Jump to content
Friday 01 March 2024

Hybro

Silvermedlem
 • Content Count

  3,501
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  24

Hybro last won the day on January 21

Hybro had the most liked content!

Community Reputation

986 Expert

About Hybro

 • Rank
  Hedersmedlem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Är väl troligen billigare, eller att TS har nåt hemma.
 2. Hybro

  Elbil är dyrt !

  Ja, det är dyyyyrt med dessa utlägg för att hålla maskineriet i gång🤣 En hundring i månaden. Om 10 år får Du lika mycket för den, så som du gav.
 3. Hybro

  Elbil är dyrt !

  Bytte ett bromsbelägg på min trotjänare. En sten hade kilat ut belägget mot skivan. Så jag satte i ett bra begagnat. Tid 30 minuter i garaget med std verktyg. O kronor i kostnad. Ingen kalibrering, återställning e t c. Behövde inte ens ha bilen uppkopplad.
 4. Vad använder Du rodret till när Du ställer det i 90 grader? Broms? Vid 90 grader puttas båtens akter förhållandevis litet i sidled. Ca 45 grader räcker gott mig för fullgod roderverkan.
 5. Hybro

  Elbil är dyrt !

  Jo, jo... Det var ett alternativt sätt att se på bonus. Hittade felet på min 10 kkr bil, som nyss rullat 0.015 Mmil. Kostnad en begagnad bromskloss. En liten sten hade kliat sig emellan. Vare sig kvarvarande värde, eller kostnad på akrediterad verkstad för åtgärd på elbil går någonsin att jämföra med motsvarande på min 15 år gamla härk, som funkar helt ok. Säkert 10 år till. I dag värd ca 100 Hkr. Så jag kan inte förstå vitsen med att köpa en elbil i stället för nån trotjänare. Har annat att lägga kosing på. Har inga pengar i överflöd, men lever gott utan lån. Och så är det en också tänk resten av jordelivet. OT. Kan tänka mig att en uppsättning med nya sommardäck på t ex en Tesla kostar betydligt mer än motsvarande vad min bil kostar, inklusive nya däck. BT. - Så visst, det beror på vad man måste lägga pengarna på, om man har begränsat med kosing att spendera. -Är nog många som dansar bara en sommar, eller två.
 6. Lite OT... Men kanske detta kan vidga vyerna? Har ett 5 kW elverk och ett mindre som jag lätt kan ta med på båten. Min direkta fråga är, hur snabbt kan man ladda upp ett sånt batteri som ovan? Gissar att det behövs nån slags inverter 230 - 12 V eller kraftig specifik laddare, endera från 12 VDC eller 230 VAC. Separat BMS eller inbyggt i batteripacket. -Då slipper man belasta lilla båtgeneratorn, eller om man så vill, kunna driva frysar mer effektivt under längre tid, från nåt batteri. Rent bränsleekonomisk ska ju ett elverk gå effektivt kortast möjliga tid. D v s ladda med stor ström, vilket egentligen inte går med PB eller AGM-batterier förutom vid start av laddsekvensen. Därefter handlar det om lägre ström under många timmar, är min lilla erfarenhet under typ 17 säsonger på Vänern. .
 7. Bara undrar... Vad är det för inombordare?
 8. Har kanske redan sjösatt eller sålt båten...
 9. Hybro

  Elbil är dyrt !

  Aaaah samma pengabesparande som mig👍😉 Fast kanske inte så modent. Dock känner jag mig inte utfryst. Bor i en skogskant. Om en månad blir det att börja vårrusta båten. Den är inte eldriven.
 10. Hybro

  Elbil är dyrt !

  Lite svårt att förstå detta med den fantastiska positiva ekonomin med elbil. Nåt för Svensons i allmänhet? Förklara gärna. - Säg att jag endast har råd att köpa en begagnad elbil för 350 tusen kronor, 2 år gammal. Visst billig att tanka. Men däcken sägs vara dyra? Men om typ 5 år till, dags att byta batteri. Äsch vi säger 10 år jämnt. Har ingen aning vad ett sådant kostar. Kanske 50 000 kr? Då är bilen 15 år gammal. Inte tusan är bilen då värd 200 000 kr? Är den ens säljbar? Köpte en Renault Megane för fem år sen, för 15 tkr. Den hade då gått 90000 km. Hittills i dag påkostad typ 9 000 kr. Mätarställningen är 15 000 mil. Säjer jag den i dag, får jag 15 kkr, nybesiktad. Har lagt ut bensin 0.7 liter per mil. Och 15 liter olja. Undras bara vad elbilen kostat mig samma antal år. Och vad kan den tänkas säljas för... Måste finnas annat att lägga surt förvärvade pengar. - Och ja ja. Försöker använda dagens prefix. - ICE-bil? En sån man kör på frusen sjö? Det är rätt kul. Vi hade snökedjor runt om, på Saab 99:an.
 11. Hybro

  Elbil är dyrt !

  Efter att ha arbetat hela livet, är jag nu pensionär, sedan några år tillbaks. Snart är huset med älskade garaget vidbyggt, helt betalt. Har en Cumulus, sedan 2007. Skulle kunna sälja huset, flytta till enkla sommarstugan och köpa mig en helt ny elbil eller två. Men det känns liksom inte helt rätt! Bilparken hos oss består av tre bilar, varav en ständigt står standbye. Sammanlagda värdet på bilarna är ca 30 000 kr. Håller efter dessa till en mycket låg årspeng, och de rullar säkert mer än fem år till. Verkstadskostnader? Nej. Värdeminskning? Nej. Så totala bilkostnaden per år torde bli lägre för dessa tre än två elbilar räknat på 10 år. Men så räknar inte folk i dag.
 12. Hybro

  Måla hela botten?

  Båt i Vänern. Köpte den liggandes i sjön 2007. Allt sedan dess har det varit mer eller mindre blåsor på den. Säkerligen "båtpest". Ha skrapat blåsorna, nåt hundratal varje höst och tvättar extra noggrannt med högtryckstvätt. Bättringsmålat typ 4 - 5 ggr på de skrapade fläckarna, en o en före sjösättning Båten har tjänat mig väl i det alla år. Visst jag borde ha blästrat, epoxi- behandlat efter konsten alla regler... Men det har inte blivit gjort. Två år sedan skrapade jag något mer. Målade hela botten med tvåkomponentsTikurila RM40. En färg för bl a undervattenskonstruktioner i stål mm. Detta var livsuppehållande åtgärd för mig! Endast någon enstaka blåsa vid höstens upptagning. Så här blir ingen blästring eller annan överkurs. Jag säljer båten billigt inom några år. För då har den tagit mig runt på Vänern med i snitt 80 övernattningar och 1100 Nm varje säsonger under 20 år. Ca 145 olika platser som jag övernattat på..
 13. Såååå... Du har alltså praktisk erfarenhet av dessa autopiloter?
 14. Sitter en helt elektronisk kompass, fluxgate, i dessa autopiloter, upphängda i en gimbal så att den inom vissa gränser alltid hänger horisontellt, trots att skutan lutar och t ex dyker med fören. Stampar och har sig. Mycket viktigt att inget hindrar dess rörelser. Ett visst avstånd krävs till högtalare, mobiltelefoner, fasta och rörliga magneter, magnetlister i t ex kylbagar. Andra föremål som kan vara magnetiska, känsliga för magnetism, elektriska ledningar till gud vet vad.... O s v. Flytta allt ovan så långt från autopiloten framände, där stången kommer ut, så går allt mycket bättre. Och kör kalibreringen genom att köra en cirkel mm, så som det beskrivs i bruksanvisningen när skutan kommer i sjön. Kanske någon gång mitt på säsongen också. Händer att autopiloten får spatt ibland ändå. Tror det har med lokal magnetiska områden i sjöbotten, då det upprepat förekommer. Ska snart plocka isär mina båda och laga skador i plasthusen.
×
×
 • Create New...