Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

reva

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    136
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

reva senast vann den dag 21 September 2022

reva hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

53 Expert

Om reva

  • Placering
    Örlogskapten

Profile Information

  • Plats
    Skåne

Mina båtar

  • Båtens namn
    Monsun 31

Senaste Profilbesöken

1 293 profilvisningar
  1. Om du är beredd på lite extra bekymmer så är vintersegling underbart. Varma kläder, en termos kaffe och värmare i båten gör det riktigt njutningsfullt. Och så slipper man trängseln som finns på sommaren. Stenhårda linor, meck för att motorn inte ska frysa och is i hamnen.. det är värt det!
  2. Jag är partisk som har en monsun.. men av dina val hade jag valt bort Rasmus, bara för att jag vill kunna kryssa lite mer effektivt än Rasmus kan. Annars är det bara på med ett vindroder och åka!
  3. Att kryssa i den vinden funkar om man inte vill komma nånstans.. tungjobbat, avdrift, motström och allmänt miserabelt. Bidevind är inte kul över 8 m/s tycker jag. 23 är långt över gränsen för något som ens liknar komfort.. Vad seglar ni för båt?
  4. Det är besläktade problem här, men jag kan styra hjälpligt framåt i hamn. Segla är ok, man får snarare justera planen efter vädret i hamnen om det inte finns mankraft. För något annat än medsols tänker båten inte gå, och motverkar vinden är det jobbigt läge.. Höga, täta vågor påverkar helt klart mer än vinden.
  5. Hade en fantastiskt mysig segeldag. Jag, sambon och hunden njöt av att åka full fart på undanvinden. 8-10 m/s med 12 i byarna, och ett par tillfälliga byar på 14. Strålande sol. Inga vågor att tala om i Öresund. Däremot extremt hårt arbete att förtöja, eftersom vi tog natthamn efter hundens behov och inte hur mycket lä det var i hamnen. Men nån gång om dagen får man anstränga sig. Vi har hunnit bli idiotförklarade flera gånger redan som ”ger oss ut i ovädret”. Vilket leder till frågeställningen; var går er gräns? Vid vilken styrka förvandlas seglingen till galenskap? Nu har vi visserligen en extremt kompetent båt i form av en Monsun, men har tidigare åkt Accent i samma väder utan att lida alltför mycket.
  6. Min Monsun har rorkult, så den uppfyller punkt 7 Annars; Lättmanövererad är den inte, trots bogpropeller, om man jämför med en icke-långkölad båt. Backa kan man bara göra dit båten vill om man inte backar galet fort. Men det är ok om man planerar lite så att båten kan rotera medurs.. Komfortabel —ja, det finns utrymme och ståhöjd och den är galet stabil under segling. Ombonad, men mörk är den. Rolig som bara den i havssjö med bra med vind. I lättvind händer det inte mycket utan spinnaker.. Men det uppvägs av glädjen att kunna ge sig ut när alla andra är inblåsta Den är även förlåtande om man gör misstag med sin sävlighet och robusthet. Grundgående — 1.50 En av de bättre båtarna i grov sjö. Mjukt och majestätiskt plöjer den fram, och ingen novis som följt med mig har upplevt det som skrämmande. I 1,5 meter höga vågor ligger hunden och sover bakom vindrutan.. Segla själv — inga problem med de flesta båtar. Man får tänka till när det är dags att lägga till bara. Rorkulten toppar ratt för mig också. Men det är en rätt tung båt med obalanserat roder, så under segling är det viktigt att styra genom att balansera segeln. För det räcker inte med två fingrar på rorkulten för att styra.. Jag känner att Monsunen kommer till sin rätt på öppet hav. Hade jag mest hängt i skärgården vore den nog frustrerande i längden.
  7. Själv har jag en både bred och lång plats. Jag går in mellan pålarna och stannar så att båtens tyngdpunkt hamnar mellan pålarna. Sen ligger båten ganska säkert när vinden trycker den mot pålen. Går fram (!) och hämtar akterlinorna som hänger på pålarna och gör fast. En liten knuff från pålen, sen tuffar jag framåt. Ligger med växel i och går fram och tar förtamparna.
  8. Just själva båtmodellen är ju en smaksak. Sportig eller trygg, mahogny eller fanér i ruffen, saker som inte går att rangordna objektivt. Men en gammal sanning är att de billigaste tillbehören är de som redan finns — en ny motor och nya segel kostar ofta mer än båtens marknadspris. Försök hänga med på ett par olika typer av båtar och bena ut vilka egenskaper ni prioriterar och fundera vidare därifrån!
  9. Kastblock i relingslisten?
  10. Låter bra! Och skönt att bara lufta den och sen känna sig nöjd 😌
  11. Tusen tack! Nu känner jag att läget är under kontroll på ännu en punkt innan sjösättning.
  12. Nu har hjärnan stängt av sig, så googlekunskaperna tryter. vad har jag för axeltätning, och vad gör jag med den innan sjösättning ?
  13. 1 april sjösättning. 15 november upp. Först i, sist upp. Fast i år tror jag att jag tar upp siste oktober.
  14. Hur skulle det rent hypotetiskt fungera om en miljöbuse skulle köpa lite extra Cu₂O-pulver och blanda i färgen? För en gångs skull är det inte något jag tänker göra själv, eftersom jag tycker att nuvarande färger är ok. Men det är alltid bra med kunskap.
×
×
  • Skapa nytt...