Jump to content
Tuesday 18 May 2021

ChristerN

Silvermedlem
 • Content Count

  5,630
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  48

Everything posted by ChristerN

 1. Bifogar filen med inbyggda kontroller, om någon är intresserad. TracerA.xls
 2. Japp, Equalize är ”avaktiverat”. Anser inte att jag behöver eller ska ha det. Nu vet jag inte hur det funkar då jag bytt laddare i vår men på förra laddaren blev det så att den ganska snabbt kom över 14,5/14,7 och då slog Over voltage disconnect till och slog av regulatorn. Därmed ingen konflikt mellan dem. För att förstå hur de olika värdena ska vara kan man titta i manualen vilka villkor som gäller där ett värde ska vara lägre än ett annat och högre än ett tredje. Det var iaf så jag började begripa vad de egentligen betydde. Satte ihop en Excel-fil med villkoren så jag kunde labba hemma och sedan lägga in dem i regulatorn utan att den protesterade.
 3. Nej, nej, nej! Det GÅR att få ut den, som jag skrev ovan, men det är en del meck. Även på en 310! (Annars får du väl ropa på Victor 😉. OBS, internt mellan @Wergis och mig.)
 4. Jag brukar ha följande inställningar: Hade tidigare No 1 på 14,5 och No 6 på 13,8. Har AGM-batterier med rekommenderad laddning på 14,4.
 5. Ja, vinterns "att-göra-lista" brukar fyllas på ganska tidigt. Brukar ha mellan 40 och 60 aktiviteter - men inte alla blir gjorda under vintern utan ligger kvar till följande år.
 6. Ett par tusen räcker inte långt om du vill leja bort jobbet. Tänk så här, vad kostar det att renovera kök, badrum, vardagsrum etc hemma. Lägg till ev nya maskiner/kyl/värmare/hyllor/lådor etc. Det är nog ungefär vad det kostar att renovera inombords i en +30-fotare. Eller så tänker du dig att du gör allt själv och så sätter du upp en lista på alla grejer som du ser behöver fixas och gissar på tidsåtgången. Sen lägger du till 40% för oförutsedda saker. Till sist multiplicerar du allt med pi (3,14).
 7. @Wergis, det där är en klassiker på många båtar. Har skrivit det här tidigare och skriver det igen. Biltemas ”casette tank cleaner” https://www.biltema.se/bat/vvs/toaletter/toaletttrengoring/rengoring-for-avfallstank-2000034584 och låt det stå ett dygn eller två är ett sätt att hindra att flottören fastnar. Kanske kan få den att lossna också vilket med allra största säkerhet är ditt problem. Jag har haft loss flottören med rör. Det går men är lite pilligt. Man behöver lätta på röret (det där sladden går in) och sedan skruva loss skruvarna runt flänsen (markera med ett streck på fläns och tank så kommer det tillbaka på samma ställe). Sen när grejerna är isär går det att lirka upp dem. Man tror inte det men det går faktiskt.
 8. Men... Hur kan man köra med drev om man aldrig trimmar? Eller missförstod jag något där? Drevtrim är ju en grundläggande funktion för att få en planande båt att gå bra.
 9. Samma här. Postade det i en annan del men denna är ju rätt. Taggar @stavhammar för att se om det uppmärksammas och rättas.
 10. Idag ser MG lite annorlunda ut för mig. Min "standard-vy" Ej läst innehåll resulterar bara i en ruta enligt nedan. Någon annan som har detta beteende?
 11. Ja, detsamma gäller ättiksspriten. Tar bara bort symptomen. Hitta källan!
 12. ”En manick” kan ju vara lite vad som helst. Har sedan ganska länge en var av de två modeller som Kjelle säljer (sålde?). Den lilla ger egentligen ingen förbättring men kanske håller undan viss lukt. Den större ger viss förbättring men den är ganska kortvarig. Ska påpeka att jag använder dem i en gammal kåk på landet, inte i båten. Förra året lånade jag en maskin som med kraftigaste lampan gör en väldig skillnad. Stället som luktat gammal sommarstuga i 60 år blev nästan luktfri på några dygns behandling i olika rum och i källaren. Men i år har lukten kommit tillbaka fast inte lika stark. I år har jag köpt en sån maskin själv (ville inte snylta på min kompis godhet) och har kört den ett par dygn i olika rum och märker väsentlig skillnad. Fast orsaken till lukten finns kvar och är identifierad och ska åtgärdas i sommar. Vad som sagts mig är att efter en behandling så tar rummen till sig den första naturliga lukt som kommer in. Kanske kan det vara ett tips tillsammans med att hitta och åtgärda ursprunget till lukten.
 13. Hej och välkommen till MG! En generator som genererar ca 17V till batterierna är direkt skadlig för dem och är ditt egentliga problem. Jag vet inte vid vilken spänning just din regulator larmar men om du får ordning på generatorn tar du tag i det om det fortsätter. Jag gissar (det finns de som är mycket bättre på sånt här på MG och jag hoppas de hoppar in och hjälper dig) att det är generatorns regulator som lagt av. Ev kan det vara så att det finns en sense-kabel som sitter på generatorn (alt på dess regulator) som man kan koppla till pluspolen på batterierna istf till en plussida på generatorn men det brukar ofta vara i fall där man får för låg spänning fram till batterierna. Kanske hänger denna kabel löst? Isf kan det ge för hög spänning. Kabeln är oftast gul.
 14. Den här funkar https://www.offgridlagret.se/collections/kopplingsplintar-och-sakringshallare/products/victron-energy-cip000100001-fuse-holder-for-mega-fuse Använd den och säkra av kabeln, även om jag också tycker det verkar lite onödigt. Bättre att den säkringen går än att den interna säkringen i laddaren går vilket förmodligen innebär att laddaren måste in till auktoriserad verkstad för byte. Better safe than sorry!
 15. Att varven inte kan leverera nu är ganska känt. De är inte glada över situationen, naturligtvis, men man kan ju vara lite trevlig ändå. Vet flera varv som haft stölder av utombordare de senaste veckorna. De sitter riktigt ”på pottan” då de inte kan ersätta motorerna som blivit stulna då det just inte finns några att köpa. De blir irriterade och ffa båtägarna blir förbannade då de riskerar bli utan båt i sommar. Galna tider, ja!
 16. Med en sådan dyig botten räcker ofta ganska små ”bojstenar”. Tänk på att om du lägger i gammal kätting eller annan metall i gjutningen så blir bojstenen tyngre för järn är tyngre än cement i vatten. I övrigt har du fått många bra råd i tråden.
 17. Testa att ringa försäkringsbolaget. Om du har ägarens personnummer och vilken båtmodell det gäller bör de kunna bekräfta/dementera om det är rätt ägare. Det ligger liksom i deras intresse att stölder etc minskar. Fråga även hur lång tid ägaren har haft båten försäkrad där. Är det bara någon vecka vet du att något är lurt. Är det mer än ett år vet du ganska säkert att saken är ok. Du kan ju också åka till hallen där båten ligger och, lite på chans se om du kan komma in, kolla skrovnummer men tänk på att äldre båtar inte har något skrovnummer. Isf kanske det finns ett motornummer eller annat som kan tänkas finnas i ett försäkringsbrev.
 18. Nja, den smalare sorten passade fint över min skarv som den var utan behov av att skäras till. Har sett en del taxi-bilar som kör för såna ”över-bolag” som har lagat sina bilar med silvertape. En sådan lagning blir sällan snygg och skulle i mitt fall nog inte tätat luckan, och då menar jag inte sättet den appliceras på.
 19. Ja, det är olika. Några erfarenheter. Vaxholm. Där knackar de på innan man hunnit få av sig flytvästen och vill ha betalt. Olika för några timmar eller per dygn. Utö. Man går till hamnkontoret och betalar. Olika för några timmar eller ett dygn. Nynäshamn. Fritt att lägga till för några timmar men avgift för natt-parkering. Man går till hamnkontoret och betalar om man ska ligga över natt. Trosa. Osäker på om de har fritt för dagspakering men ingen frågar om man ligger några timmar. Som vanligt går man till hamnkontoret och löser natt-avgiften.
 20. Har haft problem med läckande takluckor. Har testat i princip allt. Började med svart Sika. Höll nästan en säsong innan det började läcka igen. Testade Creepin Crack nästa säsong. Det rann faktiskt igenom trots att man inte såg var det läckte. Tätade underifrån och körde på med CC igen och det höll tätt bara några dagar. Antagligen för att luckorna kläms åt när man stänger dem så då krackelerade CC och släppte igenom vatten igen. Testade Sika igen. Höll resten av säsongen men sen började det läcka igen. Det slutade med att jag satte svart vävtejp över tätningen och det har hållit tätt nu i, tror jag, fem säsonger. Enligt tillverkaren ska man skära loss rutorna och limma med en Bostik Samson variant efter att ha ordentligt rengjort kanterna den ska fästa mot. Det har jag skjutit upp då det dels inte läcker nu dels lär vara ett himla jobb att ta bort luckorna och sedan ytterligare ett större jobb att skära loss rutorna. Men det är ju takluckor iofs. Så mitt tips är svart vävtejp av god kvalitet.
 21. En lite dålig artikel om en undersökning av Ica-kuriren. Kanske var den jag läste. https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/mycket-tungmetaller-i-grillkolen
 22. Kommer ej ihåg om det stod något om det.
 23. Jag kan väl lägga till att det i artikeln stod att ingen av påsarna innehöll någon information om några tungmetaller.
 24. Igår hade vi regn och snö! Tänkte det var skönt att inte fått i båten än. Idag skulle det varit båtjobb men eftersom det regnat hela dagen blev det bara lite tvätt av utsidan på lill-båten och städning inne i storbåten. Iaf i delar av den eftersom jag har en förmåga att ha hur många kassar som helst med båt-fixar grejer vilka belamrade halva båten. Snacka om i-landsproblem. (Tror jag har tre kassar med liten slipmaskin och slippapper, tre med polermedel och polertrissor, tre med bottenfärger och förtunning, en med rollers och sånt, en hink med mer polergrejer osv. Någon som känner igen sig?)
 25. För något år sedan läste jag en artikel i en dagstidning där de mätt mängden tungmetaller i grillkol och briketter. Det var ingen rolig läsning! Så gott som samtliga märken på marknaden, även Änglamark och andra som var märkta ekologiska, hade alldeles för höga värden för att slängas i naturen, om jag minns rätt. Fram tills dess hade jag slängt askan i sjön men nu tar jag hem den och slänger i en soppåse. För det mesta... 🙄
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy