Jump to content
Wednesday 06 December 2023

ChristerN

Guldmedlem
 • Content Count

  7,150
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  108

Everything posted by ChristerN

 1. Kastar in en jämförelse från min egen båt. Bogproppen fick ny original anod vid leveransen i september 2010 (den hade gått som demobåt under säsongen). I våras (2023) konstaterade jag att efter 13 år hade den anoden gjort sitt och bytte den till en icke original. Nu när båten kom upp så var anoden nästan helt bortfrätt. Ingen skillnad i hur jag legat förtöjd eller använt båten och inte heller i någon elektrisk koppling. Så jag tror det kan vara stor skillnad i legeringarna på olika zink-anoder.
 2. Jag tror du har fått de flesta bra råd som finns ovan. Här kommer några från en som aldrig ägt en träbåt men som jobbat en hel del med trå i inredningar. Blåträ som du har beror som skrivits på att vatten och fukt har trängt in. Du har tur (tror jag) som har en båt av massivt trä så då skulle jag i dina kläder först slipa bort de lager fernissa som hindrar fukten att torka. När du slipar kommer du se hur djupt blåträt gått. Märker du att det är ganska grunt så skulle jag slipa tills blåträt är borta och sedan fernissa minst 10 lager. Märker du att blåträt går djupt skulle jag fundera på att måla efter att ha låtit det torka ordentligt. Sen måste du oavsett se till så att du får bort orsaken till blåträt. Inne i båten kan det bero på vatteninträngning ovanifrån och då måste du lokalisera och åtgärda detta. Vad gäller bordläggningen gissar jag att inträngningen kommit utifrån och tyvärr har gått djupt.
 3. De flesta batteriladdare som jag vet med två utgångar förutsätter att bägge batterierna är av samma sort, vilket det ju inte var i detta fall.
 4. Man behöver sällan ladda ett startbatteri. Det som starten har dragit återladdas vanligtvis snabbt om man har en vanlig setup med generator som laddar startbatteriet och sen förbrukarbanken via skiljerelä. Under längre stillaliggande kan man dock ibland behöva lite extra knuff för att återladda startbatteriet men det bästa brukar vara att koppla bort startbatteriet inför en sån period. 3. En solpanel på endast 10 W ger nog ingen laddning utom möjligen mitt på sommaren. En regulator drar en del ström i sig själv som förmodligen vid de flesta tillfällen äter upp vinsten. Med detta sagt så funderar jag själv på om det är möjligt att koppla in load-utgången på regulatorn med ett snävt intervall (tror det heter User algorithm 2) och koppla den till startbatteriet
 5. Lyckas inte få upp artikeln ens när jag är inloggad
 6. Tack för att du som före detta ”troende” tar upp detta! Jag begrep aldrig vitsen med deras Smartpass och började när ”alla” pratade om den att undersöka vad deras laddare gjorde med mina batteribankar. Inte bra! Behöver inte gå in på det här men jag insåg att jag behövde byta ut mina bankar om jag skulle kunna lita på batterierna. Sen tog det ett tag innan jag fann en lösning som var rätt för mig och då uppdaterade jag såväl batterierna som laddarna. (Funderade då en hel del på LiFePO också.) I rättvisans namn ska jag säga att mina gamla batterier lever fortfarande, nu 15 år gamla, som elförsörjning i en stuga i skärgården som några vänner har. Jag ska också tillägga att jag använder några av mina gamla laddare till mer tillfälligt bruk så helt kass vill jag inte säga att deras laddare är. Ledsen om jag trampade in i din tråd med lite av min historia!
 7. Har ingen egen erfarenhet men har hört talas om tullpersonal som först hittat en massa småsaker som inte är enligt lämnade uppgifter och sedan blivit stående framför någon personlig tillhörighet till besättningen och sagt att ”den var fin”. Sedan gått ett varv till hittat andra småsaker och sedan stannat framför samma pryl och sagt samma sak igen varpå besättningsmannen gett saken till tulltjänstemannen och sedan var besöket avslutat utan åtgärder. Det liksom några limpor cigaretter brukar användas som ”smörjmedel”. Varför frågar du?
 8. Jag håller helt med! Skulle jag välja LFP idag så skulle det bli en lösning baserat på lösa celler. Har utvecklat en stark skepsis mot sk drop-in batterier där tillverkaren hävdar att man bara stoppar in LFP-batterierna istf sina gamla bly-batterier. Baseras bla på texter på MarineHowTo vilka dock delvis börjar bli lite inaktuella nu.
 9. Jo, det är lite det jag menar. Batterierna är en sak sen tillkommer kablar, BMS, laddare av olika slag och lite annat.
