Jump to content
Monday 25 September 2023

ChristerN

Guldmedlem
 • Content Count

  7,079
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  103

ChristerN last won the day on September 16

ChristerN had the most liked content!

Community Reputation

2,090 Expert

2 Followers

About ChristerN

Profile Information

 • Location
  Stockholms skärgård

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Saga 315 har lite större badbrygga än 29:an, även om den i annonsen från Carlanders ser ut att ha en förlängd badbrygga. Ett annat alternativ utan D4:an
 2. Jag har varit med om något liknande. Värmaren stängde av sig när det blev ok varmt men startade inte sen när det blev kallare. Fick, som du, stänga av och starta om. Jag fick efter kontakt med Thermoprodukter (https://www.thermoprodukter.se) bra tips om hur jag skulle felsöka. Kommer nu inte ihåg vad det var som var fel men min har nu fungerat i 14 år utan problem. Jag får visserligen ställa den på ett par grader mer än den ger men det lär man sig snart. Välkommen till MG!
 3. Jag har ingen större erfarenhet av epoxi (det enda jag har gjort med det är en durk i förra båten) men det finns ju epoxi som ser ut som fernissa men som är betydligt stryktåligare. Har sett filmer på YT där man lägger ett tjockt, självavjämnande, skikt med klar epoxi och sedan avslutar med en fernissa för UV-skyddets skull. Epoxi har ju goda egenskaper som slitskydd och vattentålighet. Bara en tanke.
 4. Hade tidigare en 4010 som jag har för mig inte hade ekolodet kopplat via nmea2k utan via särskild ingång på plottern. Vilket ekolod har du? Är det kopplat via nmea2k?
 5. Det ser ju ut på din bild som om man kommer åt med en fast ringnyckel runt tändstiften. Testat det? Tändstift brukar ju ha en metall-”packning” mot tändstiftshålet. Saknas denna kan ju det både läcka och stiftet komma för långt ner.
 6. Ja, så säger "min" verkstad också.
 7. Tror inte det gäller bara dyrare båtar. Känner en som försöker sälja en äldre, mindre, segelbåt och det är nästan bara intressenter från övriga Europa som har hört av sig.
 8. @Mambo (Så här adresserar man en annan medlem.) Jag vet att de äldre 315 kunde levereras med annan motor. Tror det var KAMD32 och kanske någon 41:a. Någon kanske kom med Yanmar motor också. Det är/var ju ganska vanligt att tillverkare av båtar tog in en konkurrent motor för att, förmodligen, få ner sina inköpspriser på motorerna. Kolla in den här sidan för lite mer info om olika Saga-modeller. http://sagaforumet.com Såvitt jag vet har Saga 29:an nästan samma skrov som 3xx-serien. Har du specifika frågor om 315 så är du naturligtvis välkommen att fråga här!
 9. Saga 315 2010. Mycket nöjd med båten. PS Ett tips. Om du sätter ett @-tecken framför aliaset så poppar det upp en liten påminnelse till den du nämner. Lättare att se om man vill att någon ska svara.
 10. Har en D4-260 tillverkad 2009 som nu gått närmre 1200 timmar utan "produktfel". Servad på en verkstad jag har förtroende för som också är auktoriserad på Penta. De fel jag har haft har bägge två berott på att en spänningsspik pajat delar av motorelektroniken. Sen verkade den "manuella" pumpen, som man använder när man luftar motorn, varit kass förra året men det löste verkstaden temporärt. Kanske behöver byta den i år. Annars tuffar motorn på och går hur bra som helst. Men, som sagt, skiter det sig så kostar det. Elektronikboxen och bränslesensorn var inte billiga och får man spridarproblem som gör att det bränns hål (var någonstans det bränns hål har jag inte koll på ) så blir det väldigt dyrt! Har ingen aning om vad en motsvarande Yanmar kostar i service och reparationer men gissar att de flesta nyare motorer kräver märkesspecifik felkodläsare och diagnosutrustning om något blir fel.
 11. ChristerN

  Trimplan

  Trimmar du in motorn helt vid dessa lägre farter? Vilka farter pratar vi om? Generellt ska man trimma in vid motsjö och innan båten kommer upp i planing och sedan trimma ut när farten ökar till ett läge strax innan propeller suger luft. Sen ska man passa sig för att trimma in motorn i medsjö då risken för översköljning och spårning ökar. Välkommen till MG!
 12. Det finns en meddelande funktion här på MG. Kolla kuvertet högst upp till höger. Det är olämpligt att lägga ut sin mailadress på öppna forum tycker jag. Bara som info.
 13. Antar att du frågar mig. Ja! Tycker jag har skrivit väldigt tydligt. Du skriver inledningsvis att du behöver massor av råd men som jag uppfattar det så lyssnar du inte utan springer på och gör som du eller något företag/någon person på YT säger. Jag lägger nu ner mina försök att få dig att förstå vad jag med min erfarenhet säger, och önskar dig lycka till!
 14. Jag menar inte att ytan inte var torr. Jag menar att vissa produkter fäster inte mot varandra och det sägs att polyester inte fäster på en yta av epoxi. Visserligen lär det gå i vissa kombinationer, sägs det, men jag hade själv aldrig vågat mig på att lägga polyester och gelcoat (som fungerar på samma sätt som polyester) på baksidan utan fortsatt med epoxi.
 15. Det brukar vara svårt att få gelcoat/topcoat samt polyester att fästa på epoxi. Dessutom ser det inte ut som om du har fått mattan att fästa riktigt på skrovet, men det kan vara en synvilla. Det du strukit på kölen kommer ramla bort ganska snart och gör ingen nytta där, om du inte har ruggat upp ytan och tvättat den ordentligt, men det ser inte ut så. Ledsen om jag låter negativ men planeringen är viktig, och kanske lyckas du ändå?
×
×
 • Create New...