Jump to content
Saturday 15 August 2020

IngemarE

Medlemmar
 • Content Count

  2,106
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

Everything posted by IngemarE

 1. Precis min reaktion när jag såg detta. Det här är eller har ju varit ett vanligt (eller i alla fall möjligt) problem på de flesta fabrikat. Det står t ex specifikt i manualen till våra Baltic (köpta hos en känd båtbutikskedja för ett par tre år sedan) att man regelbundet skall kolla att patronen inte gängat ur. Heder åt Biltema som går ut med det som andra talar lite tystare om. Och dessutom erbjuder alla som redan är ägare en liten låsanordning att sätta på så att patronen inte skall kunna gänga ur. Undrar om jag kan få en sådan på Biltema till min Baltic som saknar denna ? Skulle nämligen gissa att de t.o.m. skulle passa.....🤔
 2. Tänk på att - oavsett lösning - reläet kan komma att slå från nästan direkt om solen skiner dåligt eller panelen är liten och inte orkar den ström PB drar när den bestämmer sig för att ladda. Och sedan till igen när belastningen försvann. Men det går att leva med. Själv passar jag på att sätta i min laddare för t ex elutombordarbatteriet i 12V-uttaget när vi antingen ligger för landström, går för motor eller solen skiner. Och ibland andra gånger också, för det som den suger ut ur ordinarie batterier hämtas snart igen till dem nästa gång solen skiner.....
 3. Gissar att det är Förarintyg du tagit, då du beskriver dig som "landkrabba". Man måste nämligen inneha Förarintyg innan man får ta Kustskepparen. Eller har du tagit Kustskepparen för att båten du letar efter är så stor att det krävs för framförandet, dvs ett skepp (längre än 12m och bredare än 4m) ? Då kan jag kanske lite mer förstå att de vill ha mer specifika data, annars borde det gå att ställa sig i kö bara på ungefärliga mått m.m.
 4. Nej, nej. Inte en zenerdiod ! I så fall en vanlig kiseldiod i serie med den svarta minus i sin framriktning (med strecket/katoden mot jord) för att höja spänningsnivåerna för omslag c:a 0,7V och en Schottky för c:a 0,3-0,4V. En zenerdiod är en diod för att ge en viss spänningsstabilisering då den även börjar leda i backriktningen vid en viss spänning. Och som Hybro skriver behövs då oftast en serieresistor för att begränsa strömmen/ta spänningsfallet när den börjar leda så den inte brinner upp. Men det är inte applicerbart i detta fall, och f.ö.ligger de lägsta på flera volt. TS: Skippa det där med diod. Biltemas skiljerelä ligger rätt bra till med sina omslagsnivåer för din applikation redan som det är och kommer bli "good enough". Koppla, som redan nämnts, det som är "motorplus" till din (båt)batteribanks plus via en säkring på max 5A och en brytare, och "Förbrukarplus" till ett 12V-uttag. Svart minus på relät kopplas ihop med övrig minus. Då har du ett uttag för laddning som bara har spänning när huvudbatterierna får någon laddning och brytaren till det är påslagen.
 5. Nej, jag ger upp MG, åtminstone på jobbet. Visst verkar det vara så att certifikatet saknas bland dem som distribuerats ut. Men att få IT:s välsignelse och lägga till detta är bara att glömma. Beslutet ligger ganska högt och MG:s val står tydligen inte så högt i kurs. Å andra sidan litar jag mer på min IT-avdelning än MG. I synnerhet med tanke på PAF-tråden och vilket elände de flesta (inkl jag) får när man försöker använda MG på t ex en Androidtelefon. @stavhammar, MG håller på att spåra ur och du/ni verkar ha förlorat kontrollen. När - som i mitt fall - t.o.m. inskrivning av password omdirigeras till suspekta sidor är det väl dags att ta itu med det ordentligt, eller hur ? Och sajten använder ju uppenbarligen säkerhetscertifikat/utgivare som IT-avdelningar på stora koncerner listat som inte ok. Det är sajten som skall anpassas efter användaren, inte användaren som skall anpassa sig till sajtens nycker, buggar och ofullkomligheter !
 6. Ha inga affärer med Arild Berntsen https://www.allabolag.se/5569770125/berntsen-maskin-ab Han har under ett antal år (!) även struntat i att lämna vettig redovisning för företaget så nu i vintras tröttnade Skatteverket och drog in hans F-skattsedel. Även hans enskilda firma Berntsen Marin har blivit av med F-skatten. Han är inte bara i blåsväder hos myndigheter och utmätningsföreläggande hos KFM, han har också gjort upprepade besök på ARN:s Svarta Lista som sagt. Ändå tillåts han annonsera friskt på Blocket, och kör "företaget" vidare som om inga problem fanns.
 7. FF är 75.0, Chrome 80.0.3987.162. Jo, tror också på brandväggen. Dock ligger de besluten inte ens i landet, så den resan kan bli lång. Men det är bara MG av alla pårastensajter man besöker som drabbats av blockning, synd. Funderar på vad som gör den så unik.
 8. Får endast upp "Unable to find certificate information, or the certificate is corrupted." Får samma sak som jag nämnt ovan med Chrome, med skillnaden att jag först får upp sidan med säkerhetsrisk, och om jag fortsättet via Advanced för att gå till MG på egen risk i alla fall, kommer samma sida/info som i FF.
 9. Eftersom jag just nu inte kan nå MG på jobbdatorn (se annan tråd) använde jag för första gången Androidmobilen. Och varje gång (5-6ggr) jag klickade på Logga in kom jag till suspekta sidor. Även under inloggning vid klick i t ex pwdfönstret hoppade suspekta sidor upp flera ggr i rad. Känns ju inte långsökt om detta även snor våra pwd.... Eftersom det var första gången på MG med denna mobil låg det inget cachat eller gammalt. Och aldrig hänt på datorn. Kanske gör mitt jobb rätt som portat MG (se annan tråd) för här finns uppenbarligen saker som inte är safe...
 10. Köp inget från Berntsen. Är i efterhand glad att han aldrig hörde av sig tillbaka när jag skulle byta motor. Sök på honom så förstår du. Se även ARN svarta listan.
 11. Jag har monterat många sådana paneler genom att använda små bitar vinkelprofil i aluminium. Denna skruvas fast i båten med självgängande skruv (3,5x16 eller nå't) med lite Sikatätning emellan. Sedan skruvar man fast panelen med vinkeln vid montering, t ex med samma typ av skruv i ett förborrat (litet) hål i panelens sida. Eller nu senast gängade jag upp hålen man ändå får borra på panelens sidor så jag kunde använda maskinskruv istället (utan mutter på insidan). Men det kräver ju att det är såpass tjocklek på ramen att det blir ett par gängvarv.
 12. Kolla på forum och med andra (gärna utländska) hur motorn lämpligast lyfts ur - om det inte är uppenbart. Att koppla bort och lyfta ur är inte så besvärligt, bara det finns en lämplig väg ut och något att lyfta med. Bytte ju motor på min båt häromåret, och även om jag har underbart åtkomligt maskinrum så är takutsticket i vägen för att kunna lyfta rakt upp. Men gjorde då en rejäl träbock som löpte via hjul grensle på två reglar på akterdäcket, och spelade upp motorn från sin bädd med kättingspel som satt i bockens topp. Rullade hela paketet hängande i träbocken på hjul så det gick fritt för takutsticket och lyfte sedan alltihop med en elektrisk vinsch i taket. Den nya motorn åkte i på samma sätt fast tvärtom (Yanmar-sexa med backslag, 315hk). Åkte året efter på att lyfta upp motorn igen för att göra om motorbädden så de rätta tassarna fick plats, så det var tur att bocken inte slängts. Allt finns f.ö. i "Dagbok" på min hemsida. Vad vill jag säga med detta ? Jo, att det inte är svårt om man skruvat lite innan och är noga med dokumentationen. Ta foto med mobilen hur allt satt t ex. Att sedan renovera/riva motorn är inte mer avancerat än på en liten motor, det är bara fler av allt och större/tyngre. Men innan du planerar att lyfta ur den - sikta på att demontera toppen där den sitter. Borde vara åtkomligt. Då kan du sannolikt se vad felet är och ta vidare beslut därifrån. Och behöver den då lyftas ur är den både något lättare, mindre och jobbet att ta bort toppen är ju inte ogjort. Ett tips när man tar bort topplocksbultarna som kan sitta (skall sitta) djuriskt hårt på de flesta stora dieslar är att köra med t ex en elektrisk mutterknackare. Det brukar dessutom vara många (på en TAMD41 jag hjälpte till att renovera tror jag vi plockad 27 st) så man blir rejält mör annars. Men använd den bara vid demontering, vid återmontering är det ytterst noga att dra med rätt moment i flera steg och inte minst i rätt ordning. Till det duger bara en bra momentnyckel. Tänk på vad pengar du kan spara om du gör en stor del av jobbet själv ! Edit: I ditt fall kanske du måste lyfta i två steg - först upp på akterdäck (typ med en konstruktion a la min "bock") och därifrån ta ut den från sidan eller aktern. En lastmaskin med gafflar kan lösa det sistnämnda.
 13. IngemarE

  Toalettproblem

  Någon form av backventil bör det nog finnas. Hade en toa med en gummiflärp som enda backventil, men det var fortfarande en backventil.
 14. IngemarE

  Elfel, fel el!

  Påminner mig om en sommar i kanalen i Töreboda gästhamn för kanske 10 år sedan. Det är en lååååång brygga utefter kanalen. Någonstans halvvägs från bekvämligheterna i ena änden slutar även elstolparnas existens och förlängningssladdarnas mörka paradis börjar.... När vi kom fanns det visserligen plats, men långt till närmaste elstolpe. Danska segelbåten ett snäpp närmare hade nästan fått el, men trots alla förlängningssladdar och förgreningar tillsammans med hans egna fattades det kanske en meter. Jag borde tagit ett kort, för den mängd hemmasladdar (typen vita 3m-stumpar med tre uttag, ibland jordade) som seriekopplats hade jag aldrig sett. Mot att vi löste danskens problem (ersatte det mesta med det längsta vi hade) samt lovade de andra att stänga av vår varmvattenberedaren och inte köra mikron fick vi "vara med" på sladden. Vi var nog minst åtta båtar på ett 10A-uttag..... Båten bakom drog framåt kvällen istället igång ett reservkraftsaggregat, dock omtänksamt nog placerat så långt bort som gick på en gräsplan intill med allt vad han hade i sladdväg för att inte störa. Denna händelse gjorde att jag av min fru följande jul fick en rejäl vinda med 50m 3x2,5mm² till båten 😀
 15. Finns lite trådar om EVA. Mycket mjukare och känsligare än t ex Flexiteek/Isiteek (vilka jag haft i över 15 år och aldrig upplevt något som t ex avfärgning).Men att din EVA färgar av sig och att en i trådarna nedan har erfarenhet att färgen bleks i solljus kan ju ha ett samband. Låter inte bra. https://www.maringuiden.se/forum/topic/87850-eva-matta-fuskteak/?tab=comments#comment-641860 https://www.maringuiden.se/forum/topic/90995-eva-fuskteak-från-kina/?tab=comments#comment-673860
 16. Ok ! Kör samma webbläsare på jobbet som hemma - senaste versionen av Firefox. Har även Chrome men inte testat med den. Tror på övernitisk IT-avdelning, efter uppgraderingen av brandväggen (som jag tror även ligger lokalt som en add-on i min dator) kunde vi först inte ens komma åt vårt egna webbaserade tidredovisningssystem....
 17. Här är en dump på vad jag får upp istället för Maringuiden: ---------------------- A secure connection to www.maringuiden.se cannot be established. Normally, when you try to connect securely, sites will present trusted identification to prove that you are going to the right place. However, this site's identity can't be verified. Site: www.maringuiden.se Certificate CN: www.maringuiden.se Certificate Authority: COMODO RSA Domain Validation Secure Server CA Certificate Validity: Not Before: Oct 2 00:00:00 2017 GMT Not After: Oct 1 23:59:59 2020 GMT Certificate Chain: -----BEGIN CERTIFICATE----- MIIFUzCCBDugAwIBAgIRAP2YqcnvbYe4WCTsoEbE5zUwDQYJKoZIhvcNAQELBQAw gZAxCzAJBgNVBAYTAkdCMRswGQYDVQQIExJHcmVhdGVyIE1hbmNoZXN0ZXIxEDAO BgNVBAcTB1NhbGZvcmQxGjAYBgNVBAoTEUNPTU9ETyBDQSBMaW1pdGVkMTYwNAYD (o.s.v............)
 18. Välkommen till forumet ! För det första mår motorn inte alls illa av att köras på ett lägre varvtal än "marschvarv". Däremot mår din plånbok inte bra av att köra din båt i 9 knop och 2600 rpm. Skulle gissa att du minst halverar, kanske t.o.m. får ner förbrukningen till en tredjedel om du bara sänker farten till kanske 6,5-7 knop (1500 rpm ?). Även om "halvplanare" (=populärt namn på planande raka-axlar-båtar) kanske inte sätter sig så karakteristiskt på rumpan i "plöjningsfartområdet" och inte har så tydlig planingströskel som en del baktunga drevbåtar, är det i vart fall oftast ett väldigt oekonomiskt område. När det gäller ditt värmeproblem så skulle jag också ifrågasätta varför toppen lyftes 2016, och varför säljaren var så "försiktig" efter det. Här är något du inte blivit informerad om. Efter impellerpumpen kommer oljekylaren på den motorn om jag minns rätt. Här har jag varit med om att impellerbitar från tidigare haveri kunnat sätta igen delar av rören och gaveln. Dvs om det blir impellerrester är det där de brukar hamna. På just den motorn var det exakt samma sak - den klarade inte marschvarv men strax under var inga problem. Finns det sjövattenfilter ? Annars är risken stor att det är skit och gegg i kylsystemet. Men det går att plocka isär och spola igenom bit för bit (baklänges helst). Men inspektera visuellt också, saker som impellerbitar kommer inte alltid ut vid spolning. Se även denna tråd för tips. Visserligen en KAD300, men problemet är likartat.
 19. Maringuiden.se fungerar inte längre på min jobbdator p.g.a. någon fel med Säkerhetscertifikat eller liknande. Får bara en textsida från brandväggen. Andra forum och sajter som Blocket, Tradera o.s.v. fungerar dock ok. Vet att brandväggarna uppdaterats nyligen, men det är inte enbart deras fel. Något är inte helt ok på Maringuiden. Tyvärr kan jag inte lägga upp någon dump, då det inte går att göra på datorn där det händer (och jag har inte sparat ner någon dump på USB än).
 20. Men är flödet uppmätt än, se mitt inlägg från 2019-09-09 ? Man kan också komplettera flödesgivaren med en manometer på slang (t.o.m. för lufttryck) och då också se mottrycket. I synnerhet om man har två motorer så går det ju jämföra. Allt tvättande, bytande och famlande i mörkret har ju kostat mångdubbelt redan, eller hur ? Har värmeväxlarna demonterats och kikats i, som tipsats om ? Ev. med rektoskopkamera/USB ? Jag har som sagt råkat ut för att små impellerbitar och annat satt sig inne i rören, och mot det hjälper ingen spolning eller syratvätt. Det är mekaniskt avlägsnande som gäller. - Genom att mäta mottrycket efter impellerpumpen och jämföra ser man om det verkar vara "trögt" längre fram. Dvs i så fall igensatt någonstans. - Genom att mäta flödet kan man se samma sak, men om både flödet och trycket är lågt är det snarare ett pumpproblem - Genom att mäta med IR-termometer ser du direkt skillnaden på var vattnet blir mycket varmare, dvs efter vilken växlare. - Att även utvattnet har högre temp tyder på flödesproblem på sjövattensidan. Om det var på glykolsidan skulle snarast utvattnet vara svalare på den överhettade motorn. Ovanstående kräver lite meck med T-rör och annat, men hur mycket tid har inte "mecket" hittills tagit ? Köp en flödesgivare och sätt på nippel till rätt slangdimension, operera in en manometer på den och koppla till ett 9V-batteri och en multimeter med frekvensmätning. Det jag tänker på är en sensor typ sådan här: https://www.ebay.co.uk/itm/G1-1-4-1-25-Water-Flow-Hall-Sensor-Switch-Meter-Flowmeter-Counter-1-120L-min/274102136142?hash=item3fd1c2ad4e:g:5I0AAOSw4PBd0osn Sedan är det ledsamt att kompetensen på varv och verkstäder är så låg som den är. Gäller även bilverkstäder. Vart har det logiska tänkandet och analyserfarenheten tagit vägen ? Säger inte datorn vad det är så byter man hej vilt, på kundens bekostnad. Och även om datorn skulle peka ut den mest orimliga sak så byter man den utan att tänka, även om det var uppenbart en följdindikation och inte felet i sig. "Jo, datorn sade....".
 21. En Blocketsökning visar i allmänhet vad en motsvarande båt eller det som nu visas i annonsen inte är värd och vad ingen vill betala, eftersom annonsen ju är kvar. Dvs utgå från att det verkliga värdet är betydligt lägre. Det är tyvärr ett vanligt misstag att man refererar till annonser på Blocket och sedan tror det är vad saken är värd. Men så är det oftast inte, i synnerhet inte om annonsen är mer än någon dag gammal. I ditt fall kan du räkna med endast värdet av en 20 år gammal halvdant skött båt utan motor. För det faktum att den stått på land med fel visar att ägaren inte bryr sig särskilt mycket, vilket skall tas i beaktande även när det gäller hur båten hållits efter. Instämmer därför med @Jorgen01. (Edit: Och enhörningarna förstår jag inte vad de gör där, känns som det drar ner "seriositetsnivån" på ditt inlägg kraftigt)
 22. Inte bara Sverige - tycker hela försäljningsbranschen spårat ur de senaste 10-15 åren. Och det är inte lättare för företag. Några färska exempel: - Beställde från Conrad via företaget. Valde Express, då det var bråttom. Men inget händer med ordern, varför jag kontaktar deras Kundtjänst, som när det gäller företag utlovas svara inom ett dygn. Det finns ju numera inget telefonnummer, utan allt går via mail/formulär. Ingen reaktion på flera dagar, så vi tvingas beställa från annat ställe. Annullerar samtidigt ordern från Conrad. Ingen respons. Påminner om annulleringen varje dag under följande tre dagar. Den fjärde dagen (nu är vi snart två veckor från "Expressbeställningen") får jag ett mail att ordern nu är redo att skickas senare under dagen, varför jag omedelbums skriver tillbaka i en något mer irriterad ton att ordern är annullerad (då de inte levererat som utlovats) och skall stoppas. Senare under dagen skickas ordern i alla fall. Dagen efter får jag ett svar (!) från en på kundtjänst som tyket har synpunkter på tonen i mitt mail bla bla bla. Samt att en lång predikan om Ångerrätten. Men lilla vän, nu var det ju företagsköp ? Hursomhelst kom prylarna, vi skickar tillbaks dem och efter en knapp månad (!) och många påminnelser kommer en kreditfaktura. - Beställde från min elgrossist häromveckan. Förr plockades ordrarna samma dag, men de tre senaste leveranserna har inget hänt förrän efter minst tre, ibland 7-10 dagar. Och då talar vi om en firma som skall försörja branschen med installationsmaterial. Samma denna gång, inget hände. Mailar Kundtjänst (inget nummer här heller) - ingen reaktion. Efter ungefär en vecka kommer prylarna dock. Men istället för t ex en JFB hade de skickat en kartong med JFB. Sedan har vi Postnord, som släpper företagspaketen på gatan utanför dörren och sticker. Vid konfrontation sade brevbäraren att hennes chef sagt de får göra så. Har reklamerat varje gång, för den "chefen" skulle jag vilja prata med. Inget svar någon gång.
 23. Blocket ser bättre ut vad jag tycker, men som nämnts är vattenkanalerna kring flera riktigt anfrätta på toppen. Frågan är om det kommer gå att få tätt vid återmontering, återstående tätyta ser minimal och rätt risig ut (jämför med kanalerna på nedersta cylindern). Toppar till B20 går ju att få tag på, tar du en biltopp så flytta över kammen. Vill minnas att den är lite annorlunda i marinversionen. Håller sedan med @Gelis - den har ju gått varm av en anledning, som du bör forska i. Edit: Tankegroda, det är ju inte OHC på B20 utan stötstänger. Glöm det jag skrev om kammen, den sitter ju inte där på den motorn....
 24. Vi glömde landströmskabeln hemma senast vi var ute ett par nätter. Dessvärre hade jag en krånglande laddregulator på generatorn, så vi fick inte mycket laddning under gång heller. Men det blev ingen panik ombord eller avkall på bekvämligheterna. För tack var just solpaneler som @Georg_Ohm nämner, så klarade vi oss hela utflykten (100nm och ett par tre nätter) utan annat eltillskott. Med kylskåpet igång , datorer, plattor och telefoner. Dock använde vi inte drickakylen på akterdäcket, där gick gränsen. TS: Dagens moderna båtkylskåp drar alltså inte mer än att du kan ha dem igång flera dygn på batteribanken, och med lite tillskott från t ex en solpanel hela sommaren. Men se upp med termoelektriska kylboxar och "lågbudgetkylskåp", dessa kan tömma batteriet över en natt.
 25. IngemarE

  Manövertips

  Kan bara hålla med alla andra: Öva, öva, öva. Nuvarande har roder/rak axel och "vill" helt enkelt åt ett håll när man backar. Att göra annat är bara dumt. Dessutom kan man utnyttja båtens vridtröghet när man väl lärt sig, och jag ser det som en utmaning att vrida båten runt sin egen tyngdpunkt vid t ex frånläggning/vändning utan att använda bog- eller aktersnurran. Och det går, men det får inte blåsa för mycket. Då har man inte tiden på sig, då mitt vindfång på 4,5 ton blåser iväg som ett asplöv.... Måste dock berätta när jag första gången körde vår första gemensamma båt från kranen till vår bryggplats - en Albin 25 med roder/rak axel och ingen bogis. När jag väl fick kontakt med bryggan var jag fyra (!) platser fel. Och fullständigt övertygad om att det här åbäket kommer aldrig gå att få dit jag vill. Efter en vecka på Göta kanal var den dock som min förlängda arm. I synnerhet efter att jag lyssnat på båten och börjat hantera den efter dess förutsättningar och inte trott den var som att köra bil. Det var en sport att gå intill landstigningsbryggan för att sätta av min fru med tamparna men utan att gå emot den. Öva gemensamt, och se till att övriga familjemedlemmar lär sig parallellt med dig. Det blir mycket lättare då, annars kommer de framöver alltid vilja överlåta körandet till "du som kan det bäst". Sedan är det fortfarande efter många år det uppstår pulshöjande situationer. Så är det bara. Och det är då jag är tacksam över att ha lite hjälpmotorer i sidled, även om de inte gör mycket nytta på båtar som våra (p.g.a. deras vindfång) över 10m/s.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy