Jump to content
Tuesday 21 March 2023

IngemarE

Silvermedlem
  • Content Count

    3,982
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    140

Everything posted by IngemarE

  1. Du missar det fundamentala och som jag m.fl. sagt till dig flera gånger: En båtklubb kan åberopa PRECIS VAD DE VILL. Om det är myndighetskrav, påhitt, icke-myndighetskrav eller ren noja de har som regler är faktiskt ok och inget du kan stämma dem för. Inte ens om de bara skulle tillåta rosa båtskrov. Att de inte är skyldiga att följa myndighetskraven hindrar dem ju inte för att göra det om de vill. Hur är det med läsförståelsen, det kan ju inte bli tydligare ? Är du inte nöjd så kan du antingen försöka samla likasinnade och rösta in en ny styrelse som tycker som du på nästa årsmöte, och som ändrar klubbens inriktning. Men om du inte hittar sådana likasinnade i tillräcklig mängd är du antagligen med i fel båtklubb med intressen som inte är i linje med dina. Då är du fri att lämna båtklubben. Det är ingen som bett dig vara med, inte heller är det en rättighet att få vara med i alla föreningar man vill. Så enkelt är det.
  2. Vet du inte det själv är det ju bara att byta klubb, ju.....
  3. Kostar så lite eller är gratis - för DIG, ja. Men oss skattebetalare kostar det mångdubbelt. Pengar du i din egoism slösar bort bara för att det är kul att vara motvals.
  4. Hur i hela friden kan du, som normal (?) tänkande varelse, få för dig att om någon annan inte vill pilla på din båt eller inte vill utföra en tjänst åt dig som du tycker de ska, att detta icke-förfogande kan vara ett förfogande ? Och dessutom "olovligt" sådant ? Om Vägverket har stängt av en vägsträcka som du vill köra på, då du anser dig ha rätt till det eftersom du minsann betalar vägskatt, anmäler du då Vägverket (eller egentligen Trafikverket) för "olovligt förfogande" och påstår att de tagit förfogande över din bil med motiveringen att du av dem nekas att köra på den avstängda vägsträckan ? För det är precis samma sak och resonemang. Och precis lika befängt....
  5. Oj, trodde inte du hade så stora kunskapsluckor att fylla. Kanske påverkad av TBT ?
  6. Nej, egentligen inte. Det som är en viktig parameter när det gäller kabellängd och 230V är det s.k. utlösningsvillkoret. Dvs vid en kortslutning i ena änden får inte strömmen begränsas för mycket av kabelns inre resistans så säkringen (på land) tar för lång tid på sig att lösa. I praktiken innebär det att en lång kabel kan behöva vara 2,5mm² trots att säkringen bara är på 10A (normalt räcker ju annars 1,5mm² för att ha överliggande säkring på 10A). Nu är sannolikt anslutningskabeln, alltså den mellan båten och bryggan, den som är extra lång och sätter största begränsningen. Så slutsatsen är att du mycket väl kan sätta intaget i fören, men tänk på att kabeln från intaget vidare till centralen skall ha tillräcklig area (2,5mm² rekommenderas alltså) samt - inte minst - bör ligga dragen skyddad inne i båten hela vägen till centralen. Inte bara "bakom" något utan med "skyddad" avses här slang eller rör. Sedan kan det vara en större utmaning att montera intaget på en skyddad plats i fören, då inget intag (oavsett IP-lklassning) gillar att sitta så det blir översköljt av saltvatten.
  7. Alldeles för lite effekt, tyvärr.
  8. Nu krävs ju ingen registrering för den aktuella båten, så även detta resonemang är irrelevant för TS fråga.
  9. Du får nog försöka kontakta @bm320 på något annat sätt, då det är nästan 15 år sedan vederbörande ens var inloggad på forumet....
  10. @zurdu, Du svarar på saker som TS inte frågar om och visar exempel på vad som gäller för andra flytetyg som inte är sådana som TS frågar om. Vad tillför det ? Googla har nog TS redan gjort. Korta svaret är "nej". Vi har inget registerkrav för den typen av båt.
  11. Ja, det är riktigt. Men ändå inte - kanske... Risken kommer sig av att kylarvattnet (glykolblandningen) cirkulerar i en metallslinga inne i VVB, som är ansluten till elektrisk skyddsjord. Samma vätska cirkulerar ju även i motorn, som är ansluten till batteriminus. Därmed finns en elektrisk koppling mellan skyddsjord och batteriminus. En "ren" glykolblandning leder dock ström extremt dåligt, och beror främst på vad för vatten man använt. Men även icke avjoniserat färskvatten (typ vanligt kranvatten, även som blivit lite "använt") leder ström rent uselt jämfört med t ex saltvatten (har lite praktiska mätvärden någonstans efter mina zinkanodtest för PB en gång i tiden). Risken finns alltså för elektrolytiska korrosionsströmmar via VVB. Men jag skulle bedöma den risken som - i sammanhanget - liten, förutsatt att man har en någorlunda fräsch kylarvätska. Har man å andra sidan inte det kanske man har en del annat att fixa på båten innan man monterar landström.... Att ha VVB stickproppsansluten och ha stickproppen urdragen då man inte skall värma varmvatten (t ex då båten ligger för laddning hemma) eliminerar dock även denna lilla risk. Likaså är en isolationstransformator som nämnts en lösning.
  12. Så gör även jag. Viktigt är dock att laddaren inte har sin minusutgång ansluten till sitt hölje (om metall) och därmed skyddsjorden. De flesta har dock minusutgången galvaniskt skild från sitt hölje och inkommande skyddsledare, och då är risken som @Georg_Ohm flaggar för väldigt liten. För att vara säker - Ohmmät emellan dem innan laddaren monteras.
  13. En båt epoxybehandlar man i allmänhet för att förebygga s.k. plastpest. Som @Peter_K redan upplyst om så lägger man den behandlingen på en plastren båtbotten. Det har ingenting med bottenfärg/bottenmålning att göra egentligen och alltså inget som på något sätt ersätter bottenmålning. Vanlig bottenmålning med bottenfärg tillkommer oavsett, och görs sedan utanpå epoxybehandlingen. Men har båten inte fått plastpest hittills under 40-50år så är det nog inte så sannolikt att den kommer få det heller.
  14. Kvaliteten är nog generellt hög, då det är starkströmsmaterial som ändå måste ha viss "nivå". Men intag beror ju på var du tänker sätta det, om det är prio på att vara litet och diskret eller stort. Du vill t ex ha "hög vattentäthet". Få intag är helt vattentäta, men man kan montera de flesta så att ev. översköljning rinner ur. Det är i allmänhet lättare (och att rekommendera) att sätta intaget lite skyddat än hitta ett som klarar total översköljning och är fullständigt vattentätt. Sedan beror ju valet av prylar på hur du vill ha det, alternativt redan har idag. Skall du ha laddare och VVB så bör dessa sitta på egna grupper, dvs du bör då ha en större central än de minsta med bara en grupp. "Enkel uppgradering av 220 uttag" - vad menar du då ? De enklaste har uttag inbyggt i centralen, större båtar har ofta uttag utlokaliserade i båten. Det sistnämnda köper du inte från Båtbutiken, det är mer en elektrikers arbete då installationen av just uttagen mer liknar det i en lägenhet/villa. Och egentligen kanske det bästa är att prata med en elektriker för alltihop. Och "bra galvanisk separation/skydd" innebär ju en extra och framförallt separat /tung, dyr) enhet, en isolationstransformator, som inte sitter ihop med eller köps tillsammans med centralen. Något som ganska få installationer dock har. Vill/behöver du verkligen ha den ? (S.k. "Zincsaver" gör tvivelaktig nytta, framförallt med vår geologi). Nej, finns inga "solklara vinnare" man kan nämna generellt. Inte minst för att installationerna är väldigt olika, För att få veta vad som är bra måste du först tänka igenom HUR du vill ha din landströmsansläggning, vilka komponenter som behöver ingå o.s.v. Därefter kan du säkert få rekommendationer om du sedan frågar specifikt på vissa av komponenterna. Så frågan är - vad vill du egentligen ha och hur skulle din "önskeanläggning" se ut ? För nu frågar du ungefär "jag vill köpa en bil, finns det några solklara vinnare/märken där ute ?" 😉
  15. Men det står dem fullständigt fritt att agera precis hur de vill, alldeles oavsett vad du tycker. Likaså hålla på med inbördes beundran och annat liknande som man kanske inte gillar. Därför är hela din tråd med nu tusentals inlägg irrelevant, eftersom den utgår från och nagelfar vad lagar och regler säger (eller inte) och att du anser din båtklubb ha tolkat detta fel. De får faktiskt ha (nästan) vilka regler de vill, tolka saker hur de vill, och det behöver inte vara förankrade i något konkret alls. Inte mer än tyckande. Om de inte vill sjösätta din båt för att den har grön bottenfärg istället för blå, eller att man misstänker något annat som inte är enligt klubbens "linje" så behöver de inte. Att man sedan inte tycker en sådan båtklubb kanske är så trevlig är en annan sak, men då går man ur och byter till en annan om man inte lyckas rösta in en bättre styrelse. Men är ju inte ens närvarande på årsmötena.... Du verkar tro att det är någonslags rättighet att vara med i en förening och till allt vad den har att erbjuda. Så fungerar det inte.
  16. Osannolikt. Annat på båtens s.k. 12V orsakar mycket spänningsspikar och orenheter, ofta mycket mer än man tror. Även om landströmsladdaren skulle löpa amok lär den - i synnerhet eftersom du säger att den är "rätt antik" - inte lämna ifrån sig så "fula" spikar som prylar du redan har på fordonets (ja, man får se det som ett sådant) elsystem.
  17. Jag är fascinerad över vilka rättigheter TS anser sig ha, och vilka skyldigheter båtklubben avkrävs av denne medlem. En båtklubb är ingen myndighet eller allmän instans som du kan kräva något av. Det är en sammanslutning ideellt arbetande människor med ett visst intresse. Och regelverken behöver inte vara logiska, det kan finnas klubbar bara för båtar med blåa skrov utan att du kan gå till rätten och kräva att få vara med med ditt vita. Behöver inte ens vara regler som har sin grund i föreskrifter, förordningar eller lagkrav, varvid hela din vendetta om vad som är lagkrav blir helt irrelevant. Är man inte nöjd, lämnar man föreningen för någon annan. Eller röstar in andra personer i styrelsen som tillvaratar ens egna intresse. Finns inte andra likasinnade nog att ändra styrelsens sammansättning bör man faktiskt fundera på om man ens är med i rätt förening. För du har som sagt inga "rättigheter" i den juridiska bemärkelse som du försöker hävda. Men jag har sett det förut, envisa rättshaverister som t.o.m. försökt kräva att få vara med i en märkesbilklubb med sin bil av "fel" bilmärke. Och bränt våra skattepengar på att få det rättsligt prövat om det anses som diskriminering att nekas medlemsskap eller deltagande på bilträffar för att man har ett annat bilmärke än det klubben gillar. Puh... T ex rätt att kräva sjösättning för att kunna lämna båtklubben sjövägen är ju helt befängt.... Edit: Irrelevant. Många saker är inte ok idag, bara för att de var det för 30 år sedan. DDT är t ex inte heller tillåtet att använda, även om du råkar ha en förpackning kvar....😝
  18. Det var nog rekord i prutning 😃....
  19. Om du fick mycket båt för pengarna beror ju på pengarna 😉. En Maxi 68 brukar trots en del prylar, användbara segel och hyfsat omhändertagen inte kosta så många kronor... Ser ok ut, men funderar lite på varför man byter lanternan i fören men inte kopplar in den nya. Enda anledningen brukar vara att man har försökt, men inte fått det att funka p.g.a. något ytterligare fel (i elsystemet/kablage o.s.v.) - som man inte hittat. Oavsett - lycka till ! Den där kommer du nog lära dig mycket på.
  20. Snön lyser just nu med sin frånvaro, men som synes ligger fortfarande tunn is vid min båtplats (mitt i bild ungefär). Så det får vänta ett tag, siktar på mitten av maj.....
  21. Det går bra att limma ny fanér utan att fräsa. Sedan putsas/fasas kanten försiktigt för att möta det massiva kantträet. Kruxet blir väl att hitta "rätt" fanér, men har du något snickeri i närheten kan de säker hjälpa dig. Och om de inte kan limma på fanéret kan du göra det själv med kontaktlim. Men om det är en skiva som utsätts för mycket mat och spill kanske det vore idé att limma på ett laminat istället. Då slipper du problemet att färgmatcha mot befintligt trä. Snickerier har ofta spillbitar av laminat som du kan få mot kaffepengar (eller lite fikabröd). Här har jag gjort det på några ytor nära pentryt, ett laminat i "mörk sten" liknande det man kan få på köksbänkskivor, som limmats på en plywoodsskiva och försetts med massivlister (träslag: klarlackad ek):
  22. Ser inte dum ut alls. Jag kör istället med riktigt billiga 10"-plattor (Lenovo) i fodral. Visserligen har jag både separat plotter och även navigering via PC så det är bara komplement. Men istället för att satsa på en svindyr platta som ändå har tveksamma täthetsegenskaper så har jag två billiga, ändå med senaste Android, extremt bra batteritid och bra ljusstyrka. Går någon sönder kan jag köpa ganska många innan man kommer upp i en mer tätad och tålig plattas pris.
  23. Jag gjorde ungefär det du tänker göra för ett antal år sedan, just med stavlimmade ekskivor från Bygghandeln. Här är en av hörnsittplatserna. Även om det ser snyggt ut på bilden (nylagt) rekommenderar jag det inte: För trots Flexiteek på översidan (=ingen fukt den vägen) och många lager lack såg bl.a. akterbänken hemsk ut och slog sig rejält redan efter en sommar. Kanske inte lyckades helt med lackningen ändå, trots noggrannhet. Se min hemsida, NB870-byggets Dagbok och sept-okt 2004: "Demonterade akterbänken idag också. Den gjordes som bekant i trä (stavlimmad ek), men trots sju lager lack har den slagit sig och ser allmänt hemsk ut efter denna sommaren." Slutade med att jag gjorde om alla lock och sittytor i glasfiber istället (med en inplastad plywoodskiva som distans/förstyvning i bänken) och limmade Flexiteek ovanpå: Såg sedan i princip likadant ut de kommande 15 åren, utan underhåll.
  24. Absolut lacka. Möjligen olja, men skall du sitta på dem är det inte det bästa kanske. Sedan har de en undersida som är minst lika viktig att lacka, annars kommer de snart att slå sig (den fuktigare sidan blir "ytterkurva"). Det gör inte plywood på samma sätt. Men de kommer inte hålla mycket bättre än plywood, om du inte lackar dem väldigt noga. Men då hade plywooden klarat sig också. Visst, ek ruttnar inte så fort men jag gissar att den är stavlimmad, typ "hyllplan". Även det är en svag punkt.
  25. IngemarE

    Albin 25

    Välkommen till MG ! En bit ner i denna tråd finns en del om att köpa A25. När det gäller köregenskaperna så är den tämligen snäll att köra framåt med. Men att styra under backning - liksom många båtar med roder/rak axel - är inte lika enkelt. Med tiden lär man sig dock åt vilket håll båten själv vill "dra" vid backning och väljer att lägga "rätt" sida mot brygga t ex. En träningssak. När vi köpt vår A25 så var jag rätt ovan att köra axel/roderbåtar. Efter att ha kört den från kranen till bryggan var jag HELT övertygad om att jag aldrig skulle komma överens med denna båten. Efter en veckas träning i slussarna på Göta kanal var den dock som min förlängda arm....😉 När det gäller motorn så är det bra om den är utbytt, som nämnts ovan. Men tänk på att en motor kan bli gammal fort i en båt, och en del A25 kan vara redo för sitt andra motorbyte. "Ny motor" för många ägare är snarare att den ursprungliga bytts, inte att den verkligen ÄR "ny". Ofta kan den "nya" vara både 15 och 20 år gammal, och med lite vanskötsel kan även en sådan motor vara slut. Kolla också att det går att hitta delar till motorn, oavsett vad som sitter i. En A25 bör ha minst 30hk, men över 50hk är onödigt. Den kommer aldrig funka bra över 10 knop oavsett, bara gräva en massa sjö. Många vet att de äldre, icke DL är svårsålda. Därför skarvas det ofta rätt bra med angivelse av årsmodell och att det är en DL fast dte inte är det. Tänk på att en A25 blir inte en "DL" bara för att man byter motor eller uppgraderar med en massa saker. En del tycks tro det, men det är faktiskt både inrednings- och skrovskillnader mellan en "gammal" A25 och en DeLux. En DL - som kom som 1973 års modell - har dessutom aldrig haft en 2-cylindrig motor i original, bara 3-cylindrig (MD3B eller MD17C, snarlika). Likaså kan en A25 med tvåcylindrig motor aldrig vara nyare än 1972 och inte heller en DL.
×
×
  • Create New...