Jump to content
Sunday 01 August 2021

Hybro

Medlemmar
 • Content Count

  1,876
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by Hybro

 1. Nu menar jag att instrumentet, ska kalibreras då batterierna är och varit fulladdade en tid. Då sätta kapaciteten till 100 %. Eftersom denna typ av mätare jobbar med algoritmer över tid. Så ser jag att när skutan legat vid bryggan med solcell, utan belastning, så kan kapaciteten visas som dryga 100 %. Tänk om detta varit blockad att visa mer än 100%. Mindre bekymmer för konsumenter överlag. Nåväl ser stapel och siffror som en indikering av status.
 2. NASA BM1 ska kalibreras, vad gäller kapaciteten på anslutna batterier. Konsultera bruksanvisningen. Men visst är det nice med typ 112 %. Man kan ju tro att batterierna fått nytt liv 😉
 3. Ja, ja... Jag förstår mycket väl detta med spänningsfall. Ang bl a mitt senaste OT-inlägg lite tidigare i tråden. Spänningsmätning strax intill plottern, m h a mycket tunna isolerade trådar, anslutna till stift på plotterns multikontakt. Multimetern inställd för likspänningsmätning visar i stort sett lika. Upplösningen lägre på plottern, så ev missvisning torde ligga på mindre än 5/100 V. Så visst är det spänningsfall i kablaget. 😛 - Och så mycket lättare att förstå om man skriver på vedertaget sätt. "Kylskåp går, drar den volt, Nasa visar mindre volt, regulator ger samma volt hela tiden oavsett kylskåpet gång." - Inte tusan drar kylen volt! Det drar ström. Och Nasa visar inte mindre Volt. - Det visar lägre spänning, med enheten VOLT. Regulatorer ger inte volt. - Generatorer alstrar ström med en viss spänning. Utan belastning en spänning över intern resistans. Annars skulle den skena, vad gäller spänning. (Och generatorer alstrar inte AMPERE.) - Förslag: Leta rätt på ÅK9 Fysikbok, om det är svårt. .
 4. OT. Garmin enhetspänning, info på displsayen, visar mellan 0.5 och 0.8 konstant för lite. Dåligt för en "voltmeter" a' dryga 10 papp. Blir garantifall till vintern. BT.
 5. Hybro

  Navigation

  Köpte Garmin 92 SV med PS 51 TH. Kanoners nu med Hydrographicas kort. Som täcker flera områden och många hamnar. Vilka kan du botanisera på t ex Eniro på sjön 23 000 kr, men värd varje krona för mig. Det senare ett frammåtseende ekolod, typ 20 graders vinkel. Använder det när jag smyger fram till och innanför 3-meters kurvorna. Smidig att snäppa loss och ta med, sig hem... Inget skruva de å bökande med kontakter. Mycket bra telefonsupport på Garmin☺️ Läs lite om dessa och kolla, sen på Lawrense.... Men kolla om Hydrographica är med. Inte säkert... Tror inte BG Vulkan hanterar detta. Inte ens min ett år gamla Garmin, utan uppdatering av mjukvaran för 2:a, gången .. Men det gick smidigt. 1. Hör efter med den butik som säljer har kompetens att uppdatera.... Det har inte alla, har jag fått erfara! Och inte kunde de varan som jag var intresserad av! Typ "Kolla på nätet" . 😛
 6. Googla: Batenanna Så får du veta vad en Fortissimo duger till. 😉
 7. Hybro

  Påkörd av sten

  Det som jag upplever mest strand är att mörkblått betyder olika när man är ute o far. Gäller att titta om det står 2 eller 3 i kanten på det blå. Borde markeras tydligare. Att man är inne på Hydrographicas märks att det är betydligt fler grund, stenar o skär markerade. Är väl enda varningssignalen typ. Och om jag inte ser fel, så ligger inte övergången mellan 3 meter o djupare, på samma ställen när det gäller Sjöfartsverkets och Hydrographicas kort. Brukar vara en skarp vinkel mot djup kurvan, där det sker växling. Vilket väl inte är så konstigt i o f a. Vilket tror ni är mest sanningsenligt? Rena handlodningar och kurvor ritade på måfå, sent 1800-tal, med någotsånär platsbestämning genom triangulering, eller data upptagna med 3D flygteknik, satellitteknik, GPS o s v. Ni som tvivlar på Hydrographicas, plocka fram med syftkompass o sextant igen. Kom ihåg att kolla plotterns platsnoggrannhet då o då. Det kan löna sig om man går i t ex oväder eller mörker. Låg på dryga 7 meter här sist. Och vid möte i ett 20 meters sund, om man navigerar strikt efter plotter, så kan det få konsekvenser. Lite marigt om det är en segelbåt med hissade segel.
 8. Hybro

  Kylning motor

  Du har givetvis rätt😃
 9. Hybro

  Kylning motor

  Kyler både block och topp genom interna kanaler, så ut genom slang / slangar från termostathuset och in i avgassystem, efter ett knä, som ska förhindra att vattnet sprutar mot avgasventilen/ventilerna. Och så blir en del vatten liggande i avgassystemet / slangen. Avgaserna trycker ut lagomt mycket. När motorn stoppas, rinner vatten tillbaks genom avgassystemet, och skulle kunna rinna in bakvägen genom en avgasventil. Men nu sitter det vanligast en större burk på avgasslangen, som kan rymma detta vatten, efter stopp av motorn. Värre blir det om en motor inte startar vid upprepade startförsök, för då pumpas allt mer vatten in i avgassystemet, som till slut inte ryms i vattensamlare... Utan hamnar i motorn. Så vad, bör man göra om en motor inte startar på Några få försök?
 10. Hybro

  Påkörd av sten

  😆 Jag skulle nog låta ett varv kontrollera drivlinorna. Och få en bekräftelse på detta. Bra att ha om det blir följdfel.
 11. Hybro

  Påkörd av sten

  Nåt Du kanske bör tillämpa även vid navigering på grunt vatten?
 12. Hybro

  Påkörd av sten

  Såg häromdagen att min plotter hade en platsnoggrannhet på dryga 6 meter. Hydrographica anger en noggrannhet på 5 - 15 meter i förhållande till sjökortet. Detta beroende på den information som egna plottern tar emot från satelliterna. Kan ju ha bedydelse var man är o far. Och vad är den gröna streckade linjen för något? Den tangerar land. Är det berg rakt ned på båda sidor om passagen? Hur djupt är det då invid dessa? 1 meter? Kan inte se djupangvivelsen 1.5 - 2 meter. Åter till det jag skrev; 5 - 15 meter. Detta innebär att man i värsta fall är uppe på land, om man använder måttet nere till vänster. Navigerade du helt och hållet efter sjökortet i plottern, eller kollade du att du verkligen låg mitt i gattet? Då hade du mindre än 9 meter till land, på vardera sida. Kan heller inte se att det är "spår" efter din båt. Det borde rimligtvis i så fall inte blivit rakt om du gick på just där. Angående vattenstånd. Det kan gott vara lokala avvikelser, beroende på bl a strömmar, lufttryck och vind... Och så bör man hålla reda på vad som är referensytan. RH 2000 eller nåt annat? Vad, står det på sjökortet? Det som gäller t ex Vänern är + 40 cm vid angiven referensytan. Om jag tror rätt, i det gamla systemet med medelvattenstånd, som inte är detsamma som RH2000. Skiljer tydligen 31 cm mellan dessa.
 13. Hybro

  Yanmar 1GM10

  Med min Yanmarpanel kan jag starta motor endera med det återfjädrande 4:e läget hos nyckellåset. Återfjädrande till ON. Eller sätta nyckeln i läge ON och trycka på startknappen. Går lika bra, vilket jag än väljer. Startmotoreffekten är lika oavsett🙂 Just läget ON, har i originalkoppling som uppgift att spänningssätta varningslampor och summer. Genom åren brukar det bli både en och fler ändringar och kompletteringar... av tidigare ägare.
 14. Hybro

  Påkörd av sten

  Några små frågor. Hydrographica i plottern eller som typ papperskort? Hur bred var den utprickade farleden, där grunstötningen skedde? Och vad bestod utmärkningen genom farleden av?
 15. Hybro

  Md21a

  Nu har jag inte satt mig in i hela ditt förlopp, för att hitta ÖDP, d v s kolven i toppläget. Men om jag fattade rätt så släpper man ned en av ventilerna så att den tar i kolven i det läget. Om det nu är så? Ruckar lite på svänghjulet så att högsta läget blir på ventilen? Passa bara så du inte vrider svänghjulet, för då ramlar ventilen ned i förbränningsutrymmet. Då bli det till att lyfta av toppen... Aldrig gjort något liknande på en dieselmotor. När det är en bensinare, finns markeringar på svänghjulet, eller en mejsel genom tändstift hålet. Men som sagt, jag har inte läst instruktionen. - 1 timme senare. Och än konstigare blir det när jag nu läser i struktionerna ovan. Där skrivs att mätning av kolv i topp, ska göras när avgasventil är stängd och insugsventilen börjar öppna. Kontrollera än en gång. Det är nog jag som fattat fel och du som gjorde mätningen så som jag trodde att du skulle ha gjort. Tillbaks till instruktionen ovan. Kolven ska vara enligt det som skrivs. Inte, som jag trodde i topp läget där båda ventilerna är stängda.
 16. Hybro

  Md21a

  Båda ventilerna är stängda, och det är även där du kan kontrollera ventilspelen.
 17. Hybro

  Md21a

  Jaha.... Det är så här att kolven, till En cylinder, är i topp två gånger under en komplett arbetscykel. Gissningsvis ligger du då ett helt varv fel i dina försök att kalibrera pumpen. Googla fyrtaktsmotorn princip
 18. Undrar just hur det gick för TS? Båten lär vara i hamn nu, en månad senare från Första inlägget.
 19. Jag har tre rev på min skuta. Nedersta revet används aldrig. Kan tänka mig översta revet, om det blåser mer än 20 m/s. Hänt en gång i storm. Det hade lovats 8 m/s. Sanningen blev plötsligt en annan. Noterade i tid den mörka randen efter hela sydliga horisonten, som växte oroa de snabbt. Blåste 25 m/s i lä inne vid land (en fyr med mätutrusning). - Klarar mig normalt bra med mellersta revet. - På varje revnivå finns det en rad med horisontella öljetter (genom seglet). Genom de som sitter på mellersta revet, har jag trätt igenom "sejsningar", d v s en lina på ca 70 cm. En knut på var sida av öljetterna, gör att lika mycket lina hänger ned på båda sidorna. Inte alls störande (de är vita). Och deffinitivt inget jag pillrar med när det hastigt blåser upp. Det handlar inte om några stora krafter alls att binda upp överflödig seglduk vid revning. Skulle tro att det är det som är meningen med dina tygöglor, på vardera sida om seglet. De linor du visar, en blå och en röd, ska väl gå till akterliket för första o andra revets öljetter i bakkant på seglet. Den kortaste nederst. På min bom med bara en lina, har jag monterat ett block som revlinan går igenom, kanske 50 cm fram från bakänden på bommen. Allt för att revlinan ska gå nära på vertikalt i det hårdast spända läget. I framänden har jag kopplat ett linblock till den öljett som sitter i mastliket, mitt för den mellersta revninvån (rev två). En lina är fäst i en kraftig bygel på sidan av bommen, (finns spår för detta längs min bom). Upp genom linblocket i seglet och ned till mastfoten, genom än ett block som är fäst där. Så vidare till sittbrunnen via bryttrissor på däcket. I sittbrunnen har jag stadiga Rutgersson avlastare, i stället för de leksaker, som var originalmonterade. Om det förutspås 10 m/s så revar jag redan i hamn. Lugnast så. Ökar vinden under färd, släpper jag ut storen i lä. Släpper på storfallet och tar hem på revlinorna... Sträcker storfallet.... Färden fortsätter lugnt o fint. - Det överblivna segeltyget. Med livlina kopplad, smyger jag upp på lovartsidan och binder upp med mina, sejsningar. Varför block vid mastliket för revning? Jo man blir såååå mycket starkare. Och påfrestning blir lägre på linor mm. - Så som jag ordnat, funkar utmärkt för mig, även om det inte är sjömannamässigt, kanske nån tycker. Att reva tar bara någon minut. .
 20. Hybro

  Yanmar 1GM10

  Eller sjövattenpumpens tätningar mot axeln, för kylning av motorn. Ett annat ställe kan vara avgasslangarnas anslutning till vattensamlare, en burk som många tror, att det är en ljuddämpare.
 21. Känns heller inte optimalt att ha en mobil med app snurrande i tid o evighet. Även om det är kul. Glömm å stäng, kör bil i 70 knop.
 22. Metallspån... Plocka isär backslaget och kolla vad som havererat. Enklast är väl att bulta dit ett annat. Lyssna med Davids Mekaniska. Han kanske har något passande med olja i. Något allvarligt måste dock ha hänt, då du inte hade någon olja alls kvar. Såvida du inte sög ur oljan o glömde fylla.
 23. Paddelhjul... Ingen wire. Alltså du har en typ modernare variant. Bara 40 år gammal. Och visstr de så... Sitter endera en magnet eller en metallisk bit i paddelhjulet. Dessa ger pulser till instrumentet. Förutom kablage för pulserna, så måste givaren strömförsörjas. Kablarna går till instrumentet /displayen. Följ kablarna, hela vägen och leta ev skador. Vill du dra ut kablarna / kabel, så knyt i en smäcker lina, så kan du dra tillbaks kablarna.
 24. Du kanske använder nyare prylar för navigation, dvs med plotter? De flesta, har knopmätare. Om du tar bort ev wire mm, så glöm inte att plugga igen hålet ordentligt!
 25. Förstod det Du skrev... Oavsett är det ett fisigt beteende.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy