Jump to content
Saturday 10 April 2021

Mambo

Medlemmar
 • Content Count

  544
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Mambo

 1. Mambo

  Preventgaj

  En sak att tänka på ifall du köper en "bergsklättraråtta" är att du ska välja rätt sort lina, Det ska vara bergsklättrarlina av en mellanflexibel sort. Alltså inte någon skotlina som är för sträv och heller inte flexar något.
 2. Mambo

  Preventgaj

  Ett billigare alternativ än båtbutikens bombroms kan vara att titta på den utrustning som bergsklättrare använder. Det finns fallbromsar, en aluminium"ögla" som hindrar att klättrare faller så långt då dom tappat greppet. Dom kostar en tiondel av båtbutikens.
 3. Båten i Mälaren nära hemmet eller på t.ex Värmdö med skärgården inpå knuten? En fördel med att ha den nära hemmet (i Mälaren för din del) är att du också kommer ut fina sommarkvällar eller om det det kanske blir en kortare tur en lördag utan övernattning. Vid sådana tillfällen orkar man inte sitta 1,5 timme i biltrafiken bara för en kortare sväng. Sedan är förstås skärgården alltid snäppet finare, flytta till Gustavsberg så slipper du bilköer. Sist ett litet tips, kolla båtplats i BS Arken/Mälaren
 4. Du behöver en båtplats, antingen i en båtklubb i närheten eller på en marina. Marina är mycket dyrare men en båtklubb kanske ställer lite krav på arbetsinsatser ibland (vårstädning, nattvakt mm). När det gäller val av båt behöver du fundera på hur pass praktiskt lagd du är och hur kul du tycker det är att fixa och putsa själv eller om du tänker lämna bort allt båtjobb till t.ex en marina. En äldre , men billigare, båt innebär oftast mer underhåll. En nyare båt är det oftast mindre arbete med men då får man i regel betala mer för båten. Storleksmässigt (båtstorlek alltså) hänger mycket på vad man har för krav på bekvämlighet mm. generellt kan man säga att de flesta båtar innebär att man lever på en begränsad yta (oavsett om båten är 28 fot eller 48 fot), en större båt är givetvis bekvämare men också besvärligare då man ska in i trånga hamnar och har mer utrustning som kräver underhåll. Så utan att nämna några kostnader så behöver ni fundera på hur ert båtliv ska se ut och sedan också vad ni kan tänka er för kostnad, både initialt och sedan löpande. Lycka till och välkommen till båtlivet, för min egen del har det blivit en stor del av livet under många år och jag är evigt tacksam att jag och frun kom på idén att skaffa båt i unga år.
 5. Angående besiktningsman: Om det är samma drag i beg-båtmarknaden nu i år som det var i fjol så hinner man i de flesta fall inte kontakta någon besiktningsman. Vill man ha båten är det bråttom och då kommer någon annan spekulant och köper medans du söker besiktningsman.
 6. Mambo

  Dieselvärmare

  Min åsikt om kinesiskt företagande är att dom är jätteduktiga (och billiga) på produktion och dom gör precis som beställaren önskar. Om BMW lägger ut produktionen av en bilmodell till Kina så blir det BMW-kvalité. Om Ebersprächer låter kineserna göra en värmare blir kvalitén bra. Kineserna är också duktiga på att kopiera produkter, dom blir optiskt sett närmast identiska. Men om man ställer ett företag som t.ex Ebersprächer med mer än 100 år av konstruktionserfarenhet bakom sig mot ett kinesiskt företag som bara kopierat och inte konstruerat något så kan det hända att slutprodukten inte fått med sig all tillförlitlighet som önskas. Originalvärmarföretaget har under decennierna fått feedback och gjort detaljändringar och förbättringar som skapat en bättre och bättre produkt, man har lärt sig exakt vilka material som ska användas mm. Därmed inte sagt att en kinesisk kopia behöver vara dålig, dom är som sagt skickliga på att kopiera och kan i många fall ha förståelse för materialval och konstruktion. Svaret kan man få om 20 år då man fått följa värmarens användning och slitage. Man må hävda att prisskillnaden är så pass stor att man köpa sig en ny kinavärmare var 5-år men man bör också ha i tanken att det handlar om brandsäkerhet.
 7. Mambo

  Dieselvärmare

  Oavsett vilken värmare man monterar ska man ta sig en funderare på hur man vill nyttja värmaren. Är det bara att ha värme under kalla dagar/kvällar eller tänker man ha värmen på även under nätterna? Ska man använda värmaren då man sover ska den vara korrekt installerad och på rätt plats, likaså bör man överväga om man ska köpa en känd, dyr, värmare från ett etablerat företag eller om man ska satsa på något billigt okänt från Kina. Även fast en billig Kina-värmare kan fungera nog så bra kan det ändå vara sådant som gnager i huvudet då man lagt sig för att somna in på kvällen -kommer jag att vakna i morgon?
 8. Jag har själv letat båt i samma storleksklass för ett antal år sedan och kan dela med mig lite av mina erfarenheter: OBS högst personliga tankar som inte behöver stämma med någon annans uppfattning. De båtar du nämner är också ett antal år gamla och då spelar skötsel och skick en avgörande roll: -Contrast 33. Snabbseglare men också vek. Måste revas tidigt -Comfortina 32. Bra bygge (har själv ägt en sådan) och ansågs modern för sin tid. Lite tungdriven i lätta vindar. -Cenit 33, Vet inte så mycket men har bara hört gott om dessa -Maxi Mixer, En av Maxis mer lyckade båtar -Facil 35, Ofta amatörbyggd (på gott eller ont), seglar hyggligt, Bra volym invändigt men mycket brant och hög trappa ned från sittbrunn. -Mamba 33, Mambas båtmodeller var oftast billiga och kvalitén inte på topp. Seglar hyggligt. Sedan nämns också: - Scanmar 33, Flytande sommarstuga som seglar hyggligt, Inte toppkvalité. - Birdie 32, Oftast amatörbyggd med mycket skiftande resultat, - Albin Nova, Bra båt som seglar fint - Albin Stratus, Seglar bra men känns lite "old-school" i konstruktionen - Linjett 32, Bra grundbygge men skick kan variera beroende på ifall båten är färdigställd av amatör eller varvet. En varvsbyggd och välskött Linjett är toppklass. Som sagt, mina helt egna värderingar och därmed inte lika med sanningar.
 9. Det hör kanske inte riktigt till ämnet men PRO gör varje år en kontroll av livsmedelspriserna för att hitta den butik som har billigaste matkassen. Butikerna vet i förväg vilka varor som brukar ingå i nämnda kasse och också vilken vecka man gör kollen. Då passar butikerna på att sänka just de aktuella matkassepriserna den veckan, allt för att hamna högt på lista "Sveriges/Stans/ lägsta matpriser". En sorts omvänd rea alltså. Vad gör man inte för att lura kunden!
 10. Mambo

  Pris på segel

  Oj vad långt ifrån ursprungsämnet vi börjar komma. Om jag får återknyta till grundfrågan; vad kostar ett segel, så ser jag i diskussionen att det pratas pris och loft och kvalité och Kina mm. En sak som jag skulle vilja lyfta fram är passform. Ett segel kan vara sytt i fin duk, på fina symaskiner till ett vettigt pris. Men hur är seglet anpassat för båten? Det är ju inte bara att titta i en tabell och säga att; OK, du har 12 meter mast och 3 meter bom så då behöver du ett segel på så här många kvm. Man behöver också ta hänsyn till vilken båt det är, hur mycket den väger, kölvikt, smal eller bred i vattenlinjen mm. Vilket vatten båten mest seglas i o.s.v. Sådant här vet det Ungerska/Kinesiska/Polska loftet egentligen ingenting om, dom behöver få informationen från en svensk segelmakare som känner båttypen och hur den är tänkt att användas. Så ifall man går till ett bra svenskt segelmakeri, som kanske ändå syr i något långt-bort-i-stan-land, så kan det ändå innebära att dom syr med kvalitetsduk och efter rätt instruktioner. Jag skulle däremot inte vända mig direkt till ett segelmakeri som ligger utanför Sverige om dom aldrig sett min båtmodell, även fast det blir billigt. Jag beställer heller inte skor på nätet eftersom jag inte vet om dom passar just min fot.
 11. Ämnet båtskatt har dykt upp lite nu och då och i slutet av 80-talet var det ganska nära men då satt socialdemokraten Björn Rosengren i regeringen, han ägde själv en rejält stor båt och på något sätt blev det ingen båtskatt den gången.
 12. Tack för de snabba svaren, då letar jag en lämplig engreppsblandare på byggvaruhusen. Och pluggar varmvattenröret.
 13. Jag tänker sätta in en kran för tryckvatten i köket. Det ska vara för sjövatten, alltså enbart kallvatten. Är det bara att köpa en passande kran på t.ex Bauhaus som är tänkt för vanligt bostadshus, alltså har rör för kallt resp. varmt vatten och sedan bara använda ena röret in till kranen? Jag är ingen rörmokare och lite osäker på vad som fungerar att göra. Tips önskas.
 14. Jag har elpumpar till kökets tryckvattensystem (också till eltoan) men dom låter tyvärr ganska mycket. Det är pumpar av fabrikat/modell Jabsco Max4 och dom sitter monterade på ett skott i ett stuvfack, visserligen med gummibussningar men trots detta är ljudnivån påtaglig. Har någon gjort något bra för att dämpa ljudet?
 15. En liten miljöpekpinne till er som håller på att slipa/skrapa bort gammal bottenfärg. Ifall det är någon typ av giftfärg/beväxningsfärg så ska ni vara försiktiga, ju äldre bottenfärg desto värre. Använd tätslutande klädsel, ansiktsskydd, andningsskydd, handskar mm. Ta hand om de bortskrapade/slipade färgresterna och lämna på deponi för farligt avfall. Dessutom är en del kommuner, speciellt de där båtar ligger i insjöar, inte alls intresserade av att båtägaren själv avlägsnar sin bottenfärg. Det anses som alldeles för osäkert för både miljö och människa. Man kräver att jobbet ska utföras av proffs. Var rädd om er därute.
 16. Mambo

  Roderglapp

  Det finns troligen en lagring nedtill, under vattenlinjen, och sedan en lagring upptill under rorkulten. Någon av dessa, eller bägge, glappar. Sedan beror det på hur mycket, om det bara märks vid motorgång som ett knackande ljud är det troligtvis ett ganska litet glapp. Alltså ingen egentlig säkerhetsrisk, mera ett irritationsmoment. Om båten står på land kan du prova att ruska lite i roderbladet och försöka känna om det finns något glapp. Det nedre lagret kan vara konstruerat som 2 st lagerhalvor som hålls ihop av ett par skruvar. Det kanske går att dra åt dessa, det handlar om ganska små mått så det räcker med bara lite för att få det bra. Eventuellt kan det sitta någon bricka eller passbit mellan dessa lagerhalvor som behöver minskas (ytterst) lite. Glappar det i lagret uppe vid rorkulten kan man kolla ifall det är möjligt att byta detta, ruska i rorkulten för att se ifall det glappar.
 17. Har man svepta spridare (bakåt alltså) har man hjälp av dom för att hålla masten. Sedan kan ett inre förstag(babystag) behövas om man ger sig ut i lite tuffare sjö för att hindra masten från att pumpa. Ett alternativ är att lossa det inre förstaget i däcksinfästningen och låta det hänga rakt ned, sedan då man vet att det behövs fäster man det snabbt vid däcket igen med hjälp av en talja. Har sett sådana lösningar. Man ska inte vara helt säker på att båtkonstruktörerna visste vad de gjorde på det glada 70-80-talet då det massproducerades båtar i alla lador, man kanske bara satte dit ett inre förstag för att andra båtmodeller hade det utan att för den skull gjort några större beräkningar om nyttan. Det växte fram en del båtar under detta explosiva årtionde som blev mera fort men fel.
 18. Ang Maxi 95-an och salongsbordet som det inte går att sträcka benen under; Hur ofta sitter ni inne i båten och äter frukost/lunch/middag? Har man ett bra sittbrunnstält, som den nämnda Maxi 95-an har, så sitter man ofta ute även fast vädret inte är toppen. Jag har sittbrunnstält till min båt (inte Maxi) och vi sitter inne kanske 5 ggr per säsong, resten ute i sittbrunnen. Under tältet ifall vädret är dåligt, annars ute i det fria.
 19. Att ersätta en gammal uttjänt dieselmotor med en elmotor kan verka lockande (och bättre för miljön). Men man ska inte tro att det blir en billigare installation. Om man ska ha en rejäl elmotor som orkar knuffa båten framåt med god fart i motvind är den inte billig. Och om en sådan motor ska kunna gå några timmar behövs en stor batteribank som sedan behöver backas upp av en bra laddare och solpaneler. I fjol utrustades en 34 fots segelbåt med en rejäl eldrift och prislappen hamnade på ca 3-400 000:-. Fast då slipper man tanka diesel så man spar lite driftskostnad även fast laddning heller inte är gratis.
 20. Jag förstår att trådskaparen har ett tak i sin budget, det har vi alla, men man kan ändå försöka ha en liten buffert för att kunna sträcka sig något högre ifall man hittar den perfekta båten/exemplaret. De flesta gånger lönar det sig att köpa en välhållen och uppdaterad båt eftersom överraskningarna inte blir lika många. Så brukar jag tänka då jag köper beg. båt eller beg. bil. Sedan gäller förstås att ha förmågan att kunna hitta det fina exemplaret, ett högre pris innebär inte med automatik att det är en fin båt. Och som sagts här ovan finns det ofta en prutmån men det kan också handla om att det uppstår rätt kemi mellan köpare och säljare. Om köparen är styv i korken och prutar okunnigt kan säljaren med all rätt undvika att pruta och hellre vänta in en seriösare köpare som kanske får den till det lägre priset. En bra affär är när både säljare och köpare är nöjda.
 21. En Comfortina 32 då, kan de vara något? Då får du partialrigg och lite moderna inredning med bottenstockar. Byggkvaliten är bra men inte i Orustklass. Några tusenlappar dyrare än de andra 3 du nämner. Ex https://www.blocket.se/annons/stockholm/comfortina_32_i_fint_skick_och_mycket_utrust/88092171
 22. Jag har mest vanligt porslin eller glas. Visst går det sönder nåt glas eller tallrik varje säsong men jag brukar handla på loppis, väljer välhållna prylar. priset är ofta billigare än motsvarande i plast. Jag försöka stuva smart i skåpet och har skumplast som distansmaterial men efter en hård kryss i lite tuffare sjö så brukar något gå sönder. Porslin/glas är mer hygienisk och ger en bättre känsla. Champangeglasen är dock i plast då de av glas visat mindre hållbara vid sjögång.😄
 23. Blockets nya look, eller förändring, är säkert utvecklad utav ett team av (unga) programmerare som själv inte har någon större erfarenhet som användare av (gamla) Blocket. Då blir det gärna lite tokigt. Har upplevt precis samma sak när banken gör om sin internetbank-sida, funktioner som vi användare anser borde vara självklara finns inte länge med och istället kan det bli ett antal roliga features som man inte har någon användning för. Felet ligger egentligen inte hos utvecklingsteamet utan högre upp i projektstyrningen då man i förväg inte satt sig ned och funderat över vad man egentligen vill och vad kunderna önskar. Likadant gjorde japanerna på 70-80-talet när man fantasifullt utvecklade kameror/HiFi-prylar med så många funktioner som möjligt utan att egentligen ha förstått hur användarna ville använda produkten. Man utgår inte från kundens perspektiv utan från ett mötesrums fantasifulla idéer med en lurad ekonomichef som backar upp.
 24. Jag fick rådet på båtmässan för något år sedan, då jag pratade med Jabsco-representanter, att aldrig hälla vanlig glykol i toan. Just därför att packningarna skulle ta stryk. Som motvikt till detta skriver Jabsco själv i sin manual hur man sköter vinterkonservering: CAUTION: The use of anti-freeze is NOT RECOMMENDED, as it is impossible to ensure that it penetrates the complete toilet system. If, for any reason, anti-freeze is used it MUST be glycol based. Sedan har jag en känsla av att de båttoaletter som gjordes för 15 år sedan hade en bättre kvalité än dagens, så din toa Ingemar kanske klarar sig?
 25. Häll inte vilken glykol som helst i toa-systemet, vissa sorter kan påverka gummipackningarna. Jag köper en glykolsort som kallas Tank Safe frysskydd som är anpassad för bl.a toaletter. Har någon gång hällt vanlig blågrön glykol i en Jabsco-toa och en del packningar tog stryk.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy