Jump to content
Friday 01 March 2024

SkeppOhoy

Medlemmar
 • Content Count

  116
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

45 Expert

About SkeppOhoy

 • Rank
  Örlogskapten

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

1,747 profile views
 1. Ett litet tillägg så man inte blir toksågad av Rollen.🤔😀 (Att skriva från mobilen är lite halvjobbigt.) Försök rengöra så mycket det går innan nya limporna åker på samt försök ordna så du har en kompis som kan hjälpa till då det väger endel.. 😬
 2. Hallå. När jag köpte/köper allt original så medföljer momentanvisningar för allt med packningarna. Ett tips är att kapa skallen om du har kvar någon av pinnbultarna så kan du använda dessa för att måtta in vid montering. Då jag nuförtiden har monterat av/på knäna/riserna ett par gånger så fick jag tipset av ”min” penta verkstad som ordnade fram den gamla versionen på packningar mellan limpa & knä (3850496) istället för dem nuvarande som oftast är lite vridna & knepigare att få på bra när man står där själv & muttrar:). Stor skillnad då jag prövat med båda. Glöm inte att gegga in pinnbultarnas gängor lite så dem inte rostar fast inför den dagen du skall inspektera skick/underhåll. Nu har jag inte Barr eller 5,7 så det kanske finns vissa olikheter men så gör jag iaf. Drar med lite bilder för skojs skull. Lycka till!
 3. Min bästa kompis för samtliga filter ombord. Är som små knott på insidan som gör att det fäster riktigt bra.
 4. I denna äldre tråd finns länk till youtube klipp hur du går tillväga för att ta bort drevet samt för att montera det. Hoppas det hjälper dig.
 5. Toaslangar är ju inte ett av dem roligaste jobben. Men om du bor i Vaxholm utanför Stockholm så skulle jag höra av mig till någon mindre firma då jag tror dem större helst duckar för dessa jobb alternativt tar för ”bra” betalt. På gott & ont. Bor själv i krokarna så det finns ju gott om alternativ. Kanske inte svar på din fråga men just med gammal dynga så vet jag faktiskt inte om alla vill göra det.
 6. Ta loss den & lägg i en bytta med vatten om du kommer åt den? Antar att den sitter fast i ett fäste? Finns lite olika modeller så att säga….. Har du separat nivåvakt, inbyggd eller kanske helt enkelt utan nivåvakt? Hur ser din strömbrytare ut vid förarplatsen eller har du direktkopplat utan strömbrytare? En bild ger oftast mest svar. Om du inte får loss den, försök bygga en liten vall så du slipper använda så mycket vatten. Om den har separat nivåvakt så kan du ju simulera vatten genom att lyfta(vippa) på nivåvakten som den hade gjort om vatten pressat upp den. Då hör du iaf om pumpen går igång.
 7. Lite riktvärden angående cca för båtmotorer. Dock inte för en 6:a men bra tumregel.
 8. Borde det inte stå en felkod som börjar på P alternativt om du har en lampa som blinkar på ett visst sätt beroende på vilken kontrolpanel du har?
 9. Hittade dessa efter en snabb visit på google. Service samt operatörsmanual. Kan dessa hjälpa dig? https://www.jeanneau-owners.com/Manuals/3GM Engine Service Manual.pdf https://j109.org/docs/Yanmar_3GM30F3.pdf
 10. Jag är ingen expert men ett tips för att eventuellt kunna utesluta remmen är att ta en vanlig blomspruta. När du ligger på tomgång så sprutar du lite vatten på remmen. Tystnar ljudet under en kort stund så är remmen förmodligen dålig. Rullarna kan du nog byta utan att behöva få ut remmen hela vägen förbi impellern (går på min). Häng upp den i ett buntband på lämpligt ställe när du lossat den så inte någon ände av remmen faller ner i eventuellt slagvatten/olja/fett osv.
 11. Nej. Du måste även på med hela impellerhuset innan du kan sätta tbx slangen. Det är bra tryck på vattnet. Det är hela havet som vill in.. Grundorsaken är att staget/bracket eller vad det heter som håller impellerhuset på plats är det som är i vägen för att man ska få ut remmen. Sen om det ser likadant ut på din kan jag inte lova men skulle tro det.
 12. Bytte precis sjövattenpump på min 8,1:a i sjön. Borde se ungefär likadant ut för dig att du måste bort med impellerhuset för att byta rem? Staget som håller impellerhuset brukar sitta utanför remmen. Funkar kalas att bara plugga. Kanske overkill med kraftigt buntband också men man vill ju vara säker. Se bara till att plugga inkommande slang först samt chansa inte om du känner dig minsta osäker, ganska bra tryck på inkommande vatten:) lossa slangklämman ordentligt så du lätt kan sätta tbx på impellerhuset om du av någon anledning måste avbryta. Jag köpte ett pluggset på erlandsson.. Eftersom jag hatar vätska i motorrummet så pluggade jag även andra slangen så man slipper allt vatten från limporna, vvx osv när man monterar av.
 13. Godkväll. Hittade detta på nätet. Mid 140 is the HIU. SID 231 is a can communication fault. FMI 11 is apparently "fault in incoming message" on the can bus. Here are the troubleshooting steps -
 14. SkeppOhoy

  Tappade elverktyg

  Hade först kört hårfön så gott det går sen lagt den i en påse med ris några dagar med batteriet bortkopplat men även det i påsen innan jag skulle gjort ett försök till start. Lycka till!
×
×
 • Create New...