Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

anuba

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    767
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    9

anuba senast vann den dag 12 April

anuba hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

327 Expert

Om anuba

  • Placering
    Konteramiral

Senaste Profilbesöken

2 975 profilvisningar
  1. Sika 291 med polyuretanbas är väl lite på väg att fasas ut till fördel för Sika 591 med en modernare terminerad polymerbas. Den senare är starkare och bättre på det mesta. 291 hade jag nog mer använt på prylar som inte skall vara i solen och som man enkelt vill skära bort senare, som att täta i skruvar. För det här problemet spelar det nog ingen roll vad man väljer.
  2. Jag tror inte att jag behöver göra så mycket tester efter att ha läst den här killens erfarenheter. https://www.facebook.com/groups/328044342198875/permalink/968882064781763/ Han fann att en 155A generator ger "bara" 110A och då blev den väldigt varm. För er som inte har FB, "Efter att ha installerat 540 Ah LFP batterier från Victron för 9 år sedan så visade det sig att generatorn inte tyckte om detta i min båt med en Yanmar 4JH5E om 54 hk. Generatorn som var på 85 Amp blev stekhet och det luktade inte parfym om den. Remmen fick spännas hela tiden och det blev skitigt i motorutrymmet av gummirester. Min bror som har en större motor också en Yanmar 4JH men 110 hk och 125 Amp generator som försöker ladda Winston celler om 1 400 Ah, det gick inget vidare heller." Jag har lagt ut detta på ett ställe till i forumet eftersom frågan är rätt het(!). Det är alltid lärorikt att hitta exempel.
  3. Ursäkta mig men jag kan inte sluta roa i hur vissa har valt att ladda sina LFP utan någon BMS eller DCDC-omvandlare. Vissa har empiriskt kommit fram till generatorn blir väldigt varm. Detta är hämtat från samma grupp jag länkade till, "Efter att ha installerat 540 Ah LFP batterier från Victron för 9 år sedan så visade det sig att generatorn inte tyckte om detta i min båt med en Yanmar 4JH5E om 54 hk. Generatorn som var på 85 Amp blev stekhet och det luktade inte parfym om den. Remmen fick spännas hela tiden och det blev skitigt i motorutrymmet av gummirester. Min bror som har en större motor också en Yanmar 4JH men 110 hk och 125 Amp generator som försöker ladda Winston celler om 1 400 Ah, det gick inget vidare heller. Den generatorn har också kolsvarta lindningar och doftar inte parfym."
  4. Jag har en kompis som bor på Donsö i Göteborg. Där brukar de säga att man känner igen en stadsbo som är på sjön för att de står upp hela tiden. 😉 Jag stod också mycket upp när jag hade en liten 5m båt. Ville se om det kom några större vågor. 🙂
  5. Att ställa den frågan här är som att fråga hur långt är ett snöre. 😉 De flesta alternativen du nämner tillämpas här. Personligen bytte jag från att ha bogisen på servicebanken till starten bara för att spänningen föll så mycket att plottern startade om. Om dessa hade varit fräschare hade detta inte varit ett problem. En annan fördel för mig att ha den på startbatteriet är den stöttas av min 115A generator då jag alltid kör motorn när jag kör bogpropellern. .
  6. Nu har jag testa ideen att låta Shipshape att ligga på några timmar utan att de torkar in. Jag hade några sotfläckar från oljelampor och svart smuts på ställen där jag stänger kapellet, som inte jag fått bort tidigare. Resultat blev inte imponerande. Jag lyckades ändra nyansen på sotfläckarna men de försvann inte. Jag gjorde några extra försök i badkaret med fläckbortagningsmedel för kläder och koncentrerad Biltemas kapelltvätt. Då blektes fläckarna lite till men inte helt perfekt. Jag var på väg att lägga på klorin men då minns vad jag skrev här. 😉 Utsidan är dock helt ren från mögel. Min slutsats blir att källartipset inte funkar så bra. Mitt kapell är beige och gammalt så att den saknar inbyggt skydd och absorberar fläckar som ett par urtvättade jeans. Det enda sätt att få bort smutsen är nog byta ut hela kapellet någon gång.
  7. Det ju tydligt att teknik för LFP i båten är under förändring och lösningarna har varierat med tiden. Det kommer troligen hända mer saker. Man vet mer idag än för några år sedan. Om vill se riktigt underhållande LiFePo4-frågor kan man följa den här tråden. Då går det fort mellan problemen. https://www.facebook.com/groups/328044342198875/ Nackdelen med FB är den inte har så bra minne och det är svårt att söka på gamla lösningar. Samma problem har den tendens att dyka upp om och om igen. Man blir lite mörkrädd när man ser sådana här trådar: "Har 2*60Ah Winston batteripack (12V), enbankssystem och ingen BMS. Laddar dessa direkt från generatorn (Yanmar 3YM20, 80/125A generator lite osäker på vilken min årsmodell har). Det här har hittills/vid första anblick funkat bra, efter ett momentant högre värde laddar det runt 60A kontinuerligt från generatorn. Brukar sluta på 14.2V vad jag kan minnas. Jag är nöjd med 60A laddning. Generatorn har inte rasat på 7år."
  8. Och nu kostar plattan 6930 SEK istället.
  9. Det är ju tydlig skillnad. Det är troligen rätt strategi att inte förutsätta att kunderna är experter på LFP bara för vissa djupdyker sig in i området. Jag skulle personligen aldrig rekommendera någon att använda en JK B2A8S20P BMS utan att ställa om parametrarna. Visa värden är helt fel från början och skulle förstöra batteriet om man kör den "out-of-box". Då ser jag ett värde i att man kan köpa en korrekt konfigurerar lösning som inte riskerar att göra sönder något. Vad jag förstår laddar den LFP-batterier direkt från generatorn med ett relä emellan. Har den någon metod att förebygga överbelastning av generatorn, som har populärt har diskuterats i många trådar?
  10. Jag har tittat ett tag på x2 BMS men har inte försått skillnad mellan ett "vanligt" LFP system med en inbyggd BMS typ JK B2A8S20P och en Victron Orion XS DCDC-omvandlare. I mitt nya system har jag tex inget relä som finns i x2-systemet. Jag kan styra absobtionsspänning, tider och tailström. Cellerna kan balanserar med 2A vid 3.45V (som jag har ställt in) och laddar dem upp till 3.5V. Kan man ställa in de olika nivårna med X2?
  11. Du har helt rätt. Jag snurrade till det. Blev lite fixerad vid att bryta den svarta och blandade ihop det med att den vita är en jord. Naturligtvis fungerar inte mosfeten så bra. Jag bygger den på TPSen när jag hinner. Jag har faktiskt ett bra Budboard att sätta den på som funkar med TSOT23. Här sitter en DCDC omvandlare, MP2143, som jag skulle ha till mina cykelskovärmare. Men jag slutade cykla och skaffade båt iställe.
  12. Det är knappt jag själv hänger med som du märker. Tanken är slutligen kommer det finnas en lösning som vem som helst skall kunna bygga när man har gått över till LFP och har en Webastovärmare. 😉
  13. Jag hittade också den efter en stund. Riktigt billig. Drog den inte 10mA. Lite mycket. Om man googlade "power load switch low sideAA" öppnade sig alla dörrar. Den här överbyggda mosfetn skulle fungera perfekt om man sätter den på returledaren. Den drar ingen ström när den har stängt av väldigt lite när den är på. https://www.farnell.com/datasheets/2255505.pdf Utmaningen till att bygga på en hysteres på gaten. Just nu har har den en ett omslag på 1.6 V vid rumstemp. Samma som upp och ner. Måste sova på det lite.
  14. Man behöver troligen inte behöva löda så mycket för att få igång en TPS22810. Det finns en fint evk med två kretser på, varför man nu skulle vilja ha det. https://www.ti.com/tool/TPS22810EVM#supported-products Det är tydligen samma kretsschema men två olika modeller av TPS22810. En för 3A resp 2A. Lite dyr dock. 663kr på Mouser. Troligen utan moms. Och varför skall man ha två? @IngemarE Har du något behov? Jag kan köpa en och såga isär så delar vi på priset. 😜
×
×
  • Skapa nytt...