Gå till innehåll
måndag 14 juli 2025

Georg_Ohm

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    14 864
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    294

Allt postat av Georg_Ohm

  1. Det tre första bilderna ser ut att vara olika komponenter till autohelm autopilot. Den sista bilden med en antenn som det står ”LAVA” känner jag igen, men vet inte om det är en TV-antenn eller GPS-antenn.
  2. Jag följer diskussionen. Jag har nu två stycken seriekopplade 6volts 280Ah traktionära golfbilsbatterier, syra/bly, både Mr Flintstone och herr Hedenhös hade kanske tänkt att dessa var gammalmodiga. Men dom fungerar väldigt bra, tillsammans med 200W solcellspanel och MPPT- laddare. Men ingen lycka varar ju i evighet, sålunda måste jag ju byta ut dessa ”viket år som helst”. Det framgår kanske av diskussionen huruvida generatorn kan ladda traditionellt AGM startbatteri och modernare LiFePo samtidigt med eller utan DC-DC-laddare… Men nästa år, nästnästa eller året därpå kanske det finns ytterligare batterityper som skulle kunna användas, det vet ju ingen.
  3. Jag vet inte hur det är på Utternbåtar, men likadana dynor på andra båtar brukar sitta fast med kardborreband eller med tryckknappar. Men det kanske inte framkommer i manualen heller?
  4. Ja den är väldigt bra! Jag köpte en för några år sedan och den har aldrig svikit mig.
  5. På bensinmotorer är tändspolar, kondensatorer och brytarspetsar förbrukningsmaterial. Särskilt illa far tändspolar och kondensatorer i varma motorrum, då förkortas livslängden avsevärt. Om man har brytarlös elektronisk tändning behöver man ju inte oroa sig för brytarspetsarna och kondingen, men det andra…
  6. Jag var där två gånger, ena gången med barnbarnen. Det var restaurangen på Naturrum som var full med folk, utställningen var det inte. Slottet besökte jag inte, ansåg att inträdet var för dyrt, ingen utställning som lät intressant och jag har gjort husesyn där förut, kom då landvägen.
  7. Ja det är rätt trixigt att få ihop det igen. Men man ser ju till att få delarna på plats ”på lösen” innan man skruvar fast grejerna. Hoppas att du fick O-ringarna på plats nu!
  8. Man kommer undan hamnavgiften.
  9. Volvo Pentas tändningslås är ju en akilleshäl. Du skriver att du har 12,6 volt i batterierna, men hur mycket spänning har du när du försöker manövrera startmotorn? Att inte ens startmotorns solenoid klickar kan ju tyda på trasigt tändningslås, men även på låg batterispänning, (även trasig solenoid eller dålig kontakt i dess grova och klena anslutningar) sannolikt har du ju belastat och dragit ur startbatteriet en del under en massa startförsök. Batteriet skall ju inte bara försörja startmotorn, som drar massvis med ström, det måste bli en hel del över till tändsystemet också.
  10. Det var några år sedan jag höll på att skruva med detta, så jag minns inte exakt hur det var. Jag har visserligen en KAD43 men det ser likadant ut på din motor. Lossa först det böjda svarta röret av aluminium som sitter på turbons sugsida. Där sitter två små insexskuvar i flänsen mot turbon, tappa inte ned dom i kölsvinet! jag tror att du kan se en av dessa glänsa litet eller om det bara är färgavskrap, på min bild, den andra sitter… ja minns inte men sannolikt undertill, känn efter! Därefter lossar du ett stag, en bit bandjärn, som håller ihop detta rör själva turbon lossar du slangklämmorna på gummislangen mot luftfilterburken. Då borde du också få lirkat loss anslutningen till luftfilterburken, den sitter också med minst en O-ring. Därefter borde röret mot kompressorn vara rätt så löst, så du kan dra och lika ut det bakåt. Om du inte lyckas få loss, eller montera tillbaka plaströret i luftfilterburken kan du behöva skruva loss den, jag vill minnas att det finns två skruvar innanför luftfiltret som den sitter fast med. Här inne sitter också en slang som går ventilkåpan längst bak på motorn, den är till vevhusventilationen och det är viktigt att den hamnar rätt. Jag skrev tidigare att du kan lägga på vatten på O-ringarna, funkar, men såpvatten eller tvål är nog bättre, då glider dom lättare på plats, vaselin funkar ju men kan bli onödigt kladdigt. Jag tror att jag använde Lypsyl eller liknande cerat, det var väl det jag hade tillhands i byxfickan. Lycka till!
  11. Jag använde faktiskt samma gamla O-ringar, borde väl ha bytt. Kan du ha tur i oturen att O-ringen/ringarna hamnat snett eller har dom gått sönder? Om dom hamnat snett får du demontera röret, blöta ringarna med vanligt vatten, eller kanske gnida in dem i fett kanske vaselin eller liknande, och hoppas att dom hamnar rätt när du sätter ihop grejerna igen. Ja det var ju rätt så bökigt att få ihop dessa rör, minns jag. Det ser ju ut som du tätat med nån tätningsmassa… det skall man ju inte behöva om O-ringarna är bra. Sedan är det ju samma sak i andra ändan av stålröret vid anslutningen till kompressorn, kanske det läcker där också? En nödlagning borde man ju kunna utföra med vulktape kan jag tycka, men bäst är det ju med O-ringar förstås och då gäller det att dom hamnar rätt.
  12. Georg_Ohm

    Läckö

    Läckö hamn, Kållandsö, Vänern. Detta är en väldigt trevlig och rymlig hamn, på ytan. Kraftig nordlig vind sveper in i hamnen. Vattendjupet är det däremot si och så med. Angivet vattendjup är 2,0- 2,3 meter. Jag lodade cirka 1,5 meter vid den norra bryggan. Det är en prickad farled in i hamnen, man skall hålla dom gröna prickarna till styrbord när man går in i hamnen. MEN mellan den tredje näst sista och den näst sista gröna pricken ligger det ett grund, en sten, Hamnguiden 9 säger att den ligger på 1,6m men troligtvis ligger den grundare. Vi låg i hamnen under två dygn och under den tiden var det tre segelbåtar som gick på. Man lurar sig lätt att tro att man gått på fel sida om pricken och går då på andra sidan, och där fastnar man i leran eller på andra grund. Djupgående segelbåtar, skall ta det väldigt varligt, håll nära ångbåtsbryggan och norra gästbryggan alltså nära sugtömningsstationen, grundet ligger alltså mellan pricken och norra gästbryggan. Vid vårt besök, låg det en och annan större segelbåt vid den södra bryggan, så på något vis skall väl det gå bra att ta sig dit också, men som sagts, det är grunt. Sedan varning nummer två… Vid norra bryggan ligger förtöjningsbojarna väldigt tätt. Vid vår avgång idag var propellern i närkamp med en bojkätting, men det gick bra. Varning nummer tre… Det spelas vissa dagar opera på slottets borggård, så kolla programmet om du nu inte uppskattar den musikformen. 😉 Annars är det snyggt, trevligt och välordnat, det finns café och restaurang, men även en och annan busslast med hungriga resenärer, så det kan bli kö. Bilden är lånad ur Maringuiden 9 , utgåva 2.
  13. Jag har en annan teori, det är ju inte säkert att den håller, men ändå. Personer som köper nya och större motorbåtar är inga människor som löser problem själva, dom har semester dom lämnar in båten till ett varv på hösten och tar ut den till båten bottenmålad, putsad och klar på våren. Dom här människorna är inte intresserade av båtlivets tekniska gör det själv lösningar. Men dom är intresserade av att livsmedel inklusive dryck ombord förvaras i kylskåp, att man har alla elektriska prylar ombord som man har hemma, och man känner inte till ohms lag eller andra fysiska lagar. Dessa personer läser heller inga båttidningar och inte heller deltar i sådana här forum. Dom här personerna syns också sällan i naturhamnar. Ström är två hål i väggen. Människor som köper mindre och/eller äldre motorbåtar är inte alltid lika penningstarka, det man inte har på sina bankkonton måste kompenseras med ett starkt kunnande i olika gör det själv kunskaper. Ständigt är det någonting i den gamla båten som går sönder, behöver justeras eller behöver bytas ut. Man är många gånger tekniskt intresserad, eller tvingas bli det, man förstår varför batterikapaciteten inte räcker till når man legat i hamn utan varesig generatorladdning eller landström. Man tar del av vad båttidingar skriver men är källkritisk. Man är medlem i Clas Olsons och Kjell & Co kundklubbar. Verktygslådan ombord är välutrustad. Många år även delaktiga i diverse marina diskussionsgrupper på Internet. Segelbåtsägarna då….? Ja i det stora hela stämmer nog det på dom också, men även de som har nya, dyra och stora segelbåtar måste ju känna till en hel del, inte minst om fysikens lagar för att kunna framföra sina farkoster, så jag tror att det tekniska kunnandet och gör det själv förmågan är bättre bland seglarna, en del seglar ju långt och ut över störa öppna vatten där man inte kan tillkalla hjälp utan måste kunna lösa allehanda problem själva. Men den ena teorin behöver ju inte utesluta en annan, kanske mer sannolikt är det en kombination av olika teorier som kan vara mer riktig.
  14. Och pumpen har du kollat? Du kan ju alltid skifta bb och sb-slangarna på pumpen och se om felet flyttar sig till andra sidan, men kör då utan automatik😀.
  15. 😀 Denna eller liknande frågor har ju förekommit på detta forum x flera under årens lopp. Det brukar resultera i att förstagångsbåtägaren rekommenderas att ta med så mycket verktyg, sjukvårdsutrustning, nödproviant, nödutrustning, reservbränsle, reservdelar, köksgeråd, kokkärl, navigationshjälpmedel och andra ”bra-att-ha-gejer” att båten sannolikt skulle bli överlastad och riskera att sjunka redan i hemmahamnen. 😀
  16. Förraförra säsongen. En välbesökt gästhamn i Bohuslän som har alla faciliteter, även många landströmsuttag. En idiot har placerat ett så kallat ”hondaaggregat” på kajen, inte bara det, det startas också efter det att hamnvärdarna gått hem, och det får gå i och väsnas flera timmar. Minst två besättningar i grannbåtarna protesterar. När det blir läggdags för dom minsta barnen i den ena båten är det någon som knuffar ner elverket i hamnbassängens vatten. Elverk, inte ens dom som är tillverkade av Honda, tål att doppas i saltvatten, sannolikt inte i sötvatten heller. Kontroverser med skarpa meningsutbyten uppstår, det dränkta ekverket bärgas, och när kontrahenterna lugnat ner sig föreslår någon att man skall koppla landströmskabeln till elstolpen istället för till det nu obrukbara elverket, men det går nu inte eftersom kabeln har ”fel” kontakt…. Enligt uppgift ringdes det även till Polisen, men någon polis syntes inte till, varken den dagen eller nästkommande. Hönö Klova för några år sedan. Där finns det också en massa eluttag. En kille i en 35-fots motorbåt undrar på morgonen om det är ok att starta elverket under cirka tio minuter, eftersom den redan tillkopplade landströmmen inte räcker till. Ja det tycker väl ja går bra, men vad var det han skulle göra som skulle dra så himla mycket ström..? -Jo koka ägg… (hårdkokta får man ju då förmoda…) Jag ställde inga ytterligare frågor, och båtägaren som var vänlig och helt ok annars startade inte denna helvetsmaskin nån mer gång, och eftersom den var inbyggd i båten och rätt så ljudisolerad väsnades den inte så mycket, men det uppkom ju en del dieselavgaser. Ibland har man lust att uppmana en del så kallade ”sjöfarare” att sälja båten och istället köpa sig en hammock, en sådan gungar ju den också.
  17. Det jag kan tänka mig utöver fel på cylindern eller felaktig montering är att det är luft i systemet. Men du har ju använt båten under en tid och sannolikt har trimplanscylindrarna fått jobba en del och då borde nu luften ha evakuerats… Men det allmän rådet att avlufta trimplanscylindrar är ju att köra dem upp och ned flera gånger.
  18. 1 Det kan vara kopplat litet olika, men det är ok. Vad jag erfar från diskussioner här under årens lopp har väl en galvanisk skiddaisolator eller -transformator har en väldigt marginell betydelse. Grejen är ju den att skyddjorden som i land består av en nedgrävd kopparplåt i maken, inte håller samma potential som vattnet i havet eller i sjön, och att det då kan uppstå oönskade elektriska strömmar som på kort sikt kan skada propellern och/eller andra delar under vattnet. Jag har ingen sådan. Men jag skall inte konfabulera mer i detta ämne då det finns andra som har bittre kunskap. Det som skyddar dig är en jordfelsbrytare, den har ingentingen att göra med jorden, skyddsjorden, utan den bryter strömmen om den upptäcker att strömmen tar en felaktig väg, exempelvis genom din kropp, då stänger den av på bråkdelar av en sekund innan ditt hjärtas retledningssystem ballar ur och ger dig hjärtflimmer, som är synnerligen ohälsosamt. Säkringar skall man alltid ha i närheten av källan, som i detta fallet är batteriet, och det är kabeln man skyddar med en säkring i första hand, först i andra hand kan det som är anslutet till kabeln, förbrukaren, skyddas av säkringen. 2 bry dig inte om det. Du kommer sannolikt att få en del råd, eller så kan du söka på forumet eller googla. 3 även det är för mig en ickefråga. skyddsjorden från land, den gul/gröna kabeln i landströmskabeln får under inga som helst omständigheter kopplas till båtens minus i motorblocket eller annorstädes, som till båtens lågspänningssystem, Inte heller någon av dom andra kablarna, brun eller blå, fasen eller nollan får kopplas till båtens lågspänningssystem. En separat jordning direkt till vattnet med en sintrad kopparplatta kanju man ha, jag anser att det är överkurs, men klart inte fel, och det finns andra åsikter om det. Och det finns även en del att tänka på med en sådan när man kopplar landström, då skall man inte ha skyddsjord från land. Men om man då använder landströmmen vintertid då båten står på land måste man ju ha skyddsjord då denna kopparplatta inte gör nån nytta, men som sagts, det finns andra med bättre kunskap som kanske yttrar sig i ämnet, eller så söker du här på forumet, det finns mycket skrivet om det, många åsikter. Men du hade väl även solcellsladdning!? Varför då hålla på att trassla med landström? 😉 ok, landströmsladdning är ju ett bra komplement beroende på hur stora solcellspaneler du har, hur många förbrukare och antalet effektiva soltimmar.
  19. Ett betydligt kortare svar på frågan är följande: ”Landsvägsdiesel” innehåller organiska produkter i vilka det tillsammans med litet fukt eller vatten kan ge upphov till en växt av ”dieselbakterier” en seg sörja som växer i tanken och som kan sätta igen bränslefiltret. ”Sjödiesel” som säljs på sjömackarna innehåller inte dessa tillsatser, risken att det då växer dieselbakterier i tanken är betydligt mindre, om än nästan obefintlig. Motorn bryr sig inte om vilken diesel du tankar, den går bra på båda typerna. Det du skall undvika på sjömacken är den gröna dieseln, den är inte avsedd för fritidsbåtarna, då den har en lägre skatteklass och du kan bli bötfälld för en slags skattebrott, om du blir ertappad med den i tanken. Det var det enkla svaret, men det finns en hel del mer att säga om detta.
  20. Om det inte redan har nämnts skall alla ombord bära flytväst! Även hund eller katt om sådan medförs ombord skall ha flytväst. Och om det redan har nämnts så tål det att upprepas. Störst risk att trilla i spat är i hamn vid förtöjning eller lossläggning. Sjörapporten i P1 lyssnade man ju alltid på förr på den analoga tiden, nu för tiden laddar man ner en eller flera väderppar och kollar på. Tänk på att då ladda ned en app för sjöväder, eller snarare för kustväder, då det skiljer en hel del på sjöväder och vädret i land. Jag rekommenderar SSRS väderpp ”Kustväder” den använder väderdata från SMHI och YR.
  21. Att gänga upp hål gör man med ett enkelt handverktyg, en gängtapp, om du vill gänga en stång så använder man ett gängsnitt. Det finns speciella gängverktygssatser att köpa men i ditt fall ser jag ingen anledning att göra det. Det finns självgängnde plåtskruv som du kan använda. Om ramen är i aluminium går det bra att använda träskruv, rostfria. Men borra inga hål i själva kylskåpet, du kan förstöra någonting, isoleringen exempelvis. Dom båtkylskåp jag har kommit i kontakt med har alla färdiga skruvhål nertill i listen som finns under dörren. Motsvarande hål kan finnas i listen över dörren. Det brukar räcka att skruva i två skruvar mot underlaget i båten för att kylskåpet skall sitta fast. Ramen fäster du med kullerförsänkta eller plana försänkta rostfria träskruvar. Sannolikt behöver du inte borra några hål, det kan räcka med att göra hål med en syl, men då beroende på skruvarna och hålens dimension. Tänk på att det skall finnas en hel del ”space” kvar på kylskåpets baksida, så att det blir en del luftcirkulation där.
  22. För omväxlings skull slussde vi upp oss i Vänern. Och det verkar ju trevligt, än så länge. Vad jag förstått är Spiken och Läckö de mest frekventa besöksmålen för båtfarare, men det har varit rätt så gott om plats vid bryggorna. Ingen direkt ”Ibiza-stämning” med fest dygnet runt, som det kan vara på orter i Bohuslän där det finns restauranger och systembolag, men den det är vi inte heller intresserade av, så det tog en stund att komma in i denna stillsamma lunken. Ingen stress för att få plats i gästhmnarna. Badvattnet är helt manetfritt, och inte finns det heller några havstulpaner. Diesel som inte är överprissatt, fungerande sugtömningsstationer, ja än så länge. Vi har lyckats navigera oss igenom en väldigt smal och grund prickad farled på Kållndsös västra sida, senare när det googldes så visade det sig att den fanns med i guider för kajakpaddlre…. Men jag har flera gånger haft anledning att fundera på om det finns andra slags regler för sjöfarare här, någon lokal variant? Möte sb mot sb i trånga men någorlunda djupa farleder tycks vara legitimt. Läckö idag iallafall, så får vi se vr vi HAMNar härnäst.
  23. Ja gör om, gör rätt. Det finns ”hundratals” olika oljor och varje skribent. På detta forum, har sin favorit, återkommer till det. Men tvätta bort oljan, Biltems förtunning är detsamma som thinner, och det använder jag, men aceton går säkert bra det också. Det jag använder är kinesisk träolja, eller det som Biltema kallar för ”kinaolja” den tränger djupt in i träet, även i teak. Lägg på med pensel och eftertorka med en ofärgad trasa. Som sagts, det finns hur många metoder som helst, klassikern är ju annars att behandla med kokt linolja innan man lackar. Med kinaoljan som jag använt de senaste åren är det inte säkert att du ens behöver lacka efteråt. Men teak är ju ett svårt träslag att behandla, dessutom finns det olika sorters teak, teak som inte ens kommer från teakträdet, om det nu finns något träd som heter så. Kolla med Wikipedia angående teak…. Bilden, här är någon sorts teak på min peke, alltså utomhus utsatt för saltvatten, smutsiga skor och UV-ljus, som jag varannat år ungefär, behandlar med kinaolja. Men som sagts igen, var och en har sin favoritmetod, sin favoritolja och sin favoritlack, tro inte på allt som skrivs på sådana här forum, även om det finns mycket erfarenhetsbaserad fakta på eller emellan raderna 😉
  24. Att lufta spridarrören med hjälp av startmotorn kan ju ta mer än en halv minut, det värsta som kan hända är nu att man drar ur batteriet. Men på en trecylindrig motor är det ju rimligt att det kan ta 20-25 sekunder. Men kör på! Det viktiga är ju att se att det kommer fram ren diesel utan luftbubblor ur alla, eller minst två, spridarrör. Det blir rätt så söligt så en sådan där oljesugsduk eller ”sölkorv” som innehåller ett oljesugande material är ju väldigt bra att ha under motorn. Om det du nu inte får fram diesel utan luftbubblor trots ett envetet avluftande kan du ha en tjuvläcka nånstans i systemet. Jag brukar ofta referera till min svåger som inte bara har en tumme mitt i handen, utan fem, som i en snipa med en likadan motor hade torrsprickor i bränsleslangen från tanken upp till motorn. På den båten fanns det dessutom en elektrisk bränslepump nära tanken eftersom den låg djupt ned i kölsvinet. Det tog en arbetsdag innan vi hittade orsaken till detta.
  25. Det blir säkert bra! Vad du skall vara försiktig med är kontakten i ”båtändan” på kabeln och intagskontakten. Jag har försökt att laga båda dessa en gång på svågerns förra båt. Det blev en nödlösning till dess att jag satte upp CCD kontakter, av den standarden som sitter i ”landändan” av kabeln, dessa håller bättre. Både startbatteri och förbrukningsbatteri har gemensam minus, och det vanligaste är att startbatteriets minus är förbundet med motorblocket, varvid då förbrukarbatteriet liksom hänger med i samma kabel. Batteriladdarens utgående plus- och minuskblar skall i princip endast kopplas direkt till det batteri som skall laddas, ingen annanstans! Jo möjligen om det är enklare att koppla till en närliggande plus- och minusplint kan man göra det, om du har, vilket jag inte tror, en ”batteritankmätare” skall det kopplas litet annorlunda. Det är ju inte fel om du sätter en säkring nära batteriet på batterilddarens pluskabel, utifall du skulle få kortis i laddarens kabel så löser säkringen ut innan du har en fin kabelbrand. Så det är ju bara att göra om, och göra rätt. Om du samtidigt vill ladda båda batterierna är det enklast för dig att köpa en likadan laddare till. Men det är väldigt sällan man behöver ladda båtens startbatteri i hamn. För du har väl två kretsar, en för start och en för förbrukning??? så att du inte förbrukar startbatteriet vid stillaliggande i hamn!?
×
×
  • Skapa nytt...