Jump to content
Wednesday 06 December 2023

raol

Guldmedlem
 • Content Count

  6,507
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  56

raol last won the day on October 26

raol had the most liked content!

Community Reputation

2,049 Expert

About raol

 • Rank
  Silvermedlem

Recent Profile Visitors

8,661 profile views
 1. Luftvägarna är ju stängda när de är under vatten, så även om de hade haft luktsinne där, hade det inte fungerat under vattnet.
 2. De har, liksom alla valar och delfiner, förhållandevis dålig syn. Syn är inte mycket nytta under vattenytan eftersom sikten sällan är mer än några meter till några tiotals meter. En späckhuggare har en synskärpa som bäst ungefär motsvarande 0.2 för en människa (där 1.0 är normalgod syn). Jag är skeptisk till att sand stör deras ekolokalisering särskilt mycket. De använder sig av våglängder på som kortast runt en centimeter (i genomsnitt betydligt längre), och sandkorn är bara runt en millimeter, så vågorna "märker" knappast av dem.
 3. Jag föreställer mig att det är platser där det antingen är kraftigare erosion av ytan (och därmed bottenfärgen) pga "stående" virvlar vid typisk gångfart, alternativt strömningsmässiga "dödpunkter" där de är mer skyddade från att slitas bort av vattenflöde.
 4. Med slutet kylsystem är värmeväxlaren det enda som kan köldskadas i motorn. Beroende på typ och motorns lutning kanske den inte ens har stående vatten i sig, och i så fall händer inget där. Möjligen vattenpumpen också, om den är horisontellt ansluten. Sitter anslutningarna vertikalt bör den självdränera sig. Toan vet jag inte hur den tål frysning...
 5. Jävla sätt att diskutera. Vad fan menar du med "bekvämligheter" ovan däck då? Massagestolar? Uppassare? Jävligt sjövärdigt.
 6. Hur menar du? Kyl, frys, spis, diskmaskin, tvättmaskin och sånt?
 7. Späckhuggare har inget luktsinne, så latrinen skulle gå obemärkt förbi.
 8. Enbart akterdäcket är nog större än hela "platta" däcket på en typisk 30-fotare. Gott om yta. HR verkar främst göra båtar för par i övre medelåldern och uppåt, så det mesta av fokuset ligger på att maximera inre utrymmen. Är man 2-4 personer behöver man inte en gigantisk sittbrunn. Även om jag inte är ett fan av HR-båtar, så tycker jag ändå att de är betydligt förnuftigare konstruerade än dessa hundratals nästan-klonade modeller av segelbåtar med enorma "sittbrunnar" som är så breda att man måste långpromenera över mellan slagen, och med meningslöst öppna aktrar som gör att minsta tappade föremål oundvikligen kommer att rulla av däck och ner i havet. Egentligen inte gjorda för segling alls, utan för att motorera mellan hamnar i Medelhavet och leva lyxliv i hamnen.
 9. Inte glömt. Jag gick på gymnasiet då. Det var nästan ingen snö ute i kustbandet (eftersom det oftast är mildare pga värmen från havet) så jag klev på bussen som vanligt. I Hallinden, halvannan mil in från kusten, var det redan 2-3 dm snö och bussarna vidare mot Uddevalla var inställda för längre in var det halvmetern eller mer. Jag antar att bussen vi kom med vände och körde tillbaks, men just det minns jag inte.
 10. Nej, jag hade nog köpt 10-15 mindre båtar för samma pengar i stället. Priset är en storleksordning för högt för en båt i den storleken. Helt absurda priser nu. Men jag vet inte, det kanske är guldintarsia i inredningen, osmium i kölen och safirglas i skrovfönstren...
 11. Jag har haft den ena mannen, Ove, som lärare på Komvux. Vad jag hört var det att de inte kom överens så bra som gjorde att de avbröt.
 12. Det är för att sittbrunnsdräneringen ska fungera bra. Om båten lutar framåt finns det risk för att snö som kommer in under täckning och smälter, eller regn på en otäckt båt, bygger upp höjd och rinner in genom en ventil i sittbrunnen. Och också bra för att avrinningen från däck ska gå lite bättre. Men ett par grader räcker fint. Det behöver inte vara 5-10...
 13. Komplicerad fråga. Om det hade handlat om t ex vikvalar som det finns närmare 200 000 av i Atlanten, så tror jag man hade genomfört nån form av "skyddsjakt" på de identifierade individer som hade det beteendet. Men med ett så hotat djur som späckhuggare är det förstås inte aktuellt. Jag tror inte det finns mycket man kan göra mer än att vänta ut det hela. Om 10-20 år kanske de slutat med beteendet, antingen för att de tröttnat eller för att styrande individer blivit för gamla och dött. Vi får bara hoppas att det inte sprider sig, för då blir fritidsbåtlivet hotat för de flesta.
 14. Är man lite händig är det inget märkvärdigt att installera en skena för självslående fock. Visst, det blir en kostnad för nytt segel och skenan, men det gör samtidigt att utbudet blir större om man är beredd att modifiera modeller som saknar det i standardutförande. Jag installerade skena på vår båt sommaren 2022, mycket pga hur mycket vi saknade det från vår tid med Dominant 78:an. Segel och skena gick väl på lite drygt 20 000 kr totalt.
×
×
 • Create New...