-
Innehålls Antal
14 481 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
266
Mackey senast vann den dag 7 Maj
Mackey hade det mest gillade innehållet!
Anseende bland gemenskapen
4 571 ExpertOm Mackey

-
Placering
Guldmedlem
Profile Information
-
Plats
Stockholm
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
En generell reflektion utan koppling till just din båt. Det blir ju tyvärr så att gummidämparna blir väldigt styva när försäkringsbolagen rekommendrar 14 mm förtöjningsgods till en båt som väger 500 kg och 18 mm till en båt på två ton. Det har liksom ingen betydelse hur många varv man lindar linan runt gummidämparen när båten är "för lätt".
-
Det är inte bara en religiös fråga hur man kombinerar olika material så kolla med tillverkarna/säljarna så att det inte blir något knas.
-
När däverten är isärplockad är det nog en bra idé att även kolla så att inget är böjt eller skadat.
-
Fråga på, men glöm inte bort att i varje fråga tala om att det är en 5,5 m lång jolle med centerbord du seglar. Då tror jag du får du bättre svar. Ibland känner jag att svaren du får gäller större segelbåtar.
- 8 svar
-
- 1
-
-
Själva kylskåpets funktion är likvärdig och det finns gasolkylskåp med frysfack. Gasol + Funkar även utan sol och/eller motorgång. + Lättare att göra ett byte till något som är likadant. - Smalt utbud (tror jag) kan göra det svårt att hitta något som passar utan en del snickeriarbeten. - Gasol måste köpas. El + Du slipper köpa gasol och du slipper avgaser från kylen. - Du kanske måste komplettera med ytterligare batteri och solcell för att kunna deriva kylskåpet. Räkna med att en kyl drar 40 Ah/dygn (ofta lite mindre), så ett 80 Ah blybatteri (som helst inte ska laddas ur mer än till hälften) räcker i ett dygn utan sol och utan motorgång. Du behöver en solcell på 50 W (som inte skuggas) för att driva kylen utan motorgång. - Om du använder båten på vintern (när det inte är sol) funkar elkylskåp med solceller dåligt.
-
Tack för svar! Nu vet jag vad jag ska leta efter. Jag gissar att du kan komma undan billigt (15:- kr) genom att köpa en 1/2" propp på något byggvaruhus VVS-avdelning. Obs! Bara en gissning. En komplett bottengenomföring med plugg i mässing är inte heller jättedyr (10 ggr dyrare), men byter du allt så vet du att det funkar. Finns även i plast där själva pluggen/dyvikan hänger kvar så att man inte tappar bort den.
-
Vår båt har fått vila i böljan den blå de senaste veckorna. Jag hoppas och tror att båten har det trevligt tillsammans med sina bryggkompisar. Det var ju länge sedan de träffades så de har säkert en hel del information att utbyta.
- 49 svar
-
- 2
-
-
-
Jag har varit på sjön med fritidsbåt de senaste 60 åren både i Stockholms skärgård och i Bohuslän (tillfälligtvis även längs hela östersjökusten, i Finland, på Åland och i Estland) och jag har aldrig sett någon förtöja enligt alternativ ett. Det betyder inte att det aldrig förekommer, bara att det är väldigt väldigt ovanligt. Jag skulle kunna tänka mig att metoden används när det inte finns utrymme att lägga en boj tillräckligt långt från bryggan, dvs. när båten är för lång.
- 10 svar
-
- 1
-
-
Jag har sett förtöjningslinor i bra skick nötas av på mindre än 24 timmar just genom att de tillåtits röra sig genom en ögla. Om man vill kunna (eller kanske tom. måste) sträcka upp båten från land är mitt förslag att man har ett block fäst i bojen så att inte linan nöts av, men även det är en tveksam lösning eftersom man inför ytterligare något som kan gå sönder.
- 10 svar
-
- 2
-
-
Gör man eljobbet korrekt har jag svårt att se att avsyåndet ger större risker i båtar jämfört med hus. Ett 16 A väggelintag som bara är vatentätt utan att vara båtdesignat borde inte vara jättedyrt kan jag tycka, runt 300:- kronor om man hittar rätt. Jan ju vara värt att fråga på något elforum där produktkännedomen säkert är högre än hör på MG. Skriv att du vill byta ut ditt befintliga IP44 intag mot ett intag som är vattentätt. Skriv inte att du ska leka elektriker, då får du garanterat inget annat än en urspårad tråd. Personligen är jag inte heller särskilt begeistrad i hemmaelektriker eller hemmarörmokare, men på båt är det vad jag förstår tillåtet.
-
Får det plats en låda (som rymmer ett elintag) bakom lanternan och framför förstaget?
-
Det bör ju finnas vattentäta elintag och med ett sådant ska det inte vara något problem att ha elintaget i ankarboxen kan jag tycka. Det finns något som heter IP-klass (tex. IP 56) som beskriver hur tät en elektrisk produkt är mot damm och vatten. Den första siffran gäller damtäthet och den andra vattentäthet. Leta efter ett intag som håller IP57 eller IP 67. Då klarar det tillfällig nedsänkning (30 minuter) i vatten till en meters djup vilket bör räcka även i en ankarbox. Troligen duger även IP56 eller IP 66, klarar kraftig vattenbesprutning från alla riktningar. Tillägg: En förutsättning för att ha elintaget i ankarboxen tror jag är att du inte förvarar någon gasol där. Den kombinationen tror jag inte är tillåten, men vet inte säkert.
-
Det stämmer nog ganska bra, kan säkert även bli upp mot 250°C. Flaggan blir möjlige lite varmare, inget annat. Då förutsätter jag att avgaserna inte blåser rakt mot flaggan.