Jump to content
Friday 31 March 2023

Niko_okin

Medlemmar
 • Content Count

  68
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Trovärdig

About Niko_okin

 • Rank
  Löjtnant

Profile Information

 • Location
  Stockholm och Hamburgö
 • Interests
  Segling, träbåtar.

Mina båtar

 • Båtens namn
  Scomber

Recent Profile Visitors

1,443 profile views
 1. Clamcleat är ett märke. vet dock inte om det är märkesvaran som biltema säljer.
 2. skvätt i lite olja i cylindrarna också när du drar runt. brukar vara bra efter stillastående en vinter.
 3. den tunna plåten längst ned är väldigt klen, så var försiktig så du inte trampar på den för då böjer den sig lätt. annars tror jag den skulle klara en start av motorn. Du kan ju köra ett par spännband för att den inte ska välta. Om du kan så kan du sätta motorn på en vanlig bock istället.
 4. Jag har fått bort växelhuset och jag har köpt en ny likadan skruv(inte avbruten). Men sista biten av skruven, den delen som är gängad i riggen, har jag lite kvar att borra ut. Det som gjort mig fundersam är nu när jag varit slarvig och inte centrerat borren ordentligt så har ju hålet inte blivit riktigt i mitten. Då jag kommit till godset i riggen och inte vågar byta upp mig i borrstorlek undrar jag hur jag ska göra för att inte skada riggen i onödan? Jag har försökt med att knacka med ett dorn i ena kanten för att få skruvresten att röra sig, men det vill den verkligen inte.
 5. tack för bra tips! Skruven kommer man inte åt ovanifrån men jag får leta om jag har någon mycket smal tång. Jag har läst att man kan värma godset omkring skruven för att få den att lossna lättare. Jag har ingen blåslampa eller gasolbrännare hemma just nu men skulle det fungera med en vanlig tändare...? Nästa gång så är jag riktigt noga med att kyla med olja och så får jag testa köra på den högre växeln på borrmaskin. Jag tog nog i lite hårt när borret gick av... Mina borr var för övrig urusla, det var nästan så det inte kändes vasst att hålla den i handen. Tack, jag får försöka dra ut borret.
 6. Men det är ju redan snyggt! Det ser man ju på att det sitter buntband!
 7. Hej! Nu är det så att jag har fått i uppdrag att gå igenom en liten utombordare för att sedan kunna lite på den när den hänger på en segelbåt som ska segla några dagar som längst i Mälaren. Det problem som jag fastnat på är att få loss växelhuset från riggen för att byta impeller. Det var två skruvar, ena skruvade jag ut superenkelt, som om den vore smord. Men den andra.... Den gick av, såklart! Nu har jag suttit i timmar och borrat i den, jag har testat med ett par olika storlekar av Biltemas "skruvutdragare" som jag redan visste inte var något vidare. Men jag kom inte på något bättre. Efter att ha gett upp på dom så fortsatte jag borra för att göra ett bredare hål i det som var kvar av skruven. Till följd av att jag tryckte för hårt och för länge så gick den till slut av... Nu har jag inte bara en rostfri skruv som blivit ett med aluminiumet, jag har också ett metallborr i den. Något tips på hur f-n jag ska göra för att lösa det här /Niko
 8. Vad har motorn för modellnummer? Då kanske det går att googla fram någon sprängskiss eller ännu bättre en servicemanual. Det borde stå på en metallbricka som sitter på sidan på motorfästet.
 9. Jag sjösätter som senast i Juli, men inte tidigare än midsommar. Jag har en Lallerödssnipa i behov av lite pill (som det är med gamla träbåtar), och den står på landstället på bästkusten och jag bor i Stockholm. Väntar på sommarn..
 10. Du kan säkert hitta en sprängskiss på motorn om du söker på modellbeteckningen som står på en bricka på sidan av riggen.
 11. nä nu är det lugnt. Det var den prylen som startsnöret satt i som du tagit av mellan dessa två bilder som har en skruv i mitten.
 12. Börja med att plocka av startsnöresmekanismen, med skruvarna på sidorna så jobbar du dig nedåt. Inte skruven i mitten på startmekanismen!!! då måste du montera ihop den igen, jobbigt med fjäder och grejer som måste sitta rätt. (Har jobbat på en en större yamaha och där är det så) lycka till!
 13. Maringuiden visar ju också hamnarna på en karta, vilket kan hjälpa mycket. Jag ser ju inte vilka de tre hamnarna som är närmast mig är när jag kollar i listan. För det är en lista.
 14. Testa kan man ju alltid göra, alla sätt är bra utom dom dåliga. Lycka till!
×
×
 • Create New...