Jump to content
Wednesday 29 November 2023

rackarhulda

Medlemmar
 • Content Count

  128
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

1 Follower

About rackarhulda

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

904 profile views
 1. bhemac Du är en Guldklimp ! Tack för din och andras support . Jag trodde faktiskt att tex färskvattenpumpen skulle cirkulera vattnet i systemet genom det lilla skvallerhålet i termostatet och ut i expantionskärlet , så gör det i min VP pumpen startar när jag vrider på tändningen, då ser jag om pumpen fungerar eller ej ! Men jag ville ju ha det så .
 2. Tänkte på är det viktigt att vattnet i färskvattensystemet cirkulerar åt rätt håll , jag menar man kan ju koppla inloppet i ovansidan på motorn eller på undersidan ?
 3. ah jag var inte tydlig, cirkulationspumpen låter men det cirkulerar inget vatten , och slangarna till och ifrån pumpen är hårda !?
 4. Hej ! jag hjälper en kompis med en motor alltså en yanmar YSM12G ( med efter installerad martec färskvattenkylning ca 25 år sedan) , när man slår på tändningen är jag van vid att vattnet ska cirkulera vatten i expansionstanken genom skvallerhålet i termostatet , men nu cirkulerar inget ? är det termostatet ? och var sitter i så fall denna ? motorn är ca 40 år gammal men går faktiskt riktigt bra . Motorn har fungerat bra i alla år men jag undrar vart sitter termostatet och visst ska det cirkulera i tanken !?
 5. Hej ! Jag undrar vet någon varför man sätter dit flänsmutter med "tätning" på topplocket md3b vad är tätningen bra för ?https://www.marinexpress.se/artikel.php?kid=&sok=md3b&id=5173
 6. rackarhulda

  MD3b

  För länge sedan under svenska handelsflottans era kallade man spillburken för (Helsingborgs packning) pga burken var oftast en Gevalia kaffeburk ni som kommer ihåg ! Jodå tanken har slagit mig att sätta en burk under luftrenaren jag får väl måla den i penta grön så smälter den liksom in 😂 .
 7. rackarhulda

  MD3b

  Sötvattenkylningen har varit monterad i ca fem år , som du säger reservdelarna verkar vara gjorda av guld ! Som pensionär kan man inte lägga hur mycket som helst . Det lutar väl åt kolvringarna tror jag skulle kosta mig tre tusen jobbet gör jag själv .
 8. rackarhulda

  MD3b

  Jag är nästan säker på att det är kolvringarna som är boven i dramat !
 9. rackarhulda

  MD3b

  Hej tack för visat intresse i tråden det måhända att det kommer ut lite oljedimma i motorrummet men som det är nu kommer det ut olja ur luftfiltret det är inte heller så roligt ! Det handlar inte om någon större mängd men jag gillar inte oljespill ! Kommer jag att få mitt problem löst med en ny OLJEFÄLLA och luftfilter ?
 10. rackarhulda

  MD3b

  Hej Thomas-1 ! Vad tror du om detta , https://www.blocket.se/Gavleborg/Alla_Volvo_Penta_motorer_med_vevhusfilter_80371934.htm Jag undrar måste man ha vevhusventilationen kopplad till luftfiltret ? Jag menar det verkligen suger ju mycket luft därifrån och då i mitt fall även olja ! Är det slitna kolvringar , låter lite långsökt men ?
 11. rackarhulda

  MD3b

  Tack för svaret Tomas ☺motoroljan och backslaget (ms backslaget ) är separerade . oljan kommer ut ifrån oljepåfyllnings locket som i sin tur innehåller en alldeles för liten OLJEFÄLLA därifrån går en slang till ett av luftfilter burkarna alltså motorn suger luft från filtret genom oljepåfyllnings locket ( 3 an i bild ) detta är vevhusventilationen .
 12. rackarhulda

  MD3b

  Hej jag har en MD3b motorn lutar ca 5cm i bakkant om jag har lönenivån mellan strecken på oljestickan så vill det efter jag har stängt av motorn komma ut lite olja från det luftfilter som är ihopkopplad med oljepåfyllnings locket dvs vevhusventilationen ! Jag ska nu sänka oljenivån till minstrecket farligt ? Eller helt normalt pga att motorn lutar ju !
 13. Jag lyfte ur motorn i slutet av september för att byta gummikuddarna 6 ST en var hel alla satt fast och fick demonteras med smärre våld en fick jag borra ur från plattjärnet i skrovet . Jag ska även byta knutkorset mellan motor och drev ! Bra att jag kollade för det var i 3 delar 😐 Ja en allmän översyn av motor , byter cutless lagret och axeltätningen . Ombyggnad av rodret , jag vill ha det droppformad / vingformad m det finns lite att göra 😁
 14. Ah okej tack för svaret !
×
×
 • Create New...