Jump to content
Tuesday 28 May 2024

elektrikarn

Medlemmar
 • Content Count

  413
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

elektrikarn last won the day on March 24

elektrikarn had the most liked content!

Community Reputation

123 Expert

About elektrikarn

 • Rank
  Kommendör 1. graden

Recent Profile Visitors

2,565 profile views
 1. Om båten flöt i höstas så är förmodligen båten ok. Träbåtar torkar över vinter och måste vattnas / fuktas så trät sväller innan sjösättning. . Följ Wildesides råd om blöta trasmattor ! Trasmattorna är till för att hålla trät fuktigt/blött. Fyll INTE vatten i båten invändigt , bara lite i kölsvinet så trasmattorna har något att suga upp , den är inte byggd för att bära en massa vatten inuti , stor risk att något bord ( bräda) trycks ut ! Börja INTE skrapa eller pilla bort tätningar ! Var båten ok i höstas så lär den nog svälla igen . Tag kontakt med någon lokal träbåtsägare så kan han förklara på plats . Det tar tid för båten att svälla igen . Ek tar längre tid på sej än andra träslag ! Vattna/ fukta tills den har svullit igen , sista läckaget smetar du ettan el dyl på strax före sjösättning . Ha automatisk länspump , livsviktigt, helst två, du kommer att märka att den går mer o mer sällan efter sjösättning pga båten fortsätter svälla . sov i båten första natten ( med en fot på durken 😉 ) för att säkerställa att pump mm inte hakar upp sej . För övrigt så var det en väldigt vacker båt !
 2. En liten brasklapp ! har man en enklare. ( billigare) kanon utan separat avgasrör tex julas så hjälper det inte att man ställer kanonen utanför då avgaserna följer med varmluften in , vet av egen erfarenhet … Använder en sådan för att få snön att släppa från taket på båttältet och ja , mådde ganska illa när jag ” bara ” skulle göra lite småsaker medans kanonen gick . Lite offropic men vill verkligen varna för riskerna .
 3. Förstår att du redan har tagit en ståndpunkt som du inte tänker rucka från , undrade just när favoritargumentet ” nettoexportör ” skulle komma , man kan ju studera Danmark som gått all in på vindkraft , de ( få ) gånger de exporterar så är det näst intill minuspriser . Rekomenderar att man följer Svenska kraftnäts ” kontrollrummet ” en längre tid så man inte bara ägnar sej åt ” cherrypicking ” : Kolla gärna upp vindkraftverks drifttid mellan renoveringarna , framför allt de nya stora verken . Sant är följande: Vi hade en av världens bästa elförsörjning , Totalt självförsörjande med reservkraftverk i händelse av brist . vettiga priser , låga priser till industrin ( även skattebefrielse ) för att svensk industri skulle vara konkurenskraftig . Vi styrde över folk till att satsa på elvärme för att minska oljeberoendet .Det var det stora argumentet 1980 när vi röstade om kärnkraftens vara. Idag är vi i läget att folk/ industri går på knäna av elpriserna samt industrier kan inte etablera sej på grund av elbrist ( Kolla gärna med Uddevalla kommun ) . Nu är det även hetsjakt på vattenkraften som har varit vår ryggrad i nästa 100 år . Läs gärna på mera om svängmassans betydelse . Studera gärna svks löpande data om vad frekvensen på elnätet är och vad som kan påverka den negativt o vad det får för följder . Inser nu att det här blivit en ideologisk diskussion som egentligen inte har på ett båtforum att göra så jag väljer att tacka för mej .
 4. Det finns en myt idag att om man bara bygger tillräckligt många vindkraftverk så är problemet löst . Tycker att man bör studera följande begrepp : Svängmassa , den brukar de flesta förbise . Planerbarhet Livslängd , talas idag om att verket har 10-15 års livslängd samt värre , betongfundamentens livslängd. Div kommuners motstånd mot vindkraftbyggande . Vindkraft är bra men se det som ett bra komplement . Ex man kan inte montera ur motorn i en bil och tro att man kan ersätta den med 11 turboaggregat Och Nej . elen räcker inte idag , bara kolla din elräkning sista 2,5 åren så ser den mest enögde att det är en bristvara . Förstår att det gått politik i frågan fast det egentligen är ett tekniskt problem som måste lösas . önskar er en trevlig helg.
 5. Är inte så jätteintresserad av hur o varför men tack för tipset , konstaterar bara att jag betalade 18.30 för blankdiesel i söndags o det räcker för mej , OKQ8 macken tog strax under 18:- vid samma tillfälle så en liten skillnad var det. Förhoppningsvis så är det denna prisbild som kommer att gälla . må så gott
 6. Blir inte reduktionspliktavgiften mindre nu när reduktionsplikten är sänkt till 6% ?
 7. Ok , för att svara på Stans (TS) fråga . Blankdieseln som vi tankar , vi har ett par mackar för fordon runt oss med blankdiesel , tyvärr ingen sjömack inom rimligt avstånd , gick ner ca 4 kr efter nyår . Har inga skojiga beräkningar för det konstaterar bara att jag sparade 160:- mot när jag tankade förra veckan .
 8. Tankade blankdiesel idag för 18.30 ( skelleftediesel ) fick i 40 liter , 4 kr billigare än före nyår , besparing 160:- på en tankning , för ett år sedan betalade jag ett kort tag 28 :- , när jag gick på semester i början på augusti betalade jag 25:- . Dvs ni har alla rätt , 10 kr om man räknar ett år tillbaka , 7 kr om man tar från augusti o 4 kr om man tar från nyårsafton . Förstår att det gått politik i detta ämne men bortsett från Putinpriser och världsmarknadspriser mm så har dieseln blivit betydligt billigare , inte något lite heller . Så snacket om en pizza hit eller dit kan väl Schyffert få hålla på med ? Sänkningen av bränslepriserna har ju dessutom en inflationsdämpande effekt . för övrigt så har vi blankdiesel på ett par mackar här så alla priser är från landmack .
 9. Kombinerad press/termos . koka vatten häll i , pressa , njut , håller värmen rätt bra . efteråt så grovsjölj ur från badbryggan . klart , inne på tionde året med denna från seasea .
 10. Det här är väl som att svära i kyrkan …varning snikversion . Använde vanligt tryckimpregnerat virke som jag linoljade för att få rätt färg . Höll bra de åren jag hade den båten .
 11. Väldigt intressant . Tack som delar med dej .
 12. elektrikarn

  Värmare

  Verkar vara tillfälligt borta från ebay , synd , har handlat lite saker av dem , snabba leveranser. Men som sagt det finns ju fler aktörer , sätter hellre in en renoverad webasto än chansar på en kinavärmare , kanske dumt men det är jag det .
 13. elektrikarn

  Värmare

  Ja men på ebay står det att säljaren är borta till onsdag 11:oktober .
 14. elektrikarn

  Värmare

  Kan rekomendera Webastooparts i Litauen . Köpte en renoverad Webasto thermo top C för i runda slängar 4k med frakt . Hade en Webasto förut som gett upp , tänkte renovera men fick en värmare i nyskick o garanti via ebay för 4000:- , då blev valet lätt . Har gått som en klocka hela säsongen , använder den både till värme samt varmvatten .
×
×
 • Create New...