Jump to content
Friday 02 June 2023

Algot_R

Medlemmar
 • Content Count

  164
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Algot_R last won the day on January 14

Algot_R had the most liked content!

Community Reputation

15 Trovärdig

About Algot_R

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Låter lite komplicerat. Var har du båten? Kanske någon av oss bor i närheten!
 2. Visst kan du det. Om du inte glömt allt från matematiken så vet du att arean = pi*r^2. Alltså om r = 2mm så blir arean ca 3*2*2 = 12 mm^2. Så 10 mm^2 motsvarar en diameter på lite mindre än 4mm. Med 10 mm^2 blir spänningsfallet ca 0.2 V om kabeln är 5 m och strömmen är 20 A. Låter vettigt, men de andra - ex IngemarE och Seawolf som vi brukar lita på - kan ha andra åsikter.
 3. Apropå mitt förra inlägg om ritprogram för el - Vilket program har du, Jernhand, använt? Vanliga Word eller Libreoffice? Eller något annat? Ser snyggt ut, även om det inte innehåller någon logik.
 4. En fråga till, när jag ändå har kapat tråden: Som jag förstår så ska generatorns laddning gå direkt till startbatteriet och sedan via reläet till förbrukningsbatteriet. Men i @Seawolf ’s bok om Elsystem står det tvärtom. Vem har rätt, @IngemarE eller Seawolf? ps Finns det något annat, bättre ord för Förbrukningsbatteri?
 5. Algot_R

  Kabeldimensionering

  Tack för det svaret, IngemarE !
 6. Algot_R

  Kabeldimensionering

  Räcker 35mm^2 eller är det för snålt? Jag kan ju ta fram räknestickan och räkna själv!
 7. Tack, men det går väl bara på nätet? Inga större problem, men jag vill gärna ha ett eget program på datorn och lagra filerna på min dator.
 8. Jag har följt debatten och läst alla goda råd du fått. Visst är det spännande om man fastnat för en båt som man gärna vill ha. Jag själv är lite intresserad av att bli delägare i en Finnsailer 35, men måste nog backa ur när jag ser hur mycket det är att renovera. Men den skulle passa att segla med till Medelhavet! Du kan få den billigt! (???!!!) Bra sagt att man köper renoveringsobjekt för att man tycker det är roligt, inte för att spara pengar. Och så får vi vara glada för alla goda råd vi får av varandra här! PS När det handlar om renovering gäller min 80-80 regel: När du tror att gjort 80% av jobbet så har du 80% kvar!
 9. Frågan har kanske varit uppe förut. Det finns ett inlägg från 2014 men det kan ha hänt en del sedan dess. Jag söker ett program för att rita elscheman. KiCad är ett förslag, men det kanske är bäst för elektronik. Jag söker ju mer ett program för installationer. Och helst gratis!
 10. I sådana här situationer är det en klar fördel med diesel. Tänk dig lika mycket bensin!
 11. Då får jag tacka för dina svar! Och du gillar inga fuskkopplingar!
 12. Tack för det! Jag tänkte använda en huvudströmbrytare typ Biltemas Batteriväljare 1-2-1+2-OFF och en vanlig, enkel för det andra batteriet. Jag har inte tittat på kopplingsschemat, men det bör gå. Finns ju olika sätt att koppla in den på. Normalt sätter man båda i läge 1 men i nödfall den ena läge 1+2. Och då är båda batterierna hopkopplade även om inte skiljereläet drar. Det räddar situationen tillfälligt oavsett vilket som är nästan tomt.
 13. Tack. En fråga till - Kan det vara vettigt att kunna koppla förbi skiljereläet ? Om förbrukarbatteriet är tomt och man måste ha ström så kan man ju koppla in startbatteriet som reserv. Eller starta motorn…
 14. Följdfråga : Vilket är bäst - Skiljerelä eller skiljediod?
 15. Nej, Så dumma är varken du eller jag ! (!!!???)
×
×
 • Create New...