 10. Detta är ett ganska ofta förekommande typ av frågeställning. Oftast finns inga klara svar. Jag har själv inget svar på vad som är bäst förutom att den båt man gillar mest är den som är bäst för en själv. Går man in lite på detaljer så gillar jag Yamarin. Har en liten styris (490 BR) sedan år 2000 som jag bytte motor på för ca 4 år sedan för att jag gillar båten och ville ha kvar den då jag tycker den går bra i sjön. Suzuki vet jag många som gillar och min erfarenhet av dem är att jag har kört några båtar med suckor på. Trevligt ljud och bra kraft. Yamaha hade jag från början på min styris och gillade den. Bytte till en förklädd Yamaha (Selva) pga rejält bättre pris på dessa. Nöjd hittills. Seastar tycker jag väl ”sådär” om. Lite gammaldags i designen men det finns ju såna som gillar det också. Har nog bara åkt i en sån en gång och det var länge sen så jag kan inte uttala mig om kvaliteten. Däremot har ju Yamarin en grundmurat bra rykte vilket gör att priserna ligger ibland alldeles för högt. Taskigt när man köper men rätt bra när man säljer, även om det då är till ett lägre pris. Summa summarum skulle jag nog, om uppfattningen om båtarna och deras skötsel är lika, välja Yamarinen om jag hade råd. Sen är det ju alltid bra att ha ett ställe i närheten som kan serva och repa det märket av motor man köper. Att behöva traila en båt 25 mil bara för reparation eller service kostar ju en slant det också. (Säger jag som kör min större båt sjövägen för service till varv som nästan ligger lika långt bort.) Bara lite olika input och perspektiv. Lycka till!
 11. Funktionen kanske inte är helt unik men vad jag förstår är det enda BMSen som kan aktivera en (extern, aktiv och kraftigare) balanserare vid ställbara värden vilket ger lite mer kraft i balanseringen. Balanseraren ska ju bara arbeta när batteriet är nästan fullt för att inte skapa obalans, enligt Andy (Offgrid Garage). Jag kan inte säga att jag förstår allt inom detta område men när Andy, som varit väldigt nöjd med sin JK BMS i sin "stora hylla", säger att denna är den nya "kungen", iaf för de som bara behöver med 4S så tror jag det är väl underbyggt. JK BMS i original har väl ca 1,5 A inbyggd aktiv balanserare och möjligen är väl också den ställbar. Videon finns här (igen).
 12. I en kommentar till artikeln ovan finns en länk till en annan sida av saken. Jag vet inte vad som är rätt eller fel. https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.sciencedirect.com%2Fscience%2Farticle%2Fpii%2FS2667141722000283%3AEYRbM3lLdZ0R1KaeIMAseTxg0mE&cuid=3183742
 13. Ändå en liten kostnad om man ser till vad en batteribank av LiFePO4 kostar.
 14. Sen har ju Mullers version av BMSen den i dagsläget oslagbara (?) funktionen att man kan ställa vid vilken cellspänning den externa balanseraren ("toastern") ska kopplas in. Jag ser detta som en nödvändighet för att hålla cellerna balanserade över tid. Andy har ju gjort en del tester där på senare tid. Dock balanseras bara en cell i taget vilket är en liten nackdel.
 15. Nu verkar det vara fixat. För denna gång i alla fall! Tack @stavhammar
 16. Har du sett Andy från Offgrid Garage? Bra betyg åt Muller och deras JBD BMS även om denna video visar ett färdigt batteri med EVE-celler.
 17. Hoppas jag kommer när prylarna kommer på plats. Nu är de ju på en båt på väg till Sverige.
 18. Kul! Fabrikat? Utrustning i övrigt som ska installeras maa dessa? (Säkert värt en egen tråd!)
 19. Var satte ni dem? På rufftaket bakom takluckorna? Har ni en luftspalt under? Min erfarenhet är att det ökar effekten rätt mycket. Vi har ju en hård 135W ovanför kapellet i framkant, monterad på targabågen med al-profiler akterut, vinklad snett ner för att fånga kvällssolen. Den ger betydligt mycket mer än de 2 st 44W som ligger limmade på rufftaket.
 20. Rätt kul kanal. Jag följer Sailing Magic Carpet som var på besök hos Duracell-paret. Såg då några avsnitt.
 21. Jag vänder lite på denna fråga eftersom @stavhammar inte verkar ha åtgärdat problemen. Så @stavhammar: - Vad kan vi göra för att du ska få en relevant felsökning? För info: Jag har problem med dessa helsidesannonser både i min PC med Win 11 och i mina Apple-produkter av senare modeller med senaste iOS. Passar på att anmäla mitt eget inlägg om det går.
 22. Zink (Stockholms skärgård)
 23. Jag har också lyckats backa loss ankare några gånger men det som rekommenderas är ju att ha en säkerhetslina fäst i bakkant på ankaret. Med denna kan man då "backa" ankaret utan att vända "läggen" (själva ankarkroppen). Det finns några ställen i skärgårdarna där "kronans män" dumpat diverse metallskrot. Där får man akta sig för att få in ankarets flyn under något stort och tungt och därför brukar det ofta stå skyltat att säkerhetslina rekommenderas.
×
×
 • Create New...