Jump to content
Friday 02 December 2022

excel319

Medlemmar
 • Content Count

  2,212
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

excel319 last won the day on October 24

excel319 had the most liked content!

Community Reputation

272 Expert

1 Follower

About excel319

 • Rank
  Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Men tänk om späckhuggarna är som en del hundar och älskar att rulla sig i skiten. Då får man hoppas att man hinner öppna bottenkranen till septictanken i tid, så kan späckhuggarna tumla runt i skitstrimman, medan båtägarna glatt seglar därifrån. En misstiming där kan få ödestigra konsekvenser.
 2. excel319

  Dyr eljour

  I min värld är en huvudsäkring en säkring som matar en undercentrtal. I en flerfamiljshus matar huvudsäkringarna flera undercentraler som sitter i respektive lägenhet. Men där kan jag ha fel.
 3. excel319

  Dyr eljour

  Men om huvudsäkringen löser ut, hur vet man då vilken hyresgäst det är som förorsakat problemet?
 4. Jag har förstått att du känner dig nere. Det märks på dina inlägg för du blir så stingslig när du är nere. Hoppas det går över.
 5. Tar man bort reduktionsplikten så sjunker priset med ca 5kr. Klart.
 6. Min, som sitter på en VP 2020 fungerar på samma sätt. Frågan har varit uppe tidigare och förklaringen var att när varvräknaren inte har någon insignal så kan nålen stoppa var som helst. På min så går nålen ned till noll när jag slårpå, spänningssätter med på knappen, manöverpanelen.
 7. De Bavaria jag har sett har svepta spridare och då är det inget problem med att lossa akterstaget, masten kommer att stå kvar i alla fall.
 8. Betydligt enklare att veta att man har sjökort över området man ska navigera i än att veta vilken mobiltäckning området har. Men kan man ladda ned sjökortsmaterialet i förväg, så blir täckningen en ickefråga.
 9. Beroende på operatör så saknas täckning på lite olika platser på Vänern. Sverige består av mer än Stockholms skärgård och Västkusten.
 10. Förr brukade jag inför vintern ladda upp batterierna och sedan ladda en gång under vintern. Jag bröt allt med huvudbrytaren. Detta fungerade utan problem tills jag installerade solceller och en NASA BM-1. När jag för första gången efter instalationen kom ned i januari för att som vanligt göra vinterladdningen hade jag bara 11,8V i batterierna. Batteribanken består av 3 st 112Ah AGM batterier. De batterierna blev aldrig vad de varit igen. Numera laddar jag och kopplar sedan bort kabelskorna. När jag nu gör vinterladdningen så brukar spänningen ligga på 12,7V när jag börjar. Jag står i båtskjul, så solen ger ingenting under vintern.
 11. Plotter och autopilot tillsammans är bra grejer när vi går längre sträckor i öppen sjö för motor eller i skapligt lungt väder. Bara att lägga en rutt, koppla in ap och njut av friheten. Naturligt vis med full uppsikt över omgivningen.
 12. Söken och I skolen finna, som det står i skriften. https://www.maringuiden.se/forum/topic/4670-jofa-winth-435/ https://www.sokbat.se/motordatabas/jofa/winth-435
 13. Jag tycker det låter normalt. Fins det ingen stoppskruv att justera tomgången med? Stoppar man motorn genom att dra tillbaka reglaget så långt det går eller är det ett stoppreglage också. Jag har glömt bort, för det är 40 år sedan jag skruvade med en sådan senast, men då blev det en hel semester i kompisens nyinköpta båt.
 14. Det sitter en separat varvtalsgivare på den motorn och både G och W kommer från den. Signalen tas alltså inte fråm generatorn.
×
×
 • Create New...