Jump to content
Friday 19 August 2022

elektrikarn

Medlemmar
 • Content Count

  394
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by elektrikarn

 1. Algot har rätt . Ser på riktningen på min frus fötter hur mycket klockan är , ett jädrans vridande på solsängen .
 2. https://www.k-rauta.se/produkt/isoleringstejp-tesa-iso-tape-gulgron-15mmx10m/4042448435354
 3. Jula säljer RQ tyvärr bara 6 mm gulgrön 10 m för 179 :- För övrigt tror jag nog FQ (FK) funkar hur bra som helst med den grovleken (2,5) , den kabeln har alla installatörer i lager . Mazariner kan också funka 🙂 Kan nämnas att när jag köpte min egen båt så var den installerad med FK , gjort någon gång på tidigt 90-tal , funkar än , kan dock nämnas att min båt är långsamtgående . Får väl en massa fundamentalister på mej nu som börjar prata om extremt mångtrådig förtennad kabel ……
 4. Rq 2,5 säljs oftast på 100 m ringar kostar ca 6-9 :- m + moms hos exempevis Ahlsells . Används hos skåpbyggare. Installatörer använder den också när man potentialutjämnar mm . Kan vara ide att kolla med den lokala elfirman ? kanske med en påse bullar med sej 🙂 ?
 5. RQ 2,5 borde funka , mer mångtrådig än FQ
 6. Trilux ? chansade o målade trilux över lefant nautica (fick inte tag i nautica av förklarliga skäl) funkade faktiskt .
 7. Vår båt hade däcket lackat med Coelan när vi köpte den för 10 år sedan . Säljaren hade använt det för att få stopp på läckage , ska enl reklam vara vattentät men tillåta att träet andas . Har väl hållit hyfsat bra , inte lika vackert som med vanlig lack men ganska slitstarkt . Ungefär som en seg gummifilm. Har väl bättrat på något ställe genom åren , har då kört med xtreem coat som säljs av Benns som är vad jag förstår samma produkt men ett annat namn . Dock kriminellt dyrt . Verkar vara färskvara , hade en oöppnad burk i förvar i ett par år men den hade förvandlats till en gummiklump när den öppnades , öppnad burk bör användas ganska snart . Dyrt men lång livslägd. Trevlig helg Torbjörn
 8. Om du vill ha en snikvariant så föreslår jag en billig inverter a ca 200 W ;12V/230v o kör din befintliga batteriladdare på den . Invertern kan du ha glädje av till andra saker med. Dvs kör laddaren på landström när det går o på invertern när du saknar landström. Har kört på detta vis hela sommaren. ,
 9. Halllå ! var är alla ? 😉
 10. Frågade om det är en dimmer inblandad av två skäl : 1 alla ledlampor kan mycket riktigt inte dimmras o det händer att de inte tänder om en dimmer är inblandad. 2 om det är en vanlig standarddimmer inblandad kan det hända att ledlampornas effekt blir för låg för att dimmern skall börja arbeta , ex om bef dimmer är märkt 30-300 w blir då ledlampornas effekt under 30w tot så tänder det heller inte . men nu vet vi ju inte om någon dimmer är inblandad…
 11. Styrs lamporna av en dimmer ?
 12. Tycker inte att brytaren ovan är en bra lösning . Den bör vara tvåpolig , dvs bryta/ växla BÅDE fas och nolla , framför allt om en inverter är inblandad . Vem kan garantera annars att det bara är fas som manövreras ? om man vid matning till intagen vrider stickproppen ett halvt varv så blir det ju nollan som manövreras , dvs 230v fas går rätt förbi o ligger på stiften på intagen, ? Det går att få funktionen som TS eftersträvar men då bör man nog använda reläer med allpolig brytning . Tror att Bemac hade en enkel lösning på ovanstående frågeställning med ett relä från Conrad , skall kolla lite. mvh Torbjörn
 13. Där ser man , där fick man lära sej något . Har stor respekt för finsk båtbyggeritradition efter en resa runt i österbotten.
 14. Är det där verkligen en plywoodbåt ? tycker det ser ut som en vanlig träbåt och då är det väl linolja/fernissa. alt tjära som gäller . Det är väl bara ” trimplanet ” som är plyfa ? Kolla om båten är tjärad annars är det linolja som gäller + ev fernissa . Glöm inte bort att vattna båten före sjösättning bara. Trimplanet skall bara förseglas mot vatten förslagsvis epoxy i snittytorna sedan relativt valfritt resten , ex slipa försiktigt lite bets samt många lager fernissa , alt färg alt tjära. lycka till
 15. Har man dessutom en stor hög motorbåt ( mindre lada ? ) så vill det till att ankaret gör sitt jobb . Inte kul när det draggar och fören börjar stöta mot klippan. Tycker man stirrar för mycket på vad båten väger utan kanske ska börja fundera på hur stort vindfång den har.
 16. Om du har fasta knappar så behöver du förmodligen en stopp knapp dessutom. Höll på med en variant med tidrelä ( 4 knappar på billig Kinafjärrkontroll fjädrande knappar) Knapp 1 ut , knapp 2 in ,knapp 3 ut på förinställd tid , knapp 4 stopp . …har haft grejorna liggande i 2 år men inte fått tummen ur….. lärde mej leva med den fjärr jag hade , har den hängande runt halsen.
 17. Störtankring , bra utryck. vår kätting hoppade ur spelet så 50 m kätting stack med en jäsingens fart och slet av bulten som jag fäst änden med . Finns inte en chans att stoppa rusningen med händerna , i alla fall inte om man vill ha dem kvar . Har aldrigt rott ut kätting men det verkar väldigt orealistiskt.
 18. Är det verkligen vanligt att man har frifall när man har kätting ?
 19. elektrikarn

  Ford 2712E

  Det tidigare. Ford dieslar som tillverkades under många år , finns gott om reservdelar ute på nätet . Tror faktiskt det är lättare att få tag i delar till gamla Fordar än det är till äldre Pentor. Marinkonverterades av många tillverkare ex Lehman Sabre Mermaid Sabb NG Thornycroft Ford marinkoverterade inte själva . Tror att de varvsmonterades i bla Nauticat Motorerna satt i traktorer små lastbilar bussar brandsprutor elverk etc . Innebär att månge delar finns hos exempelvis Olssons i Ellös. Tillverkades i varianter till tidigt 90 tal. Tror att 2712e är en Dorset .
 20. https://shop.sideshift.com/collections/monohull-bow-stern-thruster-products Priserna verkar ligga på 3500-6000 $ så det är nog ingen budgetlösning.
 21. https://sleipnerab.se/kategori/1831/ex-serien/ Om man vill slippa jobb så,rekomenderas ovanstående lösning. Monterade på någon timme dock dyyyyyyrt!
 22. Ring en kylfirma. De gör hembesök. Jag bad de ta det om de hade mer jobb i mina trakter . Kylfirmor monterar ac luftvärmepumpar samt servar monterar kyla i butiker , fylla gas är peanuts för dem. De har dock en ganska hög timersättning men gissar att kontrollera/fylla gas är en timmes jobb + material + framkörning/resa
 23. . Du får förlåta mej Mackey men delar inte riktigt din uppfattning. Jag gick tillbaka o tittade i trådens början där jag tyckte att TS tog upp en fråga relativt sakligt med källhänvisningar mm . Hade förut ingen uppfattning om TBT men ämnet intresserade mej , ville lära mej mera men tyvärr kokade det ner till , som ofta på öppna forum , till en mindre vendetta om vem som har mest rätt . Tycker att iden var bra med att försöka börja om i en ny tråd , hoppas bara att den överlever . Tänker inte blanda mej i mera i denna tråd då jag tycker den verkar ha kommit till vägs ände . Önskar er alla en trevlig helg.
 24. https://tvdags.se/artikel/se-molin-kora-ner-myndighetsbyrakratin-i-tjurskalleklassikern-midvinterduell. Har läst denna tråd med stort intresse sedan den började. Tycker att det är bra att TS belyser den. Vi har regelverk som bör följas men det är väl bra om någon ifrågasätter ibland ? Hur ska vi annars kunna ha ett regelverk som är up to date ? Tycker inte om att TS håller på att utmålas som en Don Quite / rättshaverist . Myndigheter / myndigheter kan faktiskt göra fel ibland alt inte vara tidsenliga , ovanligt ja men det händer. TS kan mycket möjligt ha fel men för det måste man väl kunna resonera om saken ? Ett litet exempel på att myndigheter faktiskt gör fel / tolkar fel var väl när ett mindre surströmmingssalteri ( ägaren var i 70-årsåldern) blev ålagda att jäsa/ förvara strömmingen i plastkärl i stället för träkärl för det var ett EU- krav ( livsmedelshantering) . Hårdnackat vek sej inte ortens tjänsteman men en man typ Ts började ifrågasätta o det visade sej att tjänstemannen hade övertolkat direktiven . Farbrorn som hade salteriet hade i princip gett upp , citat ” då skiter jag väl i det här o går i pension” Har även varit med om motsatsen där någon har överklagat hela vägen ner i .....till ingen nytta. Tycker om Ingvard Hirdwalls rollfigur i ovanstående klipp 🙂 . trevlig helg. .
 25. En sak som har väldigt stor berydelse är var man sätter upp båthuset. Om man kan sätta upp det där det alltid är lä så behövs inga märkvärdiga doningar. Om man dessutom bor där inte snö är något problem så är det ändå enklare. Om man däremot sätter upp det på ett öppet fält så vill jag påstå att inga färdiga aluminiumkonstruktioner m presenning står pall . Grundregel 1 : försök att hitta en skyddad plats !
×
×
 • Create New...