Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

ChristerN

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    7 251
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    116

Allt postat av ChristerN

  1. Klart du kan fortsätta använda dem. Går motorn dåligt kan du ju alltid test att byta. Det är väl bara vissa Evinrude som långsamt går sönder med fel/dåligt tändstift.
  2. Man kan tycka vad man vill om de olika regler som gäller längs olika kuster men Trilux 33 funkar bra på Ostkusten. Sen beror det ju på vid vilken marina eller båtklubb man ligger vad de har för krav. Skulle det stället ni kommer ligga på inte ha några särskilda krav eller inte kräva att ni intygar att botten är målad med en bottenfärg som är godkänd just nu, är det bara att vara glad att ni kommer ha en botten som klarar sig flera år. Skulle de kräva godkänd bottenfärg så återstår det för er att skrapa bort nuvarande färg och måla med godkänd färg (eller ingen färg alls). Inte jättestort jobb om jag förstår de som gjort det. En kompis hade en segelbåt på ca 50 fot som han skrapade på 4 x 4 timmar.
  3. Jag har lackat en enda sak i båtar med 2k-lack. Några durkar i förra båten. 2k för att få hög slitstyrka. Där lackade jag i en källare som höll ca 7-8 grader och det funkade fint. Beror kanske på vilken sorts lack man använder. Vill minnas att det var någon lack från International, kanske Perfection, som också hade rekommendation att användas vid minst 10 grader. Det som jag tyckte var svårigheten var att längsta tid före övermålning var ganska kort. Typ 4-5 dagar vid 10 grader. Tror som @Peter_K att det oftast är bäst att använda 1k-lack på båtar.
  4. Enklast är kanske att följa mitt råd från tidigare i tråden och köpa denna och skära till. Den korkbaserade klarar olja och därmed även bensin.
  5. Har erfarenhet av det där. Hade "en" söm som släppt och bestämde mig för att sy den lilla biten själv för hand. Slutade med att jag tillbringade 50-60 timmar med att sy då jag efterhand upptäckte att fler sömmar var dåliga. Fick väl sy om samtliga sömmar i det kapellet. När jag sedan satte upp det på båten så sprack kapellet - förmodligen för att jag tvättat det flera gånger med ShipShape. Jag arg? Inte då 😕 Det där med att laga sömmar på ett kapell är väl lite som att jaga rost på en gammal bil (om nu någon kommer ihåg hur det var i ungdomen). Man hittar bara mer och mer ...
  6. Det kan jag intyga att det är sant. Rekommenderar det bara till de som har mycket mögel på kapellet. Sen kan jag tycka att lite fläckar inte spelar så stor roll. Patina! Huvudsaken är att möglet är borta för det är inte hälsosamt och det tar många medel bort. Om man använder SS så rekommenderar jag att man låter kapellet ligga i blöt länge efter sista sköljningen och sedan lufta länge. Det luktar ganska starkt av klor.
  7. Frågan kanske inte riktades mot mig med jag svarar ändå. Det finns de som är ”frälsta” på alla märken men jag skulle välja Honda alla dagar i veckan då det är ett kändare märke. Tänk också på det som jag skrivit tidigare att närheten till en verkstad som repar/servar just ditt märke på motorn ska inte underskattas. En Yamaha-mek kan tex inte koppla sin dator till en Mercury eller Honda. Sen finns det ju många erfarenheter av olika märken. Jag hade en Yamaha 50 4t från 2000 (förgasare) som fick gå ganska mycket de första åren och fick bra service genomgående. Efter ungefär 20 år så gick den varm utan att de som körde märkte något och sen var den inte mycket att göra med så jag sålde den som repobjekt. Trots att jag ”bara” fick ca 20 år ur den motorn så köpte jag en Yamaha (eg Selda men typ same-same) för att jag har en Selda-mek nära.
  8. Tror du får leka lite McGyver, dvs hitta på något som lutar mot skrovet med tillräcklig kraft eller trycka dit en pinne med lagom längd mellan skrovet och något stabilt.
  9. Mina tankar kring din renovering. 1. Tändstiftet skulle jag inte byta om det har rätt gnistgap (finns nog i någon gammal manual, direkt på motorn eller kanske på nätet) 2. Ett enkelt sätt att kolla gnistan är att sätta det urskruvade stiftet mot godset och sedan dra i startsnöret. Då ska det komma gnista. 3. Vet inte vad de olika skruvarna är men inte ovanligt att det finns ett högfartmunstycke och lågfartsmunstycke på förgasare. Sen kan det finna en tomgångsjusteringsskruv men ingen av skruvarna ser ut att vara det tycker jag. Var dock väldigt försiktig med att ändra skruvarna och skruvar du ut dem så kolla först hur många varv du har ner till botten (försiktigt!) så att du kan ställa dem i utgångsläget efter renoveringen. 4. Packningar finns att köpa i ark som man sedan kan klippa till för att få rätt storlek. Se till att använda en packning som tål bensin. Lycka till!
  10. Jag har en liknande stege fäst under badbryggan som vi drar fram när vi ska bada. Funkar också att dra fram om man råkat hamna i vattnet. Bra är om de har något stopp som gör att stagen inte glider ur kassetten vid gång, vilket våran har. Det är svårt att se om stegen du visar är avsedd att fästas under en badbrygga och du har heller inte riktigt skrivit hur du hade tänkt montera den.
  11. Sannolikheten för det är väl nära noll skulle jag säga. Precis som med alla maskiner så behövs det så småningom bytas grejer som inte ryms inom begreppet service, iaf inte i min värld. Kamremmarna är ett exempel. (Bilverkstäderna har iof bara "servicetekniker" och inga reparatörer så jag kan ju vara fel ute?) Det finns många som köper en beggad motor och tänker att varje timme jag får ut av den kan jag räkna som vinst medan andra tänker att risken för motorstopp är så mycket större med en beggad än med en ny och det är det värsta jag kan tänka mig så jag köper nytt. Var du själv befinner dig på den skalan kan nog bara du själv veta. Glöm inte medlemskap i SSRS oavsett. En annan aspekt är att om det idag finns välfungerande tex Yamaha från år 2000 är det inte säkert att de som tillverkades 2010 kommer fungera lika bra när de blir 25 år. Man vet ju aldrig detta i förväg om man inte har en djup insikt i hela produktionskedjan för varje årsmodell.
  12. Fast det är väl ingen motorbåt med utombordare? Det var väl det frågan gällde…
  13. Lyckligtvis, skulle jag säga, har vi harmoniserade regler för hur passfotona ska se ut nu. Tänker på alla passbilder jag sett där personen inte alls gick att identifiera. Eller som på 70-talet när vi i Stockholmstrakten hade 50-kort som många satte en bild av sin hund på istf sig själva. Inte lätt att vara spärrvakt eller busschaufför då.
  14. Du kan ju alltid kolla Marinwiki https://marinwiki.se/ports.php
  15. Jag har också en av varje. För sjövattenpumpen måste dels brytaren på instrumentpanelen vid ratten vara påkopplad och dels en separat brytare ovanför diskhon där sjövattenkranen sitter. Jag kan då veta att bägge är av när jag kör och ser att vattenbrytaren av avslagen. Jag hade inte plats för en brytare till på instrumentpanelen så då blev detta lösningen. Det var väldigt bra att ha det kopplat så när sjövattenkranen krånglade i somras och för något år sedan fick jag en felaktig pump till sjövattnet från marinbutiken så då var det också praktiskt. Visst, jag kunde dyka ner och åla mig in vid pumparna och koppla bort den ena men en brytare är lättare att slå av.
  16. Jag vet att jag är nördig och att inte alla håller med mig men jag tycker det är väldigt missvisande att prata om jord när man menar minus. En av anledningarna till det är att det finns flera olika sorters "jordning" och bara en av dem är minus. @MrMe, håller i sak, dvs användningen av minusplint etc, med dig.
  17. Kurser kan nog vara bra men ett alternativ är att testa själv invid tex en sjömack med väl dämpade sidor när macken är stängd. Testa att glida in mot macken med lite växlande fram/back på reglagen så lär man sig ganska snabbt. Därmed inte sagt att det är lätt att ta sig ut med kraftig vind mot bryggan och tight om plats framför och bakom. Då är det bra om man har en besättningsmedlem som kan det där med spring och förända osv. Annars är en häckis bra att ha. Eller så väntar man tills man har plats.
  18. Var det inte så att relät från Skyllermarks var märkt Bosch? Länge sen jag använde ett…
  19. Tänk på att om du har bogisen kopplad till eget batteri i fören så kommer det bli en hel del ström som behöver flyta genom kablarna för att fylla på det batteriet när du bogat lite. Därför kanske det där med kablarna går på ett ut? Det är ju en annan sak om man har ett extra förbrukarbatteri en bit bort. Då behöver det ju bara fyllas med sin andel av alla förbrukarbatteriers behov, om du förstår.
  20. Verkstan som rekommenderar axlar kanske inte har kompetens på IPS. Du kan ju alltid ställa frågan vad skillnaden är i pris på service mellan de olika valen. Nu vet jag att jag går utanför din egentliga fråga men jag brukar fundera på om saker är värda en merkostnad, även om jag har råd. Sorry för OT
  21. Jag skulle välja axlar varje dag i veckan. Vet dock inte just hur du kör eller sköter din båt men axlar är enklare och mindre stöldbegärligt om man har båten på någon plats där "allmänheten" kan ha tillträde. Dessutom är axlar driftsäkrare och kräver inte lika mycket underhåll. Dock ger axlar lite sämre prestanda, generellt sett, jämfört med drev (men det är en annan diskussion). För en snabbgående båt kanske valet skulle bli drev ändå om jag hade så mycket pengar så att jag kunde strunta i soppakostnaderna (och köra fort ofta) och lämnade bort all service och reparationer. Om IPS vet jag faktiskt inte så mycket mer än att det verkar smart och bra på många sätt vid manövrering i trånga utrymmen. Men...
  22. Värmefläkt 😉? Är det ett arbete utombords som man inte kan stänga till om så kan det räcka med lite försiktig värmning med hårtork så att processen kommer igång. Är det sedan kanske 8-10 grader så kan det härda av den värme som utvecklas i härdningen.
  23. Hej @BBT. Välkommen till MG! För att kunna få bra svar här behöver man ofta beskriva problemet lite mer. Jag tror det är vad @Kane menar ovan. Själv kan jag inte hjälpa dig då jag inte har den kunskapen men min erfarenhet är att den beskrivning du gav inledningsvis och som du delvis upprepar inte är tillräcklig för en marina heller att kunna uttala sig om vad felet kan vara. Nu kanske du gett dem en helt annan och mycket bättre beskrivning av felsituationerna (är det tillfälliga fel eller kontinuerliga fel tex) men i ditt ställe skulle jag be dem göra en provkörning av båten, gärna med dig med, så kanske felet/felen klarnar. Lycka till!
  24. Nej, det är inte min uppfattning men beror kanske på kapaciteten på hydraulen? Jämförde mer med rorkultstyrning som är snabbare än rattstyrning.
  25. Hudraulstyrning är kanon om man kommer över 50 hk på en styris tycker jag. Dock så finns det nackdelar. Styrutslaget blir mindre, det är inte alltid det finns bra plats för hydraulstyrningen i motorbrunnen och man tappar lite känsla. Vet inte hur gott om plats det är i HR 480 så kolla först. (Allra bäst är ju egentligen rorkultsstyrning. Att bara svänga in mot bryggan, slå av gasen och i med neutralen och vrida om motorn och lägga i backen och ge lite gas och vips ligger man jämsides med bryggan.) Underhållet är vad jag förstår inte annorlunda så länge man inte får läckage på slangarna. Hållbarheten oftast längre än med vajerstyrning som bör bytas vart femte år. Har råkat ut för att styrvajern gått av och det sker oftast på sämsta stället och i de sämsta förhållandena.
×
×
  • Skapa nytt...