Jump to content
Tuesday 01 December 2020

Hybro

Medlemmar
 • Content Count

  1,340
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by Hybro

 1. Ta det försiktigt så kommer du in till Fällholmarna, N V om Sjötorp. Norra hamnen! Södra är grund. En upplevelse större än Kalvhomarna enligt mig. Ej lämpligt i vindar från N - O. Och du måste gå in från ost på enslinjen mot ön strax norr om. Sedan öppnar sig en ny enslinje rakt syd mot lilla hamnen. Röd o grönt prickar längst in. Droppa ankaret strax efteråt och sväng väst mot vinkeln på bryggan. Där är det djupast. Öppen gammal fyr, bastu (egen medhavd ved) mm. Fiskeförbud i hamnen. Tama karpar, var det där sist.
 2. Ja, finns det nåt kul med detta? Många fina upplevelser däremot. Vänern: Läckö, Spiken, Djurö (Malbergshamn) , Ekenäs. Lurö skärgård. Ang Ekenäs. Håll mitt i muddrade rännan in mot hamnen, med låg fart! Besöker dessa, ställen flera gånger varje säsong. Åmål är en riktigt fin liten stad, med han inne i själva, staden. Millesviks Skärgård. Men som sagt... Kul eller roligt? Det är ju beroende på vad du gör det till.
 3. Handlar absolut inte vacuum, även om det är ett poppis ord. Vaccumklocka, vacuumslang. vacuumpåse e t c. Rätta ordet är undertryck!
 4. Å så behövs kanske nån klurig sak att skapa undertryck med. Simulera ev vatteninträngning. Så är saken biff.
 5. Hybro

  Amorella på grund

  Hur är kommunikationen ordnad mellan styrman o maskinskötarna på en sån lite, större skuta? Talrör eller semograf?
 6. Hybro

