Jump to content
Tuesday 26 May 2020

Dava

Medlemmar
 • Content Count

  715
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Dava

 1. Dava

  Makrill

  Hur fungerar de? Dyker de med hjälp av farten genom vattnet?
 2. Dava

  Makrill

  Vi har ju dessutom problemet att barnen är otåliga och inte vill segla en eller två timmar för att komma till de där hemliga ställena där man brukar se många båtar fiska. Inser också att jag använder för lätta vikter. Någon länkade till en 500g vikt i den andra tråden. Jag tyckte min 40 g vikt var tung. Barnen har tiogrammare
 3. Nu skrev jag precis i den andra tråden. Dörj är väl inrullningsmekanismen? Vi har köpt havsfiskespö till hela familjen och lite olika färgglada makrilltackel på Biltema. Köpte även några billig strömmingshäcklor på ÖoB som jag agnat med räkbitar .. Vi har gått långsamt med båten längs kusten men inte fått något annat än lite tång. Ett par gånger har vi sett stim av fisk på ekolodet så det verkar ju finnas fisk.
 4. Dava

  Makrill

  Vad är egentligen bäst utrustning för att fånga sill och makrill? Vi har gått långsamt med båten långa sträckor längs kusten med olika häcklor ute. Vi har även agnat med räkor.. Den största fångsten var en tångruska...
 5. Det skulle jag nog faktiskt Jag skulle hålla ett öga på trippmätaren, ha en extradunk i bakluckan och tanka lite oftare.
 6. Tycker att man läser mellan raderna även i ovanstående kommentarer att fler än jag tycker att paniken är överdriven. Anledningen till att minska smittspridningen är att inte överbelasta sjukvården, och vad jag förstår så funkar det ok. Själv tycker jag att det finns värre problem som nu hamnar i skymundan. Ex har vi en enorm skuldbubbla som bara växer, det har blivit helt normalt att låna 4-5 miljoner till sitt hus, sen lånar man gärna till bilen och båten också. Vi har fortfarande klimatförändringarna som visserligen tillfälligt inte späs på i samma takt men inga lösningar är presenterade. Jag följer FHM råd och håller avstånd, men jag har slutat att hetsa upp mig på dem som inte gör det och försöker låta bli att hetsa upp mig när grannarna (med samma normala arbeten som oss) i sina lyxhus klagar på att barnen springer för när deras leasade lyxbil som släpper ut betydligt mer avgaser än nödvändigt, speciellt när de använder den för att köra till skolan 200 meter bort (innebär dessutom en omväg på 300 meter), eller till affären på ungefär samma avstånd. Mina svärföräldrar är pensionärer i riskgrupp, dem har vi inte träffat sedan i slutet på mars, sett dem via Skype, de har i princip suttit isolerade men ändå lyckats smittas, med lindriga symptom, och överlevt som det verkar än.. Mina egna föräldrar jobbar som vanligt (överår i vården, inte med coronapatienter) med mycket patientkontakt är inte speciellt oroliga. De lever som vanligt och ser till att hålla sig i rörelse för att immunförsvaret ska vara på topp. Medan jag skriver detta trycker riksbankerna världen över ytterligare 100 000 000 000 nya kronor att ge/"låna ut" till de rikaste. Dessutom skövlas ca 4 000 000 m2 regnskog.
 7. Jag har fått mina batteri helt gratis. Båda byttes ut pga. utbytesintervall i min pappas bilar. På vilket sätt menar du att spänningen inte kan ge information kring batteriets laddningsgrad? Jag använder ju den tillsammans med laddningshistorik från min Smart-Solar MPPT Hittar inte någon välrenommerad batteritankmätare för en tusenlapp.. Den ska ju dessutom klara stora strömmar.
 8. Dava

  Wirefall

  Jag fick problem med att det nya wirefallet fastnar i fallet till focken och drog ikväll ut det nästan helt för att se vad som kunde vara problem. Där var två problem.. Dels så är det inte ihopsplitsat, utan fallet har en pressad ögla i wireänden och i den öglan sitter tampen bara viken igenom med ett band runt. Dels var det sanslöst slitet, med trasiga karldelar som stack ut på flera ställen i wireöglan. Inser att jag skulle tagit en bild. Frågan är om jag ska ta och byta ut fallet mot ett dyneema fall här och frågan är då om jag kan köra igenom ett 8 mm dyneemafall trots benns rekommendationer. Gissar att trissan är typ 6 mm bred för att passa en 4 mm wire. Fick ju en kommentar i en annan tråd om att det är vettigt att byta fall innan de går av om man är intresserad av sjösäkerheten... 🤨 Skulle även vilja ha ett extra fall, men det få kanske bli en egen tråd.
 9. Vill inte lägga ut mer pengar på detta just nu. Jag har spänningsmätare både på gps och laddregulatorn, så jag tänker att det ger en fingervisning om skicket på batterierna. Men jag tror nog att jag köper din erfarenhet i brist på egen och kör på separata batterier. Med lite trixande kan jag nog koppla in den så att jag kan koppla in båda till till solpanelerna om jag verkligen måste annars har jag en switch som jag kan välja batteri med även till laddregulatorn.
 10. Jag är inte en av dem som trängs i en gästhamn. 😇 Här är mer än hälften av platserna tomma och jag har minst 5 meter till närmaste båt. Båtklubbens möten var redan utomhus, det var väl bara att fika ute också..
 11. Japp det är till elmotorn. Precis så tänker jag. Kanske ska jag kolla upp exakt vad jag har för kapacitet i det andra nyare batteriet.. Det är mycket möjligt att det är rätt precis lika. Det har samma spec annars.
 12. Aja. Man ska leva också Här börjar klubbseglingar nästa vecka och då ska vi inte träffas före eller efter och besättningarna ska ta ansvar för att inte komma för nära varandra i båtarna... Det har ju funnits smittor förr. Varför denna panik? Snart har alla haft en släng och vi är immuna
 13. Innan någon blir förskräckt så gällde 11,2 V vid fullt effektuttag ca 30A vid lägre fart eller avslagen motor steg spänningen till över 12 V igen..
 14. Har varit på en lite längre motortur med båten idag. Hade med ett extra batteri ifall spänningen skulle sjunka för mycket i det fast monterade 80 Ah ganska slitna bilbatteriet från 2002. Efter ungefär 3 sjömil på full effekt (3 knop) larmade spänningsvakten att spänningen låg på under 11.2 V som var förinställt som låg batterinivå. Jag bytte då batteri mot ett likadant (fast lite nyare) och körde en bit till. Sen kom vinden och vi seglade hem. Men jag funderade över vad det skulle vara för vinst med att parallellkoppla batterierna? Om jag skulle vilja ha ytterligare ett batteri fast monterat i båten ska jag då koppla det parallellt eller med en avskiljare så att jag med ett vred kan välja batteri. Fördelen med att ha dem åtskilda är att jag alltid har hälften av kraften kvar och vet när jag måste vända. Men kanske sliter jag mindre på batteriet om de är parallella?
 15. Det är väl alternativ nr. 2. Jag vill ju ha fart, det ska gå undan litegrann när man ska ta sig någonstans. Problemet med Solingen är framförallt att det inte finns bekväma platser att sitta på under och efter segling.. Jag har faktiskt börjat fundera på om man inte ska titta på mindre båtar igen för att hålla ner vikten, problemet då är ju vågorna som kommer att upplevas allt högre... Solingen är optimal i många hänseenden annars, tar vind och vågor bra (oftast). Problemet för familjen är att den saknar ryggstöd och sittplatser i sittbrunnen. Sen att den tar in vatten över kanten när det lutar kan man ju styra med skoten...
 16. Här är en till synes prisvärd NF https://www.blocket.se/annons/halland/nordisk_familjebat__nf/89986300 Hur är NF jmf med linjett 30?
 17. Kanske redan försent. Men har du sett denna? https://www.blocket.se/annons/blekinge/havsfidra_skankes/89940526 Jag har en fin utombordare du kan få köpa.
 18. Jag tänker att man kan gå för motor de få gånger det inte blåser. Men även när det blåser lite brukar man kunna ta sig fram långsamt med seglen. Har inte varit ute en enda gång de senaste åren då det blåst så lite att vi inte kunde segla..
 19. Erbjud 7500 vid snabb affär
 20. Just Linjett 30 har jag haft lite span på och de är inte extremt lättsålda. Nytt segel är så klart ett stort plus, men jag tror nog att jag kan vänta några veckor. Motor från 1976? De är säkert välbyggda men de har blivit ratade förr. Bla. har de endast 4 kojer och lite märklig layout på sittbrunnen. Hur är Linjett 30 som långfärdsbåt? Fixar den nordsjön? Tycker att det är svårt att hitta information kring båten, fanns det flera riggar, 7/8 eller masthead? Enligt denna recension verkar den sakna sitthöjd i ruffen (men bra ståhöjd). Jag har dessutom blivit frälst i självslående fock, så då är det ju trist att få en genua för 28 000 kr.... Är det ödet så finns den kvar till ett lägre pris. Annars är ju planen att verkligen undersöka marknaden denna gången..
 21. Det var ett bra tips! Egentligen är det inte aktuellt denna säsong, utan tanken är att sondera alternativen nu och i så fall sälja Solingen efter sommaren seglingar. Men det är klart att om det dyker upp ett riktigt bra erbjudande. Så som den Linjetten V26
 22. Dessa är väl ungefär de båtar jag funderat över. IF och RJ85 har gått bort, varför minns jag inte riktigt men det har nog att göra med blöt segling och låg ruff. W30/Kompromiss är en en mycket trevlig båt tycker jag. Finns en trevlig video med ett par som seglar över Atlanten i en sådan. Hur är IW 31? Den ser trevlig och rejäl ut. Kanske lite för gammal?
 23. Jag vill ju helst segla snabbt och bekvämt Jag har en mental lista ungefär så här: 1. Trygg. Den ska hantera hårda vindar och stora vågor utan att någon ska tycka det är otäckt. 2. Snabb. Jag vill ju fortfarande kunna vara med i kappseglingar 3. Bekväm. Den ska vara bekväm både i sittbrunn och ha plats att sitta kring ett bord i en ruff. Har inte så höga krav på inredningen, vi är inte ute efter en sommarstuga. Men det ska vara tätt.. 4. Begränsad segelyta. Tidigare gräns var 25 m2 - detta kan kanske strechas till 30 m2 5. Lätt, låga fribord, litet djupgående. Vill ha en båt som är lätt (max 3 ton?) framförallt för att ta emot vid bryggan/klippan även för barn, ha låga fribord så att man lätt kan plocka upp saker ur vattnet. Gillar också termen fabriksrevad. Tänker att det är bättre att båten är lite underriggad än överriggad. Har svårt att hitta båtar som passar mina nya kriterier. Kriterierna jag var ute efter när jag bytte från vår Maxi 77 till Soling var: 1. Snabb - lättdriven, snabb under "alla förhållanden". Solingen är betraktad som en hårdvindsbåt, som kräver vind för att segla upp till SRS på 933/ LYS på 1.14 2. Enkel - litet djupgående och lätt. Solingen väger 1050 kg, 130 cm djupgående. 3. Låga fribord - Soling: 40 cm 4. Liten segelyta - max 25 m2 - Soling 21,3 m2 5. Liten eller ingen ruff. Solingen har ju ingen alls.
 24. De pratade idag på radion om att det blir allt blåsigare och att lugna dagar blir allt mer sällsynta. Samtidigt så kan man inte detaljstyra sin semester så kanske får man räkna med att segla i kuling om något år. Vad finns det då för båtar som klarar hård vind och krabba sjö? Maxi 77 som vi hade senast tålde vind men stampade och stoppade så fort det blev lite vågor. Solingen är lite lite bättre men fortfarande inte helt optimal. Vad finns det för båtar runt 9 meter som går oberörd genom brytande vågor när det blåser 8-10 m/s i medelvind och 15-17 i byarna?
 25. Tack det stämde ganska bra! En sökning på Contessa och Eric Aanderaa gav en rundtur på hans Contessa 35 Trevlig båt
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy