Jump to content
Saturday 01 October 2022

Kojak77

Medlemmar
 • Content Count

  68
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About Kojak77

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Du orkar säkerligen vinscha upp den beroende på vinsch, kör själv med båtvagn och en biltema vinsch som jag tror är spec för 1000kg. Den bör alltså klara 1000kg vertikalt, och din båt skall glida upp på kölrullar, vilket motsvarar betydligt mindre. Har inte haft båt länge, ca 4år, men det misstag jag gjorde vid upptagning första gången var att jag backade i för långt så man inte såg instyrningshjulen längst bak vid sista kölrullen. Var ett helvete att få upp båten, den hamnade hela tiden fel, eller att minsta våg lyfte av den. Nu för tiden backar jag så att toppen på dessa hjul syns lite så man direkt hamnar rätt, sen vinschar jag upp den. Det med att inte backa ned för långt är att hjullagren rostar och havererar om det kommer in vatten, så du kan backa ned till en liten bit under navet på hjulet. Finns väl moderna trailers som hävdar att de är helt täta och man kan backa ned hjulen i vattnet. Själv har jag inte tänkt så mycket på det utan backat så långt som behövs.
 2. Klokast är nog att mäta och försöka hitta med samma mått, annars är risken att man ev måste justera något. Var i en liknande situation förra året när jag skulle byta kölrullar på min gamla Laxåtrailer, hade tur att jag till slut hittade nästan identiska. Tror inte att det är så svårt då det brukar finnas uppgivna mått på rullarna på de flesta hemsidorna.
 3. Jag ser inte hur du ska få in den i garaget med den höjden. Jag har en Bella 620 DC och när den står på trailer och jag står brevid så är det en bra bit upp till ovankanten på vindrutan. Är själv 180 lång, bedömer att det definitivt är mer än 2,25. Det är ju om du kan rulla in den på en sån där vagn, men hur ska du enkelt få upp och ned den på en sådan vagn? Jag tror även att det är kört med längden, har en Yamaha F115 på min och det blir nog i tightaste laget. Kanske ska fundera på att såga ned häcken om möjligt, gjorde detta själv. Nu för tiden har jag båten på tomten och gott om utrymme.
 4. Nu är batteriet inlämnat till biltema, de ville byta det över disk direkt, men krävde felsökning så det kan ta ett par veckor. Men vad gör man inte för att få reda på vad som är fel. Tänk om man skulle köpa en ny bil och den börjar gå knackigt efter ett par veckor, ska man då börja reparera den själv? Nej knappast, man lämnar in den på reklamation och låter original verkstaden avgöra om det är fabrikationsfel eller handhavande fel. Så jag ber att få återkomma när jag fått besked från biltema. Till trådstartaren så är mitt råd att ta ett välkänt märke om det är liten prisskillnad, är det stor ta biltema.
 5. Det laddar ju när jag kör båten samt med solpanelerna, det är fullt tillräckligt för ett friskt batteri. Kollade nu vad gps larmet drar 20mA, vilket är min enda förbrukare sen går det till 2st cigguttag där inget är inkopplat, det borde inte kunna suga ur batterier då jag är ute med båten åtminstone en gång i veckan samt solpanelerna. Så är inte riktigt med hur jag skulle kunna orsaka detta själv. Det förra batteriet stod kvarglömt under vintern med gps som larmade hela vintern där är det inget tvivel om att det är mitt fel. Men i detta fallet ser jag inte något annat än att det är defekt även fast det uppenbarligen är teoretiskt omöjligt. Kanske någon vält det på på biltema, kanske skakat sönder i transport. Ja inte vet jag, men inte är det kul att ha ett nytt batteri som inte har max kapacitet efter några månader. Jag hoppas biltema har en vettig felsökning/reklamation så vi får reda på om det var defekt eller ej.
 6. Vilken avsaknad av laddning?
 7. Jag är inte en fullständig idiot, så batteriet är mätt med allt bortkopplat. Verkar vara en känslig fråga att ett biltema batteri ev är defekt. Det tidigare batterier laddade som sagt upp till max, inga fel på volten där, och det har inte varit mindre sol denna sommaren. Har inga direkta förbrukare, använder inte kyl eller belysning, det är enbart gps sändaren och den drar minimalt. Även om vissa har svårt att acceptera det så kommer jag att reklamera det och om jag får pengarna tillbaka skaffa Tudor Marin batteri. Jag klankar inte ned på någon som har biltema batterier och är glad att det fungerar för er, men tyvärr så hade jag inte samma tur och väljer om möjligt att gå tillbaka till det batteri som fungerade utmärkt för mig senast.
 8. Korrekt mitt misstag, kollade nu har bara solpanelerna kopplade till förbrukningsbatteriet. Inget fel på solpaneler eller regulator. Multimetern visar 11,9 när jag mäter. Så lägger inte mer tid på det batteriet, blir att reklamera.
 9. Jag går på vad Varta skriver om hälsan på batterier. Har solceller kopplade till start och förbrukningsbatteriet. Startbatteriet lyckas solen ladda max men inte förbrukningsbatteriet. Funkade utmärkt tills slutet på Juni, nu står biltema batteriet på 12,4V och når inte högre. Paneler och MPPT fungerar, inga brott på kablar. Så därmed drog jag slutsatsen att batteriet är defekt. Får se hur det sen går med reklamationen på Biltema, det lär ju vara samma symptom för ett missköt batteri som ett defekt.
 10. Köpte ett biltema marinbatteri till förbrukningsbatteri till denna säsongen, det blev snabbt defekt under säsongen, är på 12,4V så blir att reklamera. Hade innan ett Tudor Marine batteri som fungerade utmärkt, tyvärr glömde jag på gps larmet/sändaren förra vintern så det laddade ur batteriet. Men jag kommer som sagt att reklamera batteriet till biltema och köpa annat märke till nästa säsong. Kanske hade jag otur kanske inte.
 11. Hej Det bör vara nedanstående 44 Engine stop switch or lanyard activated Nödstopp/dödmansgrepp som spökar
 12. Jag har inte haft båt länge och är ingalunda någon expert, men är det inte fortfarande högsäsong för båt och ev därför dessa timpriser? Tror du att de tar lika mycket i november? Jag antar att de flesta båtverkstäder är fullbokade och därmed drar till med ett högt timpris för att på ett fint sätt säga att de inte har tid, alt så täljer de guld om kunden accepterar.
 13. Jodå jag bor i Stockholm, men jag ringde runt till båtklubbar och hittade plats innan jag köpte min båt för 5 år sedan. Men insåg att det är för mycket tidsåtgång att ha båten på en båtklubb när man skall fixa med den. Så det slutade med att jag sågade ned häcken och har den nu på tomten när säsongen är över. Kanon att på höst/vår bara öppna dörren och gå några meter när man ska fixa något. Innan jag köpt båten läste jag på grundläggande info om service och konservering, och sen mer detaljerat för den specifika motor som båten hade när den väl var inhandlad. Passade även på att omgående ta förarintyg så att det var avklarat lagom till sjösättningen. Men vi är väl alla olika, jag gillar inte att chansa.
 14. Vad skulle en ny filterhållare lösa? Det ser helt ut på bilden, du skriver inte att det är sprucket eller liknande. Kommer att bli noll skillnad om du byter det.
 15. Är väldigt förvånad att man köper båt innan man kontrollerar vinterförvaring, service etc. Som att köpa elbil när man bor i en vedeldad stuga med utedass. Vad ska du göra om du inte löser vinterförvaringen? Sälja?
×
×
 • Create New...