20 m ankarlina). Samtidigt som jag aktiverade ankarvakten observerade jag några vinklar mot landmärken i den vik vi låg. Efter ca en timme kommer första larmet, båten har kommit fram till 30 m-gränsen enligt ankarvakten. Jag kollar min landmärken som ser ut att vara på ungefär samma vinkel som förut. Därefter kom under natten ett antal larm så det blev en ganska orolig sömn. Natten var också blåsig så det kändes lite oroligt. Ett par dagar senare testade jag ankarvakten igen, denna gång dagtid då vi låg fast förtöjda mot en brygga i en gästhamn. Samma fenomen igen redan efter en halvtimme, båten hade flyttat sig 30 m? Alltså kunde jag dra slutsatsen att just dessa ankarvakter inte fungerade speciellt bra. Har ni några erfarenheter? Finns det någon app som faktiskt fungerar?
 10. Ett par frågor till Grumpy. Örö -är det en bra hamn? Pensar Syd -besökte hamnen för 10 år sedan och undrar om det fortfarande är samma dam som driver hamnen?
 11. Tack, Vi kommer mycket riktigt att färdas via Åland, troligen både norr och söder om, och det kommer nog att bli en del besök i Åländska hamnar också. Vi har visserligen besökt Åländska vatten/hamnar tidigare men det är alltid välkommet med fler förslag.
 12. Vi har planer på att besöka Finlands sydvästra kustremsa i sommar och skulle därför behöva några bra tips om hamnar och vilket skick det är på dessa. Båten är en segelbåt med djupgående 1,75 och masthöjd 16,5 m. Vi tänker oss området mellan Nystad/ Rauma i norr till Ekenäs i söder. Kom med tips, både vid fastlandet och öarna.
 13. Om man tar isär ett Engbo ankarspel, finns det då några toleranser/justeringar/inställningar man bör tänka på då man smort upp det och ska åter montera ihop det? Jag tänker så att man inte skapar något nytt problem ifall man monterat ihop det felaktigt?
 14. Jag inbillar mig att Yanmarmotorn i min segelbåt vibrerar lite mer än den gjort förr om åren. Det rör sig om en 3-cyl Yanmar 3GM med S-drev. Tänker att det kanhända vara dags att byta gummikuddarna till motorn? Jag kan inte se några brister men dom är å andra sidan 18 år gamla så dom kanske blivit hårdare eller mjukare med åren? Nu är dessa inte helt billiga så därför slänger jag ut frågan här och undrar ifall någon har erfarenhet av detta eller om det möjligen kan vara något annat som skapar vibrationer, speciellt på låga varv/tomgång.?
 15. En åsikt om hydralstyrning är att mycket av styrkänslan försvinner, det som är ganska viktigt på en segelbåt. Men det är ju upp till båtägaren att bestämma hur han/hon vill ha det.
×
×
 • Create New...