Jump to content
Tuesday 25 January 2022

ChristerN

Guldmedlem
 • Content Count

  6,159
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  60

Everything posted by ChristerN

 1. Nej det är klart men vad många försöker åstadkomma är att "sätta en Porsche-motor i en bubbla". LFP innebär att väldigt mycket måste göras enligt LFP-batteriernas villkor för laddning/urladdning och det är en rejäl chansning, precis som du skriver, att bara byta delar av laddkretsen tex.
 2. Men för att flera batteriers BMS ska kunna jobba tillsammans krävs det ju något mer än en BMS per batteri. Varje BMS kollar ju "bara" på sitt eget batteri. Det är ju inte bara celler inom varje batteri som ska synkas utan parallellkopplar man flera batterier ska ju celler OCH batterierna synkas sinsemellan. Jag kanske har svårt att förklara vad jag menar men jag vet att det är dyra läropengar om man gör fel. Bäst att tänka efter före.
 3. Vad är det du tycker är rimligt att ”batteriets BMS” hanterar? Jag och @Mackey har just påstått att det är olika saker. Batteriets BMS och cellernas BMS och jag har lagt till min (teoretiska) erfarenhet att inte alla batterier har BMSer på cellnivå. Ta reda på hur din installation ser ut och ffa hur de andra batterierna du funderar på att köpa fungerar.
 4. ChristerN

  Click hijacking

  Tack för att ni (du?) gör detta. Det var ett tag när det var alldeles för många "villiga, vackra kvinnor" bland inläggen och det vill nog ingen av oss läsa om.
 5. Håller med. Jag vet att du inte nu kan ändra undersökningen, den blir ju lite vilseledande då, men för mig som i huvudsak använder min båt som "flytande sommarstuga" och har en dagtursbåt vid sidan av är det inte självklart att alla frågorna handlar om just dagtursbåten. Det gör att jag kan ha svarat lite konstigt på de avslutande frågorna. I början anges dagtursbåt som det man svarar på men om de sista frågorna handlar om båt i allmänhet borde det tydliggöras i frågan. Hoppas du förstår vad jag menar. Annars är det en av de absolut bästa undersökningarna som ställts här på MG anser jag. Lycka till!
 6. Ja, så är det, eller har det varit tidigare iaf. Bristen hos de som bara har "batteri-övervakning" är att cellerna blir mer och mer olika balanserade, har jag läst. Min uppfattning efter att ha läst ganska mycket om LFP är att man behöver BMSer på samtliga celler samt på batteri-nivå och en controller för hela batteripacken. Controllern ska se till så att uttag inte sker till för djup urladdningsnivå samt se till så att laddningen avbryts när batterierna är fulla, grovt sett. Om batterierna blir fulladdade vid motorgång behöver generatorns laddning riktas mot något som "bränner bort" den efterföljande laddningen. Generatorn kan också behöva skyddas mot överhettning eftersom LFP kan ta emot så mycket mer laddning än traditionella batterier som tar emot successivt mindre och mindre och därför inte lastar ner generatorn så mycket. Det är en hel del att tänka på när man sätter in LFP-batterier - om jag fattat det hela rätt.
 7. Jo, det är bra att batterierna ständigt är på laddning UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT spänningen håller sig runt 13,5-13,8V. Fast kontinuerlig laddning brukar det inte bli med en solpanel. Det är ju mörkt delar av dygnet! Då gäller det att regulatorn inte får för sig att starta en ny laddcykel från början om batterierna är välladdade.
 8. Jag har endast begränsad erfarenhet av BTs sortiment av tex epoxi. Har dock för mig att @Georg_Ohm använt en del av deras epoxi-produkter men kan ha fel. Men jag har köpt en hel del grejer på BT och de flesta har varit bra. Har dock inte köpt epoxi eller liknande saker. För några år sedan sas det att BTs anoder var jättebra/dåliga eftersom de höll i evigheter, dvs de offrade sig inte för det de skulle. Detta ändrades efter några år och det tror jag är ganska typiskt för BT. Tror de köper större uppsättningar från olika leverantörer beroende på var de får bästa priset så att produkterna kan variera mellan åren. Har köpt några av deras AGM-batterier och då, när jag köpte dem, var de identiska sånär som på färgen med ett ”märkes” batteri. Så, för att få ett bra svar får du nog speca lite mer exakt vad det är du vill köpa!
 9. Jag håller med men när jag nämner ett företag finns alltid risken att jag går över gränsen och vill reservera mig om så är fallet.
 10. Nu är det nära reklam men när man nämner Digital Skipper, vilket vad jag har hört är en bra firma, vill jag notera att mycket bra grejer finns på Offgridlagret till bra priser. Ganska nytt företag men med bra priser och fri frakt vid beställning över 1500:-. God personlig support också. Och som vanligt vill jag notera att jag inte har något som helst med företaget att göra. Jag är bara en vanlig kund. Tycker dock att det är viktigt att lyfta fram de som är bra! (Admin får radera detta inlägg om det är för mycket reklam.)
 11. Alternativet är denna https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/elinstallation/kabelinstallation/installationskablar/rdoe-kabel-412488/
 12. Ja, tack det är ett alternativ för 100m behöver jag ju inte 😉
 13. Tack för svar hittills. Hittar inget ställe som säljer mindre längder billigt. Väntar på att det klockrena svaret ska dyka upp. Annars köper jag den tre-trådiga jag har sett på Jula.
 14. Har också en propp på styrisen som roterar medsols och min givare sitter om styrbord.
 15. Ledsen om jag var otydlig. Det räcker absolut om den ”bara” är gulgrön men FK-kabel är väl, om jag förstår saken rätt, fåtrådig? Tror det lätt blir att den skakar sönder.
 16. Ska du sjösätta snart? Annars är det ju säkrare att vänta tills vädret är stabilare. Jag skulle inte chansa men det går nog säkert om du ser till så att akterspeglen är varm nog.
 17. Hej Vet att jag har ställt nästan samma fråga tidigare men nu är den faktiskt lite annorlunda. Jag behöver någon meter mångtrådig kabel i 2,5mm2 storlek märkt som jordkabel. Det enda jag hittar är ”tre kablar i ett” och det känns lite onödigt när det bara är jordkabeln jag behöver. Några tips på var jag kan köpa/beställa? Kabeln ska användas till att ansluta jordningen av en isotrafo som jag ska montera.
 18. Som jag ser det så ”tävlar” iaf den flytande båtmässan i Gustavsberg med eget båtåkande. Början av september är ju bland det bästa tiderna att vara ute i båten! Tror att det är därför många är osäkra om de kommer gå dit.
 19. Det låter vettigt! Nu vet jag inte hur du använder båten och om du ligger ute flera dar i sträck tex. Men tänk på strömförsörjningen. En 7" plotter med ekolod drar i storleksordningen 1,5-2,0 A vilket gör att du med ett fulladdat batteri på 75Ah kan använda plottern ca 15-20 timmar innan du måste ladda batteriet eftersom man inte ska dra ur vanliga batterier med mer än 50%. Små solpaneler ger inte mycket laddning (och naturligtvis bara när det är soligt eller iaf ganska ljust) så se till så du skaffar en så stor panel som du har plats och ekonomi för. Runt 50W kan vara OK om du inte är ute så länge men gärna större. Gärna också flera batterier men här kanske det blir lite överkurs för en mindre båt. Sen en bra regulator att sätta mellan panel och batteri. De flesta regulatorer är faktiskt rätt bra nuförtiden, även de billiga. När du ändå börjar elektrifiera vill du kanske ha möjlighet att ladda mobilen eller annat och då behöver du mer ström. Brukar bli så. Tänk över hur du vill ha det i framtiden. Lycka till!
 20. Känner igen det där med rädslan att såga/borra/skruva i ny båt. Men har inget bra tips hur man löser det förutom att själv lära sig hur man plastar en ny ”instrumentbräda”.
 21. Jo, jag är lite likadan. Men det är inte allt som framgår på nätet, ffa inte hur nya produkter lirar med gamla och av andra fabrikat. De större leverantörerna (jag skrev leverantörer och inte återförsäljare även om en del såna, inga namn, har god kunskap) av båt-elektronik har bra koll på hur deras grejer litar ihop. Jag har varit med kompisar med helt andra förutsättningar i sina båtar för att få fram hur de bäst löser sina behov och då har jag fått väldigt bra svar av, låt oss kalla dem, märkesleverantörerna. Ett exempel var för ett par år sedan när vi bla behövde veta hur man skulle styra ett elverk på distans alt ha en automatisk start av elverket vid strömavbrott ihop med ett automatiskt larm om strömavbrotttet. Vi är väl inte helt i mål med den frågan men vi vet hur det ska lösas. Ett exempel som jag hade tänkt ta på mässan för egen del är hur mycket av min nuvarande navigationsutrustning som lirar ihop med en ny Garmin-plotter. Visst, de som pratar NMEA2k kommer funka men det finns ju ekolodsmoduler och lite annat som inte går rakt in på NMEA2k. Är säker på att folk i Garmins monter kan svara på det om man får tag på rätt person, vilket inte brukar vara svårt.
 22. Fast det finns ju leverantörer på mässorna också. Och de kan ju verkligen sina produkter! Har träffat flera olika leverantörer i olika ärenden på mässorna och de har gett precis den information och vägledning som jag har efterfrågat.
 23. Allt på Sjön är trevlig men inte så överskådlig och brukar inte locka riktigt lika många utställare. Där är Älvsjö bättre. Jag gillar dessutom att kolla på skroven vilket inte är möjligt i Gustavsberg. När man som jag har en båt man är nöjd med kollar jag nog mest på hur olika tillverkare har löst olika saker och stjäl gärna goda idéer där.
 24. Jag tror inte mässorna som företeelse har spelat ut sin roll. Visst är det ett bök att frakta större båtar runt mellan säljarens lokaler och mässorna men jag tror samtidigt att säljarna och köparna uppskattar att ha många båtar samlade på en plats. Jag vet en säljare som sa att framtida köpare brukar komma till deras monter en gång efter att ha sett båten ute på sjön eller hört någon kamrat prata om den. I montern tittar de på båten och jämför med andra liknande på mässan. Sen brukar samma personer komma tillbaka något eller några år och sedan är de mogna för beslut. Detta gällde lite större motorbåtar. Detta blir svårt att göra utan att mässorna finns.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy