Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

raol

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    6 714
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    66

raol senast vann den dag 17 Mars

raol hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 173 Expert

Om raol

Senaste Profilbesöken

9 381 profilvisningar
  1. Nej, det finns inte i Sverige. Vi har lite mindre av Ordnung muss sein i Sverige, på gott och på ont...
  2. Den modellen har ju inte det. Svårt att montera nåt som inte finns på modellen. Men visst, de är bra att ha. De västar jag har har säkring.
  3. Baserat på användarnamnet och formuleringar i texten antar jag att trådskaparen har engelska som modersmål. Här är en kort och bra video som visar serviceproceduren och förklarar de olika stegen.
  4. Helst ska man blåsa upp med en cykelpump eller liknande. Utandningsluften innehåller massa vattenånga som kondenserar inne i flytblåsan och kan ge "påväxt" som mögel. Annars håller jag med. Gör servicen själv. Dels sparar man pengar, dels får man bättre koll på den utrustning man använder vilket gör att man lättare kan upptäcka skador eller andra fel på den. Det tar inte många minuter och är inte det minsta svårt. Jag har gjort det flera gånger på två olika västar.
  5. Men vi har ju "grön" diesel i Sverige? Inte särskilt insatt eftersom det inte är nåt jag får använda, men nog är väl det en lågskattad diesel med grön färg tänkt just för yrkesverksamma, som fiskare och jordbrukare?
  6. Man kan snåla ganska mycket även med en stor motor om man håller sig till deplacementsfart. Det är kanske inte så roligt att bara utnyttja nåt tiotal hästkrafter när man har ett flera hundra att tillgå, men billigare blir det. Och det går ju fortfarande att dra på nån gång när man vill passera ett stökigt parti snabbt om man så vill. Jag tror dock inte att bränslet blir ett så stort problem på 10-15 års sikt. Diesel är för svårersättligt i mycket av sjöfarten, i den tunga vägtrafiken, i byggmaskiner, i generatorer och en del annat. Mer och mer av dieseln kommer att vara ickefossil, t ex som helsyntetiska HVO100 eller liknande produkter. En del kommer att vara biodiesel som blandas in i den vanliga. Dyrare, absolut, men inte extremt. 30-40 kronor litern kan man nog räkna med, men inte 100.
  7. Jo, och det får mig att fundera på om det kanske kommer från samma ursprung som "bråka". L och R är inte ovanligt att de byts mot varandra i språkutveckling.
  8. Kikade i Rietz dialektlexikon. Ett "bloka" (lär uttalas identiskt med bloåk/blåk) finns belagt i centrala till östra Svealand och sydöstra Norrland, med betydelsen "arbeta tungt", "jobba på med tyngd och kraft". Låter som om det stämmer rätt väl med att en för på en båt jobbar sig tungt genom vågorna.
  9. Inte livbåt, men den typ av båt man hade för transport till och från land, i första hand kanske för officerarna ombord, på skepp från 1700- och 1800-tal. Gillar formen. Lättdrivna, snabba skrov. Eleganta linjer.
  10. Om KemI skulle bestämma sig för att totalförbjuda bottenfärger med ämnen som motverkar påväxt, så skulle några hundratusen båtar över en natt bli oanvändbara och närmast värdelösa. Då är båtlivet över för en stor del av Sverige. Tyvärr är det scenariot inte orealistiskt med tanke på de rykten som går. Jag hade inte köpt båt för att ha i havet i dag, om jag inte hade båtplats med hiss eller en egen båttvätt...
  11. Kanske kan du tejpa mellanrummet först, med tejp som har exakt rätt bredd, och sen bara använda kanterna av den för att placera den andra tejpen?
  12. Skippo har plockat bort AIS samtidigt som detta hände. Som väntat blev det bara sämre och sämre när de tog över från Eniro.
  13. Inledningsvis köpte jag massa svindyr, enormt grov (15 mm tror jag) lågförlustkabel. Tyvärr misslyckades jag med att få kontakterna bra monterade, vilket resulterade i en radio som var nästan stendöv. Hörde knappt kustradion från närmaste masten. Bestämde mig då för att köra med färdig kabel utan avbrott. Kabeln går i en skyddande gummislang på däck mellan mastfoten och instrumentpanelen vid nedgångsluckan. Hör nästan alltid Kystradio sør från Tjøme ca 50 sjömil bort kristallklart. Även dansk kustradio 45-50 nm bort. Ofta fiskebåtar vid Sørlandskusten, segelskutor som kör allmänt anrop när de går in i nån trång passage ner runt Bokenäset 10-15 nm bort med massa terräng i vägen. Inte sällan färjorna mellan Sandefjord och Strömstad när de går in i skärgården, 25 nm bort. Det är långt bortom radiohorisonten, så det är troposfärisk ledning, men det är ändå en indikation på att mottagningen är väldigt god.
  14. Samtidigt behöver man kanske inte överdriva. I vår båt har jag installerat en Glomex RA106 (alltså ett stålspröt) i masttoppen, med en obruten RG58 från antenn till radio, 18 m kabel totalt. Jag kan så klart inte veta hur bra sändingen är, men det verkar i alla fall funkat fint de gånger jag använt radion i skarpt läge. Det är svårt att testa räckvidden och kvaliteten på en sändning om man inte råkar ha en kompis, eller flera, placerade på olika ganska långa avstånd från där man själv befinner sig. Mottagningen är extremt bra.
  15. Alltid minsta möjliga säkringsstorlek, med hänsyn till lastens maxström, förstås. 20 A låter onödigt högt för 2.5 mm^2 kabel. För 3 A hade jag kanske valt 5 eller 7.5 A säkring.
×
×
  • Skapa nytt...