  Amorella på grund

  Ena drivlinan i läge fram och den andra i back. Skutan fick då kraftig slagsida. Kaptenen valde, att parkera på nåt stadigt... De va väl inte konstigt😇
 7. Nja... Jag tänkte rent praktiskt. Några 10 000 - tals möjligheter, lär ju finnas. Släng in en blänkare i nåt annonsblad, malmotorget.se (?) eller på t ex Fejjan. Tänk utanför boxen. "Har behov av...." inom ca 8 mil från Malmö (ca 40 minuters färdväg). Här jag bor finns det möjligheter, fast vi lever i glesbygd. Kanske hittar du nåt inhägnat eller t o m inomhus, till rimlig peng. Enklare sätt att tjäna pengar, oftast utan ansvar, lär ju inte finnas. Rätt långt upp till Värmland, men plats för tre båtar a' 5000 kr året kan jag lätt ordna😋 Alla inkomster är välkomna då jag är pensionär. Funkar dock inte inne i samhället. Ett larm eller billig viltkamera kan var praktisk att rigga upp, om det blir obevakat.
 8. Bor rätt mycket folk i Skåne?
 9. Minsta krånglet. En till mindre genomföring i skrovet med ventil. Från denna en slang upp till dieseltankens botten. Där ventil och tankutlopp. Då behövs inte ens separat pump. Blir heller inget blaskande inne i båten. Bara att dränera tanken i lämpliga kärl vid upptagning. Lämnas lite diesel kvar, så behövs ingen luftning av systemet, när motorn ska tas i drift. Och dieselpumpen förblir fylld med bränsle.
 10. Ja, ja... Grannen, ägare till skogsmaskiner och van mekaniker, blev då av med sin V8 till båten. Spricka både in och ut genom blocket. Ca 11 km hem från sjön. Delvis byaväg. En annan var inte medveten om att backslaget var sjövattenkyld... Hann se vattepölen i kölsvinet, den tidiga vintern. - En god tro hjälper ofta, men inte alltid. Gillar uttrycket "cirkulationsbroms".
 11. . Ja, det är ju dessutom ett mycket stort arbete att plocka ur termostaten. Och värre är, att den ska i på våren, när det är brådis. Man kan ju dessutom glömma vart man lagt den. 😂
 12. Om man fick tag på billig smuggelsprit, kanske det gick lika bra.. Blir kanske att dra igång kokaren... Bör vara högst miljövänligt, då magen fortfarande funkar normalt. Men glykol innehåller också rostskyddsmedel. Kanske bör spä ut med en skvätt i s f. 😇 Har en påse Laxabon kvar sen sista besöket till sjukan. Kanske ginge att använda till våren, när frostskyddsblandningen ska ut ut systemet.
 13. Sticker ned en smal instrumentmejsel (flat) mellan utsidan av nätet och godset i hålet, där nätet sitter. Då blir det en bula innåt på nätet. En gång använde jag en av mors virkkrokar, en annan gång en elektroniktång, typ böjtång och fiskade upp nätet. Kolla vart skarven på nätet är orienterat. Detta för att inte skarven på nya nätet ska hamna mitt för lufthålet i sidan. Passa på att rensa hålet. Med nätet följer ett monteringsverktyg, som gör att det hamnar på rätt djup, samt att det inte trycks ihop vid montering. Slitsade en 10 mm långhylsa, med vinkelslip, nästan hela vägen för att kunna trä ut kabeln till stiftet i slitsen.
 14. Törs inte uttala mig om just din motor och hur du gjort. I princip så låter jag motorns sjövattenpump suga glykolblandat vatten ur en 20 liters hink tills sånt kommer ut ur avgasröret. Syns på färgen. Håller en hink under och samlar upp. Stänger direkt motorn. Lossar slangen som matar kylvattnet in i avgassystemet vid motorn (på min utloppet på termostathusets lock). Kopplar en slang därifrån och ned i 20 liters dunken. Pluggar slangen som jag lossade. Startar motorn och kör tills det inte kommer mer i hinken. Häller hinkens innehåll i 20 liters dunken. Startar igen och kör nu motorn tills avgaskröken blir så varm att jag inte kan hålla på den med handen. Det blir många, många liter som spolas igenom. Och jag har plockat ur termostaten. Vill jag, så startar jag motorn igen om en vecka eller så. Då vet jag bestämt att allt vatten i motorn blandats med frostskyddsvätska. På en encylindrig motor drar jag svänghjulet för hand till kompressionsläge. Då blir ventilerna stängda och ingen fukt från avgassystemet kommer in i motorn eller på ventilsätena.
 15. En fråga ftån en okunnig... Vart och hur hänger man upp en utombordare på en snipa? På sidan, eller på nån badbrygga?
 16. Hybro

  Perfekt botten

  Samma här... Blåsor som öppnas på hösten. Finns vätska i varje blåsa, som luktar typ ingefära. Gelcoaten ska bort någon höst. Det är fukt i den. Torka höst till tidig sommar. Spacklar sen det värsta. Är ju ingen tävlingsbåt. Därefter epoxi efter ett program. Googla Gelcoat peeler. Finns att hyra i t ex Kristinehamn.
 17. Eberspächer D2 Har ingen likspänning på glödstiftet! Lägger man 12 V på detta, för att t ex testa, så brinner det upp! Stiftet är gjort för att klara runt 8 V likspänning. Stiftet drivs av typ fyrkantvåg, där pulskvoten varieras beroende på temperatur mm. Man mäter strömmen genom stiftet, på sätt och vis resistansen, som är beroende av glödspiralens temperatur. Kyls stiftet av för mycket oförbrännt bränsle hud start, så ökas totala strömmen o s v (pulskvoten ändras). Har kollat med oscilloskope, att det är så. De krångel jag haft, har berott på igenkoksat glödnät, som sitter i själva hålet runt glödstiftet. Värmaren ryker om det är mycket koks. Dessutom är det ett litet lufthål genom väggen, mitt för nätet, detta måste vara öppet. Finns servicesats, med monteringsverktyg. Ett litet Mickel att få ur det gamla nätet. Kan beskriva hur man gör. Men helt klart, ska strömförsörjingen till värmaren vara perfekt. Minsta lilla oxid i säkringshållar, vid kabelskor o s v, ger spänningsfall. Jag brukar mäta spänngen invid värmaren, genom att sticka synålar genom kabelisoleringen för att kunna mäta den verkliga spänningen. Att mäta batteri spänningen är inte det samma.
 18. Hybro

  Abret med säkringar

  1. För att skydda mot t ex kabelbrand om det blir kortslutning i generatorn. Å andra sidan, vid ev glapp eller trasig säkring, så kommer generatorn att gå obelastad, med troligt helhaveri som följd. 2. För att skydda för alltför stor ström, varmgång i batteri vid parallellkoppling, om det uppstår kortslutning i en battericell. 3. Att skydda mot kabel brand mm om det uppstår kortslutning i startmotor eller, att kontakter kortsluts i startrelä / solenoid. Då går startmotorn hela tiden. 4. Allt för stor summaström till förbrukare, eller kortslutning mot gods i kablage till central.
 19. * Tre batterier i parallellkoppling. * 70 A generator. * Startmotor. * Huvudströmbrytare * Traditionell elcentral - Vart tycker ni att man ska placera huvudsäkring / huvudsäkringar på låt säga 200 A? 1. Mellan generator och startmotor, dit plus från de tre batterierna är kopplade? 2. Mellan pluskabel och batteriets pluspol, på varje batteri? 3. Mellan polskon och på anslutningen på startrelä / solenoid på startmotorn? 4. I matningen till alla övriga säkringar, nära spänningskällan?
 20. Kanske ovidkommande. Har en segelbåt med lågvarviga motor. Originalgeneratorn på 30 A, byttes till en växelströmmare på 70 A. Flera år kört med två vanliga bly/syra - batterier i parallellkoppling. Max laddström vid uppstart ca 50 A några minuter, som snart gick nedåt till 25 - 35 A. Funkade finfint. - Byte till 2 st AGM. Nu laddade generatorn fullt, 70 A redan på låga motorvarv. Generator blev riktigt varm, p g a större laddström under längre tid och lågt varvtal (tomgång). Pysslade lite med denna och fixade bättre intern kylning. Så nu laddas det bra redan från start med svalare generator. Och inte minst större laddström, inte bara i starten. Har även numer 3 st AGM i parallell. Laddströmmen begränsas av generatorns förmåga. Skriver sett som ett observandum. Kolla temperaturen på generatorn, när man byter till effektivare batterier. En kortslutning i generatorn, till följd av för hög värme kan orsaka brand och andra skador. Även kortslutning i t ex startmotor kan ge katastrofala följder. Visst generatorer är väl specade vad gäller max laddström och vid vilket varvtal som gäller för effektiv kylning. Så var det detta med optimal laddspänning, dom skiljer mellan olika batterityper. Kan välja olika, t ex 13.8 - 14.4 V, med en enkel diodkoppling. Så det är inte vara att lyfta i racerbatterier, om man vill ha bra livslängd på dessa. Andra på forumet kan mer om detta än vad jag kan. Än så länge testar jag olika alternativa laddspänning mm.
 21. Och hur stora var de huvudsäkringar, som inte mäktade med, är väl en relevant fråga. Huvudsäkringar till vad? Inklusive startmotor och andra storförbrukare?
 22. Byggde för ca 10 år sedan en badbrygga till min Cumulus av syrafasta RF-rör. Tätskruvat trä, typ räfflat trallvirke av masaranduba. Håller bra, än i dag. River av den värsta lorten med en skurborste.
 23. Säg inget till svärmor😁
 24. Pluggarna, har inget med frost att göra. Man pillar ut gjutformen för inre tomrum/kanaler genom dessa. Vet dessvärre inget svar på din fråga...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy