-
Content Count
6,818 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
92
ChristerN last won the day on January 30
ChristerN had the most liked content!
Community Reputation
1,903 ExpertAbout ChristerN

-
Rank
Silvermedlem
Profile Information
-
Location
Stockholms skärgård
Recent Profile Visitors
The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.
-
Jo, med drev-drift är det lättare att styra en backande båt med än en axel-driven. Även i viss mån framåt vid hamnmanövrering. Ökar begäret efter en häckpropp, har jag märkt... Känner också folk som jobbar på båtvarv som föredrar drev men det är nog mest för att de kan göra jobben i anslutning till jobbet.
-
Om jag förstår din installation rätt och om jag tolkar @Seawolf 's inlägg om ISO-reglerna " If the location of the main shore-power inlet circuit-breaker exceeds 3 m from the shore-power inlet connection or the electrical attachment point of a permanently installed shore-power cord, additional fuses or circuit-breakers shall be provided within 3 m of the inlet or attachment point to the electrical system in the craft, measured along the conductor." så är din installation inte enligt ISO-normen. Eller har jag missat något? Din båts längd kanske är under 3 m .
-
Det är ju lätt att prata om den möjliga hållbarheten på äldre grejer som i vissa fall har bevisat sin slitstyrka. Inte lika lätt att sia om hur länge dagens, eller morgondagens, drev håller. Jakten på bränslebesparing ger ofta grejer som är lättare och därmed ofta har sämre hållbarhet. Men vem vet? Men grattis till ett hållbart, och förmodligen välservat, drev!
-
Jag tycker det helt beror på hur man ska använda dem. Att ha begagnade batterier i båten som start- eller förbrukarbatterier skulle jag aldrig välja då man inte vet vad de har varit med om och, därmed, hur man kan lita på dem. Men att ha dem i garaget eller liknande för tillfälliga, mindre kritiska, uppgifter är helt ok. Mina förra förbrukarbatterier från båten som satt i den i tio år tjänstgör nu som ”husbatterier” i en offgrid-stuga sedan fem år och mår helt ok. Dvs de är 15 år gamla nu.
-
Som jag ser det, men jag är partisk, så har drev några fördelar. Förmodligen (därom tvista dock de lärde) bättre effektivitet i propellerverkan och mindre motstånd i vattnet varför de flesta planande båtar utrustas med drev. Ett traditionellt drev drar oftast inte med sig hela båten vid riktigt kraftig grundstötning vilket en axel-driven båt kan råka ut för. Ekonomiskt sett så är det ju så att alla prylar kräver underhåll och har en viss livslängd. Sköts inte underhållet så minskar livslängden. Jag vet inte hur länge ett modernt drev håller men helt klart är att i en korrekt utförd installation så lever axeldriften längre och har mindre krav på service. Så, i en planande båt kommer man förmodligen inte ifrån drev-drift så det avgörs nog av valet av båt.
-
👍 Inser att jag kanske lät som om jag tyckte du skulle prioritera bort N29C. Det var inte meningen. Meningen var bara att berätta hur vi kände det.
-
Kolla då lite på Sagas modeller. Det finns iofs andra märken som har halvplanare men där är jag inte lika hemma.
-
Jag är en stor vän av hyttbåtar och har haft såväl Bella Falcon som Nimbus 29C men har nu en Saga 315. Bella Falcon har ett fantastiskt bra skrov för högre farter men har egentligen bara 2+1 sovplats. Modellen har sina brister som alla båtar och de flesta som finns på marknaden har några år på nacken. En dieselmotor är att föredra på minst 230 hk för att båten ska komma till sin rätt. Nimbus 29 Coupé har en väldigt trevlig layout med ok sovplats för fyra om man är lite vig och kan krypa in i stickkojen. Skrovet är ganska stötigt. Även här är de flesta båtar på marknaden lite äldre, förmodligen ännu äldre än Bella Falcon som tillverkades senare. Även Nimbusen bör vara försedd med en diesel (vilket de flesta är) men AD41:an är lite i klenaste laget enligt min uppfattning. Finns några med dubbelmontage men det kostar nog mer än det smakar om man inte har mycket god mekarvana. Hyttbåtarnas möjlighet att sitta inne när vädret är tjurigt och ute, helst på ett akterdäck under kapell, när vädret är bättre, är det jag ffa gillar. Möjligheten att öppna takluckor, akterdörr och sidorutor gör att det inte känns instängt de där få riktigt varma dagarna. Både Bellan och Nimbusen har drev och är gjorda för lite högre farter (nåja vg Nimbusen) men jag konstaterade att det är jobbigt för ryggen med planande båtar och att det är lite jobbigt med drev. Jag valde då en båt med axeldrift som är av typen ”halvplanande” för jag insåg att jag inte hade så bråttom och att det var skonsammare för alla ombord. Sen vill jag ju njuta av färden också och när man gör det så gör det inte så mycket att det tar lite längre tid. Du kan ju också titta på Saga 29 eller 27. Men tror du får svårt att nå upp till alla dina önskemål men där du står är en bra början!
-
Och om det visar sig vara ditt problem så beror det alltså på att gammal soppa stått i förgasare mm under vintern. Alkylatbensin rekommenderas under de sista 20 minuternas körning för att undvika detta i framtiden. Alkylatbensinen bygger inte beläggningar på samma sätt som den moderna bensinen.
-
Det ser bra ut förutom att minus till skiljerelät ska gå till Startbatteriet. Det är först då som relät känner av vilken spänning det är på startbatteriet och om den är tillräckligt hög också kopplar in förbrukarbatteriet.
-
Interiör, täcka hål för bortmonterad kontrollpanel
ChristerN replied to mikaojje's topic in Motorboats
Jag skulle sätta en snygg teakbräda som jag sätter barometer och klocka på eller så skulle jag fixa en eller ett par snygga knopar att sätta på den. -
Kan inte jämföra så mycket eftersom jag stod i monter mest hela dagen igår men rent allmänt tycker jag att utbudet var lite mindre både på båt- och tillbehörssidan. Besökarna tycker jag var mycket av typen flanörer/fluktare/drömmare av det jag såg. Kanske inte är så konstigt med det ränteläget vi har.
-
Stod det gammal soppa i motorn över vintern? Gammal soppa brukar klägga igen på olika ställen i bränslesystemet. Själv brukar jag köra igenom ett par liter alkylatbensin inför upptagningen. Denna har inte någon sådan negativ inverkan och är mer lagringsbeständig. Nu hoppas jag att de som kan detta bättre än jag ger dig fler råd! Ett tips: Berätta vilka åtgärder du gjort när du ställer en fråga. Blir liksom lättare att svara då 👍.
-
Bra att du tog upp det @Lintott! Tänkte på det när jag läste frågan men tappade bort det. TS skrev ju: Därför är det en bra vana att ha varmvattenberedaren inkopplad så lite som möjligt och koppla bort den genom att dra ut stickproppen när den inte behövs, och helst ska den vara inkopplad bara korta stunder.
-
Och får den ändå det så är det ingen fara. Några små blåsor förstör inte hållbarheten på ett skrov. Namnet låter värre än det är!