Gå till innehåll
torsdag 14 december 2017

raol

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  1 606
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  14

raol senast vann den dag 27 Augusti

raol hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

197 Expert

Om raol

 • Placering
  Amiral

Senaste Profilbesöken

509 profilvisningar
 1. KBV "blåser" regering och riksdag.

  Han vet då mer än den som förespråkar berusning till rors.
 2. Bästa LiFePO4 för båten

  Om man ändå ska ha LiFePo som förbrukningsbatterier, så kan man klara sig med ett rätt litet blybatteri som startbatteri, och då är det billigt att byta ut om det slits ut på kortare tid.
 3. Dags för ny fock!

  Mmm. Under säsong kommer det ju bara att rullas kring förstaget. Under vintern tänker jag rulla det för förvaring. Funderar på att skaffa ett papprör eller plaströr med lagom diameter att rulla seglet runt. Konstaterade också att måtten jag tog och måtten pseudonym tog för drygt 11 år sen bara skiljer 1-2 cm, och det har nog mer att göra med att vi måttar lite olika relativt skotskenans block. Boding-killen tyckte i alla fall att det såg bra ut.
 4. Dags för ny fock!

  Väntar nu på offert/avtal från Boding efter att ha snackat en stund på deras Gbg-kontor. Trevligt! Jag valde till slut deras enklaste G2-membran (med polyester, enkelsidigt taft) för att jag ville åt den lättare och mer följsamma konstruktionen, jämfört med deras triradial som jag också kände på. Lär vara bättre i lättare vind. Snyggare också... UV-skydd, så klart, och knäppband för att fästa runt förstaget. Stående lattor och så utbyggd akterrunda som de kan få till (exakt hur mycket återkommer han om när seglet ritats upp). Blir oavsett mer yta totalt än den gamla focken. Det preliminära priset (kan kanske diffa några hundra när offerten kommer) var strax under 12 000 kr. Det är ca 3000 kr mer än prisförslaget för dacron crosscut som jag fick i början av november. Leverans förmodligen i slutet av mars. Jag tror det blir bra det här.
 5. Förvaring i varmhall.

  Värmeförlusten sker via utrymmets väggar/golv/tak. En större lokal har ett större volym/yta-förhållande, vilket gör det mindre benäget att förlora värme. Uppvärmningen ska naturligtvis inte heller ske med direktverkande el, utan nåt vettigare som bergvärme eller i värsta fall mark- eller luft/luftvärmepump. Då sjunker kostnaderna rätt snabbt. Mina föräldrar installerade bergvärme och den betalade sig på ca åtta år (och har nu en elkostnad på ca 35-40 kWh/m2/år för uppvärmning). Gissar att tilläggsisolering betalar sig på motsvarande tid.
 6. Förvaring i varmhall.

  Med de siffror du anger är den inte i närheten av välisolerad. En vanlig villa värmer man upp för de pengarna, och då är det normalt större volym än så, och 10 grader varmare till. Jag snackar om 30-40 cm isolering, och gärna värmeväxlare på ventilationen.
 7. Vatteninträngning i glasfiber

  Var flisan borta? Annars skulle det väl gå att väga den och lägga dra bort från startvikten?
 8. Septitankslukt, hur får man bort den!

  Är det inte så enkelt att själva tanken läcker då?
 9. Underhållsladdning under vintern från solpanel

  Då är det på gärsgårn att en horisontell panel på 45 W klarar att underhållsladda. Men det blir ju snabbt ljust igen fram på senvintern.
 10. Underhållsladdning under vintern från solpanel

  Hur mycket kan en enkel PWM-regulator tänkas förbruka?
 11. Blocket, användarenkät

  Förmodligen går det 1000 bilannonser per utombordarannons. Gissar att utvecklingsresurserna fördelas därefter.
 12. Bästa LiFePO4 för båten

  Skulle det inte gå att göra en skyddskrets som shuntar över till ett blybatteri?
 13. Motor som vart under vatten?

  Vad för motor? Sötvatten eller saltvatten? Hur länge under vatten? För hur länge sen hände det? Vad för åtgärder vidtogs direkt efter att motorn kom ur vattnet?
 14. Ekolod inombords på segelbåt

  Över kanten i de fall det funkar. Annars med en andra omgång genomföringar. Med den skillnaden att det då ger en extra säkerhetsnivå. Går den ena sönder kan man stänga den andra.
×