Jump to content
Thursday 13 June 2024

Karljohansson

Medlemmar
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Karljohansson

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ja för min del är det större skador man inte vill missa typ köra in i grund i låt säga 3 knop plus (eller när börjar det bli skador att prata om), men kölen ändå inte gått sönder och kölbultarna intakta, men det kanske är rätt osannolikt? smårepor och så får väl ingå i "kalkylen" Har dykercert så man skulle ju kunna köpa en sån mini tub för 5 minuter dykning och bara kolla under båten rätt enkelt som en möjlighet
 2. Jag går i tankarna att köpa segelbåt, men funderar att också hyra ut den några veckor per år för att delfinansiera inköpet. Någon som gjort detta? Hur har ni jobbat för att kontrollera att man inte gått på grund? känner det och ev. propeller/roder är det som kan gå sönder som man inte direkt kan se. Hur har ni undersökt detta? Man skulle ju kunna lyfta eller kanske kunna dyka ned och kolla? tips input tas emot
 3. Hej, Någon som känner till om man lätt kan se hur begagnat marknaden rör sig just nu för exempelvis segelbåtar i kategorin + 400 tkr-800 ? Är på jakt efter en i den prisklassen, så hade varit fint att kunna följa marknaden som cirka på makronivå, gärna i Sverige men även i Europa. Input tankar här?
 4. Jag är på segelbåtsjakt, kollar både äldre båtar 70-80 tal samt nyare 00-10, en nackdel jag ser på 70-80 tal är att nästan alla saknar dörrar till förhytt och akterhytt, gör att det blir minder ombonat, funderar om någon har erfarenhet av att exempelvis köpa in eller bygga egna dörrar med gångjärn? Just nu kollade jag exempelvis på en scanmar 31 eller liknande äldre båt, ofta mahogny på insidan av båten Vad kan det tänkas kosta att få en sådan byggd?
 5. Är I tankarna att köpa en segelbåt exempelvis maxi 95, ej helt satt i sten, när man sätter sin kravbild så funderar man ju ibland vad olika saker kostar om man istället väljer båt utan sakerna redan installerade. Någon här som har en ungefärlig siffra kring nedan (inköp + installationstid med verkstad) - Diselvärmare? ta in hjälp för montering antar jag? hur svårt? - bogpropeller? ta in hjälp för montering - varmvatten och dusch? ta in hjälp för montering - Sittbrunnskapel? montera själv - Sprayhood? montera själv - Segel? Antar man kan montera själv, tänker vanliga segel på bef. mast - elektriskt ankare? tänker främst för att släppa ankare om man kör själv, rulla in är lugnt, vad kallas det? - solceller och koppla in dem så de kan ladda batterier med allt det kräver - autopilot, tänker en sådan direkt på ratten
 6. Om man har en besiktningsman med vid köpet, kan för lite så tänkte köpa det, bör denna person hyfsat enkelt kunna se/höra om motorn är i bra skick? eller får man gå mycket på vad de säger är gjort med motorn?
 7. kollar delvis på en båt på blocket nu där de gjort en totalrenovering av motorn och gjort, de skrev att följande var gjort Motorn helrenoverades, den plockades isär och alla delar blästrades, renoveringskit köptes så alla packningar byttes, även cylinderfoder och kolvar byttes, spridarna genomgångna osv. Hur ska man tänka kring denna renovering? De har gjort den själva
 8. Funderar på köp av segelbåtar nu mer generellt, om man köper en segelbåt från 1980-1990 vs båt 2000-2010 Vad är det för saker som går sönder däremellan? funderar lite hur värt det är med 10-20 år nyare båt, vad är de typiska sakerna som går sönder? Tänker då utöver segel som givetvis behöver bytas ibland. Gällande äldre motor från 80 talet, om dessa är totalrenoverad, hur pålitliga är de då? vissa har jag sett som gjort det, typ motorn helrenoverades, den plockades isär och alla delar blästrades, renoveringskit köptes så alla packningar byttes, även cylinderfoder och kolvar byttes, spridarna genomgångna osv. Om man gör en sån renovering är motorns trygghet att betraktas nästan som ny?
 9. Funderar också hur seglarfolk eller andra som kan tänkas köpa Elan 31 ser på den, är det ett bra märke? något folk gärna vill ha?
 10. förstod från en vän att Elan 31 är väldans mycket smalare än bavarvian så interiören är mycket mindre då dess bredd samlarna av mycket snabbare än bavarians, vet ni hur det ligger till med det? sen har den inte ratt, funderar om det kanske får folk att välja bort den när den ska säljas i framtiden? tänker många gärna vill ha ratt istället för roder?
 11. Vad hade du för båt? Funderar lite hur snabbt du kunde gå för motor, funderar på att köpa en segelbåt i Karlstad
 12. Elan 31 såg trevlig ut med, hur står sig den modellen och märke i segelvärlden? Tänker jag vill ha något man kan sälja sen utan för lång ledtid om man ändrar sig. gillade att Elan 31 hade väldigt nice interiör Finns det andra modeller att titta efter ? Låt säga jag ökar upp budget till 700 k, vad mer kan man få då?
 13. Är på jakt efter första segelbåt, har kört motorbåt tidigare och seglat en del så är ok på det utan att vara bra. spanat in Bavaria 30 och gillar planlösning utseende osv. Inga krav på super seglare utan mestadels i Göteborgs skärgård men hade kunnat vara kul och segla till andra länder i Europa på sikt. Vill att den ska vara nyare än 2000 för då verkar båtarna se lite fräschare ut. Vilka modeller är rimliga att kolla efter? Viktiga saker att kolla på för bra skick? budget för inköp är upp till 500 000kr, verkar finnas en del bavaria 30 däromkring funderar också om det finns nån bättre bavaria att tänka sig ?
×
×
 • Create New...