Jump to content
Wednesday 30 April 2025

Mackey

Guldmedlem
  • Content Count

    14,452
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    262

Everything posted by Mackey

  1. Ja, det är inte bra om stag och/eller vant (sidostagen) är för lösa. Exakt hur spända stagen ska vara på en Ski-Breeze som du har vet jag inte. Npgon annan som vet? Båten ser ut såhär.
  2. Håller med, fast vi har en ST2000 med fjärrkontroll och ingen hund Däremot funkar den ju mindre bra i TS jolle som jag inte tror har någon el. För att veta detta måste man dock ha läst andra inlägg av Kalle-bah.
  3. Jag undrar om det finns några flera lösningar på ditt problem än Låsa rodret vid bidevindsegling (vinden in snett framifrån). Autopilot Ligga bi Ta ner seglen. Jo, en variant till. Sheet to tiller! Vet inte om det finns någon svensk term för detta. Det finns en hel massa olika varianter på att låta något skot påverka rorkulten. Fördelen är att man kan få självstyrning även vid andra bogar än bidevind när ju ett låst roder gör att båten håller kursen. Här äd 17 filmer på temat självstyrning mha. sheet to tiller.
  4. Hej och välkommen till MG! Gelcoaten jan absolut inte ta någon skada, bottenfärgen skyddar inte gelcoaten utan skyddar bara mot beväxning. Jag skulle göra som Zaphir föreslår och njuta av båten de hör säsongen och komma fram till vad som är viktigast att åtgärda och sedan använda senhösten, vintern och våren 2025/2026 åt att åtgärda detta. Det kanske inte är bottenmålningen som hamnar överst på listan, men om den gör det så hinner du fundera igenom vad du egentligen vill ha för slutresultat och får tid att undersöka marknaden och boka ev. proffsinsatser i god tid. Vilka regler för användning av bottenfärg gäller där du har båten? Behöver jag bottenfärg eller kan jag tvätta båtbotten i en borsttvätt några gånger per säsong istället? Om det är en trailerbar båt kanske det är så att båten kan stå upställd på land isf. att ligga i vattnet? Det kanske finns annat som kan vara lämpligt att åtgärda samtidigt som båbgotten blästras/skrapas? Mm, mm! Lycja till! Mackey
  5. Njae, längst bort från bryggan gäller detta någorlunda och om bommarna gungar i otakt med båten så gör det inte så mycket eftersom bommen är förhållandevis lätt. Närmast bryggan brukar båtar och brygga/bommar (om det är en flytbrygga) inte alls gunga i takt och den förhållandevis tunga bryggan kan ge mycket kraftiga ryck i båten vid blåsigt väder. Jag rekommenderar alla att göra ett besök vid båten när man inte alls är sugen på att ge sig ut, dvs. när det är riktigt blåsigt och stora vågor. Många kommer att bli förvånade hur elakt förtöjningslinorna sliter i båt och brygga. Håller absolut med och försäkringsbolaget kräver säkert minst en 12 mm' lina vilket är fel åt andra hållet. Jag rekommenderar alla som vill vara säker på att få ersättning från försäkringsbolaget att kolla vad de föreslår för lina. Oftast krävs jättegrov lina och då är det bra att stämma av med försäkringsbolaget hur du ska förtöja med en 12 - 14 mm lina i en 400 kg båt (vilket troligen inte är praktiskt genomförbart).
  6. He, he! Jag läste bara splitsa. Här är en annan video som kan vara lämpligare, men man måste kolla hur det aktuella tågvirket ska splitsas.
  7. Det är inte alls svårt att göra en ögonsplits med kaus. Den första kan ta lite tid när man ska plocka fram grejorna och komma på hur man gör. Sedan tar det 5 - 10 minuter för resten. Sedan fäster du linan med ett galvat shackel i y-bommen. Fördelen med en ögonsplits jämfört med en knop är att du i stort sett behåller linans brottlast med ögonsplitsen medan du förlorar upp till 50 % med en knop. Jag gissar att det är knoparnas fel att försäkringsbolagen kräver extremt kraftiga förtöjningslinor. Jag tog ett slumpmässigt bolag och de ställer följande krav: Båtvikt i ton / diameter på förtöjningslina i mm. 0,2 / 12 mm 1 / 16 mm 4 / 22 mm Försäkringsbolagens krav fungerar sällan i verkligheten eftersom de dimensioner de anger inte går att använda rent praktiskt. Det kan vara värt att kontakta bolaget och ifrågasätta detta och få det dokumenterat att tunnare linor får användas (eftersom de grövre inte får plats i halkipar och på knapar) innan båten slitit sig i en storm.
  8. Både bensin och diesel levereras i sommarkvalitet och vinterkvalitet. Som sällantankare kan man drabbas negativt på vintern med svårstartad motor (bensin) eller med igensatta bränslefilter (diesel) om man har sommarsoppa i tanken när man plötsligt vill köra mitt i smällkalla vintern. Övergången till vinterkvalitet brukar ske i god tid, 15 augusti/15 september lite beroende på leverantör och landsdel.
  9. Fundera på vad du jan åstadkomma om du limmar en planka i stuven som du jan skruva i som du vill otan att skruvarba tittar ut fenom friborden. Om du gör rent och limmar med MS polymer så sitter plankan. Sedan jan du välja olika lösningar och tips i denna tråd,
  10. Ecopar bidrar till utsläpp av växthusgaser, så om man bryr sig om det är HVO ett bättre alternativ som inte heller luktar. HVO är ockdå hyffsat lätt att få tag på och lite billigare än ecopar. Finns tom. på enstaka sjömackar. Ecopar och HVO är ganska likvärdiga bortsett från klimatpåverkan där HVO har en tydlig fördel.
  11. HVO funkar även bra i fotogenvärmare och fotogenlampor enligt mina tester.
  12. Mycket bra idé eftersom förtöjning vid flytbryggor med bommar kan skapa exra kraftiga ryck när båten och bryggan/bommarna gungar i otakt. Detta påtalar nästan alla båtklubbar, kommersiella hamnar, försäkringsbolag och tillverkare av flytbryggor och y-bommar. Det förutsätter ju naturligtvis vågor. Även insjöar kan få kraftiga vågor vid storm eller när någon större båt passerar. Sedan finns det olika skolor när det gäller hur stramt man ska förtöja i bommar. Vår båt får fria tyglar så att den kan röra sig ganska fritt mellan bommarna utan att slå i bryggan. Det funkar bra har det visat sig när jag åkt till bryggan i oväder för att kolla hur förtöjningen funkar. Andra förespråkar stram förtöjning så att båten knappt kan röra dig, men då skapas många kraftiga ryck helt i onödan när jag testat. Det går helt enkelt inte att tvinga båten och bryggan att bli som en enhet när vågorna är höga.
  13. Mackey

    Grabbräcken

    Välkommen till MG! Jag antar att det sitter silikon som limmar räcker mot överbyggnaden (för att vatten inte ska läcka in) och det kan vara rätt segt att få loss räcket. När det är långa grabbräcken finns det risk att man bryter av dem när man fått loss det första fästet och tycker det är en jättebra idé att använda räcket som hävstång. Jag har vid något tillfälle använt tandtråd och sågat mig igenom mellan räcke och däck och även starkare sytråd (björntråd). Skalpell borde funka också. Lycja till! Mackey
  14. Så du tänkte alltså tanka din gamla, trogna båtmotor med den här moderna dieseln från OKQ8!? Strålande idé ! För vad kan egentligen gå fel när du häller i ett högraffinerat, miljöanpassat bränsle (läs: full av inblandade tillsatser som löser upp både avlagringar och packningar) i en motor som knappt visste vad svavelfattig diesel var när den byggdes? (Svavelfattighet är kanske inget nytt problem, men man vet ju aldrig.) Förbered dig på nöjen som igensatta filter, korroderande bränslesystem och bränslepumpar som plötsligt bestämmer sig för att gå i pension – gärna mitt ute på den vindstilla fjärden. Så varför inte kombinera båtlivets frihet med spänningen i oförutsägbara motorhaverier? Lite extra drama har väl ingen dött av. (Nåja.) Inlägget kan innehålla viss ironi från en som använt/använder alla olika diselbränslen utan några som hekst problem både till en gammal MD11 och till en modern Beta 25. Just nu är siktet inställt på HVO eftersom det går att köra den gamla Wallasen på samma HVO som båtmotorn och HVO funkar även i fotogenlampan. Troligen funkar även Go Easy Diesel Extra i värmaren och fotogenlampan, men HVO har fördelen att den är nästan luktfri både i flytande form och när den blivit avgaser och HVO ger väldigt lite sot (vilket borde göra HVO odugligt i fotogenlampan eftersom det är de glödande sotpartiklarna som lyser).
  15. Mackey

    Ski-breeze

    Lite skillnad på komfortkraven då och nu. I övrigt ser båten/jollen fin ut tycker jag. Roligt när gamla båtar bevaras, sköts om och används.
  16. Mackey

    Vindstyrka

    Do kan du kolla aktuell vid här, https://viva.sjofartsverket.se/station/5
  17. Det minsta du bör göra är att återkoppla och tala om att problemet bara bytt kanal. Sedan kan du ju kräva ersättning för feriterna, bara för att de ska fata att det är ett probkem som kostar pengar om de inte gör något tiktigt för att bli av med problemet. Får du ingen ersättning kan du ju lämna det där och kanske skriva några dåliga omdömen om produkten så blir det inte så mycket jobb för dig, men en markering som kan hjälpa andra.
  18. Kolla med Plastskador & Montage på Svinninge marina.
  19. VP:s gröna är etylenglykol. VP:s gula/orange är också etylenglykol. VP är noga med att dessa inte får blandas, troligen för att de har olika tillsatser som funkar dåligt att blanda.
  20. Mackey

    Vindstyrka

    Jag tycker inte det, men här är alla olika. Det beror väldigt mycket på hur du förbereder dig, hur du klär dig och vilken utrustning du har. Minimikrav, som jag ser det. Berätta för någon att du ska ut och segla, var du ska segla och när du ska komma i land. Om du inte hört av dig då, så ska den personen hjälpa dig eller ringa 112. Klä dig så att vatten cirkulerar så lite som möjligt under dina yttersta kläder genom att se till att det blir då tätt som möjligt i midjan och vid hand och fotleder. Knyt åt med en rem eller något. En billig 2 - 3 mm våtdräkt underst är naturligtvis ännu bättre, finns bla. på Biltema för 400:- kronor. Flytväst med krage så att du får huvudet över vattnet om det skulle gå riktigt illa. Man klarar sig mycket längre i kallt vatten än vad de flesta tror, men man tappar rörlighet rätt snabbt och kan bli medvetslös efter en tid. https://sjoraddning.blogspot.com/2009/12/kallt-vatten.html skriver att det tar en timme att bli medvetslös i 5°C vatten. Ha med mobiltekefonen i et vattentätt fodral och ring direkt om fu trillar i. Det går ganska fort till händerna inte lyder dig.
  21. Mackey

    Vindstyrka

    Släppa på storskotet är det som ger störst och snabbast resultat.
  22. Mackey

    Vindstyrka

    Prognosen ska man nog se som en fingervisning, särskilt om man ska segla "jolle" när vattnet är kallt. Det kan vara ganska stora lokala avvikelser i vindbyar, så 6 m/s i prognosen kan vara 9 m/s i byarna. ViVa (Sjöfartsverkets Vind- och Vatteninformation) kan hjälpa dig en del för att bedöma hur vinden kan förväntas bli, men det är lokala mätningar av vindhastigheten och ger ingen prognos om vad som kommer att hända under dagen. Håll storskotet i handen så att du snabbt kan släppa ut storen om det kommer en "körare".
  23. Här finns en uttömmande beskrivning av glykol. Tillägg: Det går ibland att blanda etylenglykol med propylenglykol. Det går ibland inte att blanda olika typer av etylenglykol. Det går ibland inte att blanda olika typer av propylenglykol. Håll reda på vad du har i motorn, spara eller fotografera flaska/dunk eller skriv noga upp vilken glykol du använt. Ofta går det att blanda hur som helst för annars hade vi säkert haft mängder med motorhaverier, men det är onödigt att chansa. Om du blandar själv är det bra att använda vatten från en avfuktare eller kondenstorktumlare så slipper du få med kalk och annat in i kylsystemet. Ytterligare tillägg: Koka up vattnet innan du blandar så slipper du få med en massa onödigt syre.
  24. Min gissning är att det är lavar som etavlerat sig på båten. Vi borstade bort våra med en mässingsborste när vi provat väldigt mycket annat som inte fungerade.
  25. Nej, det är inte särskilt troligt. Då skulle alla båtar mer eller mindre ofta få många deciliter vatten i kölsvinet på några dagar och det skulle vara vått på skrovsidorna invändigt som om du just spolat av dem. Använd någon av pappersmetoderna eller kritmetoden som beskrivits tidigare i tråden så hittar du läckan/läckorna till slut.
×
×
  • Create New...