Gå till innehåll
onsdag 12 december 2018

IngemarE

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  1 372
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  9

IngemarE senast vann den dag 8 Oktober

IngemarE hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

357 Expert

1 följare

Om IngemarE

 • Placering
  Vice Amiral

Contact Methods

 • Webb
  http://www.nbmarine.se

Profile Information

 • Plats
  Södra Vättern

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. IngemarE

  Magasin/tidning om att bygga båtar

  På min hemsida, http://www.nbmarine.se, finns hur jag färdigställde vår båt från halvfabrikat (tomt skrov), motorbyte, skrovförlängning och en del andra onödigheter. Klicka på "Dagbok" i menyn.
 2. IngemarE

  jordfel?

  Aldrig silikon på kontakter. Använd istället kontaktfett eller i värsta fall bara lite vanligt fett eller vaselin.
 3. IngemarE

  Undervattensbelysning på Bayliner

  Jag hade undervattensbelysning på min båt (egenbyggd med LED som jag gjöt in med tanke på det hutlösa priset "på sta'n"). Det jag reagerade på var att det aldrig såg lika snyggt ut som i broschyrerna. Stod man en liten bit bort såg man den då nästan bländande ljuskällan och inte "det snygga" i vattnet, och nästan enbart om man tittade snett uppifrån kunde det se lite snyggt ut. Sedan var allt väldigt beroende av vattnet också för att få "rätt" utseende. Säkert lättare att få snyggt i kliniskt rent kristallklart blågrönt havsvatten, som i broschyrerna..... Flyttade sedan upp ljuset så det satt mer under badbryggan för att lysa upp området under. Men då speglade sig lamporna i vattnet istället i vissa vinklar och det blev inte jättesnyggt det heller. http://www.nbmarine.se/870bygge/dagbok/2009/led02.jpg Slutade med infällda LED i grabbräckena istället.... http://www.nbmarine.se/870bygge/dagbok/2010/akterbelysning.jpg
 4. IngemarE

  Vilken el-toa?

  Antagligen för att båttillverkarna är ganska konservativa samt att en eltoa är dyrare. Men numera finns det många, även av de "gamla" fabrikaten. t ex Saga, Viknes o.s.v.
 5. IngemarE

  Värmesystem

  En vanlig kabelkanal utan (eller med igentejpade) skruvhål i lämplig rektangulär form kan också fungera. Hade själv ett liknande problem för ett par veckor sedan när jag skulle förbi ett trångt ställe med 90mm slang för luftkonditioneringen i båten. Blev en bit rektangulär luftkanal från Biltema den biten. Annars är flera mindre slangar en lösning, men då måste du ju göra en (eller rättare sagt två) övergångsadaptrar om det bara skall vara på en kortare sträcka.
 6. IngemarE

  Vilken el-toa?

  Jag hade en liknande tråd i somras https://www.maringuiden.se/forum/topic/89753-toastol-med-normalstor-sits/?tab=comments#comment-660662 Sist i tråden ser du resultatet och vad jag valde.
 7. IngemarE

  Bilder max 1.95MB????

  Om du bara använder telefonen och tycker någon MB i bildstorlek inte räcker är det nog inte forumet det är fel på.... Som jag sade är en bild med HD-upplösning och endast måttlig komprimering bara ett par hundra kB stor. Det är betydligt mer än en "potatis", bilden fyller en hel PC-skärmen och är njutbar. Och om du bara tittar på telefonens skärm räcker det med ännu mindre upplösning. Men om du bara försöker komprimera dem till liten datamängd förstår jag att det blir gröt. Det är bildens storlek (x och y) du skall ge dig på att ändra i första hand. Om det ändå blir knas så beror det på något annat. Dock är kanske 350x250 pixlar lite lågt, dubbelt så mycket ungefär är nog trevligare. Men blir det fullt - betala för ett eget utrymme och länka som sagt in bilderna istället. Du kan lösa det själv. Vissa forum har lagt in en automatisk nerskalning när man laddar upp bilder, ner till mer förnuftig storlek. Kan hålla med om att de är smidiga. Men man har sällan speciellt mycket mer maxutrymme.
 8. IngemarE

  Bilder max 1.95MB????

  Det tänktes nog att det är synnerligen förnuftigt med en gräns. Alla bilder skall få plats någonstans, och serverutrymme kostar pengar. Skaffa en egen area att lägga dem på och länka in bilderna istället. Och när det gäller att telefonen kan ta bilder som blir så mycket större så är det inget att sträva efter. För att fylla en HD-skärm krävs inte mer än ett par hundra kB. Bara för att telefonen KAN ta en massa megapixlar så är det troligt att en stor del är värdelösa för att optiken inte matchar dem. Ställ ner telefonens upplösning och ta för vana att komprimera bilderna. Det gäller speciellt om man mailar dem, tycker jag. Att få en bilaga på flera MB är ett otyg....
 9. Kan bara instämma. Har haft DEFA-intag på min båt i 15 år och det fungerar utmärkt. Fick dock ta emot ganska mycket skäll från förståsigpåare när jag satte dit det en gång, då det var alltifrån "inte tillåtet" till "direkt livsfarligt i båt" enligt några. Tror dock miljön på de flesta ställen i en båt är snällare än i fronten på en bil i vintersaltslask.... Dock skall du inte tumma på JFB. Men om du kör med DEFA-intagskabel och ett DEFA 230V-uttag (typ kupévärmare) monterat på "innekontakten" samt i den sätter en JFB på sladd/uttag/stickpropp och därefter laddaren så har du ett vettigt och fysiskt litet intag, JFB men har ändå inte gjort någon fast installation på egen hand (som du inte får).
 10. IngemarE

  Solcells frågor

  Nja, det beror inte på att dagens regulatorer är så mycket "bättre". Switchtekniken har funnits i hemelektronik sedan minst 40 år.... Det handlar däremot - precis som Hybro visar i formlerna - helt enkelt om att man inte bränner bort överspänningen till värme på samma sätt i en switchad regulator som i en linjär regulator. Tänk effekt istället för ström. Vid samma effekt kan man få ut mer ström om man sänker spänningen. - En linjär regulator "hyvlar av" överspänningen och bränner bort den i värme. Strömmen in/ut är däremot densamma. - Hos en switchad regulator av något slag (nästan samtliga solcellsregulatorer är switchade) är istället effekten in/ut (ungefär) densamma. Samma sak med en transformator/batterieliminator. Bara för att den lämnar kanske 1A på sin 12V-utgång drar den ju inte 1A från elnätets 230V. Snarast kanske bara 0,06A. (Varför ? Jo, P = U x I = 12V x 1A = 12W. Samtidigt är då strömmen vid 230V I = P/U = 12W/230V = 0,05A. Dela med 0,9 eller nå't liknande för att få med att verkningsgraden kanske "bara" är 85-90% så fås strömmen 0,06A vid 230V) Det är f.ö. inte minst för att få ner strömmen som man kör så hög spänning i kraftledningar och till järnvägen, som sedan transformeras ner lokalt. En högre ström skulle kräva lägre resistans i ledningen (=grövre/dyrare/tyngre ledning) för att få samma låga förlust förluster på stora avstånd.
 11. IngemarE

  Höstpyssel

  Felet man gör när man borrar i RF är ofta att köra alldeles för snabbt och med alldeles för lite tryck. Men det finns värre material - riktigt, härdat stål. När jag renoverade min A-ford uppgraderade jag bl.a. bromssystemet vilket förde med sig att jag behövde borra upp hålen kring hjulnavet på framaxeln någon mm för att passa M10 (det var ju enbart "tumanpassade" hål). Efter mycket borrande efter alla konstens regler (trodde jag) kom jag äntligen igenom. Konstaterade dock att hålet fortfarande var samma diameter, men borren var avskalad för att passa befintligt hål istället för tvärtom.....
 12. IngemarE

  Bränsleslang

  Biltema (och JULA m.fl.) hade en slang märkt "ILO" som var bland det sämsta som skådats. Självsprack inom ett år i varenda böj, även om den satt svalt och mörkt. MEN, det är många år sedan nu, och de senare inköpta i samma varuhus har fungerat u.a. i många år. Fast minnet lever kvar både hos mig och många andra, uppenbarligen. TS: Jag hade inte ersatt denna slang med en enkel "genomskinlig PVC-slang" och slangklämmor. Den bör nog åtminstone vara armerad. Men stålomspunnet är väl mest snyggt, kanske möjligen också för att skydda mot vilt sprutande vid totalhaveri av gummit inuti p.g.a. extremt tryck eller så (och när händer det ?).
 13. IngemarE

  Olja på tändstiftetens gängor

  Men tätningen sitter ju OVANFÖR gängorna, så jag tror nog lite olja på ett par gängor är helt i sin ordning.
 14. IngemarE

  Virtuell utmärkning

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7084003
 15. IngemarE

  Virtuell utmärkning

  Hörde samma sak, och både jag och min tonåriga son som jag skjutsade reagerade på samma sätt - vad händer om elektroniken slås ut, skall man kasta ankar då och vänta på bättre tider eftersom man inte vet var farleden eller saker att undvika är längre ? Och hur "bra" och ekonomiskt blir Sjöfartsverkets redundanta system, och inte minst - vad kostar det inte i utrustning som båtarna måste ha för att supporta det ? Blir väl så att de flesta inte supportar det och därmed försvinner den goda tanken med ett redundant system. Tyvärr blir det alltmer så i samhället att alla funktioner är beroende av en infrastruktur som vi automatiskt förutsätter fungerar. Snabbt glömmer vi stormar som Gudrun och Per (även vi som bor lite mer "på landet") och hur handikappade alla blev när mobilnäten gick ner. Känner mig konservativ som fortfarande läser en papperstidning till frukosten varje morgon....
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy