Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Gaidin

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 638
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    5

Gaidin senast vann den dag 1 Februari 2022

Gaidin hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

270 Expert

Om Gaidin

  • Placering
    Amiral

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Kom tillbaka i kväll efter att ha låtit båten sköta sig själv under dagen LFP slog av laddningen vid 12-tiden idag, fulladdat och en klar brytning av laddningen enligt kurvan från solpanelerna. Startbatteriet låg på 12.7v efter två dygn i vila. Jag hade nog hellre sett att det låg på 12.8, kanske är det något som ligger och drar ändå, skulle vilja se lite längre tid men imorgon behöver jag köra ankarspelet och se över min kätting och varför den gick av och då kommer ju startbatteriet att användas igen. Jag fick upp ankaret idag och tänkte montera det på resten av kättingen så jag kan lämna marinan.
  2. Jag har kopplat in batteriet och kört drygt ett dygn. Startbatteriet är helt bortkopplad från resten av systemet, bara till bogpropeller, ankarspel och inverter och motor förstås. LFP är kopplat till allt annat, tror jag. Det knepigare har varit att reda ut hela starkströmskopplet i båten. Det är många avvecklade prylar som sitter kvar och lösa sladdar. Det känns rätt bra att reda ut allt detta och avveckla det som inte behövs. Jag laddar just nu startbatteriet med motorn och LFP med solpaneler. Jag har möjlighet att koppla ihop bankerna manuellt men det har jag inte gjort. I går efter inkoppling så körde jag motorn ett tag och kollade så det inte fanns någon bortglömd kabel som kopplade ihop båda bankerna men det var ok. Laddatröm 14.2 på start och lite lägre på LFP. Spänningen från generatorn verkade ok att ladda LFP med men det testade jag inte. Efter att startbatteriet inte tog emot några större mängder ström stände jag av motorn, efter ett tag var spänningen på startbatteriet 13.2v, efter ett dygn i vila 12.95. Det verkar inte ligga något och smygdra el därifrån. LFP tog emot full solladdnning hela dagen. 15a under större delen av dagen till solen började närma sig horisonten. Bättre laddning än startbatteriet som brukar sakta in tidigare. Det är absolut högre spänning i lfp nu efter ett dygn än i startbatteriet. Jag har iofs i princip inga förbrukare. Max 2a med lite lyse, laddning av mobil och diverse konstanta småförbrukare. Drt ser ut som att jag lyckats separera systemen helt nu. Det känns bra. Inkopplingen är lite temporär då jag inte fått min dc-dc ännu men nu kan jag se hur batterierna beter sig separat. Det är massor med frågetecken i elinstallationern och jobbet framöver blir att reda ut allt och troligen ta bort minst tio kilo kopparkabel med diverse plintar och annat men det går framåt. Att ha 200ah tillgängligt nu känns ganska fett. Innan jag bytte batterierna kunde jag inte ens starta motorn innan solen lyst ett par timmar och jag låg för ankare. Man behöver ju eventuellt starta motorn om man börjar dragna. Sista gången motorn startades med de gamla batterierna så hade ankarkättingen gått av och båten båste iväg i 20 knops vind när jag inte var ombord. Det känns tryggare nu. Efter den resan lyckades aldrig batterierna starta motorn igen så jag har hur man än vänder på det lyckats få tillbaka lite funktion. När dc-dc kommer kan jag ladda LFP med generatorn också så det kommer nog bli riktigt bra. Tänkte köra en fulladdning i morgon genom att starta motorn och sedan koppla ihop bankerna. Generatorn verkar ju ge rätt spänning och LFP har gått en dag under solen så det är nog inte mycket mer som behövs så en halvtimme eller en hel för att toppa upp och se hur de beter sig kan vara bra. Jag har ställt om regulatorn för sompanelerna till lithium och även sänkt defaulvärdet för laddning till rätt spänning. Jag tror jag har gjort rätt hittills. 😁
  3. Tanken är ju att ha en enkel installation som inte kräver mer manuella åtgärderna nödvändigt men att slå om en brytare när jag kör en tyngre belastning på invertern är helt ok, men då vill jag ju få startbatteriet laddat utan att dra igång motorn. När jag kör bogproppen eller ankarspelet har jag ju alltid motorn igång men inte när jag behöver köra svinkelslip eller induktionshäll. Därför ville jag ju köra laddning via startbatteriet. Jäkla strul.
  4. Mitt grundproblem just nu är väl egentligen att jag vill kunna använda min inverter som är kopplat till startbatteriet. Normalt sett använder jag den bara för småsaker som att ladda dator, telefoner o s v men emellanåt går det en vinkelslip, stavmixer och kanske en elektrisk spis. Vid små strömmar kan jag ju ta strömmen från LFP men inte när jag pressar den, vilket jag i princip bara gör när motorn är igång. Kanske det är där jag skall sätta en manuell switch? Stor strömmar från startbatteriet men de vanliga små laddningar från LFP. Det är ju ytterst sällan jag tar ut met än 200w från invertern. Då kommer aldrig startbatteriet att bli urladdat och jag kan ansluta solpanelerna till LFP i stället. Alternativt två helt separata solsystem men det känns lite överdrivet.
  5. Bra synpunkt. Tack! Grejen med solpanelera är väl snarare att jag behöver ställa regulatorn till Lithium i stället för bly-syra så att koppla om då och då blir ju lite bökigt. Kanske en regulator till? Vad skulle hända om man paralellkopplar två regulatorer till samma paneler och sedan laddar var sitt batteri från varsin regulator? Jag har en extra regulator, ingen mppt eller programmerbar men den kan ju få gå direkt till startbatteriet.
  6. Som jag förstår det så har TR samma möjligheter att bryta laddningen när spänningen går under en viss nivå, som är konfigurerbar på samma sätt som i XS. Min tanke är att all laddning av LFP sker direkt från startbatteriet, som i sin tur får laddning från generator och solpaneler. Jag vill ha laddning kontinuerligt på startbatteriet då det även används till invertern. Laddningen får stoppas vid lämplig spänning, kanske 12.8 eller 13.0 volt är lämpligt. Då borde ju laddningen sluta långt innan batteriet blir tomt men ladda när solen lyser eller generatorn är igång. Startbatteriet kommer bara att användas till tunga förbrukare, såsom inverter, bogpropeller o s v. Resten går från LFP. Om skillnaden bara är 30 eller 50A, storlek och temp så är prisskillnaden för stor för mig. (Jag har ingen pension, jag har bara slutat jobba 😁) Jag kommer bara ladda mer än 30A när motorn är igång och det är ju inte så ofta eller långa perioder. Normalt klarar jag allt med solpanelerna. Här skiner ju alltid solen i princip. Å andra sidan är det en lpngtidsinvestering och 2000 spänn i skillnad... Nu känner jag mig lite dumsnål... Det får nog bli XS ändå...
  7. Många kloka tankar och idéer. Jag tackar ödmjukast! Det får nog bli en dc-dc trots allt. Detr dumt att snåla. Jag jobbar ju inte längre så jag försöker hålla utgifterna nere men det är nog dumt att snåla på detta. Så, jag försöker reda ut vad som skiljer de båda laddarna. Xs eller Tr. Xs verkar bara finnas i 50A och Tr upp till 30. Priset skiljer rejält också. 3500 vs 6000. Vad skiljer dem åt förutom storleken?
  8. Skall jag kanske använda regulatorn till solpanelerna i stället? Det är väl en dc-dc typ...? Den klarar 50A. Fan, detta blir ju komplicerat och jag vill bara ha en enkel lösning. Ni utbildar mig för mycket och nu vet jag ingenting alls längre. 🤪
  9. Jag får väl också säga att sökfunktionen här har en del att önska. Det är ju inte hit man kommer när man vill läsa på om hur BMS funkar. En snabb sökning på sajten ger ju inte heller någon träff på hur victrons batterier funkar. Mest hur råa lifepo4 funkar men det har ju ingen bäring på denna tråden. Ni som hänvisar till trådar, kan ni kanske skicka en länk? Hur funkar Victrons BMS I deras batteri och är det verkligen sant att de de inte begränsar strömmen så som de beskriver? Marknadsför de sig verkligen så fel så jag har missuppfattat hela deras grej och betalat 10.000kr mer för något jag inte har fått? I så fall vill jag ju veta det så jag kan avbryta köpet med hänvisning till att de inte levererar utlovad tjänst? Som sagt tidigare så verkar det ju som att vi här har väldigt olika intryck av vad det jag har köpt och jag är den enda som verkligen gjort research på produkten, ni andra bara killgissar på andra produkter och nakna lithiumbatterier. Inget illa menat på något sätt men det verkar ju som att många här i tråden inte ens förstår vilka produkter jag har köpt och vilka egenskaper de har. Ni får gärna motbevisa mig och berätta vad jag skall göra men snälla, försök förstå vad det är jag har köpt innan ni mästrar om saker ni inte ens vet vad det är. Jagvhar ett batteri med inbyggd bms och begränsning, det är tänkt att kunna ersätta ett blypatteri utan några tillbehör. Det är vad tillverkaren utlovar. Samma tillverkare som har många produkter för just detta men ni verkar tro att jag köpt ett batteri som är byggt av enstaka celler som är utvunna från några hundra återvinna e-cigg med lödda kontakter direkt till generatorn? Vet ni ens vilket batteri jag snackar om och hur det funkar? Jah har fått nog av killgisningar här, ni som vet vad ni pratar om får jättegärna fortsätta men det finns allt för många här som inte verkar ha koll på någonting alls och det vore artigt av er att sluta skriva så självsäkert som ni gör när ni inte ens har förstått vilket batteri jag har köpt. Ledsen men... Det blir för mycket brus.
  10. Nej, jag har inte läst mycket här på maringuuden. Det mesta var mer internationella forum och victrons egna support. Men då blir ju det hela mer intressant. Jag får prova mig fram, se vilka strömmar och spänningar som uppstår. Det blir ju såklart svårt att mäta varje cell i batteriet men spänning och ström går ju att mäta och sedan dela med antalet celler. Jag lovar att återkomma med vad jag gör och hur mätningarna ser ut.
  11. Grejen är ju att jag gjorde min resesearch när jag köpte batteriet och detta är en rekommendation från Victron. Jag får helt enkelt prova mig fram och mäta resultatet av inkopplingen. Du tänker att batteriet behöver en strömbegränsare, trots att victron skriver att inga andra tillbehör behövs? Batteriet är anpassat till att ta emot laddning från samma sätt som ett blybatteri via den inbyggda BMSen. I så fall har ju victron lurat mig att köpa ett dyrare batteri, jag valde ju detta batteri just för att slippa en massa andra extra små boxar för begränsning. Ett annat batteri för drygt halva priset och en extern begränsade hade ju faktiskt varit billigare. Har jag blivit misledd att köpa ett batteri där jag fick intrycket av att BMSen sköter laddningen eller är det ni här som inte förstår hur batteriets BMS funkar? Detta är inte rena li-celler, det är elektronik kopplad till cellerna inne i batteriet. Jag är inte orolig för spänningen till batteriet. Enligt vad jag förstår skall det vara ok.
  12. Priserna är lite annorlunda här, jag är i Kap Verde och transportkostnader är en stor del av priset.
  13. Det är ju victrons BMS i batteriet. Den slår mycket riktigt av när det är fullt. Startbatteriet är dock fortfarande inkopplat så inte generatorn får ett tvärt avbrott när den slår av. Batteriet begränsar laddningen till 70A, generatorn är på 115A och kompenserar för spänningsfall så den borde ju kunna klara jobbet tänker jag. Batteriet med den inbyggda BMSen skall klara att laddas av en vanlig generator, det var därför jag valde just det Batteriet, som ju är 50% dyrare än liknande batterier. Min fråga handlade ju i grunden om var jag skall koppla in energizer-porten på min motor. Nu är jag mer inne på att skippa den sladden och koppla startbatteriet på input i stället. Det borde koppla isär batterierna när generatorn inte går och sedan koppla ihop dom när den laddar.
  14. DC-DC låg runt 3-4å00kr om jag minns rätt, om man vill ha mer än några få ampere i laddström. Victron säger ju själva att det är ett batteri som inte behöver några tillbehör, d v s ett dropin... eller vad missar jag? De rekommenderar att man inte kör laddning mer än 4 timmar. Det kommer ju inte att ladda längre än så, batteriet blir ju fullt. Jag är nog met orolig för generatorn och att den kan bli överhettad om man laddar med för låga varvtal.
×
×
  • Skapa nytt...