Jump to content
Monday 19 August 2019

Georg_Ohm

Silvermedlem
 • Content Count

  5,967
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  32

Everything posted by Georg_Ohm

 1. Ja just gröna kablar är ju luriga... Vad händer om du "jordar" den gröne kabeln mot tanken? Var är den ansluten i anda ändan, i en minusskena? Var går den gula kabeln? Det ser ju ut på bilden som om den har litet dålig kontakt, fixa den, den skall vara ansluten till givarens gods. Jag misstänker att den gråa kabeln går till instrumenten, eftersom den får instrumenters nål att sjunka rill noll då du kopplar bort den. I övrigt är det aldrig fel att göra rent så att det blir rena kontaktytor.
 2. Grattis till nya båten! Att tankmätaren har fastnat på topp beror sannolikt på att den tappat kontakten med givaren i tanken. Börja med att kolla givarens anslutningar, det är vanligt att sådana samlar på sig oxid, ärjar och får kontaktproblem. Det kan även tänkas att givaren är trasig, då får man ta ur den och först testa den med en ohmmeter. Även givarens kabel vid anslutningen på instrumentet kan ha lossnat, ja visaren skall egentligen inte lämna mätområdet vid full tank, den skall stanna vid 1/1 eller vad du nu har för symbol, går den i botten så är det fel på givaren eller kontaktproblem. Det är vanligt att givarna är på 0-180 ohm. Men börja med att kolla kabel och anslutningar!
 3. Det kanske inte löser ditt problem, men det finns ju elektriska vinschar också, men då tillkommer ju batteri eller förlängningskabel med krokodilklämman till bilens batteri. Jag har däremot sett två andra lösningar, detta var iofs på på två olika biltransportsläp som jag hyrt, den ena har en lös vev på slines som man kan flytta på axeln, den andra har en vev med väldigt lång hals, då det i princip är samma problem där, att veven skulle tagit i släpets framstamm. Men det bästa är nog kanske att flytta båten på släpet som redan föreslagits, det kanske räcker med någon decimeter? Sedan en annan lösning, även den från biltransportsläp, Vinchen är monterad 180° färdriktningen och har en brytrissa, ibland med möjlighet att dra vajern dubbel.
 4. Det finns digitala instrument som man kan programmera om man har asymmetriska tankar. Den som trådskaparen länkar till är sannolikt inte en sådan. Ja som redan sagts så ger ju visarinstrumenten inte någon som helst precision. Det beror ju inte bara på instrumentet, det beror ju på givaren och på tanken också. Så om nu trådskaparen installerar ett sådan instrument vinner han ingenting i precision. Röda LED-siffror syns dessutom väldigt dåligt i solljus. Billiga sådana LED-displayer kan lätt gå sönder om man har överspänning eller "spikar på nätet" alltså induktioner från tändspolen eller stora relän. Jag hade behållt visarinstrumentet, eller iallafall behållt det ombord och sett till att det lätt kan sättas och kopplas tillbaka, utifall.... Att bara byta till ett instrument som visar innehållet i procent ökar i detta fallet inte precisionen i mätningen. Det finns ju, har jag sett, andra typer av instrument som håller reda på hur mycket man fyllt upp tanken med och sedan med en flödesmätare, håller reda på hur mycket som förbrukats, kallas tydligen för "färddator" har sett sådan i en båt och jag har en i bilen, jodå, funkar bra, men kostar nog en hel del. Jag har två 200 literstankar, helt symmetriska, alltså rätblock, lik förbaskat visar min bränslemätare en logaritmisk förbrukning. När instrumentet visar 1/4 tank går det i 100 liter. Man kör ganska länge utan att visaren rör sig speciellt mycket, sedan rasar den ned på det röda området ganska snabbt, oxh när det ser ut som om tanken var nästan tom kan jag hälla i 125-150 liter diesel. Jag har ett instrument kopplat till en omkopplare och sedan två givare, en i varje tank. Nej, de där visarinstrumentet och dess givare är inga under av precision, det är grov mekanik tillsammans med enkel elektromekanik. Om experimentlådan "Den lille elektrikern" hade haft några fler delar så hade man lätt kunnat bygga ett sådant instrument med bara något bättre noggrannhet.
 5. I förra båten innan 2015 pumpades innehållet ut med elektrisk pump under gång, det spreds effektivt ut i propellervattnet Dessvärre tvingas man ju till det emellanåt, utanför territorialgränsen vid frånlandsvind. Skottarna gillar inte det...
 6. Däckstömningen läcker ingenting. Det gängade locket har en tjock O-ring. Däremot kan det vara bra att slippa söl på däcket.
 7. Jag såg en tendens till det på min också när jag hade isär den. Mellan porslinet och sockeln. Gjorde rent gummipackningen och drog skruvarna litet hårdare. Blev tätt. Får bli en sträng med marintätning nästa gång.
 8. Ja jag har sett dem i verkligheten. Men vet ju knappast hur andra tankar ser ut. Iallafall kraftigare än den vattentanken jag satte in. Men alla anslutningar hamnar ju högst upp... Nu har jag nödtömningen längst ned på ena gaveln... Tror jag.... Två sughål? Kan det inte bli problem med det? Trevägskran? Backventiler?
 9. Ok då kör vi väl här! Jo detta utrymme ligger midskepps på sb-sidan med åtkomst akterifrån under durk där jag kan få in en lång tank. Iofs kan jag skiva ur en del inredning, en soffa för åtkomst uppifrån men hoppas slippa det. Är väl mest bekymrad över att däcksgenomföringen skall sitta rätt.
 10. Har du fått toastolen på plats nu då? Vilken slangdimension blev det till slut? Ja ok, får se om det blir reaktioner här, annars kanske jag startar en tråd med mer beskrivande rubrik får se. Mina tråden handlar ju mest om skit ändå, kanske någon tror att jag aldrig lämnade den anala fasen....
 11. Rolling Stones, det är väl rollatorrock? Mr Jagger och Mr Richards, vänligen parkera era rollatorer bakom scenen den gången! Fantastiskt att dom fortfarande håller på, men då är väl fullproppade med "konserveringsmedel"... Strömstad för några veckor sedan, fullt ös i hamnen, disco, och en del festande, det hade vi tagit med i beräkningarna. Det blev väl någorlunda tyst vid 04 på morgonen. Men hela kvällen och större delen av natten hördes det ett monotont brummande ljud, mer inne i båten än utanför, det kom från en större norsk motorbåt på omkring femtio fot, andra sidan bryggan. Till denna båt var det kopplat två landströmskablar, då det enligt skepparen inte räckte med en, "sikkringarna" löste då bara ut. Och detta brummande, ja det är Elverket till luftkonditioneringen, den går ikke på 230... Suck. Dessutom satt hela besättningen mest uppe på flybridgen fyra våningar upp större delen av kvällen. Men det var en annan landsman som något stärkt av billig svensk alkohol som senare tog upp kampen och började argumentera och då stängdes luftkonditioneringen av. Ja och hela natten spelades det gamla 80-tals hit från restaurang "Pråmen". Det var också något slags Street Race och drifting på gatan mellan stationen och hamnen. Såg ut att vara ett större antal turbostinna japanska sportbilar. Bränt gummi luktar illa.
 12. Vi kanske skall starta en tråd om detta? Till vintern skall jag byta tank, vi är tidvis många ombord och man kan inte lita på att sugtömningsanläggningarna fungerar som dom skall. Jag har kollat på Seaseas tankar, Diablo, som man kan använda till vatten, bränsle eller som septiktank (dock inte samtidigt, om nu någon undrar) man köper tank plus anslutning för aktuellt ändamål. Jag skall krypa in i utrymmet där tanken och även värmaren finns och ta mått, som det ser ut just nu ser det ut som om 108 literstanken kan passa. Men jag får se när jag har mätt ordentligt. Samtidigt blir det troligtvis nya slangar och en nödtömningspump, som redan är inhandlad. Så vad tror ni om Diablo? Och vad rekommenderas det för tankmätare (skall även installera i de båda vattentankarna) jag har idag en "Profile" jättedyr display för flera olika tankar, den kan mäta från olika givare, just nu är det klistrade remsor på tankarna, troligtvis induktiv mätning... Som inte funkar bra, men den kan även anslutas till vanliga mekaniska och resistiva givare.... Annars blir det vanliga analoga visarinstrument. Även här tar jag emot tips... Men skall vi köra allt detta här eller skapa ny tråd, vad tycker trådskapare @Styrman_Karlsson???
 13. Fortfarande Orust. Ellös har en väldigt bra placering på sin sugtömningsanläggning. Ytterst på en bryggnock, lätt att hitta, lätt att komma till. Men den fungerar inte idag, motorn går men inget sug. Gullholmen/Hermanö. Jag var ju här för några veckor sedan då funkade den inte, men det gör den nu, om än med väldigt dålig sugverkan. Idag stod det inte bara en sopcontainer i vägen, utan två. Det är nätt och jämt slangen räcker fram till båten då man måste dra den runt den ena containern. Bryggan är rutten och en permanentförtöjd båt ligger med aktern utåt vid den yttre brycknocken, med sitt ankare utskickades från akterspegeln farligt nära bryggan dit jag tvingas backa in, mot grunt vatten. Här har man tänkt med samma kroppsdel man sitter på, röva. Finn (minst) fem fel!
 14. Jag vet inte vad det är för skillnad på de olika materialen, det jag köpte som formplyfa på Byggmax har ett annat namn på Bauhaus. Mina skivor hade iallafall olika sidor, en blank och en med struktur, den senare vändes uppåt. Den lacken jag använde var vanlig utspädd Goldspar, som jag hade en skvätt av ståendes hemma. Jag snickrade även ihop en sitt- och batterilåda till gummibåten av samma typ av skiva, den lådan har i sommar fått motstå mycket stryk, väta, lekande barn, sand, och annan misshandel. Och den har hållt sig bra, denna målades i en grå lackfärg. Skruvades och limmades ihop med "No more nail" utomhusversionen. Funderar på att tillverka nya durkar till gummibåten i samma material om dessa skivor finns i 5 mm tjocklek.
 15. Walborgs marina i Hinsholmakilen i Göteborg har vinterförvarade båtar med masten på. Likadant på Näset, där är båtarna mastade vintertid.
 16. Ja så tänker jag också... startrelät har väl ingenting med minus att göra, det är väl bara plusspänning in och plusström ut när relät drar....? Jag har sett svarta batteribanker, alltså där både plus och minus har svart hölje, med endast en röd tejp runt pluskabeln, en tejpbit som dessutom hade trillat bort, då kan man lätt koppla fel vid batteriet, så kolla att det är rättkopplat där innan du gör någonting annat. Sedan kan ju som @guestsson redan skrivit, elektroniken kan nu ha pajat.... hoppas att du har tur och att elektroniken har skydd för det.
 17. Rattväxeln brukar bara ha ett nylonlager, någongång har jag sett glidlager i babbit eller kanske snarare brons. Jag tror att man sliter sönder detta lager i båtar som stampar mycket i sjön, man håller i sig krampaktigt i ratten, och det är inte grejerna dimensionerade för. Så det är någon bra att montera handtag vid förarplatsen att hålla i sig i när det gungar.
 18. Jag köpte formplywood på Byggmax, till en liten slit och släng båt. Man vänder sidan med struktur uppåt. För säkerhetsskull lackade jag alla snittytorna, men det skall tydligen inte behövas. Likadant så hällde jag ned lack i en del hål som jag borrade i den.
 19. Då är det det tandade hjulet eller vajern eller båda som är slitna. En del sådana styrningar har också en utväxling med en planetväxel, detta är ju också en källa till mer glapp.
 20. Du skall inte ha ens intagskontakten i ankarboxen. I förra båten (Nimbus 2700) hade jag det, liksom kabeln, den höll inte ens hela säsongen, nu var den båten känslig för överspolning av fördäcket, och den användes i Bohusländska farvatten... Alla kontaktstift var gröna, inte av avund utan av ärg. Jag brukade lösa ut de flesta jordfelsbrytarna vid bryggorna med dom grejerna inkopplade. Intagskontakten sattes senare bredvid centralen i sittbrunnen bredvid en nedgångstrappa. Så det är bättre du har intagskontakten skyddad plats någon annanstans och drar landströmskabeln över däck.
 21. Vi eftertanke beror det väl också på hur resten av installationen ser ut, nu har trådskaparen 38 mm i inloppet på tanken (det kanske alla har?), så frågan då var man skall placera adaptern, nära toan, nära tanken, eller som i mitt fall mitt på... Sedan tror jag man skall ägna stor omsorg till tankens avlufning, se till att den fungerar ordentligt, så blir det lättare att såväl fylla som att tömma tanken. Lita heller inte på att sugtömningsstationerna fungerar när de behövs som bäst, se till att ha en ordentlig manuell eller helst elektrisk tömningspump som du kan använda all de gånger som du färdas långt ut på internationellt vatten...
 22. Jag har hälften av varje, då min elektriska toalett är eftermonterad. Hade problem i somras med att det blev stopp i den första delen, 25 mm slangen, urinsten och andra beläggningar. Iofs lätt att åtgärda, men inte så trevligt. Elektriska toaletter brukar ha 25 mm utlopp, ibland skickar man med en adapter 25/38 mm, använd den och dra 38 mm slang hela vägen!
 23. Jag har sett olika maxibåtar där man bytt ut originalluckan mot standardlucka från Lewmar, Plastimo eller annat fabrikat. Gissningsvis blir det då en del såga och plasta för att det skall passa. Ställ frågan till maxiklubben. Det har redan sagts, men nej, inga elgrejer i ankarboxen! Det är för blött eller genomfuktigt.
 24. Jag har mekat mycket (även om det är flera år sedan) med olika styringar på mina och på andras båtar. Tag reda på var din nuvarande styrning glappar, är det framme vid rattväxeln eller bak i anslutningen till drevets styrarm? Se även till att styrkabelns hölje är ordentligt fixerat både vid rattväxeln och bak vid drevet. Styrkabeln inne i höljet blir utsliten, likaså hjulet som den löper i, och det år inte ovanligt att det även blir sltage i kulleden vid styrarmen. Kolla dessa grejer. Det brukar finnas reservdelar. Om det känns dyrt att reparera, kolla vad en hydraulstyrning kostar. Hydraulisk styrning är mycket bättre än mekanisk, men ganska dyr i inköp. Och den hydrauliska är inte på något vis svår att installera. Kan vara bökigt att dra hydraulslangarna i båten, men dom läggs ju där styrkabeln tidigare gick, och det kan bli söligt när man fyller på oljan och sedan avluftar.
 25. Henån idag. Den hade grön markering. Men tror ni att den fungerade? -Nej, de hände noll och ingenting när startknappen rycktes in, provade att återställa nödtoppsknappen men den var inte intryck, satt däremot lös. Slangen finns iofs lättillgänglig längst ut på en bryggnock med Y-bommar, men svår att förtöja vid. Sedan var den skyltad med en väldigt liten skylt. På hamnkartan finns den långt uppe på land... Skit!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy