Jump to content
Sunday 14 July 2024

rafael

Medlemmar
 • Content Count

  40
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About rafael

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mitt ekolod Garmin fischfinder 160 visar plötsligt ingen bild. El får den. Vet någon någonting om detta. H. Rafael.
 2. Senaste höst hamna vi att reparera växellådan på vår Yanmar 4JH-2-DTE då den inte orkade dra frammåt ordentligt mera. Många delar byttes ut och den fungrar nu nog, bara att ett biljud har uppstått så att det t.o.m. hörs fram via gasreglaget. Man kan säga att växellådan gnisslar, metalliskt biljud , har någon erfarenheter av sådant och vad borde man göra? H. Rafael.
 3. Jag har en Yanmar disel 4JH-2-DTE, 89 hk. Den är 30 år och har fungerat bra. Men senaste höst hamnade jag låta reparera växellådan med nya delar. Allt gick anors bra men har börjat komma ett biljud från växellådan, så att det tom. leds fram till fartreglaget. Hittar inte bättre ord än att växellådan väser. Tänkte fråga att har någon erfarenheter av biljud från växellådan efter reparation. Ha alla en trevlig midsommarhelg och sommar.
 4. Yanmarmotorn har ett backslag/växel av märket Kanzaki KBW 21. Motorn 30 år och har gått 2400 tim. Och nu vill backslaget inte fungera. Det har börjat slira både bakåt och framåt. Och nu kan man köra bara 6 knop mera, annors börjar den slira. Vanligtvis kör jag 15 knop. Har hört att detta backslag finns inte mera att köpa, men reservdelar får man. Har någon erfarenhet av dett, Vad skall man göra.
 5. Hej. Nu kan jag själv svara på vad felet var. Det hade kommit en spricka i ett gummirör efter turbon. så turbotrycket minskade ordentligt. När jag bytte gummiröret var det genast normalt och motorn gick på fulla varv och jag var så glad då jag hade funderat så på detta. Sprickan i röret var inte så synlig. Därför var det problematiskt.. Hälsn. rafael.
 6. Hej alla! Min Yanmar disel gick plötsligt ner i varv under gång från 2800v till 2400 v. Borde gå max 3400v. Och den går inte upp mera. Har kollat turbon och verkar inte ha något fel, inte glapp bara skurrar på. Har bytt bränslefiltret, hjälpte inte. Om turbon är dålig så brukar det ryka ordentligt, men märkte inte någon extra rök. Motorn har funkat bra i 28 år, 2300 timmar gått. Har någon någon tanke, vad detta kunde bero på. Motorn verkar anors gå normalt. Tackar redan om någon kommer på något.
 7. Hej ! Köpte Biltema trimplan av märket CAN för ca. 4 år sedan. Dom fungerade bra i tre år men sedan blev det problem. Jag bytte oljan som var lite vit vilket betyder att det kommit in vatten. Sedan fungerade dom i några dagar, sedan var det samma problem. Bytte en gång till olja och samma sak. Har någon erfarenhet av dessa trimplan och vad kan det bero på och får man delar till de här trimplanen ? Kan tänka att jag haft ett fel, att trimplanen är för stora.
 8. Hej Kalle ! Har länge tänkt berätta hur det gått med mitt propellerljud. Kan först berätta att jag bytte ut "gummilagret" framför propellern. Vidare har jag satt en 25 mm tjock plastbricka mellan flänsen. Och sedan har jag haft en kunnig person och lyssna på växellådan med stetoskop. Han sade att växellådan har inga fel. Men ljudet är kvar !! En sak som jag är glad över att ljudet inte kommer från motorn då plastbrickan är emellan så borde det i så fall isolera men ljudet är kvar. Tror att ljudet kommer från propellern på något mystiskt sätt. Har också lagt märke till att om båten är tyngre lastad så är ljudet lägre. En sak jag tänkt på är att då det är en highskev propeller så viker sig bladen längre bak. Kommer bladen för nära rodret ?? Tänker att jag till nästa år köper en vanlig propeller. Huvudsaken är att ljudet inte kommer från motorn och det gör det inte. Tack för all hjälp och en trevlig sommar och midsommar önskar jag, rafael.
 9. Om ljudet har samma tonhöjd ( Frekvens) oavsett om varvtalet ändras, är det säkert propellersång. Om det skulle komma från backslaget, skulle nog frekvensen följa varvtalet. Tack för en bra kommentar. Så här som jag nu minns det så börjar det efter 2000 varv och är sedan ganska lika. Om det skulle vara sjungande propeller tycker man att det skulle sjunga genast men det kan gå 1 - 2 sjömil förrän ljudet kommer ??? Skall lyssna noggrannare när jag får båten på vattnet.
 10. Hej och tack för ditt digra svar. Skall faktist kolla motorbockar och fläns. Angående oljan i växellådan så fyller jag på oljan till märket och så har det fungerat nu i 22 år. Ännu kan jag säga att Yanmars motor- bockar är förhållandevis mjuka....bör kollas och som jag sagt så ju varmare vatten, desto snabbare kommer ljudet. Tack än en gång, rafael. Ps. bra att allt detta finns sparat, det blir mycket att kolla.
 11. Tack för ditt svar och tankar. Kan säga än en gång att motorn är en Yanmar 4JH2 DTE, 88 hkr, och växeln Kanzaki KBW21 och den skall också ha ATF-A olja. Brukar vara ganska noga med att inte sätta för mycket olja. Bara det blir sjösättning skall jag försöka kolla värmen. Kan säga att senaste vår hade jag propellern och filas av på kanterna. Jag sjösatte och körde ett par sjömil och inga ljud. Jag var lycklig och tänkte att nu är det ok, men sen kom ljudet. Därför har jag tänkt att när oljan blir varm i växellådan så kommer ljudet därifrån. Måste en gång för alla ännu kolla växellådan med stetoskop.
 12. Hej igen ! Kan förstå dina tankar. Har bara funderat på detta i 3 år nu och det verkar inte så lätt att komma på orsaken, men skall fundera vidare. NÅGOT ÄR DET JU SOM ÄR FEL !
 13. Hej Kalle ! Tack för dina tankar och visat intresse. Jag har faktist ca. 70 mm mellan propeller och botten. Du har rätt att det är bäst att kolla flänsfäste på vattnet. Också en bra tanke att kolla roderhylsan. Var ut och kollade litet snabbt, men verkar inte riktigt som det skulle vara det. Jag kan ta mera bilder av fläns etc. Kan ännu säga att båten är i år 40 år och har gått bra. Litet ljud hördes också tidigare ovanom propellern. Var sedan litet på grund och bytte axel och propeller. Efter det kom ljudet. Det speciella är att, ju varmare vatten desto snabbare kommer ljudet. Detta har fört mig till växellådan. Har som sagt låtit kolla med stetoskop men han hörde inte något speciellt och det lär skall höras rätt lätt om det är något fel. Har nu dragits med detta ljud i 3 år och tänkte att det är väl ändå växellådan. Så jag var till en specialist. Han menade på att det knappast är växellådan, utan talade hellre om axelställning.... fläns etc. Tror att jag ännu en gång skall låta granska med stetoskop. Skulle vara bra att veta att det säkert inte är växellådan. Sen kan man fast ljudisolera bakpartiet !! Tack på förhand, hälsn. Rafael. Ps. Båten är en Scantic 670 och går 20 knop.
 14. Hej ! Ett tänkbart fel men jag har ca. 70 mm från propellerbladet upp till båtbottnet. Tackar varmt för visat intresse.
 15. Hej och tack för ditt svar med axellager bild. Gick ut och tog en bild av min propeller och axellager. Utelagret är helt omspunnet av vatten. Hoppas att bilden syns. När det blir litet varmare måste jag kolla att axel och fläns är i riktning. Skall också kolla att ute stödlagret är i riktning och rent innanför. Tyckte nu att propellern var trög att vrida på. Bytte till ny axel och highskevpropeller efter en någorlunda lätt grundstötning. I princip har ljudet hörts sen dess. Kan ännu konstatera att jag har en flexibel gummihylsa innombords. Tack än en gång för ditt svar och hälsn. Rafael.
×
×
 • Create New...