Jump to content
Monday 26 February 2024

Algot_R

Medlemmar
 • Content Count

  172
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Algot_R last won the day on January 14 2023

Algot_R had the most liked content!

Community Reputation

17 Trovärdig

About Algot_R

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det var en lång tråd och jag har kanske svarat förut i denna eller en annan. Det borde inte vara samma gräns på sjön som på land eftersom riskerna inte är lika stora. Men i så fall måste juristerna tänka till och hitta på någon annan gräns och det är jobbigt. Copy-paste är enklare! Apropå hur mycket man kan dricka: Det tar knappt 1:30 (en och en halv timme) att förbränna 1 cl alkohol. Och så är det bara att räkna procent och drucken mängd. Men självklart är det bäst att vara nykter.
 2. Tack, IngemarE. Jag ska hålla mig på jorden, om jag inte är i vattnet!
 3. Tack, Det var mycket diskussion om plus, minus och jord. Och självklart kom IngemarE och Georg_Ohm med bra svar. Normalt har vi bara en spänning, +12V, i våra båtar och då kan man säga att minus och jord är samma sak - vilket dock inte är matematiskt rätt. Men när jag byggde mätförstärkare och andra kretsar med operationsförstärkare - 741, 324 - så fanns det både +15V och -15V . 0ch jord i mitten. Gäller även för datorer och andra system som har flera olika spänningar. Lucas som uppfann mörkret kom jag i kontakt med på Volvo Lastvagnar, ca 1975. En typ av relä hade helt plötsligt exploderat i några lastbilar. Jag försökte återskapa problemet genom att på olika sätt misshandla reläerna, men inget gick sönder på labbet. Några kommentarer: Hybro skriver: Finns inget som flyter från plus till minus!! Om så vore, vad skulle det bestå av i s f? Nåt hittepå? Eller hål, typ tomrum? Att strömmen går åt fel håll behöver vi normalt inte bekymra oss om. Men om vi ska undersöka hur en transistor eller batteri ser ut inuti så måste vi tänka på laddningar och elektroner och där pratar man om negativa elektroner och positiva hål ! Så du har rätt - Hittepå hål! Jag vill trots allt benämna batteriets minuspol som nolla eller jord!
 4. Det där med jord och minus är en ständig fråga. Om det finns plus och minus så måste det finnas en nolla däremellan. Eller är minus och noll samma sak? Det mest logiska är att säga att batteriets minuspol är 0 V , dvs jord. I varje fall på kopplingsschemat. I praktiken finns det olika jord - batteriets minuspol, skyddsjord, skrovet, jord för landström, jord på skärmade kablar och några till. Om man skriver + på ena polen och minus på den andra - var är då nollan? Mittemellan? Jag har sett ritningar där plus är markerat med +12 V och den andra polen med -12V. Enligt vad jag lärt mig blir spänningen 24 V mellan dessa poler. Men vi får väl acceptera att det finns en brist i logiken i vanligt tal!
 5. Eller problem med vattnet - eller heter det jord även på båtar? (!!!???)
 6. I Skippo finns det en annan funktion för att dela sin plats med andra, har jag för mig jag sett. På Skippos karta finns några fartyg med position från Ais och några med position från Skippo.
 7. Nej, det var inte jag som tog upp begreppet integration. Eller gjorde någon utläggning. Jag tittade lite på formlerna för arean av ett segment i min Mathematics handbook. Lite för komplicerat att förklara här, så TS får använda den kalkylator på nätet som han fick tips om. Och Raol har gett ett bra svar!
 8. Intressant problem. Det finns formler för arean av cirkelsegment. Jag återkommer under dagen. Det handlar om integration.
 9. Låter lite komplicerat. Var har du båten? Kanske någon av oss bor i närheten!
 10. Visst kan du det. Om du inte glömt allt från matematiken så vet du att arean = pi*r^2. Alltså om r = 2mm så blir arean ca 3*2*2 = 12 mm^2. Så 10 mm^2 motsvarar en diameter på lite mindre än 4mm. Med 10 mm^2 blir spänningsfallet ca 0.2 V om kabeln är 5 m och strömmen är 20 A. Låter vettigt, men de andra - ex IngemarE och Seawolf som vi brukar lita på - kan ha andra åsikter.
 11. Apropå mitt förra inlägg om ritprogram för el - Vilket program har du, Jernhand, använt? Vanliga Word eller Libreoffice? Eller något annat? Ser snyggt ut, även om det inte innehåller någon logik.
 12. En fråga till, när jag ändå har kapat tråden: Som jag förstår så ska generatorns laddning gå direkt till startbatteriet och sedan via reläet till förbrukningsbatteriet. Men i @Seawolf ’s bok om Elsystem står det tvärtom. Vem har rätt, @IngemarE eller Seawolf? ps Finns det något annat, bättre ord för Förbrukningsbatteri?
 13. Algot_R

  Kabeldimensionering

  Tack för det svaret, IngemarE !
 14. Algot_R

  Kabeldimensionering

  Räcker 35mm^2 eller är det för snålt? Jag kan ju ta fram räknestickan och räkna själv!
 15. Tack, men det går väl bara på nätet? Inga större problem, men jag vill gärna ha ett eget program på datorn och lagra filerna på min dator.
×
×
 • Create New...