Jump to content
Sunday 05 February 2023

Tofriis

Medlemmar
 • Content Count

  85
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Trovärdig

About Tofriis

 • Rank
  Kapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Liten uppdatering för ev intresserade. Ursprunglig uppskattad förbrukning om ca 2 kWh/dygn verkar hålla. Den lägre på ca 1 kWh var tillfällig under en period med för årstiden ovanligt höga temperaturer. När temperaturen sjönk igen fick avfuktaren jobba mer för att hålla inställt värde. Med undantag för ett par väldigt kalla dagar har värmarna inte slagit till då den ökade drifttiden för avfuktaren tillfört nog med värme. Förutom ett par irriterande strömavbrott på bryggan har allt funkat bra, jag värmer ju hellre med avfuktaren än med värmarna. Optimalt hade varit att kunna ställa in en automatisk start av avfuktaren på både temperatur och fukt, tex under 2 grader eller över 60%. Kanske ordnar det med nya givare/brytare från Sonoff...
 2. Kan nu tillägga att driften av avfuktaren och därmed förbrukningen sjönk långsamt men säkert och verkar nu planat ut på i medel ca 0,9 kWh/dygn. Värmarna har inte gått alls senaste månaden, men kallare dagar kommer såklart... Angående avfuktare eller ej är jag helt övertygad om att det krävs för att hålla relativ fuktighet under gränsen för mögeltillväxt.
 3. Vi har en Woods sorptionsavfuktare WDD80 inställd på 50% och två värmare i inställda på ca 3-4 grader. Detta i en Compis 36 som ligger i vattnet i Grebbestad under vintern. Övervakas med mobil och app Alfred camera, samt Sonoff wifi-brytare. Värmarna startar väldigt sällan då avfuktaren även värmer vid drift. Räkar med en medelförbrukning på max 2 kWh/dygn. Tänkt komplettera med en fläkt i rörsystemet som fördelar värmen från Webaston, som inte är inkopplad för tillfället, för att få bra cirkulation i alla utrymmen. Denna har jag tänkt ska gå kontinuerligt.
 4. Tack igen för svar! Varmvatten har vi tyvärr inte (ännu). Hydropresstank på 8 liter är beställd och kommer installeras under hösten.
 5. Hej Vår färskvattenpump (Whale UF1212) väsnas, främst för att den slår till och från ett par gånger per sekund när man öppnar någon kran. Det gör ju också att vattnet pulserar eller tom skvätter ut ur kranarna. Tänkte därför installera en tryckutjämningstank/hydrofor/hydropress för att utjämna och få det tystare. Ser att de flesta sätter in små tankar på 1-2 liter för detta, men vi har utan problem plats fär en 8-15 liters tank i det tänkta utrymmet. Finns det någon nackdel med större tank, tänker att det bara vore positivt och ge färre start/stopp på pumpen?
 6. Som lock till påfyllning av färskvatten används idag ett ej helt tätande plastlock, antar att originalet tappats någon gång. Hoppas slippa byta hela förskruvningen och söker därför passande lock (se bild). Någon som vet var det finns eller känner igen loggan?
 7. Stort tack! Nu hittat två ej inkopplade kablar vid motorn, gissar att de är för inkoppling till varvtalsgivare (se bild). Färgen stämmer med iaf med kopplingsschemat. Någon som kan bekräfta det? Får nog i så fall bli en varvräknare som får signal från generatorn för att spara tid pch pengar...
 8. Dags för nästa projekt och därmed fler frågor... Instrumentpanelen till vår VP 2003 saknar varvräknare vilket jag funderar på att installera. Det som finns i lediga kontakter på insidan palelen är en kontakt för 4 flatstift och 2 separata kablar med kontakter för flatstift (se bild). Mäter inte någon spänning, varken AC eller DC på någon av dem oavsett om motorn går eller ej. Ser i motormanualen att det sla finnas en varvtalsgivare, dock inte kikat om den faktiskt finns. Trodde varvräkmare fick signal från generatorn. Vet nu inte vilken varvräkmare jag ska köpa. Tacksam för alla tips och idéer. Kan tillägga att larmet/summern inte funkar, ingen spänning fram. Hjälper inte att koppla förbi testknappen. Varningslamporna lyser innan start och slocknar efter start som de ska.
 9. Stort tack för snabbt svar! Det var ju det jag antog, men man vill ju vara säkrare än ett antagande 😊 Har därför rundat "stenen" ett antal gånger under sommaren vid färd norrut från hemmahamnen Grebbestad och tillbaka ⛵
 10. Är osäker på vad + på bilden nedan innebär. Har alltid läst + som sten under vattnet grundare än två meter, men här samtidigt (6.2). Ser att folk verkar köra i stort sett rakt över, så vad innebär det? Dessutom går det väl en farled mellan + och Krossholmen. Är det en sten/grund på 6.2 m djup? Varför i så fall merkerat med +?
 11. Tack för alla tips! Nu rengjort från rester av rem, får se hur det går. Oavsett så blir det byte av remskiva efter sommaren.
 12. Kompletterar med några bilder...
 13. Slänger mig nu över hit till "ElSnack" för ytterligare en fråga... Förra veckan skedde det för andra gången, motorn helt död vid startförsök, och därmed måste det såklart undersökas närmare. Kom när det hände första gången i april på att tidigare ägaren nämnde att det hänt honom någon gång också. Han pekade på ett par elkopplingar ovanför generatorn och sa att det förmodligen är något glapp. Mycket riktigt hjälpte det även för mig att pilla och knacka lite där, startmotorn gick igång och problemet över för stunden. När jag nu äntligen tog mig tid att kika närmare på det har jag identifierat att det är säkringshållaren jag pillat på, dock inget glapp eller annat fel funnet. Såg att det även sitter ett relä mellan säkringshållaren och generatorn, så jag tror nu mer på att det är relät som ibland felar, vilket avhjälpts med mina knackningar. Vad tror ni om det? Andra idéer?
 14. Nu spänt remmen så hårt som jag fått instruktioner om att göra och den slirar iaf inte nu, men tyvärr tror jag att remmen bottnar i skivan...
×
×
 • Create New...