Gå till innehåll
torsdag 14 december 2017

ChristerN

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  3 304
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  8

ChristerN senast vann den dag 4 Mars

ChristerN hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

183 Expert

1 följare

Om ChristerN

 • Placering
  Hedersmedlem
 1. Isfritt

  Vattnet är varmare än luften och luften kan bli iskall. Svaret är därför att motorn ska vara nertiltad.
 2. Dags för ny fock!

  Hoppas och tror också du blir nöjd!!!
 3. Dålig lukt i båten

  Så uppfattar jag också de olika "skolorna" men jag har alltid valt alt 2. Anledningen till det är att där jag har båtarna, Stockholmstrakten, så får jag mögel på min styrpulpetare till och med när den ligger i sjön vid bryggan i ganske utsatt läge! Där kan man ju prata om ventilation!!! Att då tänka sig att plocka upp stora båten och ha den liggande på land en bit bort, täckt med pressar och öppet rakt igenom känns inte helt ok.
 4. Åland 2018

  Om Enskär vet jag inget. Östra hamnen var, om jag kommer ihåg rätt, den stora hamnen för fritidsbåtar. Bredvid fanns lite trevligt med gamla skutor och sånt och åt andra hållet en helt ok restaurang. Men det var några år sedan.
 5. Underhållsladdning under vintern från solpanel

  Mörkret är här! Det är inget vi kan göra åt men att ladda lite då och då med en bra laddare är inte fel. Själv har jag en 25W panel som hänger utanför pressen vertikalt mot söder och som laddar alla batterier då jag kopplat ihop förbrukar- och start-batterierna under vintern. Detta räcker inte och då jag är och jobbar i båten, varannan helg, kopplar jag in laddaren. När det är kallt går spänningen ner i alla batteribankar. Det kan vara anledningen till att du får den relativt låga spänningen när du mäter.
 6. Åland 2018

  Rödhamn är väl värt ett besök. Om det är bra väder och under semesterperioden kan man behöva vara där ganska tidigt för att få plats. Lagom avstånd från Mariehamn där man kan handla upp sig lite.
 7. Dessa efterhängsna prenumerationssäljare...

  Med risk för att glida ifrån ämnet. När någon ringer för att be mig vara med i en undersökning frågar jag alltid vad jag får för det. De flesta säljer ju sedan resultatet av undersökningen till olika aktörer och tjänar pengar på detta. Det finns amerikanska undersökningsföretag som skickar (skickade?) med en 20$ sedel i varje utskick med frågor de gjorde. De fick väldigt hög svarsfrekvens. Undantag från mitt krav på ersättning är Sifo och när de gör en undersökning på uppdrag av en myndighet eller liknande. Jag har även bra erfarenhet från Trygg Hansa. De ringer en gång om året och säger att jag har den och den försäkringen hos dem och frågar om jag är nöjd, om försäkringsbeloppet är rätt, om det skett några förändringar under året osv. Absolut inga försök till att kränga ytterligare försäkringar eller tjänster. Det ska de ha all heder av! (Har inget samröre med TH på något sätt utom att jag är kund till dem på någon försäkring.)
 8. Jordfelsbrytare

  Tror du skulle tjäna på att bara ställa en vanlig fråga. Åtminstone jag har ingen större lust att svara på dina inlägg och frågor längre. Ditt val dock.
 9. Jordfelsbrytare

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Jordfelsbrytare De kallas ibland för fasfelsbrytare då de har funktionen att bryta strömmen om strömmen genom fasen inte motsvaras av strömmen genom "nollan". Jag tycker det är en fantastiskt bra produkt!!!
 10. Favorituttryck sett på Blocket

  Samma här! Sorry för OT
 11. Byta ut bultar ?

  Kan inte svara på din fråga men vet att de flesta normala (AIS316 el motsv) rostfria produkter kan rosta så dina bultar skulle mycket väl kunna vara av rostfritt. Kolla med en magnet. Är materialet magnetiskt är det inte rostfritt.
 12. Verktygslåda för båten

  Oj vad lite grejer ni verkar ha med er! Jag har en låda med el-grejer och en låda med bra-å-ha grejer med packningar, reservdelar etc. Bägge ca 40x20x15. Sen sån där gammaldags väska med verktyg som reparatörerna alltid hade på den tiden man lagade saker, tex skrivare och kopieringsmaskiner. Den är proppfull. Sen har jag en liten (nåja) låda med fyra lådor med rostfria skruvar. Sen har jag några kassar med kablar, grövre och mindre grova. Sen har jag en låda med kemikalier, aceton, oljor och fetter mm. Sen har jag en skruvdragare med borrar och bits. Sen har jag ... nä, nu slutar jag! Men alla saker har hamnat i båten för att jag en gång, minst, har behövt dem. Ofta så dyker det upp saker som jag vill göra när jag är ute i båten och att då inte kunna fixa dessa saker på en gång är störande tycker jag.
 13. Fruktansvärt segt !

  För mig funkar det bra. W10 + Edge Funkar också bra på iPad och iPhone även om jag också bara ser nästan hela sidan på paddan.
 14. Dags för ny fock!

  Menade inte att du skulle köpa något av de dyrare alternativen nödvändigtvis. Är det så som flera skriver här att seglen, alla typer, håller bättre nuförtiden än förr så får du en bättre segling rent allmänt med ny fock. Om det är sant eller inte har jag ingen aning om eftersom jag slutade kappsegla för 30 år sen. Avsåg att uppmuntra dig till segling i liiite hårdare vindar när den nya focken är inköpt. Lycka till!
 15. Dags för ny fock!

  Som fd seglare hoppar jag in i debatten nu. På "min tid" var ett segel som var ett år gammalt inte något att kappa med. Det var slut i de sammanhangen. Ett flera år gammalt segel gav, och ger förmodligen fortfarande även om det tar längre tid nu, mycket mera krängning och sämre fart och ovana personer som var med på båten tyckte det blev läskigt med lite mer vind än 5-6 m/s. Det lutade och seglen fladdrade (bubblade) när man gick högt för att undvika för mycket lutning. I byarna var det jobbigt som rorsman att parera hela tiden och om man inte kappade så lät jag ofta båten luta istället för att gå upp i vind. Samma personer var gladeligen med och seglade med nya segel vid högre vindstyrkor då de inte tyckte det blåste så mycket. Nyare segel ger ofta båten mer fart utan så mycket mer krängning i byarna. Jag gissar att en ny seglare i en båt med äldre segel undviker högre vindstyrkor av samma skäl. Vet att jag inte alls svarar på frågan i tråden men tror man som nybörjare ska vara medveten om hur nyare segel uppför sig i förhållade till gamla.
×