Jump to content
Tuesday 21 March 2023

No_jah

Medlemmar
 • Content Count

  1,121
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

No_jah last won the day on October 11 2022

No_jah had the most liked content!

Community Reputation

207 Expert

About No_jah

 • Rank
  Vice Amiral

Recent Profile Visitors

1,918 profile views
 1. No_jah

  Deplacementsbåt

  Jo, så är det ju. Det bästa är att ha en båt som är en meter lång, då får man ju en deplacemetsfart på 2,427 knop. 😉 Edit. Det är ju såklart ännu bättre om båten är under en meter lång...
 2. No_jah

  Deplacementsbåt

  Har du provar att räkna med den formeln? roten ur 10 är 3,162 x 2,427 = 7,674 roten ut 17 är 4,123 x 2,427 = 10,006
 3. Som sagt är Albin O-21 en inte allt för ny konstruktion, den börjar väl närma sig hundraårsstrecket vid det här laget. Det man kan tänka på när det gäller denna motorn är att den inte har något oljefilter, så det är bra att verkligen byta olja varje år.
 4. Ja, det hade varit smidigare om press & son använt en bit stålrör samt vanlig skruv med sexkantskalle till läsringen, liknande denna: https://www.hjertmans.se/produkter/varme-kyla/tackstallningar/reservdelar-multimarine/lasring-till-multimarine-teleskopben Den kanske rent av funkar att avända till press & son rören, den är ju faktiskt billigare också, ser dock ut som en grävre skruv.
 5. Jag håller med om att beslagen från press & son känns bättre än Noa. Dock är som du säger låsringen till teleskopbenen ganska smäckig, dels skär skruven fast i den gängade aluminiumringen, och så släpper plastkonoppen på skruven. Jag har funderat på att borra upp gängade håler i låsringen och skruva i en rampamuff, om det ny finns tillräckligt med gods för det, och sen använda vanliga vingkruvar istället så kommer man ifrån problemet med att plasthatten släpper
 6. Ja, det blev lite fel där jag menade att press & och son och Noa använder 35mm rör, och dom inre teleskoprören är såklart tunnare.
 7. 50mm rör låter grovt, press & son och Noa använder 50mm aluminiumrör, och deras beslag kanske passar?
 8. Jag tycker nog ändå det låter som att den smidigaste lösningen är att använda rorkulten. Och särskilt med en snipa så måste man vara ganska yvig när man manövrerad den vid tilläggning mm, och då det ju mycket smidigare med rorkult än med ratt. Och iom. styrplatsen ändå är längt bak så kommer nog som du skriver ratten bara sitta ivägen.
 9. Den här finns ju också. https://www.biltema.se/bil---mc/bilreservdelar/filter/oljefilter/oljepluggsats-15-delar-2000021846 Det blir ju en hel sats bara får att du behöver en hylsa, men den är ju inte så farligt dyr, och verktyg kan man väl aldrig ha för mycket av? Edit. Det kanske bara är hanar förresten?
 10. Borde det inte funka med en reduceringstapp 3/8 x 1/4 ? https://www.biltema.se/verktyg/handverktyg/hylsverktyg/hylsadaptrar/reduceringstapp-2000019619
 11. Jag gjorde detta förra året på min Ryds 510 mc, då använde jag Biltemas färgskrapa, dock var medföljande skär inget vidare, men dom säljer även passande hårdmetallskär som funkade alldeles utmärkt. https://www.biltema.se/bygg/farg/maleriverktyg/fargskrapor/fargskrapa-2000016888
 12. Isåfall är det kanske bättre att måla på eftermiddagen, för då har ju skrovet värmts upp under dagen. På morgonen är det nog risk att skrovet är kallt efter natten, och det kanske tom. så pass att luften kondenserar mot det kalla skrovet, och det är ju inte särskilt bra om man ska måla det.
 13. Hej, Jag använde denna färg förra våren, dår var det omkring 15 grader dagtid och knappt mellen 5-10 grader nattetid, rollade fyra lager och ingenting utanpå, det har fungerat jättebra i sommar. Jag borsttvättade 2ggr under sommeren och hade inga snäckor vid upptagning. Båten ligger i mällersta östersjön, längst in i en vik precis där en bäck mynnar ut så det är väl iofs. i stort sett sötvatten. Såhär står det på burken:
 14. Ok, det är alltså så stor skillnad i förbrukning mellan benin och diesel? Då blir det ju såklart fortfarande billigare att köra med diesel, dvs. om man bara räknar bränsleförbrukningen alltså.
 15. Men med dagens dieselpriser så antar jag att det är billigare att köra med bensin än med diesel? Eller är det fortfarande så att man kommer längre per förbrukad dieselkrona än dito bensinkrona?
×
×
 • Create New...