Jump to content
Saturday 23 January 2021

ChristerN

Silvermedlem
 • Content Count

  5,418
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  45

Everything posted by ChristerN

 1. Vet inte. Sökte på försäkringsbolagens hemsidor. Tänkte det är säkraste infon.
 2. Mig ringde de för några veckor sedan men av samtalet förstod jag att jag var en av de första. Jag frågade då också vad det var som skulle försvinna och exemplifierade med kartlänken vid geofence larm. Han visste inget alls om det men sa han skulle fråga teknikerna om det. Återkomma med besked ville han inte eftersom jag tyckte årsavgiften på deras nya var för hög. Blir nog ett Geofence för mig också. Passade på att kolla på vilka larm försäkringsbolagen godkände. Det var inte lätt att hitta. Gav upp på de flesta men några skrev att det var de som SSF godkänt. Deras krav är nu väldigt höga. Egen bevakning, tillverkning etc och det var bara de med abonnemang, så klart, som fanns på listan. Får nu klara mig utan de 10% rabatt jag haft tidigare.
 3. De finstilta villkoren brukar aldrig innehålla sådant som är till fördel för kunden. Jag tror, om det var ett gränsfall enligt villkoren, att man bedömde försäkringstagarens status som kund totalt sett.
 4. Jo, det håller jag med om att det förekommer. Jag tänkte mer på att "lantisarna" ju har helt andra jobb än vanliga brevbärare. Lantisarna har (hade?) ofta paket med sig som man kan kvittera ut hos dem. De har frimärken man kan köpa och en massa annat som annars finns på Postens kontor (om dessa öht finns kvar?) eller hos ombud. Och, som sagt, ofta väldigt service-orienterade. Men nu drar jag hela tråden väldigt OT
 5. Bland allt skäll på PN är det bra att du tar upp dessa. De levererar i en helt annan klass än organisationen i övrigt och är värda all uppskattning. En bra lantis ska man vara rädd om!
 6. Men vilken tillfredsställelse när det blir så där bra! Och vad du har lärt dig under tiden. Jag brukar ändå gå och titta lite snett på det där minimala lilla felet som ingen annan upptäcker, men det brukar gå över.
 7. Är motorn ny så finns det säkert krav på att den ska servas av auktoriserad verkstad för svindyra pengar för att garantin ska gälla. Kolla vad som står i pappren. Går du på den själv så är de mest troliga orsakerna att antingen packningen vid någon av olje-pluggarna varit dålig (lätt att åtgärda själv) eller att packningen runt propelleraxeln är dålig (svårt att åtgärda själv). Med tanke på att jag tycker det ser ut att vara mycket vatten i oljan skulle jag gissa packningen runt propelleraxeln. Kolla också att axeln är exakt rak. Är den inte det blir det lätt läckage där. Du kan ju alltid gå tillbaka till inköpsstället och säga att du tänkt lämna in den på service (till auktoriserad verkstad) men valde att kolla oljan först och fick detta resultat - vilket oroade dig.
 8. När ni kommer nedåt skulle jag ta en väg förbi Båtshaket på Ålö strax söder om Utö. Sedan en kort tur till Östermarsfladen på Nåttarö. Där finns fina sandstränder, inte bara i fladen utan på hela Nåttarö och en bra restaurang bla. Över till Nynäs för bunkring av vatten kanske och definitivt rökt fisk från rökeriet. Systemet finns uppe i centrum. Sedan skulle jag gå Dragets kanal om det inte är en segelbåt med mer än 2m djupgående och vidare på insidan fram till Tottnäsbron som har broöppning varje hel timme. På vägen finns det några trevliga vikar man kan stanna om man vill övernatta. På vägen mot Trosa finns lite söderut Fifång. Den södra viken har bryggor man ofta kan ligga vid och då betalar man gärna en slant till båtklubbarna som håller bryggorna och dasset i trim. Där finns också lite ängar som ev barn kan springa av sig på. Den norra viken är betydligt större och har inga bekvämligheter men är trevlig på sitt sätt. Sen kan jag rekommendera marinwiki. Finns en hel del trevligt där.
 9. Allt beror ju på vilken sorts båt det handlar om. Mindre viktigt är hur fort båten går, vilket anges av TS. Jag tycker att motordata i plottern är lite knepigt om plottern är av de mindre slagen, förmodligen i en mindre båt. Att trycka på olika knappar för att få fram motortemp, varvtal etc är inte optimalt, speciellt om man kör samtidigt, vilket ju ofta är fallet med motordata. Så har jag det i min styrpulpetare. I en större plotter kan man kanske visa datan samtidigt som kartbilden vilket naturligtvis underlättar.
 10. Hur mår den då efter att du kört motorn i 10 minuter? Jag är ju alls ingen expert men en impeller som får snurra torrt i impellerhuset tycker jag låter som att den skulle riskera att tappa några vingar eller bli förstörd på annat sätt.
 11. Tycker dvärgbrytare är bra när man ibland vill koppla bort en del av systemet. Har bara såna mellan solpanelerna och regulatorn och mellan regulatorn och batterierna. Använde tvåpoliga. Känns överskådligt också. De som länkas ovan i tråden har jag använt. Elbutik funkade bra att beställa från.
 12. Har du tagit ur impellern också? Du nämner inte det.
 13. ChristerN

  Garmin 7408xsv

  Det där med knappar jämfört med touch har ju diskuterats här tidigare. Min inställning är att knappar är att föredra när man är ute på sjön eftersom båtar har en egenhet att röra sig när man åker och det kan vara lätta att ”toucha” lite fel. Min båt är en sk halvplanare och går relativt sett stabilt i sjön men jag föredrar knappar då det ändå rör sig lite för mycket för att jag ska vara bekväm med touch. Lätt att glömma att tänka på det när man testar olika maskiner i butik. För planering är touch att föredra då det är snabbare. En nackdel med knappar är att de tar plats i fronten på plottern. De flesta nya Garmin-plottrar har väl wi-fi nuförtiden? Det gör att man kan planera på padda och sedan föra över rutten till plottern. Har dock inte testat det då min gamla plotter inte har wi-fi.
 14. Ok. Kan du utveckla varför det är så?
 15. Med risk att komma lite OT. Selva vet jag lite om då jag köpte en sån för några år sedan. Selva köper in det mesta i motorn från Yamaha och tror dessa är monterade när de kommer till Sela-fabriken. Så gott som alla delar i motorn är märkta Yamaha och där funkar naturligtvis Yamma-grejerna som reservdelar. Selva själva utvecklar en del av elektroniken i vissa motorer och, på någon mindre motor, sätter de en elstart som inte finns/fanns på motsvarande Yammor. Auktoriserade Yamaha-service ställen vägrar, trots likheterna, att ta i Selvorna. Antar det har med att de inte har diagnos-program som funkar fullt ut.
 16. I princip ska du kunna göra så. "Nätaggregatet" har en skala längst till höger som ser ut att gå till 500 mA, dvs 0,5 A vilket enligt dina uppgifter är i lägsta laget. 13,8 V x 0,5 A = 6,9 W och enligt dina uppgifter drar plottern 6 W vid 13,8 V. Sätt den på max och se till att spänningen ligger nära 13 V. Det värsta som kan hända är väl att plottern varnar för låg spänning antar jag. Nya kort till denna tror jag inte går att finna. Garmin slutade med dem för ganska länge sedan. Jag tror (mycket tror i mitt inlägg, jag vet!) att man måste köpa hela minneskortet men är det rätt område så är ett gammal kort bättre än inget. När du testar, se till att du är nära ett fönster så att plottern får kontakt med satelliterna. Det lär ändå ta ett tag, kanske 10-15 minuter vid första uppstart, så ge inte upp så lätt. Plottern bör då visa något om att den söker signal under tiden.
 17. Om du inte låter maskinen varva upp högt funkar det som sagt bra med en roterande. Skulle tom säga att den är enklare att hantera på ett bra sätt då man kan komma intill genomföringar och annat enklare. En oscillerande ”studsar” liksom ifrån såna saker. Värt att notera är att jag har en oscillerande liggandes som jag inte använder.
 18. Ja, det är något jag saknar. En liten maskin med liten skumgummihätta som gör att man kommer åt. Finns ju de som är rejält dyra men jag har varit lite för snål för att köpa någon sån än. Är ganska litet jobb att ta de mindre ytorna tycker jag.
 19. Ja, billig maskin funkar för mig. Har iofs bara haft den i 12 år eller så... Vad som är skillnaden mellan en dyr, stark, maskin och en billigare är ju att den dyrare har lättare att gå på låga varv. Jag får starta min billiga maskin med hättan mot skrovet för att den inte ska rusa iväg. Börjar den rusa är det bara att slå av och börja om. Polermedel är nog inte så kritiskt. Många avsedda för gelcoat funkar bra. Det gäller dock att se till så ytan verkligen blir blank och att repor etc inte bara sätts igen av polermedel eller gammalt vax och därför brukar jag förespråka avtvättning med sprit. Finns hos Kjelle. Bara då ser man om ytan är blank. Skugummihättor har jag kört med både båthandlarns och Biltemas. Det finns ju de med olika ”hårdhetsgrad” så där gäller det att välja rätt beroende på hur stor avverkning man behöver. Bättre att gå på en finare modell och hålla på längre än en grövre modell och få dels för mycket avverkat och dels större risk för ojämnheter. Vaxet däremot är viktigare, tror jag. Det ska skydda ytan från att oxidera i starkt solsken. Har väl inte hittat det optimala än men bäst hittills är Menzerna. Heter väl något med supergloss eller så. Fast nu känns det långt tills det är dags för polering...
 20. Billiga maskiner funkar bra. Som skrivits ovan så är problemet med billiga maskiner att de är svaga på låga varvtal. Och låga varvtal är vad som krävs för att få ett bra resultat. Jag brukar säga att man ska se skivan snurra om man har en roterande maskin, vilket jag föredrar. Det lär vara större risk för ”rosor” med en roterande maskin men det har jag aldrig märkt. Tar man det bara lugnt med låga varv så funkar det. Dyrare maskiner, som är kraftigare på låga varv, är oftast tyngre och därmed jobbigare att jobba med. Har testat proffsmaskiner men kör på min egna billiga helst. En maskin måste man också lära sig. Olika handhavande på olika maskiner. Samma gäller medlen man använder. På mina fribord har jag bara lite vatten på skumgummirondell eftersom de skonas från solljus och har inte så mycket oxidation. På de delar som utsätts för mycket solljus använder jag också en skumgummirondell men med lite polermedel på. Övning krävs innan man vet vad som blir bra. Är ytan mycket matt och oxiderad krävs kraftigare medel eller längre tids polering. Sen följer man tillverkarens rekommendationer när man lägger på vax och polerar efter. Brukar bli bäst så.
 21. Apropå sjöhävning har jag noterat (och några med mig - vissa hat blivit väldigt överraskade, men det tar jag en annan gång) att det i stort sett över hela Mysingen och angränsade vikar blir rejäl sjöhävning när Gotlandsbolaget gått in mot eller ut från Nynäshamn. Rätt häftigt att det kan fortplanta sig så långt!
 22. Min erfarenhet av stålfjädrar är att de alltid knarrar när de har några år på nacken. Har en sån som avhåll, spring, i fören på min ordinarie plats som jag tajtar upp ordentligt om jag ska sova i båten. Då låter den inte. Det går iofs att smörja dem med vattenfast fett men det krävs många smörjningar per säsong om de ska hållas tysta.
 23. Och så underlättar det om du har Garmins kontakt som du kan plugga in i avsett uttag på plottern. Väldigt svårt och riskabelt att ”bara” fixera kablarna på stiften på plottern.
 24. Så skulle inte jag göra iaf. Ett batteri i vila klarar många månader utan att gå ner i spänning så mycket. Tror tillverkaren laddar på batterier, på något sätt, innan de säljs. Hur kunde jag köpa batterier som hade 12,74 eller mer i spänning och kom direkt från tillverkaren annars?
 25. ChristerN

  Laga

  Jag skulle slipa lite (eller lite mer, beroende på hur noga du är med resultatet) och sedan lägga på gelcoat ett par lager (innan det härdar helt) och sedan avsluta med topcoat. Se till så du inte har vassa taggar kvar från mattan bara. Det ångrar man sen.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy