Jump to content
Sunday 01 August 2021

anuba

Medlemmar
 • Content Count

  318
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by anuba

 1. Jag övervägde också att köpa en Aq 26 för några år sedan men det blev en Jeanneau 805 Leader med en VP D4. Ett nyare alternativ är Jenneau 8 Leader. Dessa båtar är i samma storleksklass men är rymmligare. Ett plus är det breda skandäcken och stor soffa. Tyvärr så säljs det inte många av dem i sverige jämfört med Aq. Kostnad får man på alla båtar. Köp en båt som du gillar och är praktisk.
 2. Fullt möjligt. Kollar detta med Ctek just nu.
 3. Jag byggt ut det lite och använder både Cteks interna solpanelsregular och en extern Victron.
 4. Jo dina beräkningar är det inget fel på men har redan testat och förbrukat ett startbatteri.
 5. Det är bara google lite så får du reda på hur mycket. ”VENE TEST In 2019 SUNBEAMsystem panels won the award of “Best Premium Solar Panel” by the Finnish Magazine VENE. The test was very extensive and had many categories. And it worth highlighting our outstanding results on the heat test. “Only 13% power drop measured at 75oC compared to 25oC”.” https://www.sunbeamsystem.com/tough_independent_test_winner/
 6. Det är varma men inte så man bränner sig. Inte mycket värre än ett mörkoljat teakdäck. Delvis därför kör jag med gråteak. Men om jag skall vara ärlig så har jag inte djupanalyserat det. Efter att mina första paneler gick sönder på tre år, är jag lite skeptisk att gå för mycket på panelerna. Men vi sitter rätt ofta och solar på dem med en dyna imellan. Jag kan kolla med en termometer nästa gång solen skiner.
 7. När båten ligger still och laddas av solen så stiger spänningen sakta i startbatteriet. Det kallas väl för bulk-fasen. När spänningen uppnår 13.1V tror D250 att motorn är igång. Då laddar STARTBATTERIET servicebatteriet, inte 55W panelen. Detta pågår i max några minuter tills startbatteriet är urladdat till 12.8V. Sedan startar processen om igen. Man ser också den här effekten efter att man har kört motor, när startbatteriet är helt fullt. D250 tllåter inte att spänningen på startbatteriet är högre än 13.1V. En positiv bieffekt är kylskåpen köra dagtid fastän jag har kopplat bort servicebatterierna, under laddningpulserna. Därför hade jag inte så stora problem av de trasiga batterierna under dagtid.
 8. Du förstår nog inte. D250SA är en switchad DC/DC omvandlare. Den kan skapa skapa vilken spänning som helst till servicebatterierna. Det enda som får laddningen att starta är det spänningsvillkoret jag nämnde. När den börjad ladda tar den energin från startbatteriet. Inte från solpanelen. Om den bara laddar ner till 12.8V så tömmer den inte batteriet. Det är ingen slump att jag i första hand vill ladda startbatteriet. Eftersom jag har kopplat bogpropellern och ankarspelen till startbatteriet kommer det att tömmas successivt efter flera korta båtturer. Cetek-system underhållsladdar inte startbatteriet tillräckligt om jag hela tiden laster servicebatterierna med kylskåpen. Jag har har fått tummen upp av Cetek för den här lösningen.
 9. He,he! Jag hade skickad ändå. Överföringen av energin från startbatteriet fungerar så att solpanelen laddar startbatteriet upp till 13.1V. Då startar D250SA att ladda servicebatterierna med 10A tills spänningen faller till 12.8V. Jag tror att det är ok. Min motor har startat fint i alla fall.
 10. Man hoppas ju alltid det skall finnas någon expert som har sett samma problem. Men egentligen vill jag bara veta var jag skall sätta tempsensorerna. Jag har i all fall följt ditt råd och skickat en fråga till Ctek om det är något fel på mitt system, Det blev ett så här bra schema, utan brytare och säkringar,
 11. Jo det gör säkert D250SA men Smartpassen stänger nog bara av direktkopping till generatorn när det blir för varmt. Jag hade bara hoppats att någon på forumet var bra på hur blybatterier fungerar.
 12. Jag bytte ut mina solpaneler i år. De tidigare var ett okänt märke som såg ut som en kopia på Sunbeam. Man skulle kunna gå på dem men eftersom de gick sönder var kanske inte sant. Mina nya paneler verkar leverera mycket mer energi. På en av panelerna har jag en energimätare. Den har visar 45W maxeffekt på 55W-panelen. Så högt kom jag aldrig på den tidigare. Det ser ut som Sunbeam har förbättrat inkopplingen av kabeln med en stor gummiplatta, vilket jag tror förbättrar kvalitén. Så jag tror inte att färgen spelar någon större roll. Panelerna verkar bra. Men svart färg borde förbättra förmågan att ta emot solenergi även om värmen ökar. Det är dock lite lurigt att montera den lilla panelen som inte hade skruvar. Den gled lite på det lutande underlaget medans limmet torkade.
 13. anuba

  Påkörd av sten

  Vad har du för drev? Dina propellrar ser ut att vara för ett Volvo Penta DBH drev. På mitt DPH-drev sticker 1.2m i nedre läget och 1m i beachläget, högsta körbara läget. 0.5m har jag bara i trailerläget men då kan man inte köra motorn. Så om du har kört båten är det nog rimligt att då kan gå på grund på 1m.
 14. Helt kontroll vet jag inte. Mina batterier ju trasiga. Enligt en tidigare tråd om systemet fungerar Smartpass som ett skiljerelä som ligger parallellt med D250SA, mellan start och servicebatteri. Den senare sköter finladdningen på slutet. D250SA motiverar Ctek med att en generator inte kan skapa den spänning som ett AGM-batteri vill ha. Tempsensorna skall skydda mot överladdning, om de sitter på rätt ställe. Cetek föreslår det själv detta om man har laster på starbatteriet som jag har, https://www.ctek.com/storage/05CB43885935ABBFE7D7B52B43408B1AF9902D5F9475D3EE618891C191CF2C0C/8d780ba29aad4845992625eec56c05c6/pdf/media/8bbc64a286954c2aa1bba39c02a058b1/D250SE _ SmartPass 120S with charger on Starter battery.pdf Jo, det sista du säger har jag också funderat på men Ctek säger att det skall vara ok. Jag tycker i alla fall att mina nya Victron Deep Cycle beter sig bättre enligt min BM-1. Inga större laddströmmar när jag vet att batteriet är fullt.
 15. Så fungerar inte Ceteks D250SA. Det är en DC/DC-omvandlare som laddar service batterierna med en helt annan spänning än startbatteriet. Om man sedan har en Smartpass så kopplas generatorn direkt på startbatterierna, upp till en viss spänning. Jag tror att det är det absolut bästa metoden om man vill ha kontroll på laddningen. Sedan har jag två solpaneler. En 110W via Ctek 250SA som laddar servicebatterierna och en 55W via en Victron regulator på startbatteriet. Nätladdaren har jag enbart på startbatteriet. När spänningen går över 13.1V laddar startbatteriet/generatorn servicebatteriet. Jag har fått godkänt av Ceteks support med en här metoden. Mina servicebatterier har aldrig varit totalt urladdade och om det hade hänt hade de tålt det 300 gånger. Men visst kan jag ha missat något.
 16. Det just ett sådant system som jag har och jag också köpt billiga batterier från tyskland för tre år sedan. Jag skrev i en annan tråd att de gick sönder för några veckor sedan trots att jag har rätt bra koll på spänningar, temperaturer och inställningar. Jag ger upp och köper inte exklusiva batterier nåt mer. 😕
 17. Jag har haft oturen att mina Victron AGM Super Cycle havererade under sommaren. Dyra batterier som skulle klara djupa urladdningar många gånger. De var bara tre år gamla och jag hade köpt dem billigt en Tysk solpanelbutik. Jag har tyvärr ingen bra förklaring då mitt system inte bör ha några brister. Servicebatterierna laddar enbart genom en nyinstallerad Ctek D250A och det satt tempsensorer på bägge batterierna. Så det borde vara rätt bra kontroll på laddningen. All kombinerad laddning med solpanel, nätladdare och generator sker på startbatteriet och det mår toppen. Min närmaste teorier är att batterierna var dåliga från början eller att jag laddat dem när de har varit frusna. Men detta problem tror jag inte att vi löser här. Min fråga är var ni placerar tempsensorerna från laddaren? Jag hade placerat mina uppe på batteriet nära pluspolen, som Ctek rekommenderar. Jag har lagt mellan ett värmeledande gummi mellan sensorn och batteriyten. Efter att jag hade köpt nya batterier och laddade dem hemma så kände jag att den nya batterierna blev snarare lite varma på ena långsidan, när de började bli fulla. Så nu har jag satt bägge sensorerna från Smartpass120 och D250SA, på ett av mina två batterier. De har tydligen lite olika funktioner. Efter detta så ser jag tydligt att maxspänningen reglerar ner bättre när batterierna börjar bli fulla. Det handlar om några tiondels volt. Ni som har tempsensorer från era laddare, hur har ni placerat dem? Blir alla blybatterier varma på samma sätt?
 18. BM-1:an är inte så lätt att begripa sig då deras kalibreringsinstruktion är rätt diffus. Enligt min manual till en BM-1C så går kalibrering till så man först kopplar in systemet med några laster så att sensorn "lär sig" batteriet. Absolut inte börja med att ladda från solpanelerna. De måste kopplas bort och Ctek-systemet. Det framgår inte hur länge den måste lära sig och hur stora laster eller hur länge. Men efter att ha gjort exakt samma misstag med inkoppling av nollvolten från en solpanel, utförde jag dem här ritualen och allt blev bättre.
 19. Jag hittade den här tråden lite sent men det ser ut som att du löste problemet: Det är inga problem att demontera en limmad panel. Jag bytte en trasig Hjertman-panel på 110W som plötsligt var trasig i våras. Den ser ut som en tidig Sunbeam men verkade bara hålla i tre år. Jag bytte den mot en Sunbeam Tough 111W. Min gamla panel var nog lite för mycket limmad med Sika 291. Det kan hända att den gick sönder för att det in kunde utvidga sig och krympa för att de var för mycket lim. Jag använda ett domonteringsverktyg för bilrutor och en gammal filekniv. https://www.amazon.se/Vindruta-demontering-vindruta-verktyg-montering/dp/B08SKBFSPD/ref=sr_1_44?dchild=1&keywords=glas+demontering&qid=1627472024&sr=8-44 Jag hade monterat den på en räfflad yta så det var svårt få bort en all fog. Jag körde en roterande nylonborste för att få bort den gamla fogen men den gjorde vissa spår i gelcoaten. Det gjorde dock inte så mycket då den nya panelen täckte ytan rätt bra. Det svåra var att skapa ett bra tryck på panelen under torktiden. Köpte några gatstenar men det blev ändå inte helt bra. Jag håller med om att maskning är rätt viktig både på panelen och på skrovet. Men om det hamnade fogmassa på fel ställe var det inte så svårt att få bort med Bräkleen innan det har torkat.
 20. Tack för tipset. Jag har precis det problemet på min tre år gamla Sebass 5hk. När jag har kort snabbt en längre sträcka och drar ner till tomgång stannar den ofta. Men den startar oftast från kallt på två till tre drag. Då får jag får också rengöra min förgasare.
 21. anuba

  Torkararmar

  Jag hittade ett alternativt ställe för att köpa Doga-armar. De levererade rätt snabbt. Man Doga har så många olika modeller. Själv var jag ute efter deras 430-500 mm arm med 8mm gänga. https://ab-marineservice.com/en/product-categories/electric-parts/windscreen-wipers/wiper-arms-en/
 22. Som jag sade är inte polyuretanbaserad fog lika UV-ljus tålig som MS-polymerbaserad. Sikas heter Silan Terminerade Polymer. Om ni kollar på gamla Sika 291/292 som har blivit utsatta för sol så ni att den gulnar och börjar mjukna. Det är bättre att gå på nya fog/limmaterial som Sika 591. Den är också vanligast i butiken. Lite siffror. 292 är bättre där det krävs mer rörelse men 591 har bättre rivhålfasthet. Sika 292i BESKRIVNING Sikaflex®-292i är ett stabilt 1-komponent polyuretanlim med tixotrop, pastös konsistens vilken härdar vid exponering till luftens fuktighet. Den har utmärkta vidhäftningsegenskaper och bra mekanisk styrka. Sikaflex®-292i möter kraven på låg flamspridning uppsatta av the International Maritime Organisation (IMO) Brottöjning (CQP036-1 / ISO 527) 600 % Rivhållfasthet (CQP045-1 / ISO 34) 8 N/mm Sika 591 BESKRIVNING Sikaflex®-591 är en fogmassa baserad på Sika’s Silan Terminerade Polymer (STP) teknologi. Med dess utmärkta motstånd mot hårda maritima väderförhållanden kan den användas till en stor mängd av applikationer. Sikaflex®-591 överträffar vanliga miljö- och säkerhetsstandarder och sätter ett nytt riktmärke ur ekologisk synvinkel. Brottöjning (CQP036-1 / ISO 527) 500 % Rivhållfasthet (CQP045-1 / ISO 34) 15 N/mm
 23. Jag har monterat min lossnade bokstäver med Bostik Maxi Bond. Det är ett "Sikaflex" som är MS-polymerbaserat. Inte polyuretanbaserat som Sika-291i. Den senare har inte lika bra hållfasthet under lång tid. Framförallt om den utsätts för UV-ljus. Den är bra att använda om du har tänkt att ta bort det senare. Däremot är SIka-591 är moderna mer MS-polymerlik med bättre limegenskaper. Den kommer också att fungera bra.
 24. Jag körde olja på mitt teakdäck i några men det kräver oftast någon typ av teak cleaner för att få bort den gamla olja. Förra året bestämde jag mig för köra med gråteam. Jag tvättade däcket med biltemas värstingmedel och senan en excenterslip. Visst tog det på trät men jag vill bara ge den en bra start utan gammal smuts. Nu tvättar jag bara med såpa några gånger på säsongen. Jag inga problem med smuts och den ljusa färgen bränner inte lika mycket om fötterna, när solen står på.
 25. Jo jag hittade den snabbt. Den pekade ut några bra industrilimmer. Scotch Weld Quadrack 3748 verkar lovande men tyvärr är 3M 15mm limpistol lite för dyr för en liten limplupp.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy