Jump to content
Thursday 02 December 2021

Danne75

Medlemmar
  • Content Count

    89
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Danne75 last won the day on May 5

Danne75 had the most liked content!

Community Reputation

19 Trovärdig

About Danne75

  • Rank
    Kapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Uppdatering, har varit i båten och stirrat på två ledlampor i 2 timmar nu man får passa på i detta skitväder. Solpanel & AIS på, då blir det enligt nedan: 14.34 AV 14.34 PÅ 14.37 Halv 14.39 AV 14.39 PÅ 14.40 Halv 14.43 AV 14.45 PÅ 14.45 DIM 14.46 AV 14.49 PÅ 14.51 Halv Fortsatte så men någon exakt tid/rytm mellan AV, PÅ, Halv kunde inte ses. Dock i samma ordning. Jag var som sagt inte i närheten av lampan. Solpanel PÅ & AIS AV, då händer det inget. Dvs är lamporna på blir dom på hela tiden, är dom på av blir dom av hela tiden...satt i 45 min och inga förändringar, dvs stabilt. Solpanel PÅ & AIS PÅ & Aluminumfolie lagt ovan på lampan Lampan längs bort från VHF masten var hela tiden PÅ, men den närmst VHF masten ändrades enligt AV, PÅ och Halv enligt första försöket. Med dessa testar är slutsatsen att AIS:en på något sätt stör dessa lampor, AIS:en är på 5W. Kan man skärma av lamporna från detta? Ferritkärna? Mera folie? Jag har en liten skada på VHF kabeln precis innan den går in i fästet på targabågen, jag "lagade" den med eltejp i vintras då det är rejält arbete att dra om denna. Kan det vara just denna som stör?
  2. Tack Georg_Ohm Mycket riktigt så är det touch kontrollen utformad som en insjunken halvmåne i själva lampan. Som sagt jag testade att montera samma lampa i förruffen och där fungerade dom prima. Så något stör dom helt klart. Jag har även testat att låta dom hänga 'ner genom hålen i taket' dvs cirka 1 m längre ifrån solpanelen / VHF antennen och då verkar dom fungerar mycket bättre. Skall göra ett lite längre test med 1. Solpanel av 2 AIS av 3 Bägge av 4 Flytta solpanel kablarna iväg ifrån lamporna så gott det går.
  3. Hej Alla, Skulle behöva er hjälp med felsökning. På akterdäck i taket har vi två stycken LED lampor från Biltema (se länk nedan), köpte dessa för tre år sedan och dom har fungerat prima. https://www.biltema.se/bat/elutrustning/belysning/interiorbelysning/interiorbelysning-led-2000041266 Lamporna är kopplade på förbrukarebanken. On/off styrs på själva lampan så plus & minus kopplas direkt in på lampan (via huvudbrytaren). För cirka 3 veckor sedan installerade vi solpanel (150w) samt en solcellsregulator Victron MPPT 75/15 på båten kopplade på samma batteribank som lamporna. Solpanel sitter cirka 50 cm från dessa lampor och kablarna går hyfsat nära varandra. Efter solcellinstallationen har vi fått ett skumt fenomen på lamporna, om vi tänder dom kan dom släckas hel slumpmässigt för att sedan tändas igen efter en stund...tiden kan variera allt från 1 -5 min och detta bara fortsätter . Dom kan även stängas av hel efter man satt igång dom ... Förutom solcellinstallation har vi även installerad en AIS där VHF masten sitter cirka 1 m från dessa lamporna, VHF kabeln går väldigt när strömkablarna till LED lamporna. Alla andra LED lampor på båten funkar (även all annan utrustning kopplade på denna bank). Har monterat bort lamporna och kopplat dom på andra 12v uttag i båten och där fungerar dom har även tagit hem lamporna och kopplat dom på ett fristående 12v hemma och där funkar dom prima. Så jag tror inte det är något fel på lamporna.... Kan solcell alt regulatorn störa LED lamporna? VHF utsändingen? Alla input/ideer för att felsöka tas tacksam emot. Mvh
  4. Helt rätt nr 👍👍 ibland tar det en stund innan namnet kommer upp. Båten heter Saga, jag kan se det i Seapilot så det skickas ut.
  5. Hej alla, Tänkte återkoppla på mitt AIS bekymmer. Jag köpte en ny AIS en Em-trak B951. Installerade den idag med samma VHF och GPS som den begagnade Raymarine AIS 650 och helt plötsligt syns jag... 👍👍👍... Har en SWR värde på 3:1 men allt funkar så nu skall jag inte pilla mer 😉. Så nu skall jag syns på Seapilot och förhoppningsvis på Marinetraffic om ett / några dygn skall låta den stå på nu. Intressant är ju att den gamla Raymarine AIS 650 inte visade några felsignaler i ProAIS2 verktyget men ändå är det ju helt tydligt att någon är galet med den.. Tack för all support i detta ärende
  6. Högst troligtvis blir det en nya AIS då jag köpte den jag har idag begagnad. Att skicka iväg den på felsökning tror jag det kostar mer än den smakar. Vi kör ofta över 15 knop, jag trodde det bara fanns A och B? Är B+ någon hybrid eller?
  7. IngemarE, programmerar man den med ProAIS2 också? Programmeras alla AIS:er med det verktyget? Går det att aktivera Silent Mode från plottern med den?
  8. Med alla kunskap i tråden undrar jag om det är någon som har erfarenhet av nedan modell : https://digital-skipper.se/sakerhet/ais-produkter/ais-transpondrar-klass-ab/em-trak-b921 Verkar vara väldigt prisvärd med tanke på att den både sänder och tar emot.
  9. Vill passa på att tacka alla för inputen i denna tråd. Fantastiskt bra forum!
  10. Dagens uppdatering i denna historia. Har nu monterat den nya VHF antenen samt temporärt monterat den på Targa bågen. Dessvärre gör denna ingen skillnad i ProAIS2 verktyget får samma SWR värde som tidgare dvs runt 2:1. Kunde inte kolla med någon i hamnen då ingen med "AIS båt" var där, har dock varit inne och kollat på MT och Seapilot där syns inget som vanligt . AIS:en står på just nu och får gör tills imorgon kväll. Känns tyvärr som jag har kommit till vägs ände och måste inse att det är något galet med själva enheten även om den inte indikerar något fel. Trist !
  11. Ikväll blir ny antenn.. Låt se om det hjälper?!?
  12. Jag är ingen specialist på ämnet och vet i ärlighetens namn inte vad SWR egentligen mäter och hur man skall tolka det ... Men logiskt borde det inte krävas mer av antennen att skicka ut en ta emot... Men jag kanske är helt ute och cyklar. Oavsett skall bli spännande att få den nya masten och se om det blir någon skillnad. Förhoppningsvis kommer den på Fredag så jag testa.
  13. Håller med, borde absolut vara så...enheten borde ju protestera om det smyger in något fel vid programmering. Vet inte om det är så mycket mer man kan göra förutom att testa med ny antenn? Lutar mer och mer åt en defekt enhet (iallafall sändardelen)...
  14. En ren hypotetisk fråga, om man programmerat in fel 9 siffrig MMSI skulle väl grannbåten se en ändå?
  15. Hej igen alla, Magiskt vilket engagemang från alla, uppskattas verkligen 👍👍👋👋. Jag hoppas verkligen vi kan komma till botten med mitt bekymmer så vi kan lära oss något av detta. En sak är dock helt säker och det är allt jag har lärt mig de senaste dygnen från denna tråd är otroligt. Hoppet är det sista som överger en, så jag hoppas att den nya antenn skall kunna lösa problemet MEN samtidigt har den nuvarande antenn ett SWR värde på 2:1 så den borde vara vara ok (?)...Så logiskt nej... Men det är värt ett försök. Något jag även grubblat på är silent mode, men samtidigt visar på indikatorn lampa grönt på enheten och ProAIS visar att den är i sändningsläge....
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy