Gå till innehåll
lördag 23 februari 2019

Georg_Ohm

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  4 954
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  15

Georg_Ohm senast vann den dag 28 Januari

Georg_Ohm hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

798 Expert

1 följare

Om Georg_Ohm

 • Placering
  Hedersmedlem

Senaste Profilbesöken

2 045 profilvisningar
 1. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Musösältan.
 2. Georg_Ohm

  Justering av ventilspel KAD43?

  Bladmåttet är väl magnetiskt, och kan ju plockas upp med en magnet. Värre för mig när jag i förra båten med ett djupare kölsvin, tappade ned locket till sjövattenpumpen.... Det är av mässing. Men med hjälp av en radioantenn och en på fingrarna fasttejpad polygriptång fick jag efter någon timma upp locket.
 3. Georg_Ohm

  Bildgåta

 4. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Det är ju svårt att identifiera då det inte finns vare sig kossor eller sugtömningspumpar med i bilden. Men trots att det finns några norskflaggade båtar med i bilden kan det fortfarande röra sig om vattnen kring Styrsö i Västra Götaland, den stora viken mot väster. Det kan då vara Halsvik man ser i bakgrunden och då har fotografen stått på lilla Rävhomen.
 5. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Se där ja, äntligen rätt. Stier eller liknande stavning, var tydligen en sjömilitär befattning. Vargön där kanske det funnits en ulv eller gråben. Vargö håla strax utanför hamnen, här ankrade man upp ostinidiefararna under vintersäsongerna. Och en del föredrar då sandstränder, ett finkorning mineral. Hela ögruppen "Styrsöarna" var tills häromdagen utan internet, telefon och tv då fiberkabeln dit ut gått sönder. Cornelius skrev balladen om Fredik Åkare och fröken Cecilia Lind efter att ha blivit i vägkörd av den unga flickans far, och det finns olika uppgifter om på vilken ö det hände sig, men i alla fall en av öarna i denna arkipelag, Vrångö lär tydligen vara den mest troliga... Hursomhelst har jag då svårt att tro att man kan höra dragspelstoner ända från Öckerö hit.
 6. Georg_Ohm

  Vad är detta för båt?

  Ler igenkännande! 😃 Litet mindre fenor mer likt Cadillac Eldorado -60 än -59 alltså. Vill dock minnas att den motorn var svart och inte vit. Trailern hade något så modernt som "el-broms" som på något vis styrdes av dragbilens bromsljuskontakt.... tänk vad man minns en massa onödiga fakta.
 7. Georg_Ohm

  Vad är detta för båt?

  "Selco" är ju det namnet som dyker upp även i min minnesbank, men denna båttyp var populär och det såväl importerades massvis med snarlika samt byggdes liknande på flera orter i landet. Det kan ju finnas avgjutna kloner på Selcobåtarna och andra också. Det var väl först då strypulpetbåtarna intog skärgårdarna på bred front som denna båttyp mer eller mindre försvann.
 8. Georg_Ohm

  Vad är detta för båt?

  Precis! Men i all välmening bör du nog multiplicera tänkt motorstyrka med kanske 10... eller ja som redan nämnts kanske en 20 hk motor räcker. Tänk på att Gotlands stift inte bara omges av ett farligt gift, det är trots allt ett relativt stort hav med oskyddad kust för en liten motorsvag båt. Endast tre hästkrafter kan förefalla vara en större gräddvisp. Så fortsätt att leta efter andra motorer. Jag minns dessa båtar från sent 1960-tal till mitten av 1970-talet, fanns flera olika fabrikat. Båttypen kallas väl fortfarande för "sportbåt". Det fanns med stor sannolikhet en gång en böjd vindruta i akterkant av fördäcket. Med åren har den rutan troligtvis blivit spröd och missfärgad av UV-strålningen och tagits bort. Av bilderna att döma och av mitt minne från denna båttyp, bukar det vara vajerstyrning. Balom ratten en trumma med några varv vajer, sedan via brytrissor till ett enklare läckage till motorn. Som sagts, med litet hemslöjd går det ju att länka denna vajer för styrning till vilken motor som helst, svårare kan det bli med gas och växel. En ungdomskompis hade en snarlik, den var också röd med vitt skrov. Den hade en högbyggd Mercury utombordare, en sådan där med blanka sidopaneler. Jag vill minnas att det var en på 50 Hk, en enorm motor på den tiden. Efter den båten åkte vi vattenskidor, det gick nätt och jämt att åka två, men en ensam åkare orkade båt och motor med bra. Det är väl preskriberat nu, men vi åkte vattenskidor i Rosenlundskanalen nedanför Feskekörka med denna, det blev förevigat av en fotograf från GT.
 9. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Om det ibland fanns kossor på Hållö hade jag gissat på Hållö. men numera är betet magert därute. Nej det är inte Hönö Klåva eller någon annan hamn på den ön öht. Styr mot grannkommunen. Fornnordisk sjömilitär befattning, utan vinklar streck och stjärna. Vi pratade om havsbad, vissa föredrar att bada från klipporna, andra kanske istället väljer en strand med... Det finns alldeles intill en djupare del vid sidan av farleden, där man förr ankrade upp långväga handelsfartyg. Gråben bor på ön intill.
 10. Georg_Ohm

  Ersätta lampetterna på huvudskottet med något?

  Jag ger litet annan vinkling i denna debatt. Ja "vinkling" läslampor skall kunna vinklas och riktas mot boken eller tidningen som man ämnar att läsa. Bra också om man kan vinkla bort ljuset från "annan besättningsmedlem" som hellre vill sova än bli upplyst av skepparens nattliga läsning. Jag har två mässingsarmaturer, läslampor av traditionell modell i förruffen. Dom blev väldigt varma med 21-watts lampor i, med 5-wattare blev det inte speciellt mycket ljusutbyte. Glödlamporna har med gott resultat bytts ut mot LED-lampor. I "hytten" finns två långsoffor, som kan bäddas upp de gånger som besättningen utökas. Här satte jag upp en Hella kartläsarlampa på varje sida, som då kan vridas ut och tändas av den som vill ligga där och läsa, dessa lampor kommer ganska nära bok/tidning och funkar bra. Det sitter små halogenlampor i dessa, jag bytte till LED, men då det är små lampor med 9mm sockel ger LED inte tillräckligt med ljusutbyte. I "källaren" alltså stuvutrymmet under durken, satte jag upp LED-lister "made in China" för några år sedan, dessa tänds automatiskt när man lyfter på durken via en strömbrytare. Funkade bra i flera månader... ja dom lyser idag också, men ett och annat kluster har slocknat. Skall bytas ut mot LED-armaturer från Biltemas husbilsavdelning, denna Interiörbelysning... har inte monterat dem ännu, men vid prov ger dom litet lätt blåfärgat ljus. Tänkte att om dom funkar bra kanske jag köper fler och monterar dem i olika köksskåp ombord. Dom har en riktig on/off-knapp, det krävs för att man skall kunna styra dem med en magnet- eller mikrobrytare som i sin tur påverkas av en dörr, durk eller skåpslucka.
 11. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Alla dessa kreatur.. Kan det vara på Koön? (det finns ju flera öar med det namnet). Parallellt då, hundbilden... Ett poäng: Även namnet denna ort finns på minst två ställen efter västkusten. Litet drygt ettusen personer var mantalsskrivna här 2017. Men nu var det inte ortens namn, utan hamnens namn, den aktuella orten omfattar en hel ö och har minst tre eller fyra hamnar kanske fler beroende på hur man definierar ordet "hamn". Man har egen vårdcentral, flera religiösa byggnader, affärer, omdiskuterad båttillbehörsbutik (2018), caféer krogar, äldreboende och begravningsplatser, såväl nutida som historiska. Systembolag saknas. Jo, vilket är märkligt, så finns det en spårvagnstillverkare här, men varesig spårväg eller järnväg. Skröna eller ej, så har Cornelius Vreeswijk tydligen varit här, eller om det rent utav var på ön intill och blivit bortkörd av en sjuttonårig flickas far, därav en musikalisk ballad. Men det finns några olika tvivelaktiga uppgifter om detta. Måhända finns det en och annan Albin-Ballad i hamnen, Papa Blondies har synts till här ibland, men det är en dålig ledtråd, för herr Blondie har ju varit både här och där, mest "där". Och dom måste spelat dragspel och bas förbaskat högt på Öckerö, eller om dom då hade lånat in Pink Floyds PA-anläggning den på flera gigawatt... För "unplugged" dragspels- och basmusik torde inte höras ända från Öckerö till denna ö eller ort inte ens i medvind.
 12. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Det är rätt! När du var så snabb med rätt svar får du berätta i vilken hamn hunden sitter på Y-bommen. Finkornig mineral är en ledtråd.
 13. Georg_Ohm

  Bildgåta

  På allmän önskan, ytterligare en latrinpump! Var någonstans i Bohuslän? Om den är för svår 😋så kan ni ju gissa i vilken hamn jag fotograferade "Lilla Vargen". I samma landskap, men inte på samma plats. Ja bilderna kom i fel ordning, men skit samma!
 14. Georg_Ohm

  Bildgåta

  Hestrand, Heestrand, där innanför Dannemarken och Ulvön? Där finns ju en och annan stenkaj sedan stenbrytningens tid med tillräckligt vattendjup för ett segelfartyg.
 15. Du tar väl hjälp av en skotvinsch? Men menar du att du köpte linan och ankaret inne på båtmässan och konkade runt det därinne?
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy