Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Mambo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    611
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Mambo

  1. Jag håller på och funderar på att köpa en beg båt i Nimbus 310/320-klassen. En fråga till er ägare: Hur pass bra kvalité är det på träpanelerna i inredningen? Alltså på träarbete och deras lack. Håller det bra eller ser man slitage på en 15-20 år gammal båt? (jag förstår att skickat kan variera stort men det skulle ändå vara bra att få en känsla för hur pass bra Nimbus bygger/byggde).
  2. På 80-talet hade vi en kille med en Havsfidra i klubben och han deltog ofta i våra klubbkappseglingar. Och han vann också ofta. Inte på grund av båtens snabbhet men LYS-talet var så lågt så även fast han alltsom oftast var sist i mål så blev det seger då man räknat om. Men nu är det säkert ingen kappseglare du är ute efter. Hur som helst så kan båten ändå vara härlig att segla med och man kan trivas väldigt bra i den. Ska man ha bråttom på sjön kanske man inte ska ha någon segelbåt utan då istället satsa på en snabb motorbåt.
  3. Företaget ALCO (Örebro) som tillverkade propellrar finns inte längre så det går tyvärr inte att få något svar av dom. Men det borde gå att mäta upp propellern stigning och diameter. Du kan Googla fram hur man gör eller också anlita en propellerkunning verkstad. ALCOs foldingpropellrar var ganska vanligt förekommande för 20-30 år sedan. Dom är inte så jätteeffektiva och har rykte om sig att kunna tappa propellerblad så se till att du låst skruvarna med Locktite.
  4. Helt rätt, PLM, att man måste jämföra äpplen med äpplen då man tittar på elbilar kontra fossildrivna bilar. Nu har det, i alla fall fram tills nu, varit så att elbilar varit ett snäpp dyrare än fossildrivna bilar om man jämför bilar av ungefär samma storlek och klass. Just nämna Tesla har varit den elbilen med den bäst utvecklade eltekniken men också bland de dyrast prissatta. Därmed har också andrahandsvärdet blivit en faktor som man inte kan bortse från då man räknar milkostnad. Servicekostnaden är heller inte försumbar, Tesla kräver visserligen ingen service vid bestämda intervaller men bilarna är långtifrån problemfria och reparationskostnaderna kan dra iväg en bra bit. Det jag vill peka på är att man inte kan se det så enkelt som att en elbil bara kostar ett par kronor per mil att köra, man måste se kostnaden utslagen från köp till försäljning av sitt fordon. Sedan har vi förstås det här med miljönyttan och då blir det en annan femma. En elbil har, då den används, ett förhållandevis lågt klimatavtryck och bilar som drivs med fossila bränslen skräpar ned mera. Ser man det så enkelt så kanske det är värt att betala mera för att bidra till en renare miljö. I mina tankar finns dock ett tvivel om hur elen ska räcka till! I vårt land och i resten av världen. (ja, jag vet att många kloka människor i denna tråd har bra argument för att elförsörjningen inte är något problem). Bara se hur vår regering har svårt att pussla ihop möjligheten att nå klimatmålen. Och visst kanske det kan produceras el men betänk att 90% av all global el skapas med hjälp av fossila bränslen idag.
  5. Jag menar inte att jag tycker det känns meningslöst men jag tror att många i vårt land inte bryr sig så jättemycket. Man får sin tjänste-elbil och dövar sitt (och företagets) samvete och kör sedan runt precis som tidigare, man flyger på sina semesterresor och bilar upp till fjällen. Samtidigt som våra styrande struntar i att underhålla t.ex järnvägarna och istället prioriterar godstransporter på vägar med långtradare som svårligen kan framföras med eldrift. För att återknyta till elbilar tycker jag att vi behöver köra mindre med bilar, oavsett om dom är drivna av el eller gamla fossilrester.
  6. Det har blivit en betydligt mer intensiv tråd än vad trådskaparen nog tänkte sig då han hittade annonsen med skrivfelet. Det har varit kul att följa den och det är ett ämne som engagerar. Det svåra med ämnet miljövård i allmänhet och elbilar som är ämnet just här är att som amatör veta vad som är korrekt. Det finns massor av information att hitta i media med var kommer den från och vilket är syftet med budskapet? Sedan har vi läsare förmågan att tolka det som vi finner intressant och passar in just i vår världsbild, Confirmation Bias. Om jag t.ex brinner för tron att 2 hål i väggen löser alla miljöproblem så letar jag information som styrker min tes. Viss information säger att våra flygplan bara står för 3 % av alla CO2-utsläpp medans andra menar att det står för 50%. Vilket är rätt? Man tycker att det känns meningslöst att lilla jag i Sverige ska betala dyrt för att att skaffa elbil när stora USA och Kina bara tänker på pengar och struntar i miljön. Det vi kan bara hoppas på är att våra ledare, såväl lokalt som globalt, vet vart dom styr oss. Vi har ett 1,5-graders-mål som en sorts ledstjärna men hur ska vi nå dit när våra politiker suboptimerar sina handlingar för att kunna vinna nästa val?
  7. Det mesta i den här tråden handlar om ekonomi och jämförelser mellan kostnad för el- respektive Bensin/dieselbil. Men orsaken till att vi har elbilar är att vi vill skona miljön, så långt är det bra tänkt. Sedan har olika länder olika förutsättningar och politikerna stöttar med skattesubventioner. Vi i de Nordiska länderna har hygglig tillgång på elkraft och därmed oftast låga priser. Men nu tillhör den svenska fordonsflottan endast någon liten promille av den globala och i mängder med andra länder har man större problem med att få fram billig och grön el. T.ex vårt grannland Tyskland eldar kolkraft för fullt för att producera el. Så att bygga hela klimatomställningen på att allt ska gå på el kommer inte att fungera, elen kommer inte att räcka. Inte i Sverige och inte globalt. En del bilproducenter har förstått detta( ex Toyota, Skoda) medans andra (Volvo?) är lamslagna av att försöka ställa om sin utveckling till enbart elbilar. Men den svenska påverkan på de utländska bilfabrikerna är tyvärr pytteliten, det är de stora ekonomierna/länderna/bilfabrikerna som kommer att styra utvecklingen av fordonens framdrift. Förhoppningsvis med miljötänk. Vart vill jag komma med detta? Jo, jag tror att rena elbilar inte tillhör framtiden! Möjligen hybridbilar. Det forskas flitigt idag på alternativa bränslen, alltså ersättningar till fossila, och vårt HVO100 är ett bra exempel. Jag tror vi kommer att ha förbränningsmotorn kvar men med snällare avgaser.
  8. Utan att egentligen kunna tillföra något så följer jag gärna tråden eftersom jag själv sitter i samma sits. Båten har idag en 11 år gammal Garmin 4012- GPS-plotter som fungerat bra i alla år men skärmens uppdatering vid t.ex zoom är långsam och upplösningen inte lika bra som modernare utrustning. Idag är plottern kopplad via NMEA 2000 och NMEA. Jag har inget ekolod (rättare sagt har jag separat ekolod som inte går till plottern) men däremot har jag en AIS av fabr True Heading som är kopplad (NMEA) till plottern. Samt en friliggande GPS-antenn kopplad till plottern via NMEA. Jag har hunnit lika långt i mina forskningar och tittat på Garmin ECHOMAP och Garmin GPSMAP och också kommit fram till att ECHOMAP, som nu finns för attraktivt pris, är ett kombiinstrument för ekolod och GPSplotter och att en dyrare GPSMAP är bättre, men dyrare, som plotter. Då jag är lite okunnig om sådant här undrar jag: Kan jag ersätta min gamla Garmin 4010 med t.ex en ny Garmin GPSMAP 1022 utan att behöva dra om en massa kablar? Jag vill alltså att AIS-en´s kabel fortfarande funkar och likaså GPS-antennen (inte säker på ifall den behövs, det kan vara inbyggd antenn i 1022?). Sedan är jag införstådd med att man behöver nya kart-kort, en inte helt försumbar utgift, då man köper ny plotter.
  9. Det finns mycket att säga om elbilar kontra bensin/dieselbilar men för den privata bilägaren handlar det krasst om 2 saker: -En bil som sliter mindre på miljön och har ett lågt CO2 utsläpp. -En bil som man har råd att äga. Om man bara ser till miljön och enbart då bilen körs så är elbilen bra, inget CO2 utsläpp. Om man sedan gör en hel livscykelanalys och även inkluderar hur elströmmen tillverkas så blir resultatet sämre men det är inte lätt att avgöra HUR mycket sämre det blir. Det beror bl.a på hur långt liv bilen får, d.v.s hur länge det finns ekonomi att reparera den innan den går till skrot. När det gäller ekonomin är det en annan femma. Att med egna (eller lånade) privata pengar köpa en ny bil är kostsamt, och då det gäller elbilar extra kostsamt. Det man genast undrar är då hur stora driftskostnaderna blir och där spelar andrahandsvärdet en stor roll, är bilen värd något efter 10 år eller inte? Elbilar har haft ett förvånansvärt högt andrahandsvärde men på senare tid har folk börjat inse att en elbil inte blir så gammal och därmed ökar driftskostnaden radikalt. (slå ut 800 000:- på 10-12 år) Men om man köper en 3 år gammal bil då? Då kan elbilen bli en bra affär förutsatt att man får den billigt (eftersom du troligtvis inte får så mycket för den när du i din tur ska sälja den.) Så en bra medelväg kan vara att hitta en billig beg elbil som sedan går billigt på el.
  10. Försök hitta någon kapellmakare som har färdig mall till just din båtmodell. Då brukar kostnaden bli lägre. Är det en båtmodell där originalkapellen alltid har samma utseende så behöver kapellmakaren i princip inte besöka din båt, dom kan lite på att deras mall passar. Men detta förutsätter att man inte vill ha något specialbygge och att du vet att din båt har just ett originalkapell som funnits med sedan början. Min killgissning är att ett originalkapell sytt enligt originalmall inte borde kosta mer är ca halva den peng du nämner.
  11. En fråga som jag undrar över är HUR många av Volvos D3, D4 och D6-motorer som blivit drabbade av problemen som beskrivs här i tråden? Oftast blir det mycket prat och skriverier när några båtägare drabbas av havererade motorer vilket är fullt förståeligt med tanke på de kostnader det för med sig. Jag förstår att Volvo Penta själva håller tyst om sådan statistik (även fast dom säkert vet) men det skulle vara intressant att veta hur många % av motorerna som drabbas. Om det är t.ex 5% är det förstås trist men det innebär också att 95% klarat sig. Ifall det skulle vara uppåt 50% så är det katastrof och kommer att drabba Volvos anseende över tid (kanske det som dom insett och därmed håller dom tyst). Det är inte lätt att uppbringa sådan här statistik med tanke på att motorerna sitter i båtar runtom hela vår planet.
  12. Det jag menar med att man kanske ska ha olika försäkringsbolag beroende på båtens ålder och ifall det är segel-eller motorbåt är att det ligger i försäkringsbolagens intressen att man från försäkringsbolaget gärna ser dig som kund hela båtlivet. Det kanske kan se attraktivt ut då man köper en ny båt och då tecknar försäkring men sedan då åren går och man slentrianmässigt behåller samma bolag så kanske man betalar för mycket i premie samt att villkoren ändrar sig med åren. Detsamma gäller bilar. Det är värt att kolla. -Sedan angående Pantaenius och åldersavdrag. Så här står det i den offert jag fick från Pantaenius för ett halvår sedan. "Tecknar du till maskinskadeförsäkring gäller denna tills motorn är 10 år och helt utan åldersavskrivningar." Därmed inte sagt att Pantaenius är ett dåligt bolag, i vissa fall hör dom till de bättre.
  13. Jag tror inte man kan säga att ett, av alla, försäkringsbolag är bäst. Jag har kommit fram till att man ska ha olika bolag beroende på hur gammal båten är och vilken typ av båt man har. Om båten är ganska ny, bara något enstaka år, ersätter de flesta bolag en skada helt eller med litet avdrag. Om båten är 10 år gammal kan Pantaenius vara ett bra alternativ, lite dyrare men inte dubbelt upp och då har man inga åldersavdrag. Sedan då båten är 15-20 år gammal, eller äldre stämmer det inte riktigt med "inget åldersavdrag" (lusläste försäkringsvillkoren) hos Pantaenius och då kan man lika gärna ha t.ex Alandia som blir billigare. Så min åsikt är; Byt bolag under båtens liv.
  14. Jag håller på och ska byta oljetrågspackning (den läcker lite olja) på min Yanmar 3GM30-diesel. Har någon uppgifter om hur hårt man ska dra M6-skruvarna (sitter underifrån) som håller oljetråget? Det är en sk. papperspackning, ska man smörja/limma packningen vid montering? Kenneth -amatörmekaniker
  15. Visst kan det vara så, Makro, att diesel av sämre kvalité kan påverka motorernas driftsäkerhet men sådant borde Volvo Penta ha kunskap om eftersom det skulle rikta fokus på någon annan än dom själva.
  16. NB 32-an verkar fin och är nyare men man vet inte om den säljs i Sverige eller Norge och man vet inte om priset är i svenska eller norska kronor
  17. Absolut, den verkar helt rätt, kanske aningen högt prissatt.
  18. Tack för svaren (så här långt). Det finns tydligen en hel del norskt, vilket inte är fel. Saga 315 är mkt fin men det är svårt att hitta ex som har annat än VP D4-motor. Däremot finns Saga 29 med andra motorer och det kan vara en fin kandidat. Nimbus 320 kan vara ett alternativ(finns med Yanmar) men jag tycker det känns lite spartanskt med förvaring och skåp. NB ser fina ut fast jag har aldrig sett någon i verkligheten på ostkusten där jag håller till. Sandvik 945 känns lite väl gammal i utformning även fast det verkar vara rejäla byggen.
  19. Jag undersöker marknaden för att på sikt hitta en lämplig motorbåt runt 29-34 fot. Önskemål: -Halvplanande -En motor, inombordare, Helst inte VP D-serie -Ingen flybridge -Coupé/kabin-båt, alltså att man kan stänga till med skjutdörr -Akterdäck, med kapell -Ingen prioritet på en massa kojplatser, vi är mest 2 pers. -Ombonad interiör med mycket trä. -Kvalitetsbygge -Årsmodell sent 90-tal till ca 2010 -Prisläge runt 1 milj. Med en del +/- på priset beroende på vad det rör sig om. Kom med idéer
  20. Som jag kan läsa här så verkar det inte som att Volvo Penta alls vill kännas vid att skulle vara några problem med D-serien. Dom inser säkert att det kosta del om man börjar ersätta kunders problem till höger och vänster. Samtidigt kanske dom ska tänka på att en missnöjd kund som i framtiden beställer en helt ny båt troligen väljer en annan motorleverantör. I det långa loppet är det klokare att ha det ekonomiska siktet ställt långt framåt än på den närmaste kvartalsrapporten.
  21. Vad säger Volvo Penta själv om de påstådda problemen med D-serien? Yttrar dom sig över huvud taget eller låtsas dom som ingenting har hänt? Jag håller med om att forum som t.ex detta gärna drar på lite extra då det osar negativt om något, det sägs sällan speciellt mycket då allt fungerar som det ska ("hälsan tiger"). Men någon sanning bör det ju finnas om många klagar och jag har för mig att t.o.m Norsk TV hade ett nyhetsinslag om problemen. Om konkurrerande motorer som t.ex Yanmar finns inte alls lika mycket skrivet. Så det vore intressant att veta ifall Volvo hjälpt sina kunder på något sätt eller om dessa helt blivit tvingade att lösa sina problem via banklån. Och ifall det funnits permanenta lösningar på problemen så att de inte upprepas.
  22. Kom att tänka på en sak. Jag har kört med Biltemas alkylatbensin, kan det vara just det fabrikatet som är mindre bra?
  23. Jag har ingen förklaring till varför men jag har samma upplevelse, t.ex min gamla 2-takts Vespa går dåligt och tjuvstannar med alkylat. Någon har sagt att denna bensin passar bäst till trädgårdsredskap (grästrimmer ). . Det fina med alkylatbensinen är att den kan lagras länge i tanken och bränslesystemet/förgasaren utan att det blir beläggningar.
  24. @ Tyckte väl att det såg ut så i din avatarbild , det är en just en Saga 315 jag snöat in på. Men jag är alltså lite orolig för D4-motorn. Jag tycker mig också sett att den även finns med Yanmar men det kanske är någon av de andra Saga-modellerna. Också sett en del äldre Saga 315 med VP-motorer före generation D4. Stämmer detta eller eller har alla 315 en D4? Sedan finns också Saga 29 som verkar ha ungefär liknande skrovmått, den verkar alltså vara större än 29 fot i verkligheten? Är det samma grundskrov eller?
×
×
  • Skapa nytt...