Jump to content
Monday 28 November 2022

M__G

Medlemmar
 • Content Count

  1,276
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

M__G last won the day on May 13 2021

M__G had the most liked content!

Community Reputation

284 Expert

About M__G

 • Rank
  Vice Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Pratade med garmin om några saker gällande 52 DV/CV så jag frågade om det också. Tydligen samma maskin men skillnaden är namnet pga någon tvist om rättighett till begreppet downvü. Så de bytte namn till clearvü. Någongång 2015/2016.
 2. Aha, är det så enkelt. Tack för info.
 3. Hej på er, är det någon som vet vad det är för skillnad på garmin echomap 52 dv och samma men med cv på slutet? Vet någon när dessa tillverkades?
 4. M__G

  Marchfart?

  Ibland talas det om att marchfart är 1000 varv under max på utombordare, i ditt fall skulle det vara 5000 varv. Misstänker att det kan bli lite väl snabbt om man vill åka mest ekonomiskt. Då är det hålla sig under deplacementfart/ skrovfart. Finns en formel på Wikipedia där du kan räkna ut skrovfarten, inte båtens längd utan vattenlinjen längd, höfta till den på ett ungefär. Håll dig under den farten när du kör långsamt. Sen när du ökar farten så gör det genom att mjukt ge fullgas. När båten planar så drar du av gasen. Billigast går nog båten i den farten den planar ut bra och motorvarvet är lågt, testa dig fram vad din båt gillar, ex lägg dig i 25 knop, dra av gas successivt och känn efter, börjar aktern sjunka och svallet bli större så har du sänkt farten för mycket, då börjar det gå tungt. Gissar att du bör kunna åka I ca 20 knop med en eller två pers ombord, med fler ombord kanske du får öka en knop eller två för att den ska plana lätt. När du hittat denna fart så är det nog det du ska ha som marchfart. Dvs så lågt varvtal som möjligt där den planar lätt och bra. Om du har eldrivet trim/till så kan det också bli en faktor. Är det vågor, trimma inte ut för att få så lång vattenlinjen som möjligt för att det ska bli så bekvämt som möjligt. Är det plattvatten kan du kolla på knopmätaren, trimmar du ut kommer du se att farten ökar något, då går det billigare/kan dra av gasen lite för att bibehålla farten. I lägre planingsfart kanske det blir negativt att trimma ut, testa. Ju fortare du kör, ju mera kan du trimma ut. Börjar fören självsvänga upp och ner, trimma in tills det upphör, börjar propellern suga luft, trimma snabbt in tills den åter greppar. Kallas ventilera, ibland hör man även uttrycket kavitera. När ovan inträffar kan variera beroende på fart och hur mycket last det är ombord och var den är placerad. När du kör sakta och under acceleration när du ska upp och plana så ha motorn intrimmad. Här är det bara att öva så det känns naturligt och sen testa sig fram. Bra att vara aktiv med trimma. Möter lite svall trimma in, passerat, trimma ut osv.
 5. Håll isär va du får dra med bilen, vad ditt körkort tillåter och vad det faktiskt väger. Bilen får inte dra ett släp vars bruttovikt (släpets vikt inkl. Last) överstiger max släpvagnsvikt. Har du b-körkort får inte släpets totalvikt överstiga bilens släpvagnsvikt och bilenstotalvikt plus släpets totalvikt inte bli mer än 3500 kg. Undantag släp med max 750 kg totalvikt som alltid får kopplas bakom bil. Detta är bara en teoretisk beräkning. Är släpets totalvikt högre än tillåtet så är det olovlig körning. Får du teoretiskt köra kombinationen men det väger för mycket är det överlast. Då blir det böter, ev hindrande av fortsatt färd. Inte olovlig körning.
 6. Sen skulle jag köpa tvåkomponents klarlack i sprayburk och spraya över färgen. Kan med fördel köpas på Henrikssons
 7. Skulle kolla på yamaha center i mölndal eller Lindahls i Frölunda. Båda har haft färgen när jag köpt.
 8. Så hade jag det på en uttern styrpulpet, sett det på andra båtar med, men oftast är ju flytskummet en bit upp, eller inkapslat.
 9. Det här med bottenfärg verkar bli svårt i år. Satt och tittade på de olika firmornas hemsidor efter hård västkustfärg. Verkar ha i det närmaste upphört. Tippa mottages gärna. Hur gör ni som använder hård färg och har bott på västkusten?
 10. Hej, sekt svar märker jag. Nö, det var vöstkust.
 11. Jag hade Hempel Hard racing, inga havstulpaner utom på timplanen där det flagnat. Kompisen Biltema självpolerande. Extremt mycket havstulpaner. Stor skillnad i år. Hörde att Biltema bytt leverantör men inget jag vet säkert.
 12. Jag gissar att det finns "uttag" i akterspegeln för konventionella trimplan men att dessa är för små för zipwake? Jag har det så på min finnmaster. Även jag har varit inne på att zipwake skulle varit bra men tycker det blir för mycket jobb med att modifiera akterspegeln och att manöverpanelen är för stor. Den får inte plats där befintlig panel för trimplanen sitter. Även om det inte känns lika modernt så är det nog enklast att skriva dit konventionella trimplan men för att slippa den långsamma manövreringen man får med el-hydrauliska så välja snabbare i el, ex lenco. Sen kanske automatik från mente-marin. Jag försökte övertala zipwake på en mässa att utveckla en panel för mindre båtar med begränsad plats ä, motsvarande storlek på vanliga paneler men svagt intresse. Liksom en mindre modell, lägre höjd av interceptorer som skulle passa mindre båtar.
 13. Jag höll också på att flytta runt folk när jag hade en mindre dc. Men är man ensam eller två så blir det ju svårt. Det bästa tillbehöret jag skaffade var trimplan. Blev som en ny båt. Blev mycket roligare att köra. Bekvämare att kunna hålla båten rak. Så jag rekommenderar skarp trimplan.
 14. Hej alla kloka. Jag har en Yamaha F150 -07. I vissa lägen på tomgång med växeln i men utan att den behöver driva framåt, typ medvind. Då kan det bli lite " fiskebåtsdunk" från motorn. Nu köpte jag grejer till vinterkonserveringen och frågade om detta fenomen. Mekanikern sa att han visste precis vilket ljud jag menade och sa att det beror på att växeln i te är helt hundra justerad. Han pratade om flera olika justeringar. Men mej veterligen finns det en och det är under motorkåpan där växelvajern överför rörelsen till hävarmen till växelstaget ner till växelhuset. Finns det flera? Någon som upplevt samma ljud? Lösning? Enl mekanikern inget farligt eller skadat, bara justering som behövs.
 15. För att utesluta att propellern skulle kunna ge den effekten borde du testa med rekomenderad propeller. Funkar den inte som den kan då så ör det dags att gå vidare. Så tänker jag.
×
×
 • Create New...