Gå till innehåll
lördag 27 juli 2024

ChristerN

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    7 451
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    129

Allt postat av ChristerN

  1. Ja, @jarb är saknad för sin kunskap om Yammor!
  2. Håller helt med! Har fått många ovärdeliga tips och råd här så det känns rätt att betala tillbaka lite genom att dela med sig av mina egna erfarenheter.
  3. Såvitt jag kan se är det vanlig gulsåpa, möjligen med några ”unika” tillsatser.
  4. Kopplade för några år sedan in en ”egen” kontakt på en kabel mot den vita och blåa (tror jag) och andra änden in i ett NMEA2K-nätverk. Kommer inte ihåg vilka kablar på NMEA-kabeln jag använde. Gissar att det är samma signalkablar du ska använda. Jag hittade lösningen på någon sida på nätet. Mer än så kan jag inte hjälpa dig.
  5. Jo, jag vet att du tidigare noterade din dag för registrering och att du var före mig. Men finns det någon som fortfarande är aktiv som reggades före dig?
  6. När Echo-skorna lanserades i Sverige i början av 80-talet köpte jag ett par avsedda för vinterbruk. Efter en dags användande kallade jag dem Läcko för de läckte väldigt mycket 🤨
  7. Jag vill lägga till en aspekt som visserligen inte handlar om dina behov/önskemål men mer generellt om inombordare. De som har drev är alltid betydligt mer service-krävande och ger mer problem än de med rak axel. Det är fler delar som kan, och brukar, gå sönder på ett drev än på ett backslag. Men få DCs och styrisar har rak axel. Sen finns det ju en allmän skepsis mot inombordare nuförtiden. Fler och fler båttillverkare går över till utombordare. Tråkigt tycker jag då en ”järnklump” lågt placerad i mitten av skrovet ger många fördelar för gångläget.
  8. En belastningsprovare är bra för att se om batteriet är kass (en cell har lagt av) eller inte, men de som finns på marknaden för oss amatörer är avsedda att mäta hur stor ström ett startbatteri kan ge under kort tid och säger inget om hur mycket kräm det finns kvar i ett förbrukarbatteri.
  9. Rockport tycker jag är de bästa seglarskorna. Sebago mfl har i mitt tycke för lite uppbyggt i hålfoten. Har nog haft 5 Sebago av olika modeller och, tror jag, 6 Rockport Perth. Brukar ha dem lätt knutna för att lätt kunna ”hoppa i” dem vid tilläggning och avgång. Använder dem bara på sommaren, dvs från tidigt april till sent november, varje dag. (Som vinterskor har jag i många år haft gympaskor, ”sneakers”, men dessa är nu omöjliga att hitta med riktigt gummi i sulan och skinn på ovansidan. Är det plast i sulan blir de otroligt hala och är det inte skinn på ovansidan blir de kalla. Suck! Inte lätt att vara människa .)
  10. Jo, det är ju klart att man inte kan köra när soppa-tanken är tom men ingen har påstått något annat heller. Det man inte VET kan man ju bara gissa och där har de flesta lite koll på hur mycket de kört och hur mycket de behöver tanka efter det. Det syns ju när man tankar. Batterierna däremot, där syns det ju inte vad du ”tankar” och inte riktigt vad du ”kör upp” heller. Speciellt inte om man tror att ett 12V batteri är fullt när den svajande, analoga mätaren visar ca 12V! Och visst kan man med stor erfarenhet ”veta” att man klarar typ en helg i båten för det har man klarat tidigare men bara om man har ett väldigt upprepat körmönster och batterierna är friska. Och det är de oftast med sådant ”vetande” inte så länge. Men var och en är saliga i sin tro
  11. Här nämner du två saker som gör att jag aldrig skulle skaffa en Nasa BM. Att något visas som mer än fullt betyder att den inte har en aning om laddstatus. Ingen laddstatus kan överstiga 100%! Att den inte verkar reagera förrän spänningen går ner till 12,5-12,3 V tyder på att den inte mäter strömmen utan spänningen. Helt fel mao! Men det är ju bara som jag ser det och inte nödvändigtvis någon sanning för det. Men det finns ju flera produkter som mäter det man vill på marknaden och dessutom till en billig penning. Annars håller jag helt med dig, en batteritankmätare är lika viktig som en bränsletankmätare. Iaf så länge man inte har soppan i en dunk som man kan lyfta på och känna hur mycket som är kvar.
  12. Främst motorstorleken. Gissar att ni med 6 pers (vuxna) kan komma upp i 12-14 knop max. Båten, gissar jag, är gjord för ca 25 knop vilket den kanske kan göra med 1-2 personer ombord. Jag har själv en Yamarin 490 med en 70 hk motor på. Ganska lik i storlek. Hade tidigare en 50 hk på den och då gick den bra med upp till 3-4 pers, sen var det en plöjande båt.
  13. Den lär gå väldigt trögt med 6 pers ombord men är du beredd på det så kan det vara ett bra köp. Mitt generella råd till alla som ska köpa båt är att titta på MÅNGA båtar innan man slår till och helst provköra med tänkt belastning. Med många menar jag minst 5. Detta för att man ska förstå vad man egentligen vill ha. Sen är det alltid bra att ha en firma i närheten som kan serva/laga motorn/märket man köper. Tänk också på att motorn på den båten du länkar till ser ny och fin ut men vore det en bil skulle en årsmodell 2007 inte betraktas som ny. Och båtmotorer lever sitt liv i ständig uppförsbacke.
  14. Ja, som jag ser det är det enda alternativet.
  15. Med den budgeten blir det nog något som går långsamt och stilla, kanske en snipa. Svårt att se att du får en vettig bobar båt för den pengen dock. Vilka vatten hade du tänkt åka i?
  16. Polariserande och UV-skyddande är olika saker. Nuförtiden brukar inte polariserande bli HELT svarta när man håller dem 90 grader mot varandra. När Polaroid kom med sina första polariserande glas någon gång på 60-talet (tror jag) så blev de nästan helt svarta. Men jisses vilka priser de hade!
  17. Det är ju väldigt olika hur ljuskänslig man är men jag har svårt att ens gå ut utan solglasögon en mulen sommardag. Att vara i skidbacken en solig dag med mycket vit snö skulle vara omöjligt utan solglasögon för mig. Ögonen tåras och jag ser efter en minut ingenting.
  18. Jag föredrar solglasögon som är mer svängda så de inte släpper in så mycket ljus på sidorna. Men polariserande måste de vara! Färg vet jag inte men mina mest använda är bruna och reserverna, som det är hög tid att börja använda mer nu, är blåa. Edit: Tror att bägge är av märket Columbia. Sen har jag ett par RB liggande i båten som reservens reserv
  19. Idag är det 20 år sedan jag reggade mig som medlem här på Maringuiden. Har för mig att jag satt och hade lite att göra på jobbet när jag reggade mig. Var med ett tag innan dess och skrev som gäst, vilket gick på den tiden. Vet inte om man ska fira eller fundera på om man är riktigt klok. Jag bestämmer mig för att fira. Det är roligast så. Hoppas vi alla får en bra fortsättning på båt-sommaren!
  20. Eftersom du är nybörjare och med lite knepig kust med risk för höga vågor så skulle jag rekommendera en långkölad båt med inombordare. Kolla skicket på motorn med någon kunnig. Kanske du har någon med bakgrund som bilmeck med gamla bilar (diesel) att ta med eller någon som hållit på med traktorer. Dessa motorer liknar äldre båtmotorer ganska mycket. Rullfock är som sagt nästan nödvändigt när man seglar ensam. Till ovan nämnda samling skulle jag lägga till Amigo 27. Saker som man efter ett tag brukar önska sig på en båt i den storleken är värmare och någon sorts toalett vilket inte alltid finns på äldre båtar. Välkommen till MG och lycka till med ditt nya intresse! För vissa, mig tex, är det väldigt vanebildande.
  21. Det enda tipset om bra medel är ShipShape men som @raol skriver så ÄTER det sömmar och även tyget. Har för mig att jag här någonstans har beskrivit hur jag tillbringade 50 timmar med att för hand sy om de flesta sömmar på mitt kapell efter rengöring med SS och när jag sedan satte på kapellet så sprack tyget. Mycket tråkigt. Annars kan man tänka som så att med såpa och en mjuk borste så försvinner de (flesta?) farliga ämnen ur möglet och man får leva med prickarna.
  22. Vår båt har en VP D4 260. De finns även med Yanmar motorer för de lite äldre årgångarna och samma motorer återfinns i Nimbus 320. Saga 315 är väldigt lik Nimbus 320 och vi stod och valde mellan de två innan vi bestämde oss för Sagan. Den främsta anledningen till att valet föll på Sagan var ett lite större akterdäck än i Nimbusen. Efter att ha använt båten i 15 år känner vi att vi valde rätt. Några andra skillnader är att Nimbusen är lite snålare i drift men lite känsligare för vågor (men ändå väldigt bra) och har förmodligen lite bättre andrahandsvärde i Sverige än Sagan. Saga finns även i en äldre modell som heter 29, med tillägget LS tror jag, med i huvudsak samma skrov men med kortare badbrygga. Det finns även en nyare modell som heter 325 med lite längre badbrygga än 315 och lite annan inredning. Sen finns det andra modeller utan dörr ut på akterdäck, Saga 310/320 mfl.
  23. Japp. Jag kom från andra hållet och var lite förbi det ställe i bilden som ser trängst ut och Flora var på väg in, lite tidigare än på bilden, men trängde ut mig mot Dragfjärden. Så vi möttes men kunde inte mötas i kanalen.
  24. Var i Trosa för en vecka sen och jag såg bara tre-fyra platser som var reserverade för Dockspot och de låg längst ut på piren vilket innebär mer blåst. Längre in fanns det massor av lediga platser när vi anlände vid 16-tiden. Nynäs har ju ingen bra mataffär i närheten av hamnen men väl en alldeles utmärkt (men dyr) affär för rökt fisk samt ett flertal krogar som är ok.
×
×
  • Skapa nytt...