Jump to content
Monday 28 April 2025

raol

Guldmedlem
  • Content Count

    7,101
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    80

raol last won the day on November 17 2024

raol had the most liked content!

Community Reputation

2,382 Expert

About raol

  • Rank
    Silvermedlem

Recent Profile Visitors

13,993 profile views
  1. Jag vet att det inte är hälsosamt, men dieselavgaser luktar ju gott! Samma med avgaser från flygfotogen. Sött och komplext. Ju smutsigare diesel, desto bättre luktar det. Moderna dieselbilar med bra filter och elektroniskt styrd förbränning luktar iofs inte så gott. Litet stickspår, men jag blev så förvånad över att läsa att folk kallar det "stinkdiesel" och att de mår dåligt av lukten. Så olika det kan vara!
  2. Jag hade nog monterat ett antal, kanske 8-12, små krokar med låsbygel längs kanten på insidan, med lagom avstånd inbördes. Sen "byggt" en nätpåse som är finmaskig nog för att linorna inte ska ramla igenom, med en lina till botten av påsen som man kan fästa upptill för att lättare kunna dra upp och nå djupt ner i påsen. Påsens mått kan anpassas till stuvens form och mått, så den ligger fritt när den hänger normalt. Då blir ingen lina liggande mot en fuktig yta, utan kan torka upp. Överkanten av nätpåsen får en lite grövre lina som fästs i raden av krokar runt stuvöppningen.
  3. raol

    Förtöja Y-bom

    Fjädring behövs inte. Bommarna rör sig så mycket att de tar upp krafterna fint. Legat vid Y-bom i många år med helt vanliga, ofjädrade linor. Om båten är kortare än bommen är det bara att fästa en lina i varje hörn och sen dra in öglorna till båten. Är båten längre får man mixtra lite mer med linornas vinklar och ha mer koll på hur nära båten kommer till bryggan, men det går det också.
  4. raol

    bottenfärg

    Segla vidare, i 0.7 knop när det blåser styv bris... Det hela är väldigt enkelt. Se på utvecklingen för bottenfärger och vad som har varit tillåtet och hur det gradvis stramats åt. Vad får dig att tro att den trenden, som drivs av myndigheten som har ansvar och ensam beslutanderätt i frågan, skulle brytas just nu? Nej, naturligtvis kommer den att fortsätta.
  5. raol

    bottenfärg

    Du förstår inte det? Jag hoppas du har en billig båt, så förlusten blir minimal när du ser att jag fick rätt.
  6. raol

    bottenfärg

    Du verkar inte förstå att det är svenska myndigheter som bestämmer i Sverige. Du nämner själv det danska förbehållet (som i praktiken är ett förbud, för inte mer än några alldeles för rika idioter skulle betala för att få botten målad - lägga ut många tusentals, tiotusentals, kronor för nåt man kan göra gratis på några timmar!). Det finns inget som hindrar den svenska myndigheten från att bestämma att vissa inte får användas. Det är helt självklart att giftiga bottenfärger kommer att bli otillåtna i Sverige på sikt. Frågan är om det sker inom fem år, inom tio år eller om vi får lite längre respit än så. Men det är bra att ha det med sig att det kommer att ske, så man inte står där med en oanvändbar, och osäljbar, båt 2035-2040. Offren blir bobara deplacementsbåtar från Öresund till norska gränsen. De kommer i praktiken bli omöjliga att använda utan giftiga bottenfärger. Snabbare motorbåtar kan använda färg som är hal så påväxten släpper med fart, eller bottendukar vid hamnplatsen. Mindre båtar kan lyftas ur på kärra eller vagn mellan användningstillfällena, eller enkelt lyftas så ofta för rengöring att det är oproblematiskt. Och eftersom inte alla drabbas, ser myndigheten det som en acceptabel förlust.
  7. raol

    bottenfärg

    Inte för västkustfärger i alla fall. Mest Jotun-färger och nån till som upphört. Micron Superior med drygt 31 % koppar finns med, t ex.
  8. Fyllt i diesel i båttanken. Har fortfarande ingen aning om tankens effektiva volym (har de yttre måtten men vet inte hur djupt "sugröret" når), men mätaren gick från ca 50 % till 70 % med 15 liter. Dock är tanken konkavt kilformad nertill, så inte linjärt... Sen har jag städat lite invändigt och slängt skräp ("torrskräp", dvs inga matrester eller liknande). Plockat hem en sak som jag ska rengöra och piffa till lite. Enklare hemma än på båten.
  9. Har ingen budget för sånt. Nä, jag får hoppas att det inte är några problem. Nackdelen med inombordare, att det är saker permanent i vattnet. Där var det ju mycket bättre med förra båten där vi hade utombordare. Den var bara under vatten när motorn användes.
  10. Mm, men eftersom båten inte ska upp så blir det svårt... Jag hade en GoPro med vattentätt skal en gång men den har kommit bort. Inte sett den på åtta år.
  11. Har funderat en del på detta senaste tiden. Båten ligger i älvvatten under säsongen, så i så sött vatten det kan bli, men eftersom båten varit i under vintern (i saltvatten) och förmodligen inte kommer att lyftas den här säsongen eller till vintern, så undrar jag hur illa det kan gå...
  12. Fyllt 15 liter diesel i en dunk, redo för att fyllas i båten under måndagen. Och plockat bort en träpall från däck. En billig pall från IKEA, men den for riktigt illa under ett år utomhus. Sånt trä tål inte väder och vind. Pallen var för att komma av och på båten vid stor höjdskillnad mellan däck och brygga/kaj, för min rygg och därmed rörlighet är kass. Men på hemmabryggan behövs den inte, så pallen borde aldrig ha varit ute permanent...
  13. Att det är lättare att göra båten ren när man tvättar är ju en sak, men syftet med bottenfärg är ju att förhindra påväxt. Påväxt som gör båten långsammare, sämre på höjdtagning och allmänt sämre i alla rörelser. Det låter ju inte som om färgen klarar att hålla påväxt borta då...
  14. Inte alls. Det är en normal, "klen" hushållsmaskin som massproducerades under många år. Dessutom var vredet för trådspänning trasigt, så jag fick fixa med en lös skruv och bricka för att få det hyfsat rätt. Trots det gick det fint. Men, en sak som INTE funkar är att ha sån där klistertejp som tyvärr rekommenderas från kapellmakarhåll. Jag testade inledningsvis och det blev tvärstopp och totalhaveri. Kör man med sånt mellan så kan jag förstå om det blir pannkaka av allt. Men som tur är behövs det inte! En sån här var det:
  15. Känner inte igen problemet. Jag sydde ett rullfockskapell på en enkel Bernina från 1962 där det nog var tre lager kapellväv som mest. Jag fick handmata det mesta, för motorn var för klen, men sömmarna i sig var helt ok. Såg kapellet i bruk senast i somras (har inte kvar den båten), och nu är det väl 8-9 år sen jag sydde det.
×
×
  • Create New...