Gå till innehåll
lördag 10 maj 2025

Hybro

Silvermedlem
  • Innehålls Antal

    4 159
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    41

Allt postat av Hybro

  1. Länkar till ett annat forum, då det blivit mycket gjort under 18 år. https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?t=279408#p3460401 Gissar att det finns ett o annat som passar.
  2. Läck på trampmatade färskvattenpumpen. Ny på Biltema för 386 kr. Plockade isär. 4 oringar med sprickor. Hade faktiskt dessa i sortimentet hemma. Så sparade man dryga 300 kr, med lite trevligt pyssel.
  3. Alternativ ett. El lina genom en länk i en kedja eller bojögla (som kedjan sitter i) slits hårt. Detta p g a att nästa länk, ögla till boj o s v gör att linan kläms /kilas ihop vid belastning. Sliter mycket hårt på linan. - Jag skulle göra som på nedersta bilden ovan, och komplettera tenen ovan bojen med en ca 1 meter typ gaffel, att hänga upp förtöjnings linan på, när du lämnar båten. Jag har en variant på y-bommarna. Men praktiskt att ha på boj också, så slipper man ha med sig tampen på båten. Har sytt med ljust garn på min svarta tamp, så jag enkelt vet hur mycket jag ska sträcka innan jag gör fast på båtens knap.
  4. Så skulle jag också gjort, sa ofta min far, när jag pysslade.
  5. Minns den gången tampen till jollen hamnade mitt för utblåset (i hamnen).
  6. Seglar ensam förutom 13 veckor gamla hunden. Hon kan ju inget! Inte end manövrera gas/växel-reglaget. Men fiser å det styggaste. Hur har det gått? Fått av kåpan? Gissar på att fettet till knappen stelnat.
  7. O jag också. Nyss, när jag skulle lägga bojkroken i bokens ögla. Missade och bojkroken ramlade ned. Hamnade i bojkättingen. Ett bök att komma loss. Men kolla det som skrivs. In med knappen, dra spaken rakt ut och sen fram eller bak. Det borde ju finurligt. Nyss fick jag i backen när jag skulle lägga till. Alltså när jag fastnade i bojkättingen.
  8. Nu så.... Har du fått råd o pepp att göra lite jobb själv. Försöka? Kan ju inte vara särskilt komplicerat. Vanliga simpla verktyg och lite olja eller fett. Går väl att kalla in en meck eller kompis också.
  9. 2:a lite längre turen till ön Nabben. Härligt. Inga skränande turister...
  10. Själv brände jag av tampen till jollen när jag låg i hamn. Men det följer väl med en skrovgenomgång? Och mellan den och värmaren em dubbelmantlad avgasslang?
  11. Utan att plocka isär, lär det vara svårt att ge råd. Är väl nåt med mekaniken inuti.
  12. Förstår innebörden med rena DC-omvandlare. Men då är vi inne på nåt annat. Att driva utrustning med t ex 24 Volt från fordon med 12 V system Så gör jag med min CPAP ombord på segelbåten, när jag ligger i tält o s v. I båten har jag 12 V AGM-batterier. I skogen använder jag ett 12 litiumbatteri, som väger 1,8 kg. Omvandlaren jag använder kostar dryga 400 kr med obetydlig värmeförlust.... Förluster ger sig tillkänna som värme. Just Resmed CPAP senare modell har en speciell DC-kontakt med tre anslutningar. Tidigare använde jag bl a Biltemas runda omvandlare 230 V AC till just 12 V DC. Med den blev onödigt varm och slog tidvis ifrån sig.
  13. Men varför inte satsa på ett rent likspänningsaggregat avsedd att drivas med 230 V AC, från ett vägguttag , som ger 12 V Likspänning och den ström som ansluten utrustning kräver? Aggregat finns med fasta spänningar, t ex 12 V likspänning eller variabla. Det finns mängder av sådana. Vissa kallas labbaggregat. Bara för att vara korrekt. Det finns ingen likspänningstransformator ö h t! En transformator kan endast omvandla växelspänning.
  14. Troligen bra att låta batteriladdaren först vara kopplad till ett 12 volts batteri, alltså vanligt MC, klippar, skoter eller bilbatteri. Funkar som en mycket stor kondensator som jämnar ut likspänningen. Sen koppla plottern till batteriet. Enbart en Batteriladdare kan mycket väl lämna en likspänning med både rippel och annat. Alltså störningar på lämnad likspänning, som förmodligen kan störa känslig elektronik.
  15. Sitter det nån blåsa på din nuvarande installation?
  16. Nääää... Inget av detta om Du installerar tanken fast i båten. Och fyller från en annan dunk. Och att lossa bränsle anslutningen innebär att du får luft i systemet... Alltså lufta allt vid varje tankning... Inget för mig.. Tar i o f s bara en dryg halvtimme, om allt går väl. Jag har simplaste möjliga tankmätate. I mitt fall en pinne, graderade med 5-litersstreck. Då vet jag hur mycket jag ska fylla utan att det rinner över. Och denna motor har bränslepump! I stället för luftskruv, så ansluter du en luftslang via en nippel. Slangen drar du uppåt några dm. Så långt upp att bränsle inte rinner ut, när båten kränger.
  17. I dag, än så länge... Sträckt Spinnackerfallet som i hårdvinden slagit i masten.
  18. Det var alltså en inombordare...
  19. Stå å fiska våta tåg, slutade jag med för 15 år sedan.
  20. Du behöver i vart fall inte vara orolig att kolvarna trillar ur😆
  21. Dubbla roder. Hoplänkade. Helt säkert går det att montera en t ex ST1000, kopplad till det ena rodret. Det andra följer s a s med. Autopiloten är strömsnål. Speciellt till en så liten båt... Blir ju inge större rodertryck, som den ska jobba mot.
  22. Inne på 19:e säsongen med min Cumulus. Ligger ute typ 80 nätter varje år i stort sett bara på Vänern. Hanterar båten själv, även om sambon är med. Min bästa vän i seglingen är en Raymarine ST1000 rorkultspilot. Funkar mycket bra. Lägger inte mycket tid på att jaga de sista tiondelarna då det gäller fart. För mig gäller det att ta sig fram. Jo, visst. Det är segling som gäller. Och för mig är det riktigt skönt att ha en pålitlig inombordare. Skäms inte för att använda den. Underlättar betydligt. Ids inte att krama ur de sista tiondelarna av hastigheten räknat i knop, vi långa över seglingar. Och har då möjlighet att pyssla med i stort sett allt annat än att hålla i rodret. Alltså t ex hissa eller ta ned segel, gå ned i ruffen o fixa mat, gosa med hunden o s v.
×
×
  • Skapa nytt...