Gå till innehåll
torsdag 14 december 2017

Seawolf

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  564
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  4

Seawolf senast vann den dag 18 Augusti

Seawolf hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

72 Expert

1 följare

Om Seawolf

 • Placering
  Flottiljamiral
 1. Isfritt

  Den jag använde var för att bubbla luft under en infrusen utombordsbåt som höll på att dras ner i isen av utombordaren som alltså inte kan flyta med skrovet uppåt vid snöfall, stöp och återfrysningar. Det hade gått mycket längre än bilden visar, aktern hade sjunkit ner så vattnet gick in i motorbrunnens genomföringar, fyllt ruffen i aktern upp till över kojnivå. Efter några dygns bubbelverksamhet genom ett smalt kopparör med massor av 1mm hål, nedstucket i ett borrat klent hål snett in under utombordaren har läget nu fixat sig. Isen är c:a 70 cm tjock! Kompressorn drar rätt lite ström (märkt 75W) och den förefaller vara gjord att tåla långvarig drift utan problem. Finfin! Före Efter, då lite försiktigt hackande frilade ytan lite mer.
 2. Isfritt

  Likheten mellan en magnetisk och en motordriven pump är att båda har ett membran och backventiler som ger pumpflödet. Mekaniken mellan motor och membran är ganska enkel, och en 230VAC-airbrushpump brukar ha en borstlös asynkronmotor, så slitaget i den mekaniken är måttlig. Akvariepumpen ger ett tryck på c:a 2 m vattenpelare, medan en airbrushpump ger tryck på c:a 30-40 m vattenpelare. Vill man t.ex lägga rör med små hål i på botten för att dirigera luften dit den gör störst nytta, så behövs ett lite högre tryck än vad som bara behövs för vattendjupets skull. Hur som helst, jag har kört en airbrushpump som anges avsedd för kontinuerlig drift (dock en annan än den från Clas Ohlson) ett halvår i sträck utan att märka några problem.
 3. Isfritt

  Man kan använda en 230VAC Airbrushkompressor för att hålla isfritt. T.ex. denna. Den skall placeras så att den suger in uteluften, inte inomhusluft som har mera fukt i sig, för då kan fukten kondensera i slangar och frysa. Under vatten lägger man 6mm kopparrör där man bankat änden platt, och man har borrat ett antal 1mm hål i röret med c:a 200 mm avstånd, på de ställen man vill få luft att komma ut. Man kan då ordna rören och hål så att det kommer ut luft mest där det behövs mest, t.ex. under roder/propeller.
 4. Vatteninträngning i glasfiber

  Om en lögn upprepas tillräckligt ofta så blir den sanning. Sen kan den verkliga sanningen visa sig vara helt annorlunda, men eftersom den inte kommer ifatt i antal upprepningar så fortsätter lögnen att vara sanningen. I detta fall: "en tiometersbåt väger flera hundra kilo mer på hösten än på våren på grund av att plasten suger åt sig vatten". Andra exempel på det hela är religionerna, ingenting förmår att bli upprepat tillräckligt mycket för att få de troende att sluta tro. I den aktuella vågen av mediala skvallerprocesser visar sig upprepningsteoremet också klart och tydligt i många fall.
 5. Jordfelsbrytare

  Så är det. Visseligen skyddar jordfelsbrytaren utan dennajord, men jordningen medför att isolationsfel löser ut den innan ens en person tar tag i sakerna. Glömska med omkopplingsblecket slutet i vatten ger korrosion. Glömska med det öppet på land medför att nån kan få en stöt vid isolationsfel innan jordfelsbrytaren löser ut. Av dessa skäl ville USA-delegaterna inom ISO för fritidsbåtar inte acceptera ett bleck som kunde hamna i fel läge. Klokt iofs. Så då utvecklade vi det hela vidare. Den nya lösningen funkar som en slags galvanisk isolator, men med mycket högre isolationsspänning, men med bara den strömtålighet som krävs för att jordfelsbrytaren skall lösa ut. Men även den förra versionen finns att tillgå.
 6. Jordfelsbrytare

  SXK har mätt obalansspänningen i 20 hamnar, och då har den högsta obalansspänningen varit 5-6 Volt. Läs om mätningen här.
 7. Jordfelsbrytare

  Installation av landström i en båt skall ju inte bara vara personsäker utan också korrosionssäker. Har man inte isolertransformator som skiljer av landsidans gröngula jord från båtens vattenberörda metalldelar så drabbas man oftast av s.k. elektrolytisk korrosion pga. den spänning som gröngul landjord ofta har gentemot vattnet runt båten. Man skall ha jordfelsbrytare, och som beskrivits i tråden här så är 10mA klart lämpligare än 30mA. VI har nu utvecklat vår korrosionssäkra landströmscentral som löser korrosionsproblemet så att den inte längre har ett omkopplingsbleck för situationen att båten står på land, utan en speciell isolator som samverkar med jordfelsbrytaren. Här är installationsmanualen, inklusive de verifierande mätresultat som ligger till grund. http://www.batteknik.se/landstrom/manual2.pdf
 8. Topplanterna

  Om du accepterar 0.4 V spänningsfall kan du använda denna formel: Area(mm2)=Ström(A) x Längd(m) / 20 Förbrukningen 2.4W blir c:a 0.2 Ampere Om masten är 15 m över vattnet och båten är 10 meter lång, kan man gissa att summa ledarlängd för + och - blir 2x15+2x5= 40 meter. Då skulle det behövas 0.2 x 40/20= 0.4 mm2 Men det närmast över som kan vara lätt att komma över är nog 3-ledare på 0.75 mm2.
 9. chockhöjning

  Varför skall just båtlivet betala alla sina kostnader? De medborgare som ägnar sig åt båtliv eller t.ex. hästsport får i allmänhet först betala en massa andras intressen via skatten, sen får de själva betala för sina egna. Hur stämmer det med alla människors lika värde? Sport och idrott får makalöst mycket skattepengar i subventioner. Se t.ex. denna skateboardanläggning för 30 miljoner skattepengar. När man besöker parken är det ibland några enstaka åkare där, eljest är det öde. https://sv.wikipedia.org/wiki/Högdalens_skatepark Historia: Etapp 1 av anläggningen byggdes under 2011–2012 av Peab och Artisan Skateparks, Mega Ditchet byggdes av Dipart entreprenad. Finansiär av etapp 1 var Stockholms kommun med cirka 30 miljoner kronor. 15 miljoner åtgick till själva skateparkerna och 15 miljoner gick till nödvändig infrastruktur runt och i anläggningen. Planer Bygglov finns för de ännu ej färdigställda parkerna i anläggningen. Politiska beslut att slutföra bygget saknas. Etapp 2 – streetpark, poolpark samt upprustning av Highvalley Longboardbacke. Ritat av Pillar Studios Etapp 3 – Inomhushall i betong nedsänkt i marken med skatebart tak.
 10. Jordfelsbrytare

  En mycket dålig praxis är att sätta i större säkringar när de plötsligt börjar lösa ut fast de inte gjorde det förut. Man tar reda på vad det är för fel i stället. Samma sak med utlösta jordfelsbrytare: Detta orsakas av isolationsfel, och detta fel skall åtgärdas. Litar man bara på jordning och säkringar, så kan en begynnande korslutning ge en "hotspot" som orsakar brand.
 11. Jordfelsbrytare

  Om jordkabeln förlorar kontakten med objektet så fungerar jordfelsbrytaren i alla fall. Jordfelsbrytaren har över huvud taget ingen kontakt med jordkabeln. Den innehåller en jämförelse mellan ström ut i fasen med ström som kommer tillbaka i nollan. Om skillnaden är större än jordfelsbrytarens gränsvärde, vanligen 30 mA (men för våtutrymmen i t.ex. Tyskland krävs 10mA), så bryter den både fas och nolla inom dess utlösningstid på 0.1 sekund. Jordfelsbrytaren ser alltså till att ström som "rymmer" och kanske går genom en människa skall bryta spänningen. Ström på 30 mA under 0.1 sekund eller mindre genom en människa leder normalt inte till skador. Ström på 10 mA genom en människa orsakar normalt inga skador på en människa även om den pågår längre än 0.1 sekund. Om man har 230VAC ombord på en båt (som f.ö. bör ses som ett våtutrymme) så kan fukt mm. leda till att det läcker ström från fasen till båtens egen jord (vanligen minus 12V) vilket kan ge en elektrolytisk korrosion. När läckströmmen överstiger jordfelsbrytarens gränsvärde löser den ut. Man minskar alltså risken för både personskador och för elektrolytisk korrosion om man väljer en jordfelsbrytare på 10mA.
 12. chockhöjning

  Jaha, skall då alltså alla fotbollsarenor, skateboardbaor, ishockeyrinkar osv. också stå för sina kostnader, inklusive kostnader för polisbevakning i förekommande fall? Eller varför är det just båtklubbarna som skall stå för alla sina egna kostnader? Undrar om inte detta går att dra i rätten som ett brott mot den kommunala likabehandlingsprincipen.
 13. Dags för ny fock!

  Det kunde hända att akterliket fastnade lite på motorlanternan uppe på masten i lättvind, men ett lätt ryck i relingsskoten fixade detta. Såhär såg den ut:
 14. Slät drevaxel på 120S?

  Det kan vara möjligt att montera tätnigsringarna så de blir förskjutna axiellt precis så mycket att deras tätningsläppar hamnar precis bredvid de befintliga slit-spåren. Åtminstone var detta möjligt på mitt 120-S när jag hade samma problem. Det hela funkade helt OK, och är enklare och billigare än att skaffa och montera den hylsa som SKF säljer. Tips om dessa för 120s
 15. NASA Clipper BM1 Bluetooth

  Se till att det in Se till att ingenting annat än BM1-shuntens ena sida är anslutat till batteribankens minuspol, alla andra minusanslutningar inklusive solpanelns minus måste sitta på andra (=båtsidans) sida av shunten. Sen måste solpanelen plusanslutning vara ansluten till batteribankens plus göras så att den inte bryts av huvudbrytaren.
×