Jump to content
Tuesday 16 July 2024

anuba

Medlemmar
 • Content Count

  835
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by anuba

 1. anuba

  Skippa Skippo?

  Det är kanske Garmin som ligger bakom Skippo som medvetet gör appan sämre. Då tvingas användarna att köpa en riktig plotter och använda Garmins app. 😉 Det var i alla fall det som Garmin gjorde med den utmärkta bilnavigeringsappen Navigon.
 2. Jag tror mig ha den bästa båten i den storleksklassen, Jeanneau 805 Leader med en VP D4 och lång badbrygga. En lättdriven båt på 3ton med många trevliga funktioner som oftast bara större båtar har, som midkabin med dörr och ankarspel fram. Om man önskar en större version heter den Jeanneau Prestige 30S.
 3. Jag har kört en Orion XS 50A under min första säsong. Den sitter mellan startbatteriet och LFP-batteriet. Jag har använt standardinställning för sk ”Engine shutdown detection” och jag har inte sett något el som tjuvats. Om man är osäker kan man lägga till en styrningkabel från tändningen eller trimma på de olika parametrarna En fördel med en den här DCDC-omvandlaren, även om du har blysyrabatterier, är att kan användas tillsammans med en Victron Smartshunt eller en BMV-712, som ström och spänningssensor. Det gör det möjligt att låta laddningen sluta när batteriet inte tar emot någon ström under en viss tröskel. Detta minskar risken för överladdning.
 4. Ikeapåsen är tyvärr ett nödvöndigt ont för att få webergrillen i land utan att tappa den i sjön. I Bohuslän finns det inte mycket annat att knyta i än dobbarna. 😉 Jag äger bara en klotfender för att går bara att gömma en styck under soffan. Det ser illa ut att ha för många putt-ifrån-korvar på pulpeten. De som jag har täcker redan 25% av sikten.
 5. Har man man motorbåt skall det vara snyggt. 😉 Jag köpte den kortare plankan. Kostade bara 400kr.
 6. Ett tips på en lite coolare fenderplankan om man inte vill ta drived eller en vanlig planka. Jag har gjord om det här hyllplanet från Bauhaus till en kombinerad fenderplanka och tillfälligt landgång. Den har bark på sidan som jag slipade bort för att inte skräpa ner så mycket. Den ger ett bra högklassig intryck på båten.😉 https://www.bauhaus.se/hyllplan-ek-med-bark-26x260-300x2000-mm?queryID=0253334980daad8cf9b3bea7355f5f97&objectID=562073&indexName=nordic_production_sv_products
 7. Det är nog de fem skikten de menar. Jag hittade det här: Tidigare hette det 5:e generation. Nyheten är troligen att de har döpt om de fem skikten till fem dimensioner. De har bara uppdaterat shoppen med det nya namnet. Jag har nog haft "nyheten" i mina senaste paneler. Där försvann mina förhoppningar om ny tåligare design. 😕 https://www.sunbeamsystem.com/tough-series/ https://shop.sunbeamsystem.com/product/tough-114w-black-flush-solar-panel-no-holes/
 8. Det ser ut som du har gjort en liknande resa som jag. Jag har också installerat om min 100W-panel fyra gånger varav en no-name Sunbeam-kopia. Jag har fått nya paneler från Sunbeam två gånger. Jag har både testat skruvat, limmat mycket, limmat lite och använt VHB-tejp. Alla metoder har sina för och nackdelar. Mitt problem var troligen att min monteringsyta var böjd både i X och Y-led. Förvisso inom Sunbeams gränser men de gick sönder ändå och tappade halva effekten. Min slutsats är att det är svårt att installera stora mjuka solpaneler om man har tänkt att gå på dem. Om ni kan montera dem på ett slätt ställe och inte gå på dem som jag gör ökar det nog livslängden. Sunbeam framförde att det är viktigt att panelen kan röra sig för temperaturväxlingar men de får inte röra sig så mycket att det flexar när man går på dem. Man kan märkt att Sunbeam har bytt strategi i frågan från att först rekommendera en rätt lös montering till att nu kräva hellimmat med tandspackel och ingen tätningsfog längs kanten. Jag har ägt sex olika Sunbeam paneler sedan 2015 och jag har sett att de har gjort förbättringar hela tiden för att göra dem mer stabila även om de hela tiden har sagt att de är toppenbra. Nu för tiden har de till exempel en silikonplatta runt kabelingångar för att den skall tåla mer. Efter deras senaste pressrelease i Båtliv verkar det som de har mer förbättringar att göra när det gäller livslängd.
 9. Jag har informerat butiken. De kände inte till problemet och det visste inte om det fanns något utbytesprogram. Så det blir de långa vägen med att först göra en ordentlig felbeskrivning och troligen skicka in den. Beskrivningen kan jag göra nu men jag plockar inte ur den förrän efter säsongen såvida jag inte får en ersättare innan. Jag skall testa Victron direkt också.
 10. Det här var en intressant tråd. Jag imponerad av @IngemarEs support. Är trådskaparen säker på att inte båten är på väg att sjunka! Är det länspumpen som håller båten flytande? Jag har vänner som hade plockat upp båten för mindre fel. 🙂
 11. 3000W är lagom men räcker strömmen till för att att driva den invertern? Min BMS klara dock bara 200A så väntar med detta till nästa år. Jag tänkte att jag stoppar ytterligare ett batteri. Som jag skrev här https://www.maringuiden.se/forum/topic/108941-victron-orion-xs-50a-stör-min-vhf/ så hör jag ett störande ljud när motorn går och Orion laddar med ca 40A och uppåt. Efter monteringen av ferriter så har problemet minskat så att det går att hantera med squelchen. Ljudet går dock igenom ibland. Kommer nog plocka in några fler ferriter. Om du inte hör ljudet så har jag kanske otur eller så har du en nyare modell. Det ser i alla fall ut som du har fått en märkning till på lådan. Den hänvisas till detta certifikatet, https://www.victronenergy.com/upload/documents/Certificate-Automotive-ECE-R10-6-Orion-XS.pdf Min låda: Din låda:
 12. Om du har kvitto kan du prova att kontakta Sunbeam direkt. Min butik renommerade det. Du hamnar troligen hos Sunbeam-supporten i vilket fall som helst.
 13. För det första så tvingas man att se en instruktionsvideo där de visar att de enda skruvarna som är tillåtna är rundhuvade med bricka, som man inte får dra åt. 🤔Eller limma sparsamt med Sika/Silicon. Det visade sig dock jag inte hade kollat så noga på videon, så jag hade jag hellimmat och skruvat med försänkta skruvar. Supporten förklarade att panelen skulle ha möjlighet att flexa med temperaturen och skall inte sitta för hårt. Nu har jag dock hört att att instruktionen har ändrats till att man skall tandsplackla på limmet istället. Men anvisningen har jag inte. I min fjärde och senaste installation valde jag att limma med den medföljande VHB-tejpen. Det var inte heller helt enkelt då det är svårt att inte få några bubblor under tejpen. Här är några bilder från min instruktionsvideo,
 14. Kul att det fungerar. Jag har bara provkört min 300Ah några dagar då jag inte vari båten. Jag har bara varit nere på 90% efter fyra molniga dagar och två kylskåp på. Ser lovande ut. Det blir hårdtest nästa veckan. Jag valde 14.0V för att cellerna skall hinna balansera vid 3.45V/cell. Andy förslår ju 13.8V och en timmes absorption. Men jag känner att det är lite brutalt att trycka på absorption i en hel timme för varje gång jag startar motorn. Så jag har lagt till ett svansström på 1A. Då går den bara upp kort på 14V när batterierna var full från start. Får se om det blir en inverter till nästa år. Hur stor inverter har du? Har du märkt av några störningar i VHFen, om du har någon?
 15. Det är precis så jag har hållit på i fem somrar. Jag har har upptäckt något elstrul första natten i naturhamn som oftast inträffar på första semesterdagen. Jag har haft solpaneler som har varit trasiga och batterier som har varit sönderladdade. Eftersom allt har förekommit samtidigt hade jag svårt att bedöma huvudorsaken. Efter att ha bytt till Victrons MPPT-regulator på varje solpanel, (har två olika stora ) och en Victron BMV-712 kunde jag komma fram till att min större Sunbeam-panel, 121W gav lika mycket energi som min lilla på 55W och var sedermera skadad. Om du har sparat ditt serienummer och registrerat din solpanel hos Sunbeam, har du några år garanti. När jag kontaktade Sumbeam fick jag hjälp med hur jag skulle mäta upp panelen och fick ta lite bilder på installationen. De är rätt petiga med att man har följt anvisningar som följer med panelen. Man får tex inte både limma och skruva fast panelen med försänkta skruvar. Jag fick i alla fall en ny panel till slut.
 16. Jag testade naturligtvis detta också flera gånger men min repa var på blå gelcoat. Där lyste det ojämna repan igenom gelcoatspacklet med en ljus nyans. Men det är helt klart den enklaste metoden att starta med. Trådskaparen får väl prova sig fram och återkomma med resultatet.
 17. Jag var lika oroad själv när jag testade det på en båt som jag ändå skulle sälja. Metoden är dock mindre arbetssam jämfört med laga sprickor där man först måste fräsa bort sprickan med en Dremel och sedan kleta i gelcoatspackel.
 18. Det är inte så svårt att fuska med sina EMC-tester när man åker till ett extern labb. Man kan påverka rätt mycket genom att välja olika långa kablar eller välja andra gynnsamma driftsvillkor. Om en viktigt produktlansering står i vägen kan man det vara värt att trixa lite med mätuppkopplingen. Jag jobbade några med att certifiera telekomutrustning i några mindre företag. Målet var att klara de de lägsta och högsta nivåerna och hänga på så mycket kablar som möjligt. Vi trodde det var ett bra sätt att marknadsföra produkten. Tyvärr finns ingen av dessa företag kvar längre. När jag jag några år senare jobbade som konsult för en av de större företagen i Sverige fann jag att där var målet att koppla in så få kablar som möjligt och bara uppnå kraven på minsta möjliga marginal. Detta företag finns fortfarande kvar idag. 😕 Den värsta konsekvensen är om en konkurrent anmäler den till PTS upptäcker problemet och plockar bort den från marknaden. Jag tror att Victron gladeligen byter min DCDC-omvandlare, men helst efter semestern. Jag har några nF-kapacitanser på 100V som jag kan leka med om jag upptäcker att jag inte har trollat bort störning helt.
 19. Jag köpte min tidigt i november. Det var innan den bytte namn. Min hade också den lösa kontrollkontakten. Jag hinner tyvärr inte skicka tillbaka den nu då jag har bara har två veckor till båtsemestern. Men jag skickar ett mail så jag inte glömmer av det.
 20. Varje gång jag har startat motorn och slagit på VHF-radion har jag hört en kraftigt störande ljud från VHFen. Det låter som någon sänder hela tiden på kanal 16. Efter att ha slagit på och av min Victron Orion XS med appen upptäckte jag att störningen skapades av DCDC-omvandlaren. När den laddade med 30-40A var störningen är det som värst. När jag batteriet blev fullt och strömmen gick ner hördes inte inte störningen. Det verkar som inte Victron har lyckats med sin EMC certifiering. Det finns en tråd här där man har ersatt en Orion tr 12/30 med Orion TS som också har upptäckt problemet. https://community.victronenergy.com/questions/276162/orion-xs-safe-vhf-antenna-distance.html Inga störningar före och samma kringutrustning. Tydligt bevis på att problemet kommer från Orion TS. Jag köpte några stora ferritblock som jag satte på alla tre ledare. https://www.kjell.com/se/produkter/dator/datorkomponenter/kontakter-till-dator/ferritblock-12-mm-p90369 De var rätt stökiga att få plats med då jag har valt att korsa ledarna framför DCDC-omvandlaren. Vid första testen lät det som det störande ljudet försvann. Jag får testa mera senare under säsongen. Min personliga åsikt är att Victron har slarvat med EMC/EMI-designen och på något sätt byggt en test-setup i EMC-labbet där man inte har upptäckt felet. Jag försöker få den bytt till hösten.
 21. Jag har lagar djupare repor med en Sandviks färgskrapa enligt den här metoden. Man skrapar och sedan slipar från 240 papper till 1000 papper. Slutar sedan med en bra 3M rubbing och vax.. https://svenskasjo.se/sa-far-du-bukt-med-repor-i-gelcoaten-hyveln-ar-din-van/ Det är viktiga att köpa bra grejer som slippappret. Jag köpt mitt på Paintpro.se, men det finns också andra butiker. Risken finns att man kan genom det blåa skiktet om man har vit polyester under. Min båt vara blå på vit bas men det gick bra ändå. Alternativet att bara lägga lite gelcoatspackel på repan brukar inte blir så bra. Den repade ytan lyser oftast igenom och det kan vara svårt att hitta rätt kulör på spacklet.
 22. Har du öppnad luftventilen till tanken, om det finns en sådan? I och för sig borde inte motorn gå i en timme om det vore det felet.
 23. anuba

  Slitet drev

  Det kan vara bra att provtrycka drevet. Oljan kan ju vara nyligen bytt och då visar den inte så mycket.
 24. Kolla om solpanelen är hel. Den skall en nominell kortslutningström som du mäter med en amperemeter rakt över polerna. Om solen skiner starkt och panelen vinklas mot solen skall du kunna se ström kommer i närheten av det nominella värdet. Jag kan mäta 5.2 A på en panel som har den nominella kortslutningsströmmen 6.45A. När den var trasig gav den bara 2.5A.
 25. Om du kör med Snappy eller med Biltemas motsvarande system teakren yta så att den ser ut att vara ny. Om du senare lägger på olja blir den brun och fin. Det vanliga problemet är dock teaken blir smutsig och mörk när olja samla på sig smuts. Om du sedan skall hålla den rent och köra Snappy regelbundet kommer du snabbt slita bort teaken och till slut byta ut den. Om vill skona teaken så tvättar du med såpa och sköljer med vatted. Det ger en silvergrå yta som man inte bränner sig på. Den samlar också smut men den går bort när man tvättar med såpa. Om du nu redan har en oljesmutsad ytan kan du köra Snappy en gång och sedan låt det vara. Biltemas fungerar lika bra. Har testad bägge men kommer inte göra den mer på den båten jag har nu.
×
×
 • Create New...