Jump to content
Monday 28 November 2022

Mackey

Guldmedlem
 • Content Count

  13,492
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  210

Mackey last won the day on October 14

Mackey had the most liked content!

Community Reputation

3,912 Expert

About Mackey

 • Rank
  Guldmedlem

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Snabbtitt på båttillbehörsvaruhusens sk. erbjudanden. Det som presenteras först på sidan är det jag refererar till. Generellt tycker jag nog att det är rätt bra rabatter, men man måste som vanligt se upp så att man inte blir lurad. Sea Sea Raymarine Axiom 7 Art. nr 13981 Prissänkt med 300:- kr. Benns GARMIN ECHOMAP ULTRA 102SV INKL. GT54UHD-TM 12.595 kr sänkt från 25.599 kr Erlandsons BÄDDSET MARINLIV MICRO MARINBLÅ 23094 165 kr Ord. pris 329 kr Hjertmans Digital Voltmätare 6-30V EJ IP klassad Artikelnummer: 5499-15 233 kr Ordinarie pris 290 kr
 2. En spinbom för jollesegling blir ju rätt lätthanterlig även i aluminium. 😉
 3. Mackey

  Nya rutor

  Det kommer säkert att gå bra. Vanliga verktyg för träarbeten funkar tillräckligt bra, men var försiktig så att det inte blir för varmy om du kör tex. en elektrisk sticksåg. Kyl med vatten om kylning behövs. Använd inte några lösningsmedel och inte sprit (T-röd).
 4. Mackey

  Nya rutor

  Ta kontakt med en tillverkare av plastprodukter, tex. Akriform om du håller till i stockholmsområdet. De kan säkert hjälpa dig med råd och tips och även utskärning och bockning.
 5. Jag köpte en Bodum Bistro vattenkokare som faktiskt var mycket kraftigt nedsatt. Nu kanske kortslutning inte är riktigt samma sak som konsumentelektronik. Den har termostat så att man kan värma vattnet till mindre än kokning och varmhållningsfunktion. Effekten är riktigt hög, 1500 W, så det går fort att värma en kopp te. Även glas invändigt så att man slipper bli plastförgiftad om man är orolig för det. https://www.bodum.com/se/en/11659-01euro-bistro Vi har haft en själva rätt länge och tänkte ge bort en nu.
 6. Jag har hört motsatsen, dvs. att det blivit flera grundstötningar och olyckor och att en orsak är just fanatisk och blind användning av plottern. Kraftigt äkade försäkringspremier tyder ju i alla fall på att skadorna per försäkrad båt ökat, men kanske inte skadorna per tillryggalagd distansminut.
 7. Jag skulle tro att den största risken att sakna elektronisk navigation ombord är efter ett blixtnedslag i eller nära båten. Då kan det bli så illa att alla surfplattor, mobiltelefoner, datorer och plottrar man har ombord, utom de som ligger i ugnen, i en gammal matlåda i rostfritt stål eller är inlindade i folie, upphör att fungera. När jag och min fru är ute har vi minst två mobiler och en plotter med oss och när det drar ihop sig till åska åker alla utom en in i ugnen och/eller folie/matlåda. Vi följer ändå ofta med någorlunda på papperssjökort så att vi lätt kan fortsätta segla om tex. spänningsmatningen till plottern skulle balla ur.
 8. Det kan även vara farkoster som skadeskjutits av Ukrainarna och därför råkat på avvägar. Eller så blev de felprogrammerade av ryssarna i St Petersburg. https://www.bellingcat.com/resources/2022/10/28/how-we-geolocated-a-photo-of-a-russian-missile-programming-team/
 9. Kompass har jag aldrig behövt i någon stad faktiskt. Ofta blir det en blandning av Google maps och en papperskarta där turistbyråns personal och andra kryssat i sevärdheter, bra restauranger, en badplats, en bra diamantförsäljare, etc. och kanske ringat in någon no go zoon.
 10. Gissningsvis drar regulatorn runt 10 mA och med dålig/ingen stöttning från solcellerna så blir det 7 Ah per månad. Kanske har du ytterligare något som drar 5-10 mA, kanske ett gaslarm, en radio med spänningsmatning till kanalminnet eller ett skiljerelä. Det känns inte helt konstigt att spänningen är 12,6 någonting, det är ju ca. 5 % urladdning om det är nya våta batterier du har. Är det nya AGM så är det ju värre.
 11. Ofta har vi bara en idé om i vilken riktning vi ska segla så plottern är mest ett sjökort som visar var vi är. Jag tror att de som lärt sig att navigera med papperssjäkort oftare använder plottern bara som ett kompakt sjökort jämfört med de som ursprungligen lärt sig att navigera med plotter. Håller med Rapl om att plottern underlättar seglingen mycket eftersom man kan göra längre slag när man (nästan) exakt vet var man är. Jag lägger sällan kurser för att det direkt underlättar, men det som är bra är att man kan zooma in och följa kurslinjen och kolla efter ev. överraskningar. På papperssjökort såg man ju detta direkt när man la in en kurs, men vektoriserade sjökort döljer ju en del info i utzoomat läge.
 12. På Iberian orca kan man se var attacker har skett och lära sig vad man ska göra om man blir attackerad. https://www.orcaiberica.org/safety-protocol Det verkar viktigt att stanna båten och enligt hörsägen är det ännu bättre att backa, men så står det inte. Det är absolut obehagligt att dessa attacker förekommer, känns mycket bättre med de flygfiskar som man kan få på sig om man har otur.
 13. Jag funderar på vad du menar, men kommer inte på det. Generellt är det dåligt för batterier att alltid ligga på laddning verkar det som. Om man läser på husbilsforum har "alla" problem med sina batterier och de står ju ofta inkopplade på el på någon camping. Jag vet, det borde inte vara så, men verkligheten indikerar att det är så.
 14. Min far hade alltid öppet och fick lite, lite mögel vissa år. Han löste nog problemet (nästan) genom att tvätta ur ordentligt på hösten. Båten låg på Bullandö marina i Stockholm.
 15. Nej, jag tycker inte att det avviker från ämnet att öka förståelsen för hur fukt i luft fungerar. Ditt exempel visar ju just hur relativ fuktighet fungerar. Kall luft med lite vatten i upplevs av omgivningen på samma vis som varmare luft med sex gånger så mycket vatten i. Även om luften med 18 g vatten innehåller mera vatten än den kallare lufte med 3 g vatten i så har de liknande egenskaper på omgivningen,
×
×
 • Create New...