Jump to content
Friday 02 December 2022

Dava

Medlemmar
 • Content Count

  1,328
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Dava last won the day on November 4

Dava had the most liked content!

Community Reputation

213 Expert

About Dava

 • Rank
  Vice Amiral

Contact Methods

 • Website
  Solingflora.blogspot.com

Recent Profile Visitors

3,717 profile views
 1. Dava

  Sjösjuka

  Tänker också att frisk luft är det viktigaste. Vår mellangrabb blir dock sjösjuk även ute och går då gärna ner och sover en stund.. när han sedan kommer tillbaka brukar han vara mycket piggare.
 2. Den större jag länkade till är nästan likadan som jag har till Solingen. Bra pris och fantastiskt stabilt ändstycke. Men det är klart vill du har tjockare stång än 40 mm så kanske du vill ha större beslag. Stången jag köpte är dessutom 40 mm i diameter men 3 mm i godset mot 2 på den gamla stången, så vikten blev högre trots mindre diameter. Solingens spinnbom är förresten 50 mm enligt klassregeln men sen smalnar den av ordentligt så att beslagen för 38 mm passar. Blev så till mig att jag köpte ett par beslag till - nu till 25 mm stång. De ser pyttesmå ut och påminner en om att man egentligen bara betalar för designen, men med en tunn kolfiberstång borde det fungerar bra i riktig lättvind.
 3. Dava

  Sjösjuka

  Min fruga blir ganska lätt sjösjuk, kan inte ens åka färja över sundet utan att må illa. Hon har köpt några armband med en plastkula i som hon tycker hjälper. De var rätt dyra minns jag och det finns inga vetenskapliga belägg för att det fungerar.. kanske bara är placebo men det känns bra att det inte är något som går in i blodet. Jag tror nog att man vänjer sig annars men det är ju en klen tröst om man är illamående de första 5 dagarna på sin båtsemester varje år.. Min pappa som är uppväxt på en ö i ytterskärgården och hävdar att han aldrig blir sjösjuk blev plötsligt illamående en dag när vi skulle segla över till Gilleleje och han tyckte det var kallt och blåsigt och gick ner under däck för att läsa en bok. Han kom upp lite blek och sa att detta måste vara den beryktade sjösjukan. Själv tycker jag att det går bra så länge det finns gott om syre, men några gånger när man försökt värma vatten under styvkuling på stormköket i en trång ruff har även jag blivit sjösjuk.
 4. Jag har byggt ett litet hus av lecablock som passar formen precis. Jag isolerar med frigolit och värmer allt med en cupévärmare. Står jag med öppen port i och plastar precis i draget behövs inte mask tycker jag. Funderar på att tejpa ytterkanterna med silvertejp som jag vet släpper bra från gelcoaten så att jag har någonstans att börja lossa om det trots allt vax skulle fastna. Jag har ju plastat formen från en plugg och trots mycket vax på den så var det spacklet som släppte och inte vaxet... Det gick mycket plast till formen och den blev lite ranglig. Jag tänkte bygga en toalett som nästa projekt. Frågan är om jag kan göra pluggen av frigolit som jag tänkt, sen göra formen av typ papier mache?
 5. Jag har nu vaxat ca 5 lager med riktigt krämigt bilvax, typ en halv 500 ml flaska.... Jag får inte plasta inomhus men det har fungerat bra att plasta när det varit runt 10 grader ute, nu är det 3-5 ska jag försöka värma upp garaget lite eller räcker det att form och gelcoat är rumstempererat när jag sätter igång?
 6. Jag ska plasta insidan av en form. Kan (ska) jag då använda gelcoat utan vax?
 7. Fast produkter märkta med N är väl "ständigt" nedsatta så riktigt fel är det kanske inte. Sen är detta ingen black friday-kampanj utan priset ska ju gälla nästan året ut.
 8. Det är ju ganska lätt att jämföra priserna på elektronik med hjälp av prisjakt. Jag som håller på och uppgraderar en gammal segelbåt och har följt priserna på block och liknande ett tag gläds åt Onedesigncenters blackfriday-vecka, men 20% rabatt på Allens grejer. De är inte billigast annars, men med 20% så kommer de ner i ok pris tycker jag. Fri frakt från 500 kr.. Annars gillar jag Happyyatching som har fri frakt från första kronan!
 9. Jag tror nog att det hade fungerat, men ett stort problem som jag kom på är att gajarna gärna vill spinna runt ett par varv när man släpper ut spinnakern och det vore inte så bra om de snurrar sig med ett block i änden...
 10. Gammal tråd men ack så aktuell. Jag har inte seglat något i så stark vind sommaren som gick, men hittade ett kul block när jag satt och surfade lite på onedesigncenters rea https://www.onedesigncenter.se/products/allen-29mm-classic-block-travarblock?_pos=12&_sid=c0c5e86d2&_ss=r Det är samma syskonhake som spinnakern har så jag skulle kunna sätta detta block direkt i spinnakerhornen och sen få halva kraften i handen...
 11. Nu har onedesigncenter.se rabatt på Allen-ändbeslaget jag köpte.. lite surt förstås. Men ett tips till er som funderar över att bygga en ny stång! Jag köpte ett 2,2 meter aluminiumrör för en knapp 500-lapp men är man vid mer stadd kassa och inte känner att man behöver träningen så kan man förstås köpa ett kolfiberrör. https://www.onedesigncenter.se/products/allen-andbeslag-spinnackerbom-38mm?_pos=7&_sid=473887a02&_ss=r
 12. Eftersom tråden utmynnat i rena spekulationer så undrar jag varför man inte kunnat montera en utombordare i en motorbrunn med damask så att det blir en inombordare med S-drev. Inombordare är ju ofta sanslöst mycket dyrare än motsvarande utombordare trots att det mekaniskt inte kan vara så stor skillnad.
 13. Jag har mina sjökort i plastfickor eller helt laminerade. Det värsta som kan hända är att de blåser överbord. Ska jag vara ärlig tittar jag inte speciellt mycket på dem, jag kan vattnen här omkring så bra att de sällan är med. Jag semesterseglar inte speciellt mycket och först då packas de med.. Det är roligt hur åsikterna under de senaste 20 åren har förändrats från att man alltid ska ha sjökort i pappersform med sig till att sjökort i plotter eller på mobil padda är så självklart att själva papperssjökortet blir ifrågasatt.
 14. Det måste väl finnas fler än jag som inte har plotter? Jag använder sjökort på papper och har jag inte någon aning om var jag är så finns ju Google maps eller eniro på sjön på mobilen. Sen är min del av Västkusten ganska lätt att lära sig så jag har inte sett något direkt behov av ännu en dyr och stöldbegärlig båtpryl... Edit: Har faktiskt en bra app som heter SailDroid som ger mig koordinater på var jag är, kurs och fart över grund. Där kan jag även lägga in Waypoints för att se hur långt jag har kvar till ett märke.
 15. Mina bilbatterier jag använde som blev skrot, var över 20 år gamla. Men hur som helst är jag övertygad om att smartshunten drar mer ström än den är specad för och likadant med solcellsregulatron. Kan testa att koppla in min smartsolar ikväll och mäta.
×
×
 • Create New...