Gå till innehåll
söndag 06 oktober 2024

Hybro

Silvermedlem
  • Innehålls Antal

    3 869
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    33

Allt postat av Hybro

  1. "Det är inte mer än några graders skillnad i fryspunkt mellan etylenglykol och propylenglykol." Hur mäts detta? Och vid vilken koncentration gällande båda bruksblandningar gäller detta? Låter helt taget ur luften. Eller åsyftas rena oblandade glykoler?
  2. Ingen fara alls med min Yanmar YSM från 1979. Kröken ny 2002. Vid vit kraftig rök berodde det troligen på min båt vid belastning denna sensommar p g a att jag kört på olja med för låg viskositet. ( Till slut motorolja utspädd med diesel). Motoroljan var märkbart blaskig. Oförbränd diesel har s a s skrapats ned av kolvringarna ned i vevhuset och spätt ut oljan. Mer utspädd olja har hamnat på cylindervägg, blandats med lite mera diesel o s v. Olja o diesel blev kvar delvis på cylindervägg ovan kolvringarna. Gav vit rök vid högre varvtal. Diesel på cylindervägg kan inte antändas p g a kompression då den kyls ned av väggen. Oförbränd diesel i utspädda oljan följer med avgaserna ut som vit rök. I utrymmet ovan kolv blir dock så hett vid kompression att dieseln antänds och motorn funkar. Bytte till ny mineralolja 15 - 40 Agrol. Ingen mer vitlök under höstens sista turer. Motorn har f ö alltid gått bra de sista 18 åren.
  3. När bytte du oljan i motorn senast? Och var då oljans viskositet enligt manualen?
  4. Då kan man förutsätta att motorn går BRA! Eller att båten fått ny ägare.
  5. 24 volts generator då? 24 volts mppt och seriekopplade solceller?
  6. Tro vill jag inte, för en motor är väl rätt dyr att byta ut? Och kanske en förstörd kommande säsong. Bäst är väl att kontakta nån på plats som kan detta, även om det kostar nån krona. Bara en fråga. Vattnet som kommer ut ur avgassystemet, är det blått av kylvätskan du hade i säcken och vilken frystemp har det? Kollas med en glykolmätare. Att tro något är högst osäkert och kan kosta.
  7. Är det för lite glykolblandat vatten i systemet? Mät frystemperaturen. Om den är tillräckligt låg, så kanske du rent av kan späda ut med vatten? Du måste dock se till att allt blandas i systemet och du ska mäta igen.
  8. Nån som för traditionen vidare, med sånt du nämde i inlägget?
  9. Aaaaah trodde det var en ny tråd, men ser nu att den är skapad 2014. Ursäkta mitt misstag. I år 2024 är det således 30 år sen olyckan hände.
  10. Bara nyfiken. Kanske var nån större minnesstund eller liknande då. Själv tror jag att olyckan hände för exakt 30 år sedan, men jag kan så klart ha fel. Hörde nåt på radion. Ska Googla senare i dag.
  11. Angående trådrubriken. - Vad hände då? .
  12. Kolla den andra frågan / tråden. Ids inte skriva i båda🥴
  13. Ventilspel kan du väl kolla själv? Vrid svänghjulet åt det håll som den gör när du startar motorn, annars kan t ex impellern till kylningen skadas
  14. Är väl inte så mycket skit i luften ute på sjön. De funkar kanske som nåt skydd så att inte nåt större ska sugas in.
  15. Och ventilerna är nyjusterade? Tändstiften OK? Avstånd på brytarspetsar OK? Är brytarspetsarna i bra skick? Bra gnista på båda stiften? Går motorn på båda cylindrarna? Ett lurigt fel är om axeln i tändfördelaren är glapp i sidled, radiellt.
  16. Du menar min av plast / glasfiber. I början när jag köpt båten för 18 år sedan, kollade jag typ två ggr per säsong. Och de första gångerna låg inte motor/backslag i linje med den raka propelleraxeln. Tror det kom sig av att förre ägaren helrenoverade motorn och monterade då nya motor kuddar, två år innan båten blev min. Senaste 10 åren har jag kollat typ en gång/säsong. Ingen större ändring. Jag började att kolla att propelleraxeln låg mitt i trumman med delad koppling. Går fint att göra med båten i sjön. Det ska s a s gå att röra axeln lika mycket åt alla håll innan den tar i trumman. Kilar fast axeln så den ligger mitt i trumman och för ihop kopplingshalvorna. Går de inte ihop, då blir det att grovjustera motor med backslag. Sen kommer finliret med bladmått. - Ja, när kollar man på en träbåt med reak axel? Gissningsvis vid sjösättningen och så några gånger per säsong? Trä är i högsta grad levande.
  17. En träbåt ändrar sig naturligt när den ligger i vattnet till skillnad mot en av plast/glasfiber eller stål. Min av plast/glasfiber ha rak axel, och den kollar jag varje sommar. Kanske nån gång per säsong är lämpligt.
  18. Oavsett ska motorn riktas in mot propelleraxeln typ flera gånger, första tiden efter sjösättning.
  19. Och när och om du lyfter ur motorn, lägga alla brickor mm i en påse för varje motorfäste och märk påsen, så har du något att börja med när motorn ska på plats igen.
  20. Och du startade motorn kort vid dina försök? Viktigt att impellern får vatten omgående i så fall annars är det stor risk att den förstörs. Går kanske t o m sönder och delar blockerar vattenvägar.
  21. Allmänt, eller ur en specifik båt?
  22. Kollar på korta filmen. Ser lite skumt ut. Verkar som om remmen ligger ett spår för långt in på den stora remskivan längst upp. Så klart jag kan ha fel. Kan vara värt att kolla.
×
×
  • Skapa nytt...