

Terri
Medlemmar-
Content Count
446 -
Joined
-
Last visited
Community Reputation
21 ExpertAbout Terri
-
Rank
Kommendör 1. graden
Recent Profile Visitors
The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.
-
Trevlig sak det där. Jag har ingen kunskap om träskrov, men det är nog en del jobb. Men sedan har du en härlig båt att åka omkring med! Insidan är väl mer av estetisk betydelse.
-
Skulle gärna se en instruktionsvideo på hur någon ger sig på vågstycket att borra hål genom däck på sin miljon-båt, och gör det på ett snyggt sätt så att inte flisorna flyger och innertaket trasas sönder. Annars vore väl det bästa om man kunde använda något liknande den här (men anpassad till fuktig miljö) till de enstaka befintliga uttagen på däck:
-
Silverfiskar är visserligen inte alls lika hemska som kackerlackor, men ändå ganska störande.
-
Silverfiskar, och annan ohyra. Är det vanligt?
-
Betryggande att höra detta. Tänk att jag aldrig förstått detta! Ganska pinsamt. Nu har jag själv ännu inte haft tillräckligt stor båt för att ställa upp i stålvagga, men ändå alltid fått för mig att båtens tyngd skulle fördelas jämnt mellan köl och stödplattor. Och det har varit ett mysterium hur människor klarar detta konststycke av tyngdfördelning. Men det är ju fantastiskt att båtar håller för att stå med hela sin tyngd uppe på land, även om de väger uppåt 10 ton eller mer. Fast det mesta av massan kanske ligger just i kölen. Och jag antar att man inte heller behöver tömma båten på all barlast m.m. inför upptagningen.
-
Låter som en bra ide!
-
Tack för era svar på mitt inlägg. Det ger lite bättre aning och mental balans inför när jag går och tittar på ett objekt. Jo, jag bör ju åtminstone göra en grov kalkyl. Och kostnader för specifika saker som behöver åtgärdas, går ju faktiskt att ta reda på. Sedan är det totala priset svårt att korrekt bedöma i förhållande till båt som är begagnad, och x antal år passerat av ospecifik värdeminskning, och med alla synliga faktorer invägda. Beror också mycket på märke, popularitet, och hur sällsynt den är på marknaden. Erfarenhet, erfarenhet, erfarenhet, ... är nog enda vägen till en korrekt värdering. Får ta det varligt, lyhört, och ödmjukt. Inte klampa på förhastat. Segel glömde jag, de är ju dyra i investering. Men med nål och tråd och symaskin, kanske det fungerar att skjuta detta i flera omgångar på framtiden. Hur tar ägaren det om man vill krypa runt i varje vrå och detaljgranska deras "ögonsten"? Det kan ju vara lite känsligt, föreställer jag mig. Kanske lättare när en mäklare sköter visning.
-
Jag återöppnar denna förträffliga tråd från 2012. Vad är mest motiverat att pruta på, i rangordnad storlek? Jag föreställer mig: 1. Om motorn inte fungerar som den ska. 2. Skador på skrovet. 3. Skador på roder och styrmekanism. 4. Skador på mast, stag, och fästen. ... 5. Om elsystemet inte fungerar som det ska. Och sedan? Vattenledningar och avlopp, trädetaljer, sunkig klädsel, missfärgade avlopp, eftersatt bottenmålning ... ? Såg en artikel om prutning, där man gjorde mycket noggrant uppställda kalkyler över tänkta kommande inköp och kostnader på en 10-års period. Och en genomgående utvärdering av befintlig utrustning beroende på dess ålder och tillverkningsmärke, och dess tänkta återstående livslängd. Tyvärr klarar jag nog inte att göra en så effektiv planering, dels för att jag saknar erfarenhet och kunskap på området.Och saknar tålamod till så mycket spående försiktighetsåtgärder Jag kan tvinga mig till det, men vet inte om det kan bli så korrekt och verklighetsförankrat ändå. När jag ser en båt jag verkligen vill ha, då får jag nog närma mig prutning och kostnadskalkyl över det viktigaste mer intuitivt, och sedan ta det pö om pö som det kommer. Både extremt välorganiserade hushåll, och mer bohemer, kan väl ha båt, tänker jag. Men det är klart, om det gäller stora belopp, och hänger på små marginaler, då är det viktigt att ha koll.
-
Jag tänkte att man kanske kan måla de ytorna nästa gång/säsong, om man placerar stödplattorna annorlunda då.
-
Om stödplattor lossas, riskerar inte en större del av båtens tyngd då att föras över och vila på kölen, och skadas inte kölen, eller jag menar skrovet runt kölen, av det?
-
Fint att du fick så bra ordning på skrovet! Hur gör man egentligen med de ytorna där stålvaggans stödplattor vilar mot båten?
-
Det är nog mycket möjligt att de kollar. Dessutom kollar de att du har VHF Certifikat. För ens egen skull är det bra att investera sin tid i en skepparexamen. Det ger mycket värdefull kunskap som gör det säkrare att färdas på sjön.
-
Fällande bottenfärg som förhindrar påväxt går naturligtvis inte att spackla på. Jag tänkte att den var ganska lätt att skrapa/skrubba bort, till fastare färg undertill och först där spackla över ojämnheterna. Av miljöskäl är jag inte så förtjust i sådan bottenfärg. Jag använder nog hellre en fast färg, och tar arbetet med att regelbundet skrapa bort sjögräs/sjötulpaner.
-
Många nyare båtars botten ser jättefin och perfekt slät ut. Men ju äldre en båt är (och kanske ju äldre ägaren är), ju ojämnare brukar de se ut efter gamla övermålningar. Vanskötsel alltså. Är det stor prutmån på det? Det går väl att fixa till som ny ägare, men det innebär många veckors skrapning och slipning att få det fint och slätt igen. Och det är känsligt att inte skada gelcoaten när man går på. Det blir samtidigt precisionsarbete.