Jump to content
Wednesday 16 October 2019

Mackey

Silvermedlem
 • Content Count

  9,012
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  60

Everything posted by Mackey

 1. Nej, det är inte upplevd fart, men... Det som händer är ofta att man börjar med ett lite skrovligt skrov som man jobbar med så att det blir slätt och fint. Sedan lägger man på en färg som är slät och då går det fortare. Vi blästrade bort all gammal mer eller mindre giftig färg för fem år sedan och la på lamineringsepoxi efter att först ha spacklat och slipat. Samma varvtal på motorn gav 0,8 knop högre fart, rätt mycket på en segelbåt. Då försökte vi ändå få en jämn och fin yta på den Hempel Mile Racing vi använde tidigare. Vid sjösättning med torr färg går det säkert bra, men vid upptagningen tror jag det finns risk för skador av slingen
 2. Det finns en broschyr att börja med, https://sv.spv.fi/wp-content/uploads/2017/01/VIIPURI-JA-PIETARI-_WEB-1.pdf Tillägg: Oj, den var på finska. Jag vet att den finns på svenska också. Leta mera här, https://sv.spv.fi/teema/att-segla-utomlands/ Tillägg igen: Hittade en äldre broschyr åt er här, https://sailing-embla.com/2016/06/12/broschyr-om-att-segla-till-st-petersburg/
 3. Västkusten kräver lite mera av den som ska pröva giftfritt än på ostkusten. Havstulpanens settlingstid är väldigt lokal vad jag förstått och sker lite då och då under säsongen på västkusten. Mitt förslag är att hänga ut egna provplattor för att hålla koll på när havstulpanerna settlar och anpassa tvättandet efter det. Havstulpanlarverna känns tydligt med fingrarna som små knottror. Man har cirka två veckor på sig att tvätta från att larverna har settlat. Vad jag förstått verkar det krävs cirka fyra tvättar per säsong, första gången runt midsommar, för att hålla tulpanerna borta. Det är ganska lika som på ostkusten egentligen. Här krävs det 3 - 4 tvättar för att hålla annan beväxning än havstulpaner borta varav en tvätt sammanfaller med när havstulpanerna settlar (ofta i mitten av augusti).
 4. Jo tack, det funkar fortfarande bra utan bottenfärg. Vi tvättar i båtbottentvätt 3 - 4 ggr per säsong.
 5. Kölstödet är viktigt och... Det är också viktigt att stödrullarna högre upp på skrovet bara balanserar båten. Ligger de an mer än så kan det bli ermanenta inbuktningar i skrovet. Det är också bra att palla upp trailern så att den inte står på hjulen.
 6. Nä, det tycker jag inte. Det var dumt av mig att starta den och jag ber om ursäkt för att jag inte tänkte på hur "andra sidan" kunde uppfatta den. Den tråden får gärna vila i frid.
 7. Dags för beröm från TS! (Vad ni nu tycker det är värt.) Kul att tråden kommit tillbaks till en bra diskussion som tidigare utan påhopp och skyttegravskrig.
 8. Visst är det förståeligt, men... Argumentet att det är okej att göra något dåligt bara för att andra eller andra länder gör det tycker inte jag är jättebra. Det finns ju sådant som händer i andra länder som de flesta - i stort sett alla - i Sverige låter bli att göra fast det sker i andra länder. Tillägg: Jag såg nu att samma synpunkter kommit tidigare och min avsikt är inte vad man på engelska kalla "rub it in".
 9. Utmärkt tanke. Ungefär detta har jag framfört tidigare i andra sammanhang, men då fått kritik för det. 🙁 Sedan finns ju inte allt inom Sverige, men då kan man ju begränsa sig till EU så får valet ändå viss påverkan på vår ekonomi samtidigt som transporterna inte blir så långa.
 10. Polykarbonat är ju betydligt mer duktilt jämfört med akryl så det spricker inte som akryl gör. Akryl är mera som glas och polykarbonat är mera som metall. Polykarbonat går ju faktiskt att bocka i en plåtbock, men bör sedan värmas i ugnen för att få bort spänningarna. Gör man inte det får man en spricka i bokningen efter en tid. Med rätt och bra verktyg går det väl ungefär lika bra att bearbeta båda platserna, men hugger verktyget lite är det risk att akrylen spricker.
 11. Trist, men ibland är släkten värst... För en som inte är bror med din bror kanske det funkar bättre, så använd lägenheten att byta med. Kanske jag föreslagit det tidigare.
 12. Om tonen i tråden hade fortsatt att vara hygglig trots olika ståndpunkter så skulle jag inte vilja avsluta tråden. Tyvärr verkar det som att det nu är svårt att hålla stilen, så då är det väl lika bra att be @stavhammar låsa tråden tycker jag som TS.
 13. Jag är inte alls säker på att avloppsrör i polypropen eller PVC klarar av att stänga ute den starka lukt vi får i avloppssystem i båtar. I ett vanligt avloppssystem rinner skiten bort och lukten blir inte alls lika stark som i en båt. För några år sedan konstaterade jag att kopparrör har ungefär samma pris som sanitetsslang och att livslängden är i princip evig. Kan/Vill man inte löda så funkar det att rengöra skarvarna och limma med epoxi. Avloppsrör i plast klarar säkert några år och de är ju lätt och billigt att byta ur dem när lukten trängt igenom.
 14. Det är din tolkning, jag vet inte varför du gör den. Fakta är att de 19 alternativ, förutom Greta Thunberg, är sådana alternativ som faktiskt figurerar. Dessvärre fick inte flera alternativ plats och dessvärre visade det sig att jag missat flera alternativ från den svenska arenan. När du påpekar det så håller jag med om att det blir lite löjligt hur många alternativa sponsorer och PR-personer som man vill knyta till Greta Thunbergs klimatstrejk. Nu hoppas jag att både denna tråd och omröstningen låses snart. Det har varit många intressanta diskussioner, men from. nu hänvisar jag er till Flashback , tex. https://www.flashback.org/t170498 eller https://www.flashback.org/t3014089 Där verkar det vara fritt fram att kasta skit omkring sig så länge man någorlunda håller sig till ämnet. OBS! Jag vill bsolut inte bara peka ut BSven bara för att jag svarade på ett inlägg. Även jag och andra har på slutet haft svårigheter att formulera oss på ett trevligt vis, så... Raol fick tyvärr rätt! Lycka till på Flashback! Mackey
 15. Har man mått eller mall kan man få rutan laserskuren.
 16. Nähä, inget svar om speglarna. 🙁 För övrigt verkar inte budskapet gått fram heller. 🤔
 17. Det kommer du snart att få veta... 😀 I övrigt vill jag gärna att vi dämpar oss lite när det gäller tillspetsade formuleringar. Var snälla mot varandra!
 18. Tack för hjälpen alla! Vi köpte en Walker Bay 8 med segel idag, den på bilden. Nu återstår det att hitta en motor. Gärna en elmotor om priset är okej, annars får det bli en liten bensinare och alkylat. Verkar en bra båt på många vis. Funkar bra att släpa. Kul för barnbarn att det går att segla den. Går bra att ro. Stabil med pontonerna monterade. Smidig med pontonerna bortmonterade. Nackdelen är väl möjligen att den inte planar, eller så är det en fördel...
 19. Jag har använt mail och Internet sedan skiftet 1989/90 så jag är absolut inte emot mediet som sådant. Däremot tycker jag det är skönt att bara lyssna till naturen och koppla bort omvärlden ibland och då är en Atlantsegling ett bra tillfälle till total bortkoppling, eller som RikardE beskriver det. Det är väl inte fel att ha med något att lyssna på om man vill, men mitt råd är ändå, låt överfarten bli anorlunda än vardagen.
 20. Jo, går man en sådan kurs så vill man ju få ut mer av plottern naturligtvis och det är okej för mig. Vi seglar oftast dit vinden bär eller över öppet hav. En waypoint räcker över öppet hav och ingen waypoint funkar för "dit vinden bär". Förra plottern la vi upp lite rutter i, men det var ganska trist tyckte vi. En del spår är kul och/eller bra att spara. Vi lägger In alla platser vi förhöjt på och sparar tips där vi ser andra ligga, det har vi glädje av. Man är olika helt enkelt.
 21. Bra beskrivning. KANSKE kan man lägga upp rutter, men det har aldrig riktigt intresserat oss eftersom vi sällan vet vart vindarna bär. För oss är nog plottern mest ett sjökort med den egna positionen inritad.
 22. Allra bäst är det att helhjärtat delta i verkligheten och njuta av några internetfria veckor.
 23. Jag har relativt nyligen fått juridisk hjälp i samband med en äldre släktings bortgång, en rätt spretig tillställning med halvsyskon, kusiner, avlägsna släktingar, mm, mm. Det föll sig inte bättre än att det blev en jurist och en advokat som på olika vis hjälpte mig, mina halvsyskon och mina kusiner. Juristen- en äldre erfaren man - betalade vi 850:- kronor per timme. Advokaten - en medelålders man - betalade vi 2 500:- kronor per timme. Båda var mycket kunniga på sina områden, men den dyrare hade finare kontor på finare adress. I Stockholmsområdet får man ofta en första halvtimmes konsultation utan kostnad. Det har vi använt oss av för att komma på rätt spår när vi bildade en stiftelse. Med tydliga väl förberedda frågor kommer man överraskande långt på en halvtimme. Sedan fick de ju naturligtvis även uppdraget att hjälpa till med formalia när vi väl kommit så långt, men det fanns absolut inga sådana krav för den första gratiskonsultationen. Ibland är det värt ett par tusenlappar att få klarhet i vad som gäller tycker jag.
 24. Segelbåt eller motorbåt? Snabb eller långsam båt? Fiske? Vi köpte en billig Raymarine Dragonfly 7" Pro för 4 600:- kronor till vår segelbåt, tyckte vi fick det vi behövde till ett vettigt pris. Den är väl egentligen tänkt för fiske, men vi har aldrig sett några fiskar med ekolodet. Vi har väl inte direkt letat heller. I övrigt är ekolodet väldigt tydligt och bra. Plottern unkar bra, men saknar möjlighet att själv bestämma vilke info förutom sjökort, fart, djup, mm. som ska visas på skärmen. Tydlig och ljusstark skärm, ej pek. Navionics eller C-mål. Sammanfattningsvis, stor och tydlig skärm för pengarna...
 25. Ganska lat och polera båt funkar dåligt ihop, det finns inga genvägar som fungerar på sikt. Köp tjänsten, men det kostar gissningsvis runt 15 000:- kronor. En kompis på luckan (logement, bostad när man gör lumpen) fick väldigt blanka kängor genom att lägga på ett lager vapenfett. Det funkade bra ett tag (inomhus), men inte på kasserngården som var av grus. Dammet bet sig obönhörligen fast i fettet.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy