Jump to content
Wednesday 03 June 2020

Georg_Ohm

Silvermedlem
 • Content Count

  7,289
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  57

Everything posted by Georg_Ohm

 1. Blocknyckel 17 mm så att du kan lossa anslutningarna vid spridarna om du behöver lufta dessa. En impeller är ju bra att ha i reserv också.
 2. Jag såg senare videon och där mäter man ju på ett sätt som jag aldrig gör. Så mät mellan lilla anslutningen på solenoiden och godset i startmotorn. Det skall vara noll volt i normalläge, och omkring 12 volt när du vrider nyckeln till startläget. Men det är ju klart att solenoiden och startmotorn drar rätt så mycket ström, så spänningen sjunker litet grann.
 3. När du vrider startnyckeln till startläget ger du spänning ut i en kabel som går till solenoiden, det är noll volt i viloläge, men spänningen skall vara densamma som batteriets när du vrider om nyckeln, då skall solenoiden dra och startmotorn skall börja snurra. Jag förstår inte hur eller var du mätt, men det kan tänkas att vi missuppfattar varandra.
 4. Du har alltså först 12,7 volt mellan minus i godset och plus på kabeln från tändningslåset, men 0v då du vrider nyckeln i startläget? Antingen är det felkopplat eller också är batteriet så himla dåligt att det inte orkar leverera någon ström, då sjunker även spänningen. Koppla en lampa över batteripolerna och mät där, om du vill kolla batteriet.
 5. Ursäkta, var mäter du noll volt vid tillslag? Mellan kabeln från startlåset och batteriminus?
 6. Ja det beror på åt vilket håll propellern roterar. Det vanligt att båtar med drev drar åt styrbord under acceleration. Det förekommer även ofta att styrningen har en friktionsbroms på vajern/kabeln som skall stävja denna olägenhet.
 7. Du har alltså manöverspänning på 12,7 v vid solenoidens klena anslutning när du vrider på nyckeln!? Har du någon spänning på den tjocka kabeln på solenoidens ingång då? Har du bra jord/minus i motorblocket? Är anslutningarna rena och blanka?
 8. Mina erfarenheter. 12 volts lödpenna, nästan värdelös, jo den kan fungera för väldigt små lödningar, jag har förbrukat två stycken. Det var ofta så att man fick hjälpa till med gasolköket för att få lödpennan varm. Propangasdriven lödpenna, något bättre, men inte alls bra, även här har jag förbrukat två stycken. Dom läcker också varför man alltid måste fylla på gas innan arbetet kan påbörjas. man köper gas till cigarettändare och fyller på med. En billigare analog lödstation från Kjell & Co, på 30W, tillsammans med en inverter. Fungerar mycket bra, blir snabbt varm, det finns lödspetsar att köpa som reservdel. Sedan har jag en billig varmluftspistol ombord för att krympa på krypslang med. Även den ansluts till invertern/växelriktaren.
 9. Trådskaparen kanske har tappat bort den ena "ringen" alltså den lindade mässingstråden?
 10. Hundar med separationsångest skäller då de blir ensamma, dvärgpudlar har svårt med separationer rent generellt. Chihuahuor är små och gulliga, litet svåra att dressera och uppfostra, men det är inte omöjliga, vad man bör veta är att dessa är jämförbara med stora hundar men i väldigt liten förpackning. Min tyska schäferhund är väldigt bra på att vakta huset och båten, och tycker inte att det är någon större idé att ge varningsskall om ingen är hemma. Klart om någon ringer på dörrklockan eller visar intresse för båten (som i Buvall) så skälls det en del. Men då "inkräktaren" förvinner tycker hon att hon lyckats skämma bort denna och slutar att skälla. Akvariefiskar är ju bra annars, men svåra att ta med ombord. Här är annars en bra hundras, den skäller inte (iallafall inte när batterierna är slut), den kräver inga långa promenader, den är snäll mot små barn och andra hudar, katter är heller inga problem, den är billig i maten och det går inte heller åt så många hundbajspåsar. Veterinärkostnaderna är obefintliga. Men den kanske inte är så mycket att hålla i när åskan går.
 11. Jo jag vet, det är ett montage av serierutor från "Blå lotus" och "tur och retur del 1". Hitchcock förekommer även som bartender hos Lucky Luke, i "Dilligensen" om jag nu minns rätt. Marsipulami glömmer man inte, ett rart djur från Polombias regnskogar. Det är kanske inget som märks, men cyklisten Eddie Merx förekommer i en ruta i "Asterix i Belgien" vilket även Dupontarna gör. Gröna lådan är väl kommunikationsutrustningen, den gången jag besökte Sbrodj i Syldavien hade man modernare elektronik. Tänk på att detta utspelade sig redan innan Sputnik och Apollo XI och herrskapet landade på månen många år innan amerikanarna från NASA gjorde det. Povel sjöng även "köp inte en zebra" (angående pyjamas då) och det rådet har jag alltid följt!
 12. Japp! Jag skickar med ett kopplingsschema. Nu var det så hos mig att ankarspelet manövrerades upp och ned med en minussignal, men den billiga mottagaren levererade en plussignal, så då blev det två relän som fixade det. Men du får mäta efter den manuella upp/nedknappen på instrumentpanelen om du har plus eller minus där när du skall manövrera ankarspelet. Det var vid den upp/nedknappen jag kopplade in den billiga mottagaren och även monterade den under panelen, och då blev det i min Nimbus rätt bra räckvidd. I schemat har jag ritat in ankarspelets styrbox, eller relä/kontaktor, men det går ju lika bra att ansluta till upp/nedknappen istället, om det känns mer lättåtkomligt. Jag kommer aldrig ihåg om det var vit eller gul kabel till upp eller ned, eller tvärtom, men det brukar framgå av texten på mottagaren. Reläerna är vanliga standardrelä från Biltema som kostar typ 39kr styck.
 13. Igår kollade jag på en liten skärm på en Ipad, idag kollar jag från dator med en väldigt stor bildskärm, det ser nu inte lika illavarslande ut nu när jag ser bättre. Stävskenan av aluminium har ju gjort det den skall göra, tagit större delen av smällen. Du har väl träffat bryggan litet snett då skenan skjuvats åt sidan. Stävskenor brukar ju fortsätta ned under vattenlinjen en bit, så det kanske inte är så lätt att demontera den i hela sin längd. kanske kan du skruva loss den en bit uppifrån och en bit under skadan och kolla hur det ser ut under och kanske rikta den litet. Fyll sedan igen skruvhålen och borra nya. Maskera med maskeringstape runt skadan. Lägg i gelcoatspackel, istället för att slipa stryker du ut det hårt med en isskrapa av plast, eller en rakbladsskrapa, låt härda, kolla hur det blev och efterjustera. Den metoden funkar när båten ligger i sjön, det blir inte särskilt snyggt, men inte heller anskrämligt. Och då nästa vår fixar du skadan permanent. De där stävskydden av gummi eller liknande material är ju inte snygga, men ser dem på yrkesbåtar och targor och liknande. Det finns någon "Keel protect" (eller vad dom heter) som är vit också man klistrar på. Ja det blir litet som kofångarna på Volvo 240 på 70-talet, fult men funktionellt... Men en klassisk stävskena av rostfritt, syrafast stål passar din båt bra!
 14. Kan det vara så att det är rykvatten från bogen som liksom hänger en stund i luften för att sedan sugas in I undertrycket som bildas av fartvinden akter om midskepps eller vid akterspegeln? Jag ser och känner av detta fenomen när jag går mot vinden med min något större båt i hastigheter över femton knop. Det är flera saker som påverkar detta, framförallt är det väl hur väl bogen är utsvängd och om det finns stabiliserande steg eller stringens under vattenlinjen som blottas vid planing, där det kan bli en stimma vatten som höjer sg och viker sig ut från båten. Det blir ju sällan snyggt med stänkskärmar eller ”stänklappar” på båtar. Eller så säger man som ”Roy” i ”Macken” -Du vet det beror ju på hur du kör, vet du.
 15. Ja, mindre traktor, typ midjestyrd redskapsbärare eller någonting sådant. Kolla med en firma som säljer, hyr ut eller reparerar sådana, dom kanske har begagnade däck du kan köpa för en struntsumma. Amnars som någon annan förslog kan du ju fixa till det med innerslangar.
 16. Hej, beklagar! Vet du hur det ser ut under stävskenan? Jag tycker att jag misstänker en krosskada under denna skena. Eller är det bara så att skenan skjuvits i sidled och det är bara den lilla skadan i skrovet som man kan se i bild? Jag skulle kunna i såfall kunna tänka mig en tillfällig lagning, en försegling av den synliga skadan med gelcoatspackel, för att sedan slipa och snygga till det nästa vår när båten står på land och då även byta till en rostfri stävskena, eller en sådan av gummi om du nu skall kära fler bryggor....🤠 Om det är en djupare skada som man kanske kan ana under listen tycker jag du skall konsultera någon besiktningsperson som ditt försäkringsbolag rekommenderar. Stävskenas skruvhål har nog iallafall blivit ovala och skruvarna krokiga. Om så är fallet kan du få in vatten i laminatet i dessa defekta skruvhål. ”Nautikattor” är väl annars gediget och solitt byggda, det finns väl många centimeters godstjocklek där i stäven, så spontant tror jag inte det är mer än en kosmetisk skada om det nu är ok innanför listen.
 17. Metallringar på ankarlinan som påverkar en induktiv givare? I så fall samma konstruktion som på Ancharomatic. Se då till att givaren är monterad så nära som möjligt av dessa ringar, uppenbarligen känner sensorn bara den ena. Prova med att provocera sensorn med någon ”järnbit” en större maskinskruv eller någon skiftnyckel eller vad som helst av metall. Tja det häll på att bli ”Engblom”, ”käring” och ”maskinskrivna” i dessa två inlägg, istället för Engbo, kätting och maskinskruv, men min iPad lär sig nya ord efterhand🍏.
 18. Kan det vara en sådan här du söker? Klicka på länken!
 19. Det finns nog två ämnen som vinner i antal trådar och antalet svar. Det ena handlar om krånglande toaletter, det andra om krånglande ankarspel. Jag förutsätter att du läst iallafall någon av alla dessa ankarspelsdiskussioner? Solcellsladdning och ockulta elektriska misstolkade fenomen brukar ju vinna i popcornmängd över toaletter och ankarspel förstås. Nåväl....... (jag såg förresten att det på Blocket var någon som försökte kränga en motorbåt med ”draggspel”) Mina kunskaper begränsar sig till Lewmar och Ancharomatic, det finns andra som doktorerat i Engbo, hoppas dom ger sig tillkänna. Fritt fall är nog gemensamt problem för många ankarspel. Jag vågar tro att det rör sig om för stor friktion när linan skall ut, för liten tyngd i linan. Den har svårt att lämna ”stacken” den löper ut dåligt. Och javisst, blöt och torr lina uppför sig annorlunda. Jag fick spader och tröttnade, ersatte linan med kätting i hela sin längd. Den inte bara löper ut, den rasslar ut med en helvetes bra fart. Sedan det andra. Det hjälper nog inte att fjärta, men du har väl likadan felstavningskontroll som jag har... 😇 Vad är det för sensor som talar om för styrelektroniken när ankaret är i sköljläge respektive är helt hemma? Är det någon mekanisk avkänning eller en induktiv avkänning, kolla det. Det är också lätt att tro att styrelektroniken kommit i ofas med linans position. Engboexpertisen får föra tråden vidare.
 20. Jag vill inte avslöja var, men någonstans i stan där jag vistas väldigt mycket passerar det en ung kvinna varje dag med två mexikanska dvärghundar med svårstavade rasnamn. Dessa båda skäller ordentligt samtidigt som dom hoppar jämfota. Min schäfer och en annan väldigt stor blandrashund brukar finnas i närheten. Dom kan ofta voffa till lite grann, eller liksom grymta, men ingen av dem skäller. Dom vrider litet på huvudet men anser väl det inte värt besväret att agera, dessa småhundar utgör inget hot för mig eller för husse kanske dom tänker. Båda signalerar med horisontell svansföring utan att resa raggen. Då tar kvinnan upp dessa båda småhundrarna den ena stoppas i en designad väska, den andra lyfts upp till barmen. Ägarinnan stryker då den upplyfta hunden över ryggen och säger, lilla du, var inte rädd för det stora farliga hundarna där borta... Tja och vad ger då hon sina hundar för budskap? Problemet som jag ser det är att många (men definitivt inte alla) mindre hundar aldrig blir uppfostrade, dom går aldrig med sina ägare eller förare på valpkurser och olika fortsättningskurser. Man vill vara som Lady Gaga och ha en liten hund som en chic accessoar.
 21. Jag använder Autosol som rubbing på det mest matta och ingrodda partierna. Jag har också en Pela polermanskin med en liten rondell från Verktydsboden, den är lättare att hålla mot skovsidorna och man får bättre tryck över de oxiderade och ingrodda partierna, även lättare att komma åt runt knapar, pollare och halkipar. Sedan går jag på med polish och vax, jag köper sällan några dyrare produkter.
 22. Som sagts, det finns folk och folk, och olika byrackor. Det finns tjatiga barn och det finns skällande hundar, jag är ingen expert på någon av dessa, men jag har iallafall lyckats få hunden att hålla käft efter fjärde eller femte skallet. Barnen, då, ja det är en annan sak... ok, jag har iallafall inga smattrande fall eller puttrande elverk, om jag nu får ursäkta mig med det. Jag lyckades iallafall få ett av barnen att bli båtägare, så helt misslyckas som förälder känner jag mig iallafall inte... Hundar måste tillrättavisas snabbare än omedelbart, för att förstå om de gjort fel, sedan är det i vissa fall bättre att belöna snabbare än meddetsamma. Troligtvis likadant med barn.
 23. Hej! Det där är inte bara ett relä, det är en radiomottagare med två relän. Vi brukar tipsa om billigare fjärrkontroller med mottagare, ofta får man komplettera med två billiga och vanliga relän. Kolla här, följ länken! Visserligen inte så proffsig i utförandet, inte vattentät, men med två fjärrkontroller. Jag hade en sådan i den förra båten funkade väldigt bra tillsammans med bandankarspel och två standardrelä. Man brukar finna dem på Tradera eller Blocket, men jag hittade ingen idag, blev på Wish istället.
 24. Det är väl så här, att ”vissa” människor har väldigt svårt att ta till sig konstruktiv kritik då man pratar om deras sätt att uppfostra hundar eller barn, deras bilkörning eller deras sätt att använda elverk eller att se till att få bort fallen från masten. Litteratur som handlar om att uppfostra barn och hundar är påfallande lika varandra, det kan vara så att dom är skrivna av samma författare, ja under psydonym då förstås. Det genomgående temat är i båda fallen ”att vara konsekvent”.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy