Jump to content
Wednesday 21 August 2019

Mackey

Silvermedlem
 • Content Count

  8,844
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  59

Everything posted by Mackey

 1. Rent närinsmässigt är det mycket bättre att bajsa i vattnet än att kissa. I övrigt är det naturligtvis som Bhemac skriver.
 2. Man räknar med att varje person i ett hushåll förbrukar 160 liter vatten per dygn. Bhemac hade någon siffra på avträdet, men säg att det är en liter urin per dygn. Sedan tillkommer regnvatten, mm. Ungefär 1/160 är alltså urin av det som släpps ut. 240 000 liter blir alltså runt 1500 liter urin, dvs. 1500 pers som pimkar ett dygn... Det större utsläppet i Österåker motsvarar cirka 22000 personers pink under ett dygn. Toapapper och bajs är inte så skadligt för miljön, men det är ju betydligt äckligare och farligare än pink för oss människor.
 3. Kul att du berättar. Jag skulle plocka upp en levang jag tappat mellan vår båt och grannbåten. Enklast var att sänka sig ner mellan båtarna och fånga levangen med fötterna. Så långt gick allt bra, men... Hur sjutton kommer man upp när man inte är 25 år längre? Det gör man inte, så det var bara att ta vårens första dopp, dock utan isflak för min del.
 4. Välkommen till MG! Det mesta är redan sagt tycker jag, men jag är man och vill säga allt en gång till... 🙂 Tänk på att båten inte svänger som en bil, den svänger runt kölen (ungefär runt masten). Det innebär att du måste vänta mad att svänga in mellan bommarna "olidligt" länge, och sedan svänga kraftigt. Tänk på att aktern kommer att "peta ut" när du svänger (du roterar runt kölen). Finns det plats tycker jag det är bra att ta det i två steg, som på bilden. Håll ut långt åt andra sidan jämfört med den du ska lägga till på. Glöm inte att akter kommer att "peta ut" när du svänger. Sväng ungefär 45 grader och sikta på akter på båten bredvid din plats. "Utpetet" blir lite mindre om man svänger bar 45 grader. När du är väldigt nära båten du siktar på så svänger du igen och kommer galant in mellan dina bommar. Rådet att öva med någon som inte ska hjälpa till är bra. Det behöver inte vara någon som kan lägga till, det räcker om personen kan hjälpa till om det behövs. Börja att öva när det inte blåser. Tänk på hur vinden påverkar båten när du ska börja träna med vind. Vind från sidan (jämfört med hur båten ska ligga) påverkar inte så mycket, men... Kommer vinden bakifrån när du går in så får du högre fart än du brukar ha. Blåser det mycket kanske du måste slå back för att hålla farten nere. Vind framifrån (jämfört med hur ska ligga) gör det lite "jobbigare" att svänga eftersom fören på båtar brukar påverkas mest av vinden. Vind bakifrån (jämfört med hur båten ska ligga) gör att du får en liten extra skjuts framåt mot bryggan, så var beredd att slå back tidigare och kraftigare än vanligt. Lycka till! Mackey
 5. Är det två sughål eller är det anslutningar för rvå toor och ett sughål?
 6. De som köpte gasol i Panama gillade inte gasol... längre. Vet egentligen inte varför, men de var borta väldigt länge med taxi. Här i Sverige är det väl inga problem att bära ombord 2 st. 2 kg flaskor per säsong, ibland 3 st.
 7. PR-mässigt har GT gjort absolut rätt, alla pratar och skriver om Gretas resa till USA och det kommer att pågå enda till hon är framme och minst ett par dagar till. Om det - mot förmodan - är som DN:s rubrik indikerar så måste det varit värt varenda extrabokning på flyget för att få en ny besättning till USA, fast jag tror att Peter_K har rätt. Dessutom har segling och seglingssporten fått en våg att surfa på. Skulle GT istället tagit flyget och ursäktat sig med att ändamålet helgar medlen - vilket de flesta utom gretahatarna hade accepterat - skulle det skrivits lite om denna nödvändiga/förkastliga resa i några dagar och sedan skulle det vara glömt. Tillägg: Googlar på Greta+Thunberg+sail och får cirka 1,2 miljoner träffar.
 8. Ha, ha, det kan man undra. Kanske när farkosten släpper kontakten med vattnet het och hållet. Underbar bild för övrigt.
 9. Skojar du, skulle lätt vara värt några 10-tusingar att få segla en "jolle" med några hundra kvadratmeter segel.
 10. Bäst är om det inte är korvar kvar när det svämmar över... 😁 Troligen är pumpen mm så tätt att, om det blir en hävert, så rinner det väääälllddigt låååångsssaaaammmt.
 11. Ha, ha. Vi har pratat om att sy en gardin till toan, men det händer aldrig...
 12. Intressanta teorier om flöden och flödesstrypning, men... Resultatet att kylningen blir sämre har inget med att vattenmolekylerna inte hinner absorbera värmen att göra. Vattenmolekyler funkar inte så... Däremot kan jag tänka mig att ett högre flöde på sjövattensidan gör att luft sugs in i en skarv eller tom. vid intaget och då försämras naturligtvis kylningen. För själva värmeupptagningen i värmeväxlare eller motor har det ingen betydelse var man stryper flödet. Vatten går inte att komprimera så är systemet tätt och fullt så är det fullt med vatten oavsett var man stryper. De flesta pumpar är mycket bättre på att trycka än att suga så därför bör man strypa efter pumpen. Det finns flera orsaker att strypa efter en pump och inte före. - Ett lågt tryck från strypningen fram till pumpen ökar risken att luft sugs in i en otät skarv. - Om trycket i pumpen blir lägre kvitterar pumpen lättare och kan skadas rätt snabbt av denna kavitation. Ett lägre vattenflöde ger generellt sämre värmeupptagning eftersom det finns risk att flödet blir laminärt (vattnet närmast den varma ytan blandas inte med det kallare vattnet längre ifrån ytan), fast... Ett högre flöde kan göra att själva vattnets väg genom motor eller värmeväxlare förändras till det sämre, även om det är ovanligt. Normalt blir värmeupptagningen bättre ju högre flöde man har. Exakt hur detta sker beror på utformningen, så det är ingen generell regel. Hur som helst kan det vara bra att ha i bakhuvudet att det inte alltid behöver vara bättre med ett högre vattenflöde och tänka på att man bör strypa ett flöde efter en pump. En strypning med flera hål i en packning kan vara ett sätt att få vattnet att bli turbulent (motsatsen till laminärt) och blanda sig bättre mellan det varma vattnet vid den varma ytan och det kalla vattnet längre ifrån ytan och därmed kyla bättre. Utan avsikt att vara dum eller dryg, bara försöka förklara. Mackey
 13. Varför? Eltoa är skit, men nu har vi baxat den enda hit... 🙂 Häverten blir till toaskålen (som ju också luftar rätt ordentligt) och ligger överkanten på toan under vattenlinjen kan det bli vått i båten.
 14. Tack alla för bra tips både för uppläggning och rutt. Vi är inte främande för att segla några dygn i sträck så på så vis kan vi ju "hoppa över" mindre intressanta sträckor.
 15. Rubriken är ju Greta Thunberg - Hur påverkar hon och miljöfrågorna båtlivet? Jag tror det kan vara så att flera får upp ögonen för segling och seglingssport just nu, vilket jag tror är positivt även om mycket just nu handlar om gretanegativa kommentarer. "All publicitet är bra publicitet" lyder ju en gammal klyscha med lite vagt ursprung.
 16. Följebåten är ett modernt fartyg med stelth-egenskaper utöver det vanliga. Det är osynligt för radar, IR och vanligt ljus. Osynligt helt enkelt... Fartyget är ett krigsbyte från ett relativt okänt krig på andra sidan jorden, dvs. på den platta jordens undersida...
 17. Lite roligt att så många - inte bara på MG - "funderar" över Greta Thunbergs avföring, ev. spyor, hur obekväm båten är, hur trött hon kommer att vara, hur farligt det är, etc, etc.
 18. 3000 M betyder ju att det krävs run 10 m3 diesel om det är en något större fritidsbåt som följer, men det kan det ju inte vara för då får inte 10 m3 diesel plats. När båten blir större så krävs mera bränsle så då är vi uppe i kanske 20 m3 och då krävs en ännu större båt, osv. Frågan är vilken storlek man hamnar på till slut...
 19. Nix, det är 3 % tull enligt Tullräknaren jag länkade till.
 20. Har sett Stay Afloat på Jula för några år sedan tror jag det var. Köpte inte eftersom jag har "apskit" ombord, sådant man tätar läckor på stadsgasledningar med. Tyvärr vet jag inte var man får tag på "apskit" och jag vet inte vad det heter heller. Det är något lite klibbigt, ser ut som mosade dadlar och har konsistens som gammal hedlig modellera. Tipset med plastpåse och fogskum verkar ju helt rätt. Det borde gå att täta ett rätt stort hål, typ några decimeter eller så. Det skulle vara intressant och lärorikt att ta en skrotfärdig båt från klubbens båtkyrkogård, sjösätta och göra hål i och pröva lite olika tätningsmetoder. Det skulle säkert bli en uppskattad klubbaktivitet, utom möjligen för den som sparat sin båt på land i 20 år...
 21. Har varit i den situationen själv (inte vatten, utan glappa drivknutar), det gick dåligt... Fick rätt kraftiga skakningar ibland, så vi åkte in till lämpligt varv som testkörde och konstaterade att det inte var bra men inte helt ovanligt mycket skak. De hade själva en likadan båt, en Windy 22 HC. Körde vidare och när vår dotter (12 år) tagit över ratten smälde det till. Det blåste rätt ordentligt så troligen hade hon styrt emot vinden och olyckan var ett faktum. Båten drev snyggt och prydligt in mellan några tätt liggande skär och perfekt in till en brygga i lä. Lite tur ska man ju ha. Dottern var förtvivlad till dess vi fick ro att berätta att det inte var hennes fel.
 22. Om man håller på att skita på sig när varningssignal fem minuter före start ljuder är det inte läga att segla in till hamn och gå på toa alltså!
 23. Är det glas eller plast? Glasrutor borde gå att få hjälp att fixa av glasmästare eller bilglasfirma (fast kanske inte de stora bilglasdrakarna). Plastrutor kan man googla med sökordet plastrutor. Tidigare har jag fått hjälp av Akriform, men det är några år sedan.
 24. Det är säkert tillåtet att betala om man vill, men det är inte tillåtet att ta betalt bara för sug i en hamn avsedd för fritidsbåtar. Precis tvärt emot sexköpslagen där det inte är olagligt att ta betalt för sug, men förbjudet att betala.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy