Jump to content
Friday 12 July 2024

elektrikarn

Medlemmar
 • Content Count

  413
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by elektrikarn

 1. Om båten flöt i höstas så är förmodligen båten ok. Träbåtar torkar över vinter och måste vattnas / fuktas så trät sväller innan sjösättning. . Följ Wildesides råd om blöta trasmattor ! Trasmattorna är till för att hålla trät fuktigt/blött. Fyll INTE vatten i båten invändigt , bara lite i kölsvinet så trasmattorna har något att suga upp , den är inte byggd för att bära en massa vatten inuti , stor risk att något bord ( bräda) trycks ut ! Börja INTE skrapa eller pilla bort tätningar ! Var båten ok i höstas så lär den nog svälla igen . Tag kontakt med någon lokal träbåtsägare så kan han förklara på plats . Det tar tid för båten att svälla igen . Ek tar längre tid på sej än andra träslag ! Vattna/ fukta tills den har svullit igen , sista läckaget smetar du ettan el dyl på strax före sjösättning . Ha automatisk länspump , livsviktigt, helst två, du kommer att märka att den går mer o mer sällan efter sjösättning pga båten fortsätter svälla . sov i båten första natten ( med en fot på durken 😉 ) för att säkerställa att pump mm inte hakar upp sej . För övrigt så var det en väldigt vacker båt !
 2. En liten brasklapp ! har man en enklare. ( billigare) kanon utan separat avgasrör tex julas så hjälper det inte att man ställer kanonen utanför då avgaserna följer med varmluften in , vet av egen erfarenhet … Använder en sådan för att få snön att släppa från taket på båttältet och ja , mådde ganska illa när jag ” bara ” skulle göra lite småsaker medans kanonen gick . Lite offropic men vill verkligen varna för riskerna .
 3. Förstår att du redan har tagit en ståndpunkt som du inte tänker rucka från , undrade just när favoritargumentet ” nettoexportör ” skulle komma , man kan ju studera Danmark som gått all in på vindkraft , de ( få ) gånger de exporterar så är det näst intill minuspriser . Rekomenderar att man följer Svenska kraftnäts ” kontrollrummet ” en längre tid så man inte bara ägnar sej åt ” cherrypicking ” : Kolla gärna upp vindkraftverks drifttid mellan renoveringarna , framför allt de nya stora verken . Sant är följande: Vi hade en av världens bästa elförsörjning , Totalt självförsörjande med reservkraftverk i händelse av brist . vettiga priser , låga priser till industrin ( även skattebefrielse ) för att svensk industri skulle vara konkurenskraftig . Vi styrde över folk till att satsa på elvärme för att minska oljeberoendet .Det var det stora argumentet 1980 när vi röstade om kärnkraftens vara. Idag är vi i läget att folk/ industri går på knäna av elpriserna samt industrier kan inte etablera sej på grund av elbrist ( Kolla gärna med Uddevalla kommun ) . Nu är det även hetsjakt på vattenkraften som har varit vår ryggrad i nästa 100 år . Läs gärna på mera om svängmassans betydelse . Studera gärna svks löpande data om vad frekvensen på elnätet är och vad som kan påverka den negativt o vad det får för följder . Inser nu att det här blivit en ideologisk diskussion som egentligen inte har på ett båtforum att göra så jag väljer att tacka för mej .
 4. Det finns en myt idag att om man bara bygger tillräckligt många vindkraftverk så är problemet löst . Tycker att man bör studera följande begrepp : Svängmassa , den brukar de flesta förbise . Planerbarhet Livslängd , talas idag om att verket har 10-15 års livslängd samt värre , betongfundamentens livslängd. Div kommuners motstånd mot vindkraftbyggande . Vindkraft är bra men se det som ett bra komplement . Ex man kan inte montera ur motorn i en bil och tro att man kan ersätta den med 11 turboaggregat Och Nej . elen räcker inte idag , bara kolla din elräkning sista 2,5 åren så ser den mest enögde att det är en bristvara . Förstår att det gått politik i frågan fast det egentligen är ett tekniskt problem som måste lösas . önskar er en trevlig helg.
 5. Är inte så jätteintresserad av hur o varför men tack för tipset , konstaterar bara att jag betalade 18.30 för blankdiesel i söndags o det räcker för mej , OKQ8 macken tog strax under 18:- vid samma tillfälle så en liten skillnad var det. Förhoppningsvis så är det denna prisbild som kommer att gälla . må så gott
 6. Blir inte reduktionspliktavgiften mindre nu när reduktionsplikten är sänkt till 6% ?
 7. Ok , för att svara på Stans (TS) fråga . Blankdieseln som vi tankar , vi har ett par mackar för fordon runt oss med blankdiesel , tyvärr ingen sjömack inom rimligt avstånd , gick ner ca 4 kr efter nyår . Har inga skojiga beräkningar för det konstaterar bara att jag sparade 160:- mot när jag tankade förra veckan .
 8. Tankade blankdiesel idag för 18.30 ( skelleftediesel ) fick i 40 liter , 4 kr billigare än före nyår , besparing 160:- på en tankning , för ett år sedan betalade jag ett kort tag 28 :- , när jag gick på semester i början på augusti betalade jag 25:- . Dvs ni har alla rätt , 10 kr om man räknar ett år tillbaka , 7 kr om man tar från augusti o 4 kr om man tar från nyårsafton . Förstår att det gått politik i detta ämne men bortsett från Putinpriser och världsmarknadspriser mm så har dieseln blivit betydligt billigare , inte något lite heller . Så snacket om en pizza hit eller dit kan väl Schyffert få hålla på med ? Sänkningen av bränslepriserna har ju dessutom en inflationsdämpande effekt . för övrigt så har vi blankdiesel på ett par mackar här så alla priser är från landmack .
 9. Kombinerad press/termos . koka vatten häll i , pressa , njut , håller värmen rätt bra . efteråt så grovsjölj ur från badbryggan . klart , inne på tionde året med denna från seasea .
 10. Det här är väl som att svära i kyrkan …varning snikversion . Använde vanligt tryckimpregnerat virke som jag linoljade för att få rätt färg . Höll bra de åren jag hade den båten .
 11. Väldigt intressant . Tack som delar med dej .
 12. elektrikarn

  Värmare

  Verkar vara tillfälligt borta från ebay , synd , har handlat lite saker av dem , snabba leveranser. Men som sagt det finns ju fler aktörer , sätter hellre in en renoverad webasto än chansar på en kinavärmare , kanske dumt men det är jag det .
 13. elektrikarn

  Värmare

  Ja men på ebay står det att säljaren är borta till onsdag 11:oktober .
 14. elektrikarn

  Värmare

  Kan rekomendera Webastooparts i Litauen . Köpte en renoverad Webasto thermo top C för i runda slängar 4k med frakt . Hade en Webasto förut som gett upp , tänkte renovera men fick en värmare i nyskick o garanti via ebay för 4000:- , då blev valet lätt . Har gått som en klocka hela säsongen , använder den både till värme samt varmvatten .
 15. Angående luftning av system , hade samma problem år efter år med luft i systemet / dålig cirkulation .Blev en rörmokarlösning , fick tips , tag en hink o fyll den med glykol/ vatten lösning , stoppa i en dränkbar pump i hinken o anslut slangen från pumpen till systemet , låt returledningen från systemet mynna ut i hinken , kör pumpen o fyll på hinken eftersom om nödvändigt , efter 15-30 min är systemet luftfritt . Funkade bra för mej .
 16. På min båt var locket ” slitet ” det hade förra ägaren löst med att vända på locket , dvs ” utsidan ” inåt . Blev tätt men all märkning på locket är numera bortnött så det blev lite problematiskt att hitta rätt impeller
 17. Tror att ABC är något på spåren . Har upplevt samma då vi bytte till större båt med betydligt mer vindfång. Har 50 m kätting ute o noterar att kättingen lyfts upp o sträcker tillbaka vid vind. Lägga spring är nog gott o väl men min erfarenhet är att det drar in båten mot land , man får ha en jäsikens lång lina om skall lägga det med 90 grader . ligger oftast ensam o förtöjer med två tampar fram med bred vinkel samt har slutat med springet . Båten får då vandra sidled. De få gånger vi ligger med fler båtar så knyter vi ihop dem o då är i regel problemet löst då vi hänger på flera ankare . Har dock konstaterat att man måste vara nogrannare nu med var man förtöjer för natten än när vi hade förra båten som var relativt låg.
 18. Sleipner har några varianter dock dyyyyyyra ! Tex sleipner sx 35. el 50 som monteras under båten . Praktiskt om man har en skädda framför , väldigt lätt installation i så fall , ingen tunnel o inga plastarbeten men som sagt dyyyyyrt!
 19. Algot har rätt . Ser på riktningen på min frus fötter hur mycket klockan är , ett jädrans vridande på solsängen .
 20. https://www.k-rauta.se/produkt/isoleringstejp-tesa-iso-tape-gulgron-15mmx10m/4042448435354
 21. Jula säljer RQ tyvärr bara 6 mm gulgrön 10 m för 179 :- För övrigt tror jag nog FQ (FK) funkar hur bra som helst med den grovleken (2,5) , den kabeln har alla installatörer i lager . Mazariner kan också funka 🙂 Kan nämnas att när jag köpte min egen båt så var den installerad med FK , gjort någon gång på tidigt 90-tal , funkar än , kan dock nämnas att min båt är långsamtgående . Får väl en massa fundamentalister på mej nu som börjar prata om extremt mångtrådig förtennad kabel ……
 22. Rq 2,5 säljs oftast på 100 m ringar kostar ca 6-9 :- m + moms hos exempevis Ahlsells . Används hos skåpbyggare. Installatörer använder den också när man potentialutjämnar mm . Kan vara ide att kolla med den lokala elfirman ? kanske med en påse bullar med sej 🙂 ?
 23. RQ 2,5 borde funka , mer mångtrådig än FQ
 24. Trilux ? chansade o målade trilux över lefant nautica (fick inte tag i nautica av förklarliga skäl) funkade faktiskt .
×
×
 • Create New...