Jump to content
Monday 06 February 2023

Mackey

Guldmedlem
 • Content Count

  13,558
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  213

Everything posted by Mackey

 1. Hasse och Agneta som tidigare seglade med Laya, nu husbilsåkare, kan säkert hjälpa dig. https://www.futurewinds.se/index.php Vi seglade med dem över halva Stilla havet och det funkade väldigt bra med elspis, vattenkokare, kaffebryggare, mikro, etc. och AGM-batterier. Det bör finnas mailadresser på deras hemsida, annars skicka pm till @Futurewinds Ledsen att jag missat att svara tidigare. Lycka till! Mackey
 2. Jag känner mig inte ljusskygg, men til routern i båten blev det väldigt mycket billigare att bara fylla på efter behov maj - september jämfört med ett fast abonnemang.. Tyvärr slutade Tele2 med just den tjänsten när det sista var förbrukat i höstas, så nu får vi se vad för kort/abonnemang som finns till sommaren. Kanske ett fast billigt abonnemang med lite surf som går att spara under vintern och förbruka under sommaren.
 3. Hej! Hörde just att alla som har kontantkort måste registrera dessa senast idag den 31 januari. Inte mycket förvarning och jag vet inte hur man gör, men jag hoppas att jag räddar några från onödigt trassel. Mackey
 4. En god vänn hade gäss en sommar och han blev tvungen att hägna in sin bil. Troligen var det speglingen av sig själv i den mörka blanka lacken som gässen hackade på. Man undrar ju hur dessa flygande djur kan hitta fram och tillbaks till södra Europa och Afrika.
 5. Det är ju brist på fisk i Östersjön. 😀 Jag mailade lite med Windex Development AB och fick reda på att det är ovanligt med "angrepp" här i Stockholm, vilket jag kände till eftersom den gamla vindpilen var mer än 10 år gammal (satt på båten när vi köpte den) när vi bytte ut den. Den nya klarade bara två säsonger.
 6. Om du inte får tillbaks listerna själv så kan du säkert få både tips och låna verktyg av någon vänligt sinnad glasmästare/bilglasmästare. Det värsta som kan hända är att du får betala för att få jobbet utfört, vilket ju iofs. kan bli dyrt om det är långt att resa. Själva jobbet tror jag inte ruinerar dig.
 7. Jag fuskade på vår "flaggstång" för ett par år sedan och nu ser den ut som en giraffhals. Rorkulten gjorde jag grundligt för 10 år sedan och den är fortfarande fin. Lätt nedmattning och ett lager fernissa vart annat år har räckt.
 8. Vi gör fortfarande kaffe på detta viset.
 9. Jag behöver en bird spike till min Windex eftersom fåglarna har börjat äta på vindpilen. Erlandsons, 149:- kr Benns, 149:- kr Seasea, har ej. Happy Yachting, 129:- kr (Fri frakt) Hjertmans, har ej.
 10. Dags att kolla priser på saker man ska köpa. Sedan kan man se pom det verkligen blir något billigare att invänta mässrabatten.
 11. Förmodar att du vill framhålla att exempelvis bilbesiktning inte utgör meningslöst tvång. Jätteintressant att höra! 😉 Jo, du brukar ju förmoda rätt mycket och bilbesiktning tycker jag inte utgör ett meningslöst tvång precis som du skriver. Det finns säkert oanade mängder meningslösa saker som du kan reta dig på. Du kan få ett tips. Skaffa ett nytt körkort var 10:e år utan att det krävs att man visar att man fortfarande är lämplig som bilförare är ett bra exempel på en ganska onödig aktivitet tycker jag. När man förnyar C- och D-behörighet måste man åtminstone göra en medicinsk undersökning. Jo, jag vet att det även är ett id-kort och därför bör förnyas, men varför inte passa på att gallra bort de som inte längre kan köra bil eller MC när chansen finns
 12. Kanske kan du göra matetialet tjockare genom att limma på något ovanpå loggan. Kanske kan det räcka med tejp eller självhäftande plast. Kanske räcker det att stryka på ett lager kontaktlim.
 13. Du anar säkert att du utfört en hel del arbete under ditt liv tack vare Transportstyrelsen och dess föregångare. Då menar jag inte det tvångssyndrom som TBT har givit dig utan allt annat som Transportstyrelsen tvingar dig till.
 14. Vi höjde självrisken till 9 000:- kronor och fick då ungefär samma försäkringspremie som i andra bolag.
 15. Jag håller absolut med de som säger att detta är något som dina föräldrar ska bestämma, inte vi på MG eller något annat forum. Om du behöver stöd från oss för att övertyga dina föräldrar så bör vi ju kunna bidra tyçker jag. Kanske är det planering och sådant som de oroar sig för? När jag var 16 år rörde jag mig fritt i skärgården med både motorbåt och segelbåt, men det var segeljollar och snabba roddbåtar med snurra. Då fanns inga mobiler så man ringde från mynttelefoner och talade om att allt gått bra och vad planen för morgondagen var. Det blev sällan mer än ett par övernattningar (i tält). Alla kompisar hade samma frihet och ungefär samma villkor. Det är mycket man får göra från 16 års ålder om föräldrarna tillåter det, tex. köra lätt mc Om jag var tvungen att välja mellan att låta mitt mogna 16-åriga barn köra mc eller stor båt så skulle jag absolut välja stor båt. Någon gång måste föräldrar släppa taget, men det är inte så lätt. Barnen är det mest värdefulla vi har. Om jag var 16 år och verkligen behärskade båten som du säger att du gör så skulle jag föreslå mina föräldrar att jag fick pröva en kort tur över dagen där vi från början är överens om vart jag ska köra och hur jag ska lägga till. Jag skulle föreslå att jag skickar ett oar bilder på hur förtöjningen blev när allt är klart och kanske även ett samtal. Allt för att lugna föräldrarna. Efter några sådana turer kanske det känns lättare för dina föräldrar att släppa iväg dig och ni har en rutin för hur det ska fungera. Det viktigaste är nog att även dina kompisars föräldrar är med på detta också. De kanske inte alks vill att ni ger er ut ensamma, eller då får du stöttning från deras föräldrar. Än en gång så är det dina föräldrar (och dina kompisars föräldrar) som bestämmer, inte jag eller någon annan okänd person.
 16. Det funkar på alla segelbåtar, tom. jollar, i bidevind, men sedan är det väldigt varierat hur långt ner mot halvvind det går bra. Jag låser gärna rorkulten i bidevind när vindarna vrider lite fram och tillbaka om jag inte vill anstränga mig. Låst rorkult styr absolut bättre än en oengagerad rorsman. Halvvind funkar inte alls, funkar inte ens i närheten av halvvind.
 17. På vilket vis kan den hjälpa TS tycker du?
 18. För att: - Din budget medger endast en äldre båt, de har smala aktrar vilket ger en väldigt liten ratt - Det är en styrning med sämre känsla än rorkult - Det är mer grejer som kan gå sönder Vad ser du för fördelar med en ratt på en liten segelbåt? Varför tror du att du lär dig något annat med en sådan än en båt mer rorkult? Jag ser inte heller någon fördel med rattstyrning, tror tom. att det tar längre tid att lära sig att segla bra med ratt just för att man inte får mågon känsla. Däremot tycker jag det funkar det bra att rattstyra även om man mest seglat med rorkult tidigare. Jag kan tänka mig att tanken med att köpa en båt med rattstyrning är att lära sig segla med ratt, men det är som sagt en dålig idé.
 19. Jag stötte på denna raport som kanske kan intressera någon. Are silicone foul-release coatings a viable and environmentally sustainable alternative to biocidal antifouling coatings in the Baltic Sea region? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X22007846 Jag har själv bara skummat och kommit fram till att svaret kan vara JA.
 20. Gamla segel (äldre än 10 år lite beroende på typ av duk) gör seglingen obekväm och rätt tråkig, men det funkar att hanka sig fram. Försvarets cyklar gick också sakta framåt om man ansträngde sig, men en modern cykel är roligare och bekvämare. Motorn kan jag hålla med om att den kan bli dyrare. Man får passa på att få lite rabatt vid båtmässan och kanske göra en del (eller allt) själv för att komma ner i 65 000. En ny 16 hk Beta Marin kostar 55 000 utan rabatt och vill man få allt gjort får man nog lägga på 25000. Det är ingen raketforskning att byta motor. Själva motorbytet tog mig ca. 40 timmar och så lite tillbehör för ca 10 000. Fördeken då är att man har bra koll på hur motorn funkar och hur allt hänger ihop.
 21. En sak till är lite halvdyrt, dynor. Inte lika dyrt som motor eller segel, men förhållandevis dyrt. Priser för en 30-fotare, på ett ungefär. Dynor, 25 000:- Segel, 45 000:- Motor, 65 000:- Hur många är ni? Antal barn och ålder? Vill ni ha ståhöjd när ni lagar mat? Det är inte självklart i en mindre segelbåt. Hur långa är ni? Ståhöjd samt hur ni får plats i kojerna. Båtplats för runt 10 000 går att hitta och en äldre båt för 150 000 är inget problem att få tag i. Jag misstänker att det blir REA i vår när alla pandemibåtar kommer ut på marknaden. Vinterförvaring kostar väl också runt 10 000. Båtplats och uppläggning skiljer sig åt rätt mycket. Man kan ha båten på en kommersiell narina vilket är dyrare (totalt 20 000/år, men man slipper e ndel bestyr med att gå nattvakt, vara med på städdag, uptagning, sjösättning och annat. I en båtklubb kan man komma undan med mindre än 10 000 totalt, men då är det ju en del åtaganden som sagt. Vi kan väl börja där. Välkomna till MG. Mackey
 22. Våra batterier låter inte något. Om de gasar eller inte vet jag inte, men alla bly/syra-batterier går ju att få att gasa om laddspänningen är för hög och någonstans måste ju gasen evakueras även på ett AGM-batteri. Det finns säkert bätter alternativ när priset för "mina" batterier stigit, kanske detta kan vara något. https://www.autobatterienbilliger.de/Accurat-Traction-T100-AGM-Versorgungsbatterie Jag köpte ju bara för att det var snorbilligt, inte för att jag trodde de var särskilt bra. Har som sagt funkat bra för oss en säsong, om ett antal säsonger till så får man facit om det var smart att köpa jättebilliga batterier.
 23. Har funkat bra 2022, men det säger ju inte så mycket egentligen. Om de håller i tio år som de våta gjorde är jag nöjd, är nog nöjd om de håller i åtta år också. Kapaciteten är ungefär densamma som för de tre våta vi hade i tio år innan vi bytte. Vi klarar oss fint med 2× ca. 100 Ah med 2x15 minuters motorgång per dag och en 100 W solpanel. Ett par dagar mulet funkar också. Jag bryr mig inte om att mäta så mycket ombord, är fullt nöjd med att vi har el. Jag har kvar samma inställning på laddningen från solcellen som till de våta, 14,4 V Generatorn laddar lite för dåligt, ger bara 14,2 V framme vid batteriet, men det funkar och räcker för oss. Det märks att de tar mera laddning nu i vinter när vi använder batteriladdare. De suger i sig alla 15 A under lång tid. På sommaren laddar vi ju aldrig med laddare, men det bör ju vara samma sak då. Jag tror det var ett bra köp.
 24. Det är nog bäst att skicka ett PM, TS var aktiv senast 18 Augusti , 2021.
×
×
 • Create New...