Jump to content
Friday 02 June 2023

Mambo

Medlemmar
  • Content Count

    572
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Mambo

  1. Vintern 2021-2022 skrevs det och pratades mycket om de nya sjökort som Sjöfartsverket hade släppt, det fanns mycket att säga om alla missar som man gjort i bl.a Stockholms skärgård. Jag hade själv funderingar på att skaffa en ny GPS-plotter under våren -22 men avstod då jag förstod att sjökorten i denna skulle vara sämre än de i min gamla. Nu har det varit ganska tyst och jag undrar om någon har koll på hur det har gått? -Har Sjöfartsverket krupit till korset och rättar till sjökorten? -Har de GPS-plottersjökort som säljs idag fått någon uppdatering till det bättre (och inte som ifjol, till det sämre)?
  2. Jag hittade detta på Apples hemsida. Men även fast det skulle vara så att Bluetooth inte klarar mer än 10 meter så kan jag nästan svära på att den stulna båten förr eller senare hamnar inom 10 meters avstånd från en iPhone, också tjuvar använder sådana (kanske också stulna?) Rent allmänt tycker jag att (riktiga) båt-trackers är bra, speciellt på motorbåtar. Men hur många segelbåtar stjäls per år i vårt land? Jag menar, hur stor är risken att min blir av med sin segelbåt? Sedan kanhända investeringen inte är så stor om man precis köpt en ny 45-fotare för 6 milj.
  3. Kanske (också) lite utanför ämnet men jag funderar på att skaffa Apple Airtag. Det är en liten knapp/bricka som du enkelt kan placera/gömma någonstans i båten. Om någon stjäl/flyttar båten så kan man se var den befinner sig. Men det förutsätter att båten finns i närheten (upp till 100 m) av någon person med en iPhone (eller annan uppkopplad Apple-produkt). Trots den begränsningen så kan man nästan ge sig tusan på att det råkar finnas en iPhone i båtens närhet någon gång även fast den hamnat på andra sidan Östersjön. Airtag är inget stöldlarm och heller ingen GPS-tracker, men man kan köpa 4 st för 1500:- (ingen abonemangsavgift) så du kan t.ex ha en i båten, en i bilen, en på cykeln och en på hundens koppel.
  4. Ja, Anuba, det låter som en vettig förklaring. Att laddaren överladdar och efter ett antal sådan laddningar så tar batterierna slut. Jag fick uppfattning att ju oftare jag laddade med C-tek-laddaren desto sämre blev de relativt nya AGM-batterierna. Min laddare stod ställd i AGM-läger så den drog väl på ordentligt med spänning varje gång jag laddade. I princip borde man kunna råka ut för samma problem även med vanliga blå-syra-batterier (då laddaren står i Normal-batteri-läge, inte AGM) för även då drar väl laddaren på med hög spänning i början, dock kanhända lägre än i AGM-läge? Nu kan jag tänka mig att detta inte bara är ett C-tek problem utan andra fabrikat som jobbar på samma sätt borde ställa till med samma problem. Någon som vet ifall det finns smarta laddare som är ännu smartare än C-tek, kanske så smarta att de inser att de inte ska knäcka batteriet?
  5. Jag har också hört en del negativt om C-tek. I mitt fall anser C-tek laddaren(indikeringslampan lyser att den gått i läger underhåll/stand-by) att AGM-batteriet är fulladdat. Efter ett dygn utan inkopplad belastning visar voltmätaren ca 12,7 V vilket borde innebära att batteriet mår hyggligt bra (eller?). Kan det bero på att C-teken inte krämar in tillräckligt med ström i batteriet utan nöjer sig med att låta det bli typ halvladdat? Om jag jämför med mitt 95Ah blå-syra -batteri som då tar nästan dubbelt så lång tid att ladda upp med samma laddare (inställd för blå-syra) men sedan går blå-syra-batteriets spänning ned mycket långsammare mot 12,5 V. Jag är benägen att hålla med om att mitt AGM-batteri nog håller på att dö i förtid. Även fast det aldrig djupurladdats utan snarare fått regelbunden laddning av C-tek. Hur är det, kräver AGM-batterierna en lite högre laddspänning än vanliga blå-syra?
  6. Jag har upplevt att AGM-batterier, tvärt emot vad som brukar hävdas, faktiskt kan ta slut snabbare än traditionella "våta" batterier. Har t.ex nu ett 95 Ah AGM som är 2 år gammalt. Det går snabbt att ladda upp till fullt (över 12,8 V) men sedan verkar det inte orka hålla laddningen speciellt länge. Med 0,2 A påkopplad förbrukning är batteriet nere på under 12,5 V efter ett dygn. Det känns ungefär som 95 Ah-batteriet bara är på 50 Ah? Jag har jämfört med ett vanligt vått 95 Ah batteri som då tar minst dubbelt så lång tid att fulladda med samma lilla C-tek-laddare(som har AGM-läge samt Normal-läge) men som sedan håller spänningen betydligt längre med samma inkopplade 0,2 A förbrukare. Jag har varit med om liknande fenomen tidigare just med AGM-batterier. Finns det någon hake med dessa batterier? Jag är ganska okunning på det här med batterier men läser ofta hur bra AGM-batterier är jämfört med den vanliga typen trots att priset ibland är det dubbla.
  7. Om man fokuserar lite mer på Volvo D4 (som är vanligare än Yanmar i nämnda båtmodeller) så har jag förstått att det finns olika generationer av D4 med lite olika effektuttag. Det finns, som framskymtar här, en del problem med Volvos D4 (om man googlar hittar man mycket). Det verkar mest vara elektronikstyrningen som ställer till det. Har dom blivit mer tillförlitliga med åren? Är det någon speciell generation man ska akta sig mera för?
  8. Jag håller på att konvertera från 35-fots segelbåt till motorbåt och har snöat in på Nimbus 310 -320 Coupe eller en Saga 315. Tar gärna emot åsikter och tips om dessa. Men egentligen är det motorerna i dessa båtar jag undrar över, ofta sitter det Volvo men ibland Yanmar. Jag har hört/läst en del negativt om driftsäkerheten hos Volvo D4, Yanmar’s 4-a verkar mer pålitlig fast kanske inte lika sofistikerad med datastyrning mm. Har ni några tips och åsikter om Volvo kontra Yanmar?
  9. Som jag förstår finns det väl olika kvalitéer av silvertape. Det är inget registrerat varumärke utan bara en tape som är silverfärgad. Ej att jämföra med t.ex Gorillatape som är ett fabrikat på en bra tape.
  10. Ja, Hybros tips är värt att titta närmare på. Prisvärt, jämfört med båt-tbh-affärens och dessutom i mått som passar mina slangar.
  11. Jag har också funderat på liggunderlag men undrar hur det är med brandsäkerheten. Vet någon om det brinner?
  12. Jag tänker sätta någon sorts isolering runt värmarens varmluftslangar, är det någon som har några bra tips vad man kan använda? Det finns visserligen färdig isoleringsstrumpa att köpa men dels är den ganska dyr och sedan får man ända skära sönder den en på en massa ställen för att anpassa till slangdragningen.
  13. Jag hittar inte appen Blixtnedslag i min App store?
  14. Tack för infon. Om det är samma person som fortfarande driver Pensar Syd så är det inget resmål man behöver besöka. Men hamnen har ett trevligt läge och ön har en historia så får man bara ordning på organisationen blir den bra.
  15. Jag testade förra sommaren ett par olika gratis-appar i mobilen för ankarvakt. "Ankervakt" tror jag den ena hette. Min upplevelse var att de var tämligen värdelösa. Jag ställde noggrannheten på 30 meter, d.v.s jag accepterade att båten fick röra sig upp till 30 m från den plats där jag lagt ankaret, man kan säga att jag accepterade att båten fick dragga bortåt 30 m. (ankardjup ca 6 m och 20 m ankarlina). Samtidigt som jag aktiverade ankarvakten observerade jag några vinklar mot landmärken i den vik vi låg. Efter ca en timme kommer första larmet, båten har kommit fram till 30 m-gränsen enligt ankarvakten. Jag kollar min landmärken som ser ut att vara på ungefär samma vinkel som förut. Därefter kom under natten ett antal larm så det blev en ganska orolig sömn. Natten var också blåsig så det kändes lite oroligt. Ett par dagar senare testade jag ankarvakten igen, denna gång dagtid då vi låg fast förtöjda mot en brygga i en gästhamn. Samma fenomen igen redan efter en halvtimme, båten hade flyttat sig 30 m? Alltså kunde jag dra slutsatsen att just dessa ankarvakter inte fungerade speciellt bra. Har ni några erfarenheter? Finns det någon app som faktiskt fungerar?
  16. Ett par frågor till Grumpy. Örö -är det en bra hamn? Pensar Syd -besökte hamnen för 10 år sedan och undrar om det fortfarande är samma dam som driver hamnen?
  17. Tack, Vi kommer mycket riktigt att färdas via Åland, troligen både norr och söder om, och det kommer nog att bli en del besök i Åländska hamnar också. Vi har visserligen besökt Åländska vatten/hamnar tidigare men det är alltid välkommet med fler förslag.
  18. Vi har planer på att besöka Finlands sydvästra kustremsa i sommar och skulle därför behöva några bra tips om hamnar och vilket skick det är på dessa. Båten är en segelbåt med djupgående 1,75 och masthöjd 16,5 m. Vi tänker oss området mellan Nystad/ Rauma i norr till Ekenäs i söder. Kom med tips, både vid fastlandet och öarna.
  19. Om man tar isär ett Engbo ankarspel, finns det då några toleranser/justeringar/inställningar man bör tänka på då man smort upp det och ska åter montera ihop det? Jag tänker så att man inte skapar något nytt problem ifall man monterat ihop det felaktigt?
  20. Jag inbillar mig att Yanmarmotorn i min segelbåt vibrerar lite mer än den gjort förr om åren. Det rör sig om en 3-cyl Yanmar 3GM med S-drev. Tänker att det kanhända vara dags att byta gummikuddarna till motorn? Jag kan inte se några brister men dom är å andra sidan 18 år gamla så dom kanske blivit hårdare eller mjukare med åren? Nu är dessa inte helt billiga så därför slänger jag ut frågan här och undrar ifall någon har erfarenhet av detta eller om det möjligen kan vara något annat som skapar vibrationer, speciellt på låga varv/tomgång.?
  21. En åsikt om hydralstyrning är att mycket av styrkänslan försvinner, det som är ganska viktigt på en segelbåt. Men det är ju upp till båtägaren att bestämma hur han/hon vill ha det.
  22. Min båt har ett ankarspel Engbo 43 som tjuter lite vid inmatning och belastning. Inte jättehögt men jag har en känsla av att det behöver smörjas. Men var smörjer man, har inte hittat något bra ställe?
  23. Enligt uppgifter som jag fick från Åländska turistbyrån, då jag ställde frågan, så är man som svensk fritidsbåt välkommen till Åland förutsatt att man har fått sina 2 vaccinsprutor och har papper på detta. Då behöver man inte sitta i karantän.
  24. Är det någon som har koll på vad som gäller för oss svenskar då det gäller överfart och vistelse i Åländska farvatten nu under sommaren 2021? Jag menar alltså Coronasituationen. Vad gäller ifall vi t.ex är vaccinerade resp inte vaccinerade? Behöver man något intyg på att man negativ eller behövs ett "Corona-pass"? Blir man drabbad av någon sorts karantän, dels på Åland och sedan då man kommer tillbaka till Sverige?
  25. Lite så ja. Visst går det att hålla liv i prylarna men till slut kommer man kanske till den punkt där en renovering kostar en märkbar procent av ett nyinköp och då kanske det är bättre att köpa nytt som ser fräscht ut på riktigt. Om man tvingas lämna in en sprayhood för byte av rutor och få nya sömmar samt impregnering så kostar det en slant (materialkostnaden är liten men arbetskostnaden hög). Kan man göra jobbet själv så blir det en bättre kalkyl men förutsätter att man har en stark symaskin ifall man ska sy.
×
×
  • Create